internet dostopna točka na barki - android pad

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Na barki uporabljam:

Wifi
6
8%
Mobilni
20
26%
Wifi in Mobilni
27
35%
Bom v kratkem
1
1%
Bi, pa ne znam ravnati s tehnologijami in se bojim visokega računa
7
9%
Ma kakšen internet, ribe in vino, to je to!
16
21%
Me ne zanima
1
1%

Skupaj glasov: 78
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

internet dostopna točka na barki - android pad

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Sep 25, 2011 11:25

Odpiram temo z zgornjim naslovom namreč, s sosedom v marini matejfoski sva prišla do ideje, da dostopno točko za internet na barki vzpostaviš s pomočjo androidne naprave, ki je sposobna sprejeti in posredovati 3G - HSDPA prenos. Lahko je to celo telefon ali pa tablični, pad računalnik.

Matej je sprobal zadevo preko mobilca in pravi, da deluje bp, poleg tega pa je poraba minimalna.
Meni je bolj všeč ideja o tabličnem računalu, ki ima malo večji ekran, tako da lahko poleg funkcije dostopne točke, lahko tudi pregleduješ vremenske karte ipd. (aplikacij je vsak dan več!).

Se pravi sim npr. T-mobile (hr), android pad in to je to. Napolniš kartico in vsi na barki se lahko priklopijo na dostopno točko. Idealno bi seveda bil neomejeno surfanje, apmak to je že stvar osebne odločitve glede stroškov prenosa podatkov (tudi tu cene padajo). Tema internet na plovilu se nahaja tu.

Prihaja poplava nizkocenovnih padov. Išče se android pad za do 200€ (3G, GPS, AP...)!

Slika
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Ne Sep 25, 2011 14:58

Na to temo je bil pred poletjem zanimiv in uporben članek v reviji Monitor: http://blog.monitor.si/2011/06/na-hrvas ... -in-hitro/

Zadeva je vsekakor uporabna, je pa vsaj v odročnejših predelih problem pasovna širina...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 25, 2011 22:00

ali pa morda GSM ruter..., ki deluje precej bolje...

Ne vidim pa jaz osebno nekega posebnega smisla v tem, v kolikor filaš bone in imaš omejeno porabo za nek določen denar.
Zakaj? v vsakem primeru plačaš kolikor si porabil s tem, ker si vezal več uporabnikov na eno kartico pa si edino omejil sam sebe in ostale uporabnike, lahko ta tab crkne, ali tisti z tabom kam gre, ali da deluje vse skupaj prepočaci, glede na to, da sem te stvari ze tudi probaval pa zadeva stalno nekaj nagaja.
Glede na to, da ključek stane 150kun, katere dobis lahko celo nazaj skozi dobropise je vse ostalo kot nakup kljucka neumnost.

Z zeno imava vsak svoj kljucek... Oziroma kartico, ker en laptop ima ze vgrajen modem...

Smisel pa bi imelo, da vas je v marini več bark, ki ste skupaj, da se vzame neomejeno porabo in nastima na prej omenjeni GSM ruter, strosek pa delite.
Tako smo pred davnimi leti šerali povezavo po vasi...
Vsi Tabi in mobilci pa za ta namen niso najprimernejsi... in so bolj igrace.

P.S. ce bi jaz gledal samo prognoze pa sploh nebi kupoval hrvaske kartice :)
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Sep 25, 2011 22:27

Bunđorno
itak de kul-
kupu od tele2 kluč s kartico jo dal v samsung gt in ga naštimaš da je ruter.
sam prej na gt izključi vse markete in posodobitve apps ker ti sprazne račun takoj.
lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Okt 06, 2011 23:54

Jaz imam na svoji barki Wi-Fi access point... Prej sem koristil ključek na laptopu, sedaj pa imam še malo bol napreden telefon in veliko večino lahko opravim na telefonu... Tak smart phone imam samo na SLO cifri, na HR cifri pa služi osnovna Nokia. :wink: Postavljanje HR telefona kot Wi-Fi access point je super stvar, za občasno uporabo... Moja rešitev pa je profi! Internet mi dela povsod, na laptopu, tablici, telefonu, pa še če kak kolega pride, mu lahko dam kodo za dostop... Torej, kot da sem doma... Imam pa redno naročnino na 3GB, kar je do sedaj zadoščalo. Na telefonu veliko koristim tudi Skype in pa za klice v SLO na fiksne številke Detelfone. Sicer sem bil navajen na VoipDiscount, ki ga uporabljam na PC, vendar žal zanj ne obstaja aplikacija za Nokio, ki ima gor najnovejšo Anno. Na srečo je slovenski Detel odličen in dela tudi na Nokiah, enako tudi Skype. Imaš pa VoipDiscount za Android, tisti, ki ste na Google-u...
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Pe Okt 07, 2011 13:54

admin napisal/-a:Jaz imam na svoji barki Wi-Fi access point.....

Katerega pa imaš? Jaz že dlje časa iščem kakšnega, ki ima 12 V napajanje in podpira povezave preko 3G omrezji.

Sedaj sem videl da imajo pri Mobitelu tegale:

http://www.mobitel.si/telefoni-in-napra ... =1600&pu=1

Ampak moram preverit kakšna je polnilna napetost. Najbrž ni 12 V.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Okt 14, 2011 22:41

Sorry za pozen odgovor, sem malo spregledal...
Imam 2 routerja, en je žepni, drugi pravi stabilni.

Žepni je od Huawei, model E5. Zadeva deluje nekaj ur na baterijo, drugače pa ga imaš lahko non stop priklopljenega na 12V preko avtomobilskega polnilca in Mini USB. Zadeva podpira do največ 5 simultanih priklopov, kar je več kot dovolj, nastaviš lahko DHCP, razne žaščite, WEP, WPA in podobno. V glavnem ima vse kar imajo veliki, izgleda pa kot miniaturni mobitel z minimalnim ekranom, kjer vidiš delovanje... V njega direktno vstaviš SIM kartico, pač kot mobitel...

Drugi pa je Sitecom, model 300N. Pri tem imaš USB port na katerega priključiš USB modem s SIM kartico. Lahko je od kateregakoli operaterja, deluje, le nastavitve moraš popravit v meniju... Napajanje ima iz 230V preko napajalca, ki pa daje natančno 12V napetost, tako da ga lahko priklopiš tudi direktno na inštalacijo v barki, napajalnik pa spraviš za kakšno drugo priložnost... :wink:
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Pe Feb 17, 2012 11:22

Zdravo,

ne vem čisto točno, kako to, da sem to temo spregledal, ampak "takle mamo"

Od takrat naprej, ko sva se z Marchijem pogovarjala, sem naredil še nekaj testov in dejansko se je kot najboljša izkazala možnost uporabe mobilnega routerja, kot omenja tudi admin.

Android naprave so se izkazale kot premalo zmogljive za deljenje povezave večim klientom hkrati. Tako se je dogajalo, da se je spodoben Android telefon začel že pri dveh klientih kar pošteno segrevati :) Pač ne gre za namenske naprave in v tem kontekstu je boljše kakor o raznih improvizacijah razmisliti o namenski napravi, s katero se naša barka spremeni v pravo Wifi dostopno točko :)

Tako imam zdaj Huawei E586 mobilni router, v katerega se vstavi SIM kartico od predplačniškega operaterja (jaz uporabljam Simpa od T-Mobila). Na to škatlo lahko kot na normalni access point, kot so integrirani v routerjih doma, povežeš do 5 naprav hkrati. Zadeva ima vgrajeno baterijo in napajanje prek mikro USBja in USB na drugi strani. Na barki imam napajalnik z več USB porti, ki ga povežem direktno na 12V napajanje. Prek USBja se lahko tak router poveže tudi direkt na npr. PC in se tam uporablja kot "navadni" mobilni modem. To je menda že tretja generacija teh naprav od Huawei-a (vedno kaj malega dodajo in dopolnijo) in v času mnogih elektronskih pripomočkov, ki vsi po vrsti omogočajo omreženje, je to dejansko bomba rešitev, ki pa s ceno okoli 100 EUR tudi ni nekaj posebej dragega.

Ker službeno pogosto potrebujem internetno povezavo, če ne drugega, vsaj za maile, se je tako to pokazalo kot prava rešitev. Če bo kdo v kakšnem zalivu kdaj zaznal AP Pomaranca, naj se javi, da mu dam kodo :D

Lep pozdrav,
Matej
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 17, 2012 11:39

To matejfoski!
Se priporočam ob priliki in te prosim za pomoč pri konfiguraciji takega sistema. Imam Simpa T-mobile SIM s ključkom. Ok, ključka ne bom rabil, tale Huawei E586 pa vsekakor. Kje se ga dobi?
Kako pa dopolniš račun?
Skratka vprašanj je kar nekaj, ker nisem ravno stručko za vse nastavitve in sem si kar oddahnil, ko sem prebral, da si ti to z levo roko skonfiguriral.

Matej a bi znal skonfigurirat tudi tole in kaj misliš v primerjavi s Huawejom. Mogoče tele antence malo dlje nesejo?

WiFi Router TP Link 3G MR3420

Slika
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Pe Feb 17, 2012 15:28

Jaz bi tudi še uprašal glede antene. Sosed pri meni v šilu lovi wifi signal iz Crikvenice. Ima zunanjo anteno za wifi.

Zanima me katero anteno je potrebno kupit, da jo bom lahko priklopil na laptop ter tako lovil zastonj wifi signal iz Crikvenice?

Hvala za pomoč
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 17, 2012 15:52

Vzami usmerjeno anteno, ne vem pa ce to lahko samo priklopis na usb in bos imel zunanjo.
Vem pa, da lahko kupis USB zunanji wifi, ki mora imeti konektor za zunanjo anteno... Če nimaš konektorja na laptopu.

Na tej strani je fant mojster anten, ce nima bo naredil!
Najbolje, da poklices in ti bo iz prve roke povedal.
http://shop.wlan-antene.net/5-wlan-ante ... je-signala
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Feb 17, 2012 16:04

Za pogledt vreme, maile in morjeplovca so meni svetovali VIP instant internet. Je baje ceneje, kot oprma za lovit zastonj signal iz Crikvenice. Sem pa res kaka 2km bolj oddaljen od Crikvenice kot ti.
mirno morje
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Pe Feb 17, 2012 16:16

Marchi napisal/-a:To matejfoski!
Se priporočam ob priliki in te prosim za pomoč pri konfiguraciji takega sistema. Imam Simpa T-mobile SIM s ključkom. Ok, ključka ne bom rabil, tale Huawei E586 pa vsekakor. Kje se ga dobi?
Kako pa dopolniš račun?
Skratka vprašanj je kar nekaj, ker nisem ravno stručko za vse nastavitve in sem si kar oddahnil, ko sem prebral, da si ti to z levo roko skonfiguriral.

Matej a bi znal skonfigurirat tudi tole in kaj misliš v primerjavi s Huawejom. Mogoče tele antence malo dlje nesejo?

WiFi Router TP Link 3G MR3420

Slika

Glede tega routerja iz linka:
- nima integriranega modema in zdaj, to je spet neka zunanja naprava, ki jo moraš zraven routerja dodatno napajati, več možnosti, da kaj crkne itd.
- napajanje ni prilagojeno 12 V, ki ga imamo na barkah vsi
- gre za čisto solidno "hišno" napravo, ki jo je mogoče razširiti kot router za deljenje internetne povezave (in omogoča tudi backup linijo preko mobilnega omrežja z uporabo dodatnega mobilnega modema), ampak jaz je na barko ne bi dal, odloči se pa sam in če boš karkoli rabil, javi in porihtava.

Tega mojega Huaweia sem kupil preko eBaya, ponudbe in konkurence ogromno - komot najdeš kako dobro ceno, pazi pa, da je unlocked.

Zdaj glede antene: eno je funkcija routerja, kot jo uporabljam jaz, torej deljenje neke internetne povezave napravam, ki so povezane (žično ali brezžično) na router. Glede na to, da je barka majhen prostor in nekih motenj ni ogromno, takšen mobilni router komot pokriva barko + še kar okolice. Tudi glede izhodnih moči in posledične porabe energije je nesmiselno, da bi povezovanje na takšen router želel izvesti iz neke naprave, ki je npr. kilometer stran od barke. Gre torej za povezljivost na barki in za to vgrajena antena popolnoma zadošča.

Če se želiš, kakor je omenil blze, povezovati na druga, po možnosti odprtna Wifi omrežja (ali pa takšna, na katera imaš sicer dostop - Eduroam itd.), pa rabiš neko anteno, ki ti ojača ta signal. Običajno je SMA kontektor tisti, preko katerega so antene na 2.4 GHz povezane z brezžično omrežno kartico (in torej ne rabiš routerja, razen v primeru kakšnega bridganja - glej 3. odstavek). Kot je mamaMicka omenil, fantje na wlan-satu se s tem že dolgo ukvarjajo, včasih je bil tam en super forum, ki pa je žal vmes ugasnil in če jim opišeš situacijo, bodo znali predlagati pravo kartico (mislim, da obstajajo tudi nekatere USB Wifi kartice s SMA konektorji) in anteno.

Router, ki ima antene, ki bi dalež nesle, je po mojem mnenju smiseln le, če bi želel npr. s tem routerjem se povezati na neki drugi router in napraviti bridge povezavo, da bi torej router na barki delil povezavo na barki, hkrati pa bi se promet v internet prenašal preko routerja, ki je lociran nekje drugje. Skratka, primer uporabe, ki po moje skoraj nikoli ne pride v poštev.

Kot je omenil Roman, je mobilni internet zdaj že tako ugodna opcija, da skoraj težko zgrešiš, je pa pač stvar izvedbe potem, ali boš na to povezavo "obesil" samo en modem in PC, ali pa boš z nekim routerjem to povezavo delil med napravami (seveda deliš tudi pasovno širino in seštevaš promet! - ampak komu se na morju dejansko mudi :) - razen kakšnim motornjakarjem ;) ) na barki.

Lep pozdrav,
Matej
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Pe Feb 17, 2012 20:09

Jaz sem to letos prakticiral ja z VIP internetam preko usb ključa. Deluje ok in za gledate mejle je tudi ok. Vendar tam si omejen na download, glede na to koliko zakupiš.

Štos je recimo če želiš uporabiti google earth za iskanje kakih zalivov.Tam pa gre download zelo hitro :)

In potem zagledam jaz tega soseda kako in uživa sz pirom in eno anetno zraven. Valda stopim do njega in mi je pokazu da lovi free signal iz crikvenice in odpre google earth in deluje tako hitro kot doma :)

Reku mi je da dobim za par evrov anteno na dealextreme al kaj že je una stran.

Problem pa je, da sem pozabil kako je mel to zmontirano :?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Feb 17, 2012 22:09

preko lana ali wlana, ponavadi na utp kabel.
Vsaj kolikor sem jaz videl to.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov