navijalno glavno v full batten
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
navijalno glavno v full batten
Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje s prehodom iz navijalnega glavnega jadra v klasično oz full batten jadro, brez menjava jamborja.
Verjetno bi se dalo dodatno namestiti tračnico za klasično jadro, zanima me če se je že kdo srečal s takšno varianto.
Oziroma zaniam me tudi, če gre v jambor z prvotno navadnim roll jadrom, jadro z vertikalnimi letvicami, ali so jamborji različni?
Verjetno bi se dalo dodatno namestiti tračnico za klasično jadro, zanima me če se je že kdo srečal s takšno varianto.
Oziroma zaniam me tudi, če gre v jambor z prvotno navadnim roll jadrom, jadro z vertikalnimi letvicami, ali so jamborji različni?
LP, Uroš.
Takšen sistem (tračnica in vozički) je včasih ponujal Harken. Sistem se je imenoval Batcar. Spomnim se, da sem videl na netu tudi ponudbe drugih proizvajalcev ampaqk ve ne spomnim katerih. Bo pa Harken Batcar kar dobro izhodišče za Guglanje.
Nekateri proizvajalci jamborov pa imajo itak takšne profile, ki imajo zraven še šlic za navadne drsnike.
Nekateri proizvajalci jamborov pa imajo itak takšne profile, ki imajo zraven še šlic za navadne drsnike.
Re: navijalno glavno v full batten
u-r-o-s napisal/-a: Oziroma zaniam me tudi, če gre v jambor z prvotno navadnim roll jadrom, jadro z vertikalnimi letvicami, ali so jamborji različni?
Jamborji so isti samo jadro je drugačno.
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Novinec napisal/-a:Fantje a je res tako velika razlika med jadroma? Mogoče še kakšna prednost razen hitrosti 0,5 kn zaradi večje površine in upetosti.
Kaj pa slabosti?
LP in hvala za odgovore.
razlika je očitna................
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Pa veš, da ne bi preveč pametoval o tem, ker je napisanega že ogromno. Prva razlika je v kroju jadra, v tem kako jadro zapira prostor med jamborjem in boomom, predvsem pa v trdoti jadra, laminaciji in vložlikh, ki delajo, tisto kar jadralci iščemo... potisk!
Ostalo pa je več ali manj vseeno... krajšaš dol ali v jambor... važno, da ni predolgo.
Ostalo pa je več ali manj vseeno... krajšaš dol ali v jambor... važno, da ni predolgo.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
Tako je razlika je predvsem v rahlem vetru, kjer se poznajo finese. Prednosti so sigurno, boljša možnost trimanja full batten jadra, večja površina ob enaki višini jamborja, na splošno bolj je izkoriščen za namene jadranja.
Slabosti so vsekakor ravnanje z jadrom, pri rollu je vse enostavno, tukaj je pa malce več dela, ampak nič hujšega.
Vsekakor je več + kot -
Morem kolega vprašat če se je kej premaknilo ali je obupal
Slabosti so vsekakor ravnanje z jadrom, pri rollu je vse enostavno, tukaj je pa malce več dela, ampak nič hujšega.
Vsekakor je več + kot -
Morem kolega vprašat če se je kej premaknilo ali je obupal
LP, Uroš.
Jaz dajem prednost predvsem navijalnemu glavnemu,čeprav imam sam klasično jadro.
Prednosti vidim v enostavnosti upravljanja.
Ko sam jadram v večini primerov glavnega sploh ne dvignem zaradi vseh težav pri pospravljanu.
Pri navijalnem lahko vse postoriš sam.
Pri rahlih vetrovih se mi pa tako ne da jadrati ,da bom v 10 urah prejadral 20 milj
in to v smeri kursa mogoče 5milj,me pa ubije
Prednosti vidim v enostavnosti upravljanja.
Ko sam jadram v večini primerov glavnega sploh ne dvignem zaradi vseh težav pri pospravljanu.
Pri navijalnem lahko vse postoriš sam.
Pri rahlih vetrovih se mi pa tako ne da jadrati ,da bom v 10 urah prejadral 20 milj
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
kr en napisal/-a:val napisal/-a:Pri rahlih vetrovih se mi pa tako ne da jadrati ,da bom v 10 urah prejadral 20 milj
Zato pa je Rudolf že pred leti izumil diesel
Kr en, popolnoma prav ti dam. Takšen je tudi Clipper in njegov nasvet sem poslušal in se ga še danes držim in ne jadram tam, kjer ni dovolj vetra.
Imam pa kolege, ki na leto porabijo 30 lit nafte (ali pa se samo hvalijo), vse ostalo pa jadrajo, pa makar orzajo in naredijo samo 10 Nm na dan dejanskega premika.
Brez zamere, tega pa res ne zastopim, kje je tu čar jadranja?
LP
Novinec napisal/-a:kr en napisal/-a:val napisal/-a:Pri rahlih vetrovih se mi pa tako ne da jadrati ,da bom v 10 urah prejadral 20 milj
Zato pa je Rudolf že pred leti izumil diesel
, pa makar orzajo in naredijo samo 10 Nm na dan dejanskega premika.
Brez zamere, tega pa res ne zastopim, kje je tu čar jadranja?
LP
![]()
Novinec ne razumem kaj si stem mislil,tudi v orco gre barka zelo hitro odvisno od vetra.
Orcanje pomeni jadranje v veter.
Verjetno si mislil,da če je tvoj kurs takšen da ne moreš direktno na njega ampak moraš voziti cik cak potem čas izgubljaš,
lp
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost