Morska voda v kaluži

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Morska voda v kaluži

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 13, 2011 10:25

V zadnjih dneh sem opazil, da se mi je v kaluži po vožnji (motoriranju) začela nabirati morska voda. Ker motoriram malo, so bile količine male, po cca. 4 urah motoriranja v nedeljo pa jo je bilo za 3/4 vedra. Voda je rahlo rumena in motna ter malo smrdi. Mokro je samo neposredno pod motorjem in vode se nabere toliko, da po kanalih steče do kaluže. Ima kdo kako idejo kaj bi to bilo? Gre najbrž za slabo tesnenje glave motorja?

Slika
w2 by _grega_, on Flickr

Slika
w3 by _grega_, on Flickr
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 13, 2011 11:04

Tudi jaz sem imel podoben problem. Finta pa je, da je iz ventila za hlajenje z morsko vodo (kot nek oddušnik, ki je montiran nad vodno linijo pri motorju) ta počasi kapljala po cevki in se potem svaljkala pod motorjem v bilge. Jasno, na poti je pobrala še malo svinjarije (od tu barva).
Ventil sem odvil in sčistil. Od takrat nimam več teh težav, čeprav kakšna kapljica se še najde.
Če je to to...
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Sep 13, 2011 11:16

Največkrat pušča semering na impelerski pumpi.
Če ti pa pušča glava boš okoli videl sledi soli, ker je dovolj toplo, da del vode izhlapi.

L.p.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Sep 13, 2011 13:19

al napisal/-a:Tudi jaz sem imel podoben problem. Finta pa je, da je iz ventila za hlajenje z morsko vodo (kot nek oddušnik, ki je montiran nad vodno linijo pri motorju) ta počasi kapljala po cevki in se potem svaljkala pod motorjem v bilge. Jasno, na poti je pobrala še malo svinjarije (od tu barva).
Ventil sem odvil in sčistil. Od takrat nimam več teh težav, čeprav kakšna kapljica se še najde.
Če je to to...

Če čiščenje ventila ne deluje, se da ta problemček rešiti tudi tako, da na ventil natakneš plastično cevko in jo spelješ v večjo plastenko, ki jo občasno prazniš.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 13, 2011 13:21

Kolk je pa kritično, če se nabira sol na dihtungi? Se naredi menjavo tesnila pa bo OK?
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a zeja » To Sep 13, 2011 13:45

Voda ti lahko pušča pri spoju cevi na ventilu, možno pa tudi da na ventilu, nikakor ti pa ne more toliko puščati na glavi motorja. (Pri meni je puščal semering na pumi od impellerja samo čisto malo v kapljicah...)

Kot sem ti že povedal čim preje menjaj tesnilo na glavi in očisti hladilne kanale na glavi in bloku, s tem boš motorju podaljšal življenjsko dobo. Jaz sem zaradi tega delal generalko :( :evil:
right or wrong I am still the captain !
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a zeja » To Sep 13, 2011 13:49

Možno je tudi da ti pušča na osovini, preveri manšeto.
right or wrong I am still the captain !
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Sep 13, 2011 14:58

Sploh, če je ne stisneš, ko daš barko s podstavka v vodo :wink: .

Sicer pa preveriš po vrsti:
tesnenje ventila na trupu
cevi
objemke na ceveh - tudi če so rostfrei, sčasoma crknejo
filter za slano vodo
impeler
lahko pa spušča tudi pokrov na vrhu motorja

Sledi sledem :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Sep 13, 2011 16:09

pozdravljen

če pozimi vzameš ven barko in ne spereš hlajenja z sladko vodo
se ponavadi nabere sol na semeringu od hladilne črpalke,semering postane trd in črpalka pušča na semeringu,lahko tudi tesnilo pri pokrovu impelerja ampak takrat se nabere sol okrog in vidiš,oddušnik za hlajenje mora imeti speljano cevko z odzračevanja ki je višja kot najvišji del ventila sicer ustvariš efekt sifona in bo tam zmeraj malo puščalo ker pač podtlak, ki ga ustvari prva kapljica potegne za sabo ostalo tekočino.
res je tudi da se izplača preventivno menjat gumi cevke in objemke,
verjetno ko zaženeš motor boš opazil od kod prihajajo kapljice.

lep pozdrav
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 06, 2012 19:30

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jun 06, 2012 21:39

Marchi napisal/-a:Povezani temi!

Marchi, pri meni smo na koncu ugotovili odkod pušča voda - in sicer Yanmar 2GM20 je hlajen neposredno z morsko vodo. Na stiku glave motorja in izpušnega kolektorja (odprtina na sliki spodaj) je bilo vse skupaj tako korodirano (se vidi na sliki, kako je to teklo, najbrž več sezon), da stik preprosto ni tesnil in po zagotovilih dveh mehanikov ne bi kaj prida dolgo, tudi če bi poleg novega tesnila vse skupaj še zasilikonirali. Taka korozija naj bi bila predvsem posledica tega, da so prejšnji lastniki slabo skrbeli za menjavo cinkov na motorju. Blok motorja je OK, glavo pa smo dali novo, prav tako izpušno koleno, ki pride na odprtino spodaj.

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 06, 2012 21:57

Jaz sem pa pri svojem Volvu MD2030 iskal ta cink, pa na koncu zvedel, da ga nima. Baje zato, ker ima dvokrožni sistem hlajenja (slana, sladka voda) in neko izolacijo med motorjem in peto. Galvanika ima svoje zakonitosti (meni ne kaj dosti jasne :oops: ) .

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jun 07, 2012 12:22

Tista zgoraj narisana električna ločitev motorja od pete najbrž sama ni dovolj.

Mora biti še kak manjši trik, ki bodisi električno izolira od motorja vodno črpalko morske vode in toplotni izmenjevalec, v katerih je tudi morska voda, razen če je v črpalki in izmenjevalcu vse v stiku z morjem iz materiala, ki je po električnem potetencialu neobčutljiv kot galvanski člen.

Moram o priliki malo prebrskati (in preračunati potenciale).

Če ne pa mora imeti kje ustrezne žrtvene cinke zanj ali kak drug ustrezen trik v podoben namen, če ta dva nista električno (galvansko) izolirana od motorja.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Blueberry
Naddesetnik
Kraj: Solkan

Re: Morska voda v kaluži

OdgovorNapisal/-a Blueberry » So Dec 11, 2021 14:50

Pozdravljeni,

izposodil si bom temo, da ne odpiram nove, ker je podobna težavi, ki jo imam na svoji Bavariji 27 Sport z enojnim motorjem. Namreč me že dve sezoni jezi puščanje morske vode v kalužo. Letos pa bi to uredil, ker tudi silikon okrog transoma na zunanji strani ne pomaga. Puščanje pa sem zasledil kot dve "laski" vode na spodnji strani izreza stene krme, kjer je pritrjen transom. V dveh dneh, na koliko sem praznil, se nabere približno ¾ litra vode. Voda vdira ne glede ali barka motorira ali počiva.
Verjetno bo postopek tak: demontirat peto nato motor odmaknit in še transom. Sumim, da je popustilo tesnilo na transomu ali je kaj drugega ?

Zanima me, če je že kdo imel to težavo in kaj bi bilo treba še zamenjat če oz. ko bo vse razstavljeno ? Koliko €€€ ?

In še nekaj : pri glisiranju se pojavi nek zvok podoben kot bi ležaj drsal – kar moteče.
Na spodnji povezavi je posnetek neke vrste zvoka črička – ima mogoče povezavo s zvokom pri glisiranju ? Posnetek je z barke na suhem.

Povezava posnetka : https://drive.google.com/file/d/17JbwKy ... sp=sharing

Hvala
Boštjan
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

Re: Morska voda v kaluži

OdgovorNapisal/-a igorb » So Dec 11, 2021 18:48

je imel moj prijatelj iste probleme na gliserju in je bilo cca 4 ure dela in ena nepomembna gumica nekje vmes,sicer so bile prve prognoze tudi peto dol vendar se je dalo brez tega,verjetno ker je bila vročina in se dalmatincem ni dalo preveč delat,ker po prognozah je bil to grozen poseg

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov