Temperature Maja?

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

mimojster

Temperature Maja?

OdgovorNapisal/-a mimojster » Sr Jan 26, 2011 11:19

V sredini maja se odpravljamo na jadranje. Zanima me kakšne temperature lahko pričakujemo ponoči in če priporočate jadrnico z webastom ali je takrat že dovolj toplo, da webasto nebo več potreben?
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Sr Jan 26, 2011 11:47

Tole pa še Trontelj ne ve 100% odgovorit....... :)

Če bodo SV vetrovi, bo tudi v zavetju hladno, pri J vetrovih je lahko boljše, tako da vebasto ne bo potreben, je pa odvisno tudi od plovila (volumen zraka) in števila oseb.

Takole na približno za izračun - ena oseba da cca 100W grelne moči, 10 oseb torej 1 KW grelne moči, kar bi počasi ogrelo 30 m3 zraka, je pa potem vprašljiva kvaliteta zraka.... (Izračun seveda valja izključno za zaprt prostor)..

Skratka, če bo plovilo pravo jaz mislim da maja ne sme biti problemov...glede oblačil je bilo pa na forumu že dovolj povedanega.
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Jan 26, 2011 11:57

Vzemi webasto.
Če boste mokri boste vsaj sušili obleke. Meni sam mraz na barki ni bil nikoli problem....hujša je vlaga!!

L.p.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 26, 2011 18:36

Če zaradi Webasta jadrnica ne stane nič več in jo lahko rezerviraš, ni kaj pomišljati - lahko pride prav, v nobenem primeru pa nič ne škodi.

Vreme je pa lahko tako raznoliko, da vnaprej ne veš (Trontelj mogoče lahko celo dokaže, da se ga sploh ne da točno napovedati za tako daleč naprej). Ne glede na to morda lahko dobiš vtis tukaj (klimatski podatki za 30 let za Portorož).

Kot je že dinksi omenil, je v tem času sam mraz le redko problem. Če je sončno in veter šibak, je lahko že prava sauna in seveda ne pozabite na sredstva za sončenje itn. (da ne bo kakih opečenih ušes itd.).

Če močno piha in dežuje ali veter nosi pršec, je pri 10 stopinjah izguba toplote na palubi lahko taka, kot bi bilo pod ničlo.

Jasne noči so lahko hladne, zlasti proti jutru - če bi pluli ponoči, bi utegnili priti prav tudi kapa in rokavice.

Glavni razlog za potrebo po ogrevanju je sušenje oblačil in ogrevanje premočenih premražencev po jadranju, kar je bistveno pogosteje. Če je vse suho, ljudje ogrejejo prostor. Če je mokro, se pa brez gretja čez noč reči sploh ne posušijo, tudi če zračiš. Če je zjutraj suho in sončno, ni problema posušiti na zraku, če pa pada, pa ni prav nobeno veselje zlesti nazaj v mokro obleko...

Če boste čez noč kje, kjer boste lahko priklopljeni na obalo in bo napovedano vreme tako, da boste lahko mokri, se splača vtaknit v kakšno mornarsko vrečo še kak majhen kalorifer. Pri nekom sem videl 1,5 KW-tnega, ki je bil morda velik za pol kilske štruce kruha in najbrž ne dosti težji od tega (recimo 20x17x15 cm - če kdo naleti na tako majhnega, naj mi sporoči, jaz imam več kot dvakrat večjega - kalorifer namreč). Taka zadeva lahko pospeši sušenje že s tem, da piha mimo mokrih reči...

Če vas bo tak grelnik prineslo več, preverite, koliko zdrži glavna varovalka (ideja je, da se napolnijo akumulatorji, potem pa šele ostalo). To seveda pride prav tudi, če na koncu na barki Webasta sploh ne bo...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Jan 26, 2011 19:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Jan 26, 2011 19:23

Marjan Tomki napisal/-a:Če zaradi Webasta jadrnica ne stane nič več in jo lahko rezerviraš, ni kaj pomišljati - lahko pride prav, v nobenem primeru pa nič ne škodi.

Če vas bo tak grelnik prineslo več, preverite, koliko zdrži glavna varovalka (ideja je, da se napolnijo akumulatorji, potem pa še ostalo). To seveda pride prav tudi, če na koncu na barki Webasta sploh ne bo...

Večina jadrnic je že opremljena z grelci, v kolikor ni, vzemi tako, ki ga ima.

16A je FI-LS tokovno zaščitno stikalo, vgrajeno v barke. Večjih obremenitev pa zelo verjetno tudi glavne omarice ne bodo zdržale.
Pa na svoj napajalni kabel z ustreznim presekom tudi ne pozabi!! :lol: :lol:
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
mimojster

OdgovorNapisal/-a mimojster » Sr Jan 26, 2011 19:45

Ok.hvala za odgovore. Bo zgleda treba najt tako z webastom, da nebo težav z vlago in mokrimi oblačili.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Če Jan 27, 2011 08:33

Lani smo šli 18 maja na jadranje iz Trogira -fantje , skoraj vsako noč nas je pralo, pa tudi vetra je bilo da nas je morje tud kej pobožalo čez palubo, webasta ni bilo se je barka dost segrela z nami, za oblečt so pa dosti imeli sabo, predvsem pa dosti "priročnih" grelnih sredstev :D Za moško jadranje ni problem brez gretja je pa vsekakor boljše če je. Za družinsko jadranje pa vsekakor mora bit ker maš lahko hitro probleme doma :D
LP Marjan
bostjan9
Admiral

JADRANJE

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Če Jan 27, 2011 20:57

MOJSTER...

Nisi povedal, kje boš jadral?
V muhasti Istri, Kvarnerju ali v Dubrovniku.

Sredi maja je toplo. Temperature čez dan so ponavadi čez 20 o C.

Vseekakor pa je na morju vse mogoče....

Ali si že velikokrat jadral?...MOJSTER?

b9
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jan 28, 2011 12:50

Maja je res že lahko čez dan vroče, samo ponoči pa so še kljub temu nizke temperature. Po moje ogrevanje, če je, ne bo odveč.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Jan 28, 2011 15:38

Predpostavljam, da greste na moško jadranje (Familije menda ja ne boš vlačil maja tam okoli) zato je vseeno, saj boste dedci in ne pič... Pa še malo antigripina za poplaknit bacile in vam nima kaj bit :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Feb 03, 2011 15:23

Dvakrat sem bil v začetku maja na Lastovu, temperatura vode 20 stopinj, čez dan toplo, tudi ponoči me ni zeblo. Sem pa večkrat Julija ali Avgusta naletel na nevihto, močno burja ali tramontano kjer sem prezebal bolj kot sredi zime. Tudi v barki lahko spiš v trenerki in bundi. Lp
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Če Feb 03, 2011 15:37

: Temperature Maja?

Jaz sem pa mislil, da kakšno Majo sprašuješ za temperature :wink: :lol: .

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov