S kajakom po reki UNICI in prihod podmornice v Pivko

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
racman
Admiral

S kajakom po reki UNICI in prihod podmornice v Pivko

OdgovorNapisal/-a racman » To Apr 26, 2011 22:51

Izkazalo se je, da se grem zapeljat po Planinskem polju oziroma veslat po reki Unici.

Nikakor nisem mogel priti do informacije o vodostaju reke!? Res je, da sem pred meseci bral o veslanju po poplavljenem planinskem polju, a tokrat sem se spustil v neznano in se je na koncu malo maščevalo…Je pač iz veslanja nastal triatlon…

Slika

Veslanja je bilo okoli 16 km, hoje do kolesa dober kilometer in 5,5 km kolesarjenja nazaj do avtomobila.

Na Planinskem polju se Ljubljanica imenuje Unica. V zgornjem delu je ima malce močnejši tok, kar pa je prav prijetno glede na to, da ni potrebe po naporu in kajak samo usmerjaš.

Slika

Slika

Unica je eno izmed sedmerih imen kraške ponikalnice, ki je še pred ledenimi dobami tekla po površini, nato pa si je postopoma utrla podzemsko pot v apnenčastih kamninah. Njena voda izginja v številnih ponorih. Pri nizkem vodostaju ponikne že pred vasjo Laze, pri višjem pa se razlije iz struge po meandrih proti severnemu robu polja, kjer so največji ponori Pod stenami.

Slika

Slika

Slika

Po štirih urah veslanja mi kolesarjenje do avtomobila ni najbolj odgovarjalo, vendar so označene prav prijetne kolesarske poti, katere bo potrebno prevoziti ob kakšni drugi priložnosti.

Slika

Ker pa so ravno na ta dan v Pivko pripeljali podmornico sva se odpeljala na ogled Parka vojaške zgodovine V Pivki.

Slika

Podmornica P-913 “Zeta”, ki je bila nekoč del jugoslovanske vojne mornarice in ki jo je Črna gora podarila Sloveniji, je prispela v Park vojaške zgodovine v Pivki.

Slika

Še klik za video...

http://youtu.be/e9B5WRgeGdg

In sorry za velike slike, ampak čakam, da admin to porihta, da bo enostavneje :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 27, 2011 09:29

Avto, kajak, kolo?

Si kolo že vnaprej odpeljal tja, kjer si računal, da boš končal z veslanjem, da si z njim šel po avto?

Drugače pa preprčkavanje slik na manjše dimenzije tudi mene včasih malo spotakne, zato še ni prispevka ali dveh (upam, da ne bom pozabil, kar sem hotel napisati).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Apr 27, 2011 12:21

Marjan Tomki napisal/-a:Avto, kajak, kolo?

Si kolo že vnaprej odpeljal tja, kjer si računal, da boš končal z veslanjem, da si z njim šel po avto?

Ker nisem vedel kakšen je vodostaj sem šel na slepo z avtom naprej od vasi Jakovica, vendar sem kaj hitro ugotovil, da ni več dovolj vode. Točno ob vasi pa je izgledalo, da jo je dovolj in sem tam z avta odložil kolo in ga priklenil na drevo :D

Vendar tu sem se uštel saj malo naprej od vasi Laze se je začelo pestro...1km je bila voda...potem prenašanje kajaka čez "nasip" pa spet veslanje pa spet prenašanje...dokler nisem sprejel odločitve, da bo najbolje peš do kolesa...in s kolesom do avtomobila...

Sedaj po 1.maju se pripravljam na nov podvig :D imaš kakšen predlog?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 27, 2011 12:47

Glede na to, da se za teden po prvem maju odpravljam na Madžarsko, mi je v glavo padel Balaton... ampak nimam zares pojma, ali bi bil za veslanje in ogled zanimiv ali ne.

Sicer plitvo, ampak od oka 10 x 80 km vodne površine v ravnini, kot je pri nas večinoma nismo vajeni, ostanek nekoč prostranega Panonskega morja. Ni prav blizu, ampak...

Druga reč, ki mi je padla na misel, ko sem se spomnil tvojega potepanja po jezerih okrog Kanalske doline, pa so jezera na Koroškem. Meni je ostala v spominu jezernica iz Baškega jezera (ampak tam sem od čolnarne, zraven katere je takrat za nekaj časa improvizirano živel sveže poročen še en mojih mnogih bratrancev, plaval in ne veslal).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Pe Apr 29, 2011 09:58

Pozdravljen!

Spremljam tvoje reportaže. zares lepo in vredno občudovaja.
Ker sprašuješ po predligih, ti serviram enega.
Reka Mura. Možnosti je več. Od Trat do hrvaške meje-Petišovci/Lendava. Vmes imaš zanimive postojanke-Gornja Radgona (klet srebrne in zlate penine), brod Vučja vas, mlin na Muri v Veržeju (desni breg), mlin na Muri v Ižakovcih (levi breg) itd.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta