Majsko potepanje 2010

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Majsko potepanje 2010

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 01, 2010 00:02

Po tradiciji se s klapo vsako pomlad odpravimo na tridnevno jadranje. Tokrat smo se iz Pule odpravili do Dolgega otoka.

Z jadrnico Bavaria 36 smo iz Verude štartali ob 6h zjutraj. Ker nikoli 100% ne planiram poti ampak del odločitve prepustim vremenu, sem se odločil, da se na rtu Istre (Kamenjak) odločim ali gremo na jug proti Dolgemu otoku ali na vzhod proti Golemu otoku, ki bi ga posadka tudi rada videla. Ker je bilo vetra malo in morje mirno, smo se odločili za prvo varianto in barko usmerili v kurz 132° proti dobrih 55nm oddaljeni Panteri, najsevernejšem zalivu Dolgega otoka. Po šestih urah motoriranja (7 vozlov) smo se ustavili na Premudi, najzahodnejšem otoku trojke Olib, Silba, Premuda.
Slika

Slika
vir. 808 pristanov & zalivov Hrvaška, Slovenija, Črna gora (18. izdaja, 2005)
Trajektni pomol na Premudi je že nekaj časa v funkciji in nudi kar nekaj možnosti za privez. V zalivu je tudi nekaj boj. Privezi so trenutno baje brezplačni, ker je koncesnina predraga in se nihče ni odločil za prevzem privezov v upravljanje. Hura za nas!

Slika
Grla smo potolažili pri Celestinu.

Slika

Slika
Boštjan in Blaž sta pri prijazni gostiteljici Daliborki "ujela" dve hobotnici za odlično solato.

Slika
Pri Celestinu so se resno pripravili na sezono.

Slika
Na otoku živi simpatičen mladenič Armando. Nič posebnega bi rekli, če ne bi vedeli, da je Armando edini otrok na otoku, da tu hodi v šolo. Učiteljica pride na otok od ponedeljka do četrka k svojemu edinemu učencu. Kasneje smo izvedeli, da je podobnih primerov po otokih še nekaj in da so ti otroci prava medijska atrakcija. Armando nima interneta in ne uporablja mobitela... Poezija!!!

Slika
GPS nas mimo Škrade in Ista odpelje proti Panteri in Velem Ratu, vasici na Dolgem otoku.

Slika
Po približno dveh urah plovbe pridemo do zaliva Pantera in majhnega pomola, kjer načeloma jadrnicam pristajanje ni prijazno (globina in dolžina).

Slika
vir. 808 pristanov & zalivov Hrvaška, Slovenija, Črna gora (18. izdaja, 2005) - dop. Marchi

Slika
Ob plimi je globina pribl. 2,0m. Previdno!!!

Slika

Slika
Pot do svetilnika vodi po krasnem drevoredu.

Slika

Slika
Svetilnik »Veli Rat«, ki je z višino 42 metrov najvišji na vzhodni obali Jadrana, oddaja svetlobni signal: B Bl(2) 20s. Nazivni domet svetilnika je 22 milj.
vir. Wikipedija (2010),

Slika

Slika
Do vrha vodi 164 stopnic.

Slika
Žarnica s projekcijskim steklom skrbi za stotine morjeplovcev že stoletja.
Ta je verjetno že potomka prvorojene. Ob žarnici je tudi plinska napeljava v primeru izpada elektrike.

Slika
Fantastičen razgled.

Slika

Slika

Slika
Zvečer se prestavimo v pol milje oddaljeno vasico Veli Rat. V ozadju marina v Panteri. Dobimo prostor na pomolu v sami vasici in tam tudi prespimo.

Slika
Pred odhodom proti Silbi zaokrožimo še po zalivu Čuna, ki je zelo primerno sidrišče. Ozek prehod v zaliv označujejo oznake na levi in desni strani.

Slika

Slika
Med plovbo mimo Ista proti Silbi srečamo zanimive skulpture, ki jih je izoblikovala narava.

Slika
Ustavimo se v severni trajektni luki otoka Ista.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Sledi priprava svinjskih in podobnih ribic, ki smo jih ujeli na poti. Na barki imam vedno kakšen žar za enkratno uporabo. Nisem pa prepirčan, če je uporaba na hrvaškem sploh dovoljena. Previdnost vsekakor ni odveč! Spečemo 2kg dobrot, žar pa kar še deluje. Po moji oceni za vsaj še eno pošteno rundo. Super zadeva. Namočimo ga v morje in vržemo v smeti.

Slika
Pot nadaljujemo proti Silbi. Vzhodna luka na Silbi je zelo majhna, tako da je v sezoni zelo težko dobiti prosto mesto. Pred luko je nekaj boj oz. možnost sidranja. V času, ko smo bili tam mi (maja), je bila prazna.
Silba je zelo nizek otok s prijetno vasico in kar nekaj stalnih prebivalcev. Prometa ni, mogoče te "zbije" kakšna samokolnica ali pa motokultivator. Otok oživi ob vsakem prihodu trajekta oz. hidrogliserja na zahodno stran otoka. Poleti ob maestralu ali pa ob jugu, je zahodna stran zelo težavna in nevarna za pristajanje in vezanje. Ob močni burji pa tudi v vzhodni luki ni najbolj prijetno.
Priporočam sprehod po ozkih ulicah na drugo stran otoka. Silba je tudi sicer ena od tistih "must see" destinacij, ki jih je na jadranu seveda veliko.

Slika
Pot nadaljujemo do Malega Lošinja.

Slika
Privežemo se v mestni marini v samem centru M. Lošinja. Cena uhuh, 400kn / 11m.

Slika
No coment.

Slika
Zatišje pred "sezonskim viharjem".

Slika
Kič.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Jun 04, 2010 14:28, skupaj popravljeno 5 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 01, 2010 00:17

Odlična reportaža, ki bo marsikomu na podobni poti služila tudi kot peljar! Bravo Marchi!

Odlične pa so tudi fotke. Kateri objektiv imaš na 40-ki? Predvsem so mi zanimive zadnje fotke pri ISO800. Moja 50-ka nekako ne zmore lepih barv pri ISO več kot 200 ali 400, pri 800 pa res samo še izjemoma...

LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 01, 2010 00:52

Malo sem izhajal iz tega, kar sem pogrešal, ko sem sam začenjal raziskovati morjplovski svet. Je pa kar veliko dela, da pripraviš vse slike in zemljevide ipd.

S seboj sem imel Canon 40D in kit objektiva 17-55 mm /f 3.5...
55-250 mm /f 4... Verjeno misliš tisto fotko z dramatičnim plavim nebom, ta je narejena zvečer pri 17mm / f 3.5. / 1s / ISO 800. Pri času 1s, ISO niti ne igra velike vloge. Aparat sem naslonil na omarico za štrom (na kopnem) in je ratala prava "kičasta".

p.s. Že nekaj časa nazaj sem preklopil na RAW. Malo več dela v postprodukciji, malo več kartic, ampak se splača, si imel prav.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 01, 2010 07:29

.

Po ogledu te lepe reportaže se bom moral močno kontrolirat, da ne bom namesto v službo zavil kar proti morju.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jun 01, 2010 07:52

Zelo lepo pripravljeno. da si jo opremil celo z zemljevidi pa mi je nasploh všeč.
Lepo, da se še kdo potrudi. Pri tolikšnem številu članov na morjeplovcu bi pričakoval več reportaž, katere z užitkom pregledam in preberem. To sem prebral ob jutranji kavi. Zelo lep začetek dneva moram reči. Misli bodo na morju, roka pa na miški... od pcja v službi namreč, da ne bo pomote.
LP NT
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 01, 2010 08:50

Marchi napisal/-a:Malo sem izhajal iz tega, kar sem pogrešal, ko sem sam začenjal raziskovati morjplovski svet. Je pa kar veliko dela, da pripraviš vse slike in zemljevide ipd.

S seboj sem imel Canon 40D in kit objektiva 17-55 mm /f 3.5...
55-250 mm /f 4... Verjeno misliš tisto fotko z dramatičnim plavim nebom, ta je narejena zvečer pri 17mm / f 3.5. / 1s / ISO 800. Pri času 1s, ISO niti ne igra velike vloge. Aparat sem naslonil na omarico za štrom (na kopnem) in je ratala prava "kičasta".

p.s. Že nekaj časa nazaj sem preklopil na RAW. Malo več dela v postprodukciji, malo več kartic, ampak se splača, si imel prav.

Glede podatkov vem, sem si pogledal EXIF, nisem pa videl notri objektiva, zato vprašanje... :D Pri meni piše tudi to.
Pri moji 50-ki je ISO izjemnega pomena, vedno, na daljših časih pa fotka postane še bolj zrnata... V glavnem to je tudi edina stvar, ki me na moji 50-ki moti, drugače je popolna (vsaj zame).
No ja, rešitev za moje želje pa je verjetno 5D mark II ali pa tudi novi 7D, ki je očitno kljub velikemu št. pixlov na crop-u odlično tipalo, če ne kar vrhunsko tipalo. Pa še objektivi mi ostanejo. Imam 10-22, 17-85, 85 f1.8, 70-300.
RAW pa je poezija, jaz delam že 1 leto samo v RAW.

LP
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 01, 2010 10:10

Zgleda da se je podatek o objektivu zgubil pri pretvarjanju v jpg. Kaj pa vem, ponavadi je tam.

Če imaš velik šum pri ISO 800 mogoče nimaš vklopljenega NR (šum filter).
Seveda če človek gleda 15M fotko pod povečavo, je šuma vedno preveč. Tudi te moje imajo verjetno šum, samo pri tej resoluciji se to ne opazi.
Sam imam NR na fotki izklopljen, tako da rafali delajo 17 zaporednih slik, drugače 8, v jpg-ju pa cca 70. V postprodukciji na DPPju pa malo čaram npr. 5+ Luminance NR (RAW).
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 01, 2010 22:59

Lepo da poleg nas napiše še kdo drug kakšno reportažo, čeprav to ni tvoja prva. :lol:
Zanimive so karte, katere si sam še dopolnil in napisal kaj je zanimivo.

Lepo!

LP
:wink:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jun 01, 2010 23:22

Krasna reportaža in fotke, moram pa reči da si bil kar pogumen pri vezanju na tisti pomol na Velem ratu, jaz mojga motornjaka pustim na boji in grem tja ponavadi z byboatom, ker globina je tam...
Po koliko ima svetilničar letos paradajz?
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 01, 2010 23:33

Je že nekaj dni pihal jugo, pa še polna luna, tako da je mogoče bila ekstremna plima. Sem imel na barki same super mornarje, tako da smo malo reskirali in bili pripravljeni na akcijo ob dotiku z dnom. Pa kaj ko se je globinomer ustavil pri 2,0m. Ugreza imam pa 1,65m. Izplutje je bilo še bolj riskantno, ker s krmo nazaj ne moreš ravno ves čas nadzirati smeri. Preden prime krmilo, je lahko že prepozno.
Kot rečeno, ne poizkušajte tega "doma"!

Ne vem za paradajz, Liter Malvazije in mineralne 100kn.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 03, 2010 19:21

Pajer1
Vseeno upam, da si zavil proti morju in ne v službo.

Nikola Tesla
Me veseli, da je kavica teknila. Upam, da ne preveč s slanim priokusom.
Tudi sam rad vidim, da so reportaže opremljene s čimveč podatki in številkami, da lahko potem vsak zase analizira dogajanje.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Jun 03, 2010 21:42

Spet ena dobra reportaža, res... Čestitke in upam, da se bom kmalu lahko tudi sam bahal s kakšno podbno, samo moram iti na kakšno ruto najprej :oops:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 28, 2010 21:47

Kar pogumno!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov