utež za sidranje na bojo
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
utež za sidranje na bojo
Ker nimam pojma o sidranju na bojo, me zanima, če mi lahko kdo svetuje,
kako težka naj bo betonska utež za napihljiv gumenjak z lesenimi letvami 3.5 m in motorjem tomos 10, koliko ketne je potrebno in koliko vrvi. oz. hvala za kak praktičen nasvet za sidranje na približno 2 do 3 m globine v zalivu, kjer so čolni na enak način zasidrani. Ali je sploh treba imeti večjo utež ali je dovolj malo težje sidro z verigo. Hvala za nasvete.
kako težka naj bo betonska utež za napihljiv gumenjak z lesenimi letvami 3.5 m in motorjem tomos 10, koliko ketne je potrebno in koliko vrvi. oz. hvala za kak praktičen nasvet za sidranje na približno 2 do 3 m globine v zalivu, kjer so čolni na enak način zasidrani. Ali je sploh treba imeti večjo utež ali je dovolj malo težje sidro z verigo. Hvala za nasvete.
- Savo1953
- Admiral
- Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)
Ker vidim, da si nov na forumu, ti želim dobrodošlico...
Zgoraj uporabi funkcijo išči, ker je bilo o tem veliko napisanega...
Zaželjeno oa je da so "bolj" predstaviš v temi - novi člani se predstavijo..
No pa vidim, da ti je že napisan zelo uporaben link
Zgoraj uporabi funkcijo išči, ker je bilo o tem veliko napisanega...
Zaželjeno oa je da so "bolj" predstaviš v temi - novi člani se predstavijo..
No pa vidim, da ti je že napisan zelo uporaben link
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Ko je mirno je tudi sidro dovolj ko pa pihne pa 22kg ne bo dosti.
Jaz sem za 250 kg čoln imel 6 kock unih cestarskih s katerimi znake podstavljajo eden vaga nekje 15 kil tako da je bilo to 90 kil so bili povezani med seboj pa ni bilo nobenega pretiranega vetra in so se premikali malce, če bi bila kakšna tramontana dvomim da bi tisto držalo čoln na mestu.Sicer jaz sem imel še backup en štrik na eno orenk klado betonsko na tleh samo ni bila moja in se nisem nanjo vezal kot glavno samo en štrik če uni moji popustijo da ne gre čoln lih v maloro.
lp
Jaz sem za 250 kg čoln imel 6 kock unih cestarskih s katerimi znake podstavljajo eden vaga nekje 15 kil tako da je bilo to 90 kil so bili povezani med seboj pa ni bilo nobenega pretiranega vetra in so se premikali malce, če bi bila kakšna tramontana dvomim da bi tisto držalo čoln na mestu.Sicer jaz sem imel še backup en štrik na eno orenk klado betonsko na tleh samo ni bila moja in se nisem nanjo vezal kot glavno samo en štrik če uni moji popustijo da ne gre čoln lih v maloro.
lp
Nazadnje spremenil cibro, dne Pe Jun 22, 2012 10:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Matic1 napisal/-a:Enako vprašanje, imam namen 22kg železno utež dat v vodo in navezat vrv ter bojo. Držalo naj bi 250kg čoln. Zaliv je dosti miren. Mislim da bo zadosti, kaki komentarji?
10 takšnih uteži bo ravno prav. Bolje od teh 22kg bi držal čoln 5kg maček!
Zgornji link lahko vzameš, kot slovensko biblijo corpo morta, ker so podatki zelo korektni...
Ostalo pa ti je @cibro dobro povedal.
utež za sidranje na bojo
belefr Dobrodošel med Morjeplovci in uspešno sidranje
LP
LP
no rain, no rainbow
utež za sidranje na bojo
Pozabil sem ti napisati, da si se preveč osredotočil na betonske uteži za mrtvo sidro. Naj ti povem svoje izkušnje v 20-ih letih. Raje vzemi masko in plavutke in se malo sprehodi pod morjem. Jaz sem še vedno našel kakšno naravno luknjo s trdnim obodom v skalah in potem rabiš samo še cca. dobre 3-4m verige, waterproof ključavnico in PVC bojo ter imaš mrtvo sidro.
Jaz še nikoli nisem tovoril po vodi nekih uteži in vedno mi je tako uspelo. Ne pozabi privezati čoln na rinko na verigi, nikoli na obroček na PVC boji, drugače adio čoln, ker ga vrv zaradi valovanja kmalu stanjša in se odlomi.
Samo predlagam, odločitev je pač tvoja.
LP
Samo predlagam, odločitev je pač tvoja.
LP
no rain, no rainbow
Vprašanje je bilo na mestu... Samo kdor se prvič spopada s to problematiko bo (upravičeno) vprašal kako?? Ponavadi maska pa pogledat in spodaj- je brez števila domačih sider. Večji problem je koliko prostora je zgoraj. Jaz ponavadi poiščem spodaj vse tiste cegle in betonske bloke in nadevane mreže, če ni zadosti povežem skupaj, npr dve. Zgoraj boja na verigi, označena in prvič ko grem ven se gor zveže poljak z 2,5 tonskim gliserjem, Seveda zveže na plastično uho od boje z dvojnim kmečkim vozlom... Še Darwin bi bil vesel!
utež za sidranje na bojo
Tkole delaš kot črnc pod vodo, potem te takle poljak preseneti, oni se res dostikrat delajo "francoze"
LP
LP
no rain, no rainbow
Tako je meni lani v Barbarigi medtem, ko sem čoln vzel iz vode in opral šel nazaj po vrvi in bojo, nek (SLO) pametnjakovič gor navezal 5-6m gumo. Nekaj časa sem čakal in spraševal okoli po lokalih potem sem šel in ga privezal na tanjšo vrv.(nisem imel srca da bi ga odvezal-zaradi čolna ne lastnika) Da sem lahko pospravil svoj privez.
Da ne govorim o biserih ki so vezali svojo gumico tako da z motorjem čofa po mojem čolnu. Njemu se veselo jeb. ker njegov komplet z motorjem in vsebino hladilne torbe ne presega 300eur. In potem sem sam pod vodo premikal uteži, da niso čolni tolkli med seboj. 
utež za sidranje na bojo
Lep dan in čim manj takih srečanj želim vsem nam
no rain, no rainbow
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost