Tomos 10 in 18 navodila

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

Tomos 10 in 18 navodila

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Po Jun 06, 2011 10:19

Ne vem, v kolikor so že ta navodila gor jih naj Admin zbriše.
http://file.si/public/viewset/61250

V bazo znanja je Admin že dal podobna navodila, niso pa ista.

Moje mnenje je, da si jih vsak, ki ima ta motor prebere. Niso nevem kaj so pa neka osnova za normalno delovanje ter vzdrževanje motorja (pa ne samo Tomosa) :!:

LP Dejan
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jun 06, 2011 15:22

bom izkoristil tvojo temo... doma imam navodila tomos 18 za serviserje. torej taka katere so dobili le serviserji in je vse prikazano kako razdreti cel motor. in vsi triki prikazani. če imate željo jih lahko skeniram in naložim.
lp jan
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 06, 2011 15:30

kdor misli dat, ne sprasuje :):)
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jun 06, 2011 15:48

ne da nebi hotel dat. ampak je kar nekaj strani za skenirati tako da. če kdo rabi bom. čene pa enkrat kasneje ko bo čas, sedaj imam veliko gužvo. :D :?
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Po Jun 06, 2011 16:52

jonyyy - meni bi to ful prav prišlo. IMAM ŽELJO!

Saj vidiš, da si okupiran z mojimi vprašanji :oops: Hec

Glede mene zdaj ni sile.Sem oziroma sma :D seveda s pomočjo foruma za LETOS skoraj vse porihtala. :D

Lp Dejan
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jun 06, 2011 17:02

dejan naložim pod večer.. me veseli da si vse porihtal :D
lp jan
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Po Jun 06, 2011 17:31

jonyyy napisal/-a:dejan naložim pod večer.. me veseli da si vse porihtal :D
lp jan

SKOOOOOORAJ VSE !
Glej saj ni take sile :!:
Edino kar bi rad še letos porihtal na motorju je štant-gas-posledično pa fergazer totalno razstavil ter prepucal.
Kaj je to krivo, da mi pod štant-gasom všasih prede kot urca , ko pa mu ni pa ga moram spodbujat z gasom? (vijak za nastavitev štant-gasa pa je že itak čisto not zašravfan :?

Lp Dejan
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jun 06, 2011 18:07

če bi ti vedno trokiral bi rekel da je tesnilo na plovcu. če pa enkrat dela enkrt ne, mislim da ni fergazer ampak pumpica goriva. ker ni dovolj goriva. potem pa nastelaj predvzig točno.. to je dostikrat pomembno. pumpa ima filter na spodnjem delu tako mrezico. spucaj tisto..
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 06, 2011 21:02

Jaz imam navodila za servisiranje, ki jih je Tomos pripravil za JLA, me pa zanimajo tudi original tovarniška. Tako da daj gor, če imaš čas. 8)
Nazadnje spremenil Piki, dne Po Jun 06, 2011 21:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 06, 2011 21:04

123dejan napisal/-a:
jonyyy napisal/-a:dejan naložim pod večer.. me veseli da si vse porihtal :D
lp jan

SKOOOOOORAJ VSE !
Glej saj ni take sile :!:
Edino kar bi rad še letos porihtal na motorju je štant-gas-posledično pa fergazer totalno razstavil ter prepucal.
Kaj je to krivo, da mi pod štant-gasom všasih prede kot urca , ko pa mu ni pa ga moram spodbujat z gasom? (vijak za nastavitev štant-gasa pa je že itak čisto not zašravfan :?

Lp Dejan

Pravilno nastavi zmes goriva in zraka. Privij vijak, da skoraj crkne, nato pa ga odvij za cca en obrat. To je tovarniška nastavitev.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Če Jun 09, 2011 20:16

fantje ne mi zamerit.. ampak imam res gužvo. se opravičujem
naložim čez vikend.
lp jan
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Pe Jun 10, 2011 20:30

jonyyy napisal/-a:če bi ti vedno trokiral bi rekel da je tesnilo na plovcu. če pa enkrat dela enkrt ne, mislim da ni fergazer ampak pumpica goriva. ker ni dovolj goriva. potem pa nastelaj predvzig točno.. to je dostikrat pomembno. pumpa ima filter na spodnjem delu tako mrezico. spucaj tisto..

Pumpo sem vzel dol spucal vse skupaj, ter po Piki-jevo :D nastavil zmes zraka ter goriva!
Moram rečt, da je razlika očitna.
Kaj to ko med obratovanjem motor tak "tolče"(to mi je prej delal), kot da bi nekdo kihnil :D -Negdo mi je rekel, da je to posledica kondenza(vode) v gorivu? je to res?

No sedaj pa glavno vprašanje!
V prostem teku sedaj motor(ko se malo segreje)normalno teče, VENDAR(pri hudiču :evil: vedno mora bit ta vendar) ,ko prestavim v prestavo ga kar konkretno zaduši.Skoraj ugasne če mu malo ne dodam gasa(včasih mu celo rata crknit
:D )
Kaj bi še lahko naštelal drugega, kajti vijak za prosti tek je že do konca not zavit (tak, da že fedra ne more več dihat :D ).Malo sem že razmišljal, da bi to vzmet za kakšen zavoj skrajšal, da bi imel večji prosti tek.
Je to smiselno ali je še kaj drugega za naštelat?

Lp Dejan
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Jun 10, 2011 20:39

Koliko obratov imaš v prostem teku ? Če imaš veliko obratov, ko pa daš v prestavo pa crkne, to žal ne pomeni nič dobrega. Si uplinjač spucal ? Lahko imaš že slab centralni ležaj na glavni gredi, posledica pa je, da prednja polovica bloka in polutke na glavni gredi niso več v pravilnem položaju, motor pa dobiva prebogato zmes in ga zalije, zato crkne. Kolikor sem videl imaš zadnjo serijo T 18, kjer so bili ti problemi kar pogosti, kvaliteta bloka je bila slabša, saj jo je delal kar Tomos in ne več Mahle. Ti problemi se lahko pojavijo tuid zaradi slabše kompresije. Upamo, da ni to in imaš zgolj problem z uplinjačem.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Pe Jun 10, 2011 21:24

Fergazerja nisem čistil, ga bom pa zagotovo ju3!
Na kaj moram pri tem paziti?
Kar se pa tiče prostega teka , je pa minimalen preden prestavim v prestavo(gas ročka je na minimum)
Prej mi tega ni delal_je to posledica menjanih semeringov pri elisi .
Ker se elisa težje vrti in ker so še semeringi novi ter rabi motor več moči da požene propeler?
Glede centralnega ležaja ter te možne variante! Kako se pa to vidi, da je kaj narobe oz. kaj lahko naredimi?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Jun 10, 2011 22:33

Pri slabem centralnem ležaju ali slabi kompresiji se motor obnaša kot ta na videu: http://www.youtube.com/watch?v=vhR3SdCPhAo

Vrtljaji v prostem teku so visoki in se jih ne da zmanjšati z nastavljanjem uplinjača. Ko pa motor daš v prestavo, obrati precej padejo in motor ugasne. Če je fuč centralni ležaj lahko pogledaš tako, da snameš uplinjač in skozi sesalno odprtino na bloku pogledaš, če je spodnji del glavne gredi opraskan (zaradi drgnjenja v prednjo polovico bloka, to se zgodi zaradi lufta v omenjenem ležaju).

Ampak pustimo to. Ti simptomi se lahko pojavijo tudi zaradi zapacanega uplinjača. snemi ga, razstavi ga tako, da odviješ vse šobe (za prosti tek, glavno šobo, nosilce obeh šob in mešalno dizo, skratka vse odvij), snemi plovec s pokrovom. Cel uplinjač operi v čistem bencinu, šobe lahko pustiš v tem bencinu dalj časa, da se izperejo usedline. Nato ga dobro prepihaj z zrakom, posuši in sestavi. Razmak elektrod na svečkah nastavi na 0,7 mm, zamenjaj jih, če so obrabljene.

Nato poročaj, potem pa bomo videli kako dalje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov