Marchi napisal/-a:To matejfoski!
Se priporočam ob priliki in te prosim za pomoč pri konfiguraciji takega sistema. Imam Simpa T-mobile SIM s ključkom. Ok, ključka ne bom rabil, tale Huawei E586 pa vsekakor. Kje se ga dobi?
Kako pa dopolniš račun?
Skratka vprašanj je kar nekaj, ker nisem ravno stručko za vse nastavitve in sem si kar oddahnil, ko sem prebral, da si ti to z levo roko skonfiguriral.
Matej a bi znal skonfigurirat tudi tole in kaj misliš v primerjavi s Huawejom. Mogoče tele antence malo dlje nesejo?
WiFi Router TP Link
3G MR3420
Glede tega routerja iz linka:
- nima integriranega modema in zdaj, to je spet neka zunanja naprava, ki jo moraš zraven routerja dodatno napajati, več možnosti, da kaj crkne itd.
- napajanje ni prilagojeno 12 V, ki ga imamo na barkah vsi
- gre za čisto solidno "hišno" napravo, ki jo je mogoče razširiti kot router za deljenje internetne povezave (in omogoča tudi backup linijo preko mobilnega omrežja z uporabo dodatnega mobilnega modema), ampak jaz je na barko ne bi dal, odloči se pa sam in če boš karkoli rabil, javi in porihtava.
Tega mojega Huaweia sem kupil preko eBaya, ponudbe in konkurence ogromno - komot najdeš kako dobro ceno, pazi pa, da je unlocked.
Zdaj glede antene: eno je funkcija routerja, kot jo uporabljam jaz, torej deljenje neke internetne povezave napravam, ki so povezane (žično ali brezžično) na router. Glede na to, da je barka majhen prostor in nekih motenj ni ogromno, takšen mobilni router komot pokriva barko + še kar okolice. Tudi glede izhodnih moči in posledične porabe energije je nesmiselno, da bi povezovanje na takšen router želel izvesti iz neke naprave, ki je npr. kilometer stran od barke. Gre torej za povezljivost na barki in za to vgrajena antena popolnoma zadošča.
Če se želiš, kakor je omenil blze, povezovati na druga, po možnosti odprtna Wifi omrežja (ali pa takšna, na katera imaš sicer dostop - Eduroam itd.), pa rabiš neko anteno, ki ti ojača ta signal. Običajno je SMA kontektor tisti, preko katerega so antene na 2.4 GHz povezane z brezžično omrežno kartico (in torej ne rabiš routerja, razen v primeru kakšnega bridganja - glej 3. odstavek). Kot je mamaMicka omenil, fantje na wlan-satu se s tem že dolgo ukvarjajo, včasih je bil tam en super forum, ki pa je žal vmes ugasnil in če jim opišeš situacijo, bodo znali predlagati pravo kartico (mislim, da obstajajo tudi nekatere USB Wifi kartice s SMA konektorji) in anteno.
Router, ki ima antene, ki bi dalež nesle, je po mojem mnenju smiseln le, če bi želel npr. s tem routerjem se povezati na neki drugi router in napraviti bridge povezavo, da bi torej router na barki delil povezavo na barki, hkrati pa bi se promet v internet prenašal preko routerja, ki je lociran nekje drugje. Skratka, primer uporabe, ki po moje skoraj nikoli ne pride v poštev.
Kot je omenil Roman, je mobilni internet zdaj že tako ugodna opcija, da skoraj težko zgrešiš, je pa pač stvar izvedbe potem, ali boš na to povezavo "obesil" samo en modem in PC, ali pa boš z nekim routerjem to povezavo delil med napravami (seveda deliš tudi pasovno širino in seštevaš promet! - ampak komu se na morju dejansko mudi

- razen kakšnim motornjakarjem

) na barki.
Lep pozdrav,
Matej