V zadnjem obdobju se je na trgu Z pogonov pojavila novost! Pristajanje z Joystick-om je sedaj možno tudi pri takem načinu pogona, sistem pa je Mercury poimenoval Axius.
Ideja ni nova! Vse se je začelo že pred mnogimi leti na večjih plovilih, raznih trajektih in podobno. Ti sistemi omogočajo natančno isto, vendar pa je upravljanje z njimi zahtevno in ni primerno za dopustniškega kapitana. Ker pa smo v dobi elektronike, je celotna znanost sedaj v eni sami krmilni palici, katero premikaš z dvema prstoma... Bistvo vsega je, da potrebujemo najmanj dva pogona, kar je na plovilih nad 30 čevljev vedno standard. Samo dva pogona pa še ne zadostujeta, biti morata namreč neodvisno krmiljena...
Na dopustniških plovilih se je prvič tak sistem pojavil pri Volvo Pentinem IPS pogonu. No sledil je MerCruiser z identično zadevo na svojem ZEUS-u. Oba pogona imata namreč elektronsko-električno-hidravlično krmiljenje smeri in ne mehansko kot smo bili vajeni do sedaj. In ker se je zadeva dobro prijela, se širi naprej. Mnogo dopustniških kapitanov je premalo veščih za uporabo večjih plovil, kar se posebej pokaže pri izplutjih in pristajanju. No sedaj pa to ni več problem. Vse se dogaja samo s premikanjem krmilne palice (Joystick), plovilo pa natančno uboga krmarjeve ukaze. Tako lahko izvedemo vse manevre kot pravi profesionalec, zraven pa lahko naredimo tudi "figure", ki jih ne morejo niti najboljši skipperji. To je recimo popolnoma bočna plovba!
Zadeva deluje na sledeč način. S pritiskom na tipko se volan sam postavi v nevtralni položaj, motorji pa čakajo na ukaze. Vse ostalo potem opravimo s pomočjo Joystick-a. Če hočemo plovbo naprej, se oba motorja vklopita naprej, podobno tudi za nazaj... Če hočemo bočno plovbo v levo, se motorja postavita navzven (levi se obrne do konca v levo, desni pa do konca v desno). Potem se levi motor vklopi v vzratno prestavo, desni pa v prvo. Vse to dela elektronika, ta nadzira tudi delovanje motorjev in po potrebi dodaja plin, to-je, glede na odklon krmilne ročice. Če jo odkloniš le rahlo, se dogaja na minimalnih vrtljajih, drugače se povečajo. Popolnoma enako je tudi bočna plovba v desno, pogonske noge stojijo enako, zamenja se le prestava levega in desnega motorja. Naslednja zadeva je vrtenje plovila okrog svoje vertikalne osi. To nam omogoča vrtenje Joysticka, pogonske noge se postavijo v sredisnki položaj, menjalnika pa eden v vzratno in drugi v prvo...
Plovila s takim sistem ne potrebujejo bowthrusterja, saj lahko popolnoma vse manevre izvedemo samo z motorjema. Pristajanje na tak način je še posebej zanimivo, ko piha močan bočni veter in imajo probleme celo izkušeni kapitani.
Elektronska pomagala so se pred leti naselila v naše avtomobile. To je bil najprej ABS, ki so ga vsi dobri vozniki kritizirali. No z leti se je zelo izboljšal (postal je bistveno hitrejši) in skoraj ga ni več frajerja, ki ga ne bi maral. Podobno je tudi z razmini ESP (stabilizacijskimi programi), kontroliranjem zdrsa pogonskih koles in drugo... Brez teh pomagal si današnjega avtomobila ne predstavlajm več. In podobno je očitno sedaj tudi v navtiki. Res da z vsaj 15 do 20 letno zamudo, vendar elektronika prihaja!
Sistem Axius je sedaj na voljo samo na Bravo Three pogonskih nogah, upam pa, da ga bodo razširili tudi na ostalo Bravo serijo. Moje ugibanje je, da se bo verjetno zelo kmalu pojavil tudi enak Axius za Mercury-jeve zunajkrmne motorje Verado. Ti so dejansko že pripravljeni na to od samega začetka, dodati je potrebno samo elektroniko, saj so že v osnovi krmiljeni elektronsko in ne mehansko. Si predstavljate večjega gumenjaka, ki pristaja bočno, nič ga ne moti veter, natančno uboga ukaze, se vrti na mestui... In tukaj bo Mercury naredil veliki met in pometel z vso japonsko konkurenco... Razne Yamahe, Honde in Suzukiji tega verjetno še lep čas ne bodo imeli...
LP
MerCruiser sistem Axius
Moderatorji: moderator2, moderator
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Vse lepo in prav in ko sem izrazil željo po predračunu za takšno zadevo na Bavarii.... sem se premislil in odločil, da bom še malo počakal. Prepričala me je cena, samo računalniško voden joistik stane 12.500 eur brez montaže, kje pa je ostalo.
Zadeva je malo predraga. Jutri bo ceneje, drugo leto, ko bo konkurenca večja, pa še ceneje. Potem se bo našel "kitajc" ki bo poskrbel, da bo cena polovična od najcenejše, itd.
Potem se bomo pa odločali.
Sem pa zadevo sprobal na simulatorju Volvo Pente v Barceloni in spoznal, da sem v eni minuti postal skipper št. 1. Ja, enostavno in še bolj enostavno od enostavnega. Kot v računalniški igrici mojega sina pred 10 leti.
Zadeva je malo predraga. Jutri bo ceneje, drugo leto, ko bo konkurenca večja, pa še ceneje. Potem se bo našel "kitajc" ki bo poskrbel, da bo cena polovična od najcenejše, itd.
Potem se bomo pa odločali.
Sem pa zadevo sprobal na simulatorju Volvo Pente v Barceloni in spoznal, da sem v eni minuti postal skipper št. 1. Ja, enostavno in še bolj enostavno od enostavnega. Kot v računalniški igrici mojega sina pred 10 leti.
Ja cena je res astronomska za skoraj nič! Dobiš le elektronsko vodeno krmiljenje smeri obeh nog, elektronski volan (drive by wire), joystick in majcen računalnik, ki vse skupaj krmili...
Glede padanja cene, pa je tako, da se bojim, da se motiš. Nekaj bo šlo na dol zagotovo, kaj veliko pa ne, saj konkurence ni in je žal tudi ne bo! Edini, ki bo ponudil enak sistem (verjetno v nekaj mesecih, saj se že ogromno govori) je še Volvo Penta, ki pa bo k ceni dodal še kakšen euro (tako kot vedno).
No še tretji igralec je Yamaha, ki pa ne more in ne more množično prodreti na tržišče. V Evropi sicer je prisotna, v ZDA pa ne, saj jih diesel motorji ne zanimajo. Največ čolnov pa pokupimo ravno z one strani luže...
Kdaj se bo pojavil četrti proizvajalec Z pogonov? In to tak, ki bo sposoben obvladati tržišče... Upam, da čim prej! Zelo bi bil zadovoljen, če bi bil to nekdo z germanskega sveta, saj bi se s tem dvignila kvaliteta prav vsem konkurentom!
LP
Glede padanja cene, pa je tako, da se bojim, da se motiš. Nekaj bo šlo na dol zagotovo, kaj veliko pa ne, saj konkurence ni in je žal tudi ne bo! Edini, ki bo ponudil enak sistem (verjetno v nekaj mesecih, saj se že ogromno govori) je še Volvo Penta, ki pa bo k ceni dodal še kakšen euro (tako kot vedno).
No še tretji igralec je Yamaha, ki pa ne more in ne more množično prodreti na tržišče. V Evropi sicer je prisotna, v ZDA pa ne, saj jih diesel motorji ne zanimajo. Največ čolnov pa pokupimo ravno z one strani luže...
Kdaj se bo pojavil četrti proizvajalec Z pogonov? In to tak, ki bo sposoben obvladati tržišče... Upam, da čim prej! Zelo bi bil zadovoljen, če bi bil to nekdo z germanskega sveta, saj bi se s tem dvignila kvaliteta prav vsem konkurentom!
LP
Ko sem bral članke in gledal videe sistema axius si nekaj časa navdušen, a malo kasneje se začneš spraševati o zanesljivosi teh pripomočkov. Že vsak 'moderen' morski motor ima kup senzorjev, ki v nekaj letih uporabe začno izkazovati neposlušnost in se preko alarmov tudi oglašajo.
Sedaj so osnovne stvari še povezane mehansko, a drive by vire prodira v vedno več por te tehnike.
Mislim da je potrebo v navtiki delati še več na zanesljivosti saj plovila ne moreš parkirati sredi vode in iz njega izstopiti.
Sedaj so osnovne stvari še povezane mehansko, a drive by vire prodira v vedno več por te tehnike.
Mislim da je potrebo v navtiki delati še več na zanesljivosti saj plovila ne moreš parkirati sredi vode in iz njega izstopiti.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov