Kdaj, zakaj, kako?

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

mornarcek
Poročnik bojne ladje
Kraj: Gorenjska-Dalmacija

Kdaj, zakaj, kako?

OdgovorNapisal/-a mornarcek » Če Apr 03, 2008 18:16

Pozdravljeni,
nisem sicer popolnoma nov na forumu, je pa res, da bo tole moj prvi prispevek. Z največjim zanimanjem prebiram tale forum že skoraj leto dni in moram izraziti res navdušenje in vse pohvale vsem, ki na tem forumu sodelujete...

Zanima me pa naslednje, česar nisem zasledil v nobeni od tem; in sicer.. zelo zanimivo bi bilo, za nas začetnike v navtiki, pa morebiti tudi za ostale, slišati vašo pripoved o tem kdaj in zakaj ste se odločili vstopiti v ta brezmejen svet navtike, na kakšen način ste si kupili prvi čoln, barko, kakšen je bil vaš prvi čoln, ipd..

Kaj menite? Mogoče boste/bomo pa še koga prepričali, da se nam pridruži na širjavah voda... ali pa odvrnili

LP
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Apr 03, 2008 20:54

pozdravljen in cestitke k prvem prispevku.
seveda bi lahko tudi ti opisal svojo pot sam sem pa pred dobrim letom iz
heca ali bolje receno iz varnosti da ne spremenijo nacina pridobivanja izpita odpravil na tecaj.
seveda je bilo potem potrebno tudi prakticno sprobati tako da sem najel 5m gumenjaka...in bilo je kar pestro saj sem bil cisto brez izkusenj...
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Pe Apr 04, 2008 09:36

Čestitke za novega forumaša.
Za navtiko sem se odločil iz preprostega razloga.Ne zdržim na plaži cel dan ne da vedel,kaj naj delam.Skrajšano nisem modraz,da bi se vrtel na soncu na 30 minut.Hvala bogu,da si je izmislil morje,čolne in pa lepote jadrana,ki jih lahko obiskujemo vsako leto.
lp.igor
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Pe Jun 13, 2008 16:00

Od karakterja človeka je odvisno za kaj se odločiš.
V marini Izola, sem nekoč govoril z lastnikom lepe 12 metrske jadrnice, kako pride človek do tega, da ima za večino Slovencev nedosegljiv hoby.
Odgovoril mi je. Imam skromno stanovanje v Ljubljani, star rjav avto in sem lastnik svojih sanj, jadrnice. Eni se odrekajo določenim stvarem, da pridejo do hiše, drugi, da si privoščijo čim več sanjskih počitnic, stvar v katero sem se jaz od mladega fokuseral pa je jadrnica in sedaj sem lastnik, tako to je. Ta pogovor sem si zapolnil in v tem je res veliko resnice. Če se odločiš, potem si pripravljen na odrekanja v dobrobit svojega veselja in to ni teško.
V naši hiši smo imeli čolničke od mojega otroštva, prvi je bil za napihnit, tak kod jih v BAVMAXU za nekaj evrov prodajajo, samo bistveno kvalitetnejši, saj je zdržal deset sezon pripeljan z Italije. Potem je prišel SPORT BG full fensi za tiste čase. Potem sta bila v hiši dva čolna, SPort in sestrin chrachi. Potem je Sport šel v prodajo, jaz sem plaval, ker imajo pa otroci želje, očetje pa tud, sta zdaj pri hiši spet dva čolna. Novamarine in Chranchi. Prostora pa okrog hiše nobenega :).
Imam prijatelja, ki si privošči fensi počitnice, hotel, nove obleke za ženo za dopustovanje, razkošne večerje in, ko pride z dopusta, šteje, kako drage počitnice so bile pa, da ni neč vidu, pa da je blo sploh full zanič,. samo koliko denarja je sprašil vidi, pa cel dan je v muvingu, med sobo, bazenom in hotelsko restavracijo, pa zvečer do terase z glasbo. Še v morje ne gre, je bolj izi v hoteljski bazen.
Jaz zapravim za celo družino za cel dopust cca30% tistega kar moj prijatelj, pa je v to vštet ves bencin, cena campa, vsa hrana pa še vinjeta in registracija gumice. Vidim polno zalivov, obale, spoznam nove ljudi, vidim njihov način življenja, skratka imam nabit dopust z lepimi spomini in sploh nikdar se ne pritužujem, da mi je bilo slabo, ker poskrbim da mi ni.
Aja pa še to, ko se vrnemo domov imamo samo 5 pralnih strojev perila, za razliko od prijateljeve družine, ki ima poln prtlažnik do stropa samo cunj in oblekic za večerne in dnevne promenade:).
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Jun 13, 2008 17:34

kdaj in kako v bistvu sploh nimata pomena glavno je zakaj :!: hja zakaj-Pacek je že veliko napisal zakaj.predvsem zaradi veselja do plovbe in doživetij na morju pa nebi se sedaj spuščal v vrsto plovila in načinu plovbe ampak samo na splošno.ni ga lepšega kot dopoldan ali pa že zjutraj natovoriti svojo rit in družino-v našem primeru tudi kuža-nekaj obvezne prtljage,zakurblati motor in se odpeljati izpred oči vseh ki so trenutno v bližini kar nekam-po zmožnostih čolna in posadke in po vedenju kam seveda,ter glede na vremensko.še slajše pa se je vrniti ko že sonček zahaja v varen pristan.in ko pomisliš na vse tiste ki se celi dan pražijo in guncajo gor in dol po deset dni in več po isti plaži ti pride nasmeh na usta in si misliš:matr je blo dobro danes v tistem zalivčku.kam pa jutri??ja kam pogledamo po večerji malo na karto in to je to!kar nekam in po pameti!in še bi se dalo naštevati zakaj :wink:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jun 13, 2008 18:20

Pri starosti dveh let, ko smo še živeli v Piranu, sem nekje februarja padel z pomola v morje. Še pred očetom , me je potegnil na suho ribič , kateri je pripravljal svoje mreže, na svoji barki v bližini. Jaz sem dobil po riti, ribič pa nove zobe :lol: .Oče je bil zobozdravnik. Tega vsega se seveda ne spomnim, ampak od pripovedovanja.
Ne vem, če se je začelo takrat. Ljubezen do morja, mi je ostala za vedno. Pa naj bo to ob, na ali pod vodo. Moj element na splošno je voda, toliko boljše če je slana. Še sedaj, vsakič ko pridem do morja, pa naj bo to dopust ali kateri drugi vzrok, prvo kaj naredim je to, da grem do vode , si umijem obraz, nato z rokama zajamem morje, si ga nesem do obraza in skozi nos potegnem vso vodo iz rok. vse se pač v mojem življenju vrti okoli morja.
LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Jun 13, 2008 18:59

.

Kdaj in zakaj ?

Tukaj je kar veliko filozofije.

Meni osebno, je voda (na splošno) element, ki je živ naspram planinam in goram, ki so mogočne. V ali na vodi se stalno nekaj dogaja. Oblik življenja v vodi je nekajkratnik, kot na suhem. V vodi se lahko lebdi-skoraj breztežnost- in neskončno dolgo uživa pri opazovanju morskega življenja.
Pa še in še tega!

Morjeplovstvo se je pričelo z gumico in nadaljevalo do stekloplastike, ki pa upam, doživi še kaj novega. Barka kot taka je užitek in ponos, ampak vseeno samo sredstvo za doživetja na in v vodi, na prostorih, "punktih" in v družbah, ki si jih več ali manj sami izberemo.

Pa dobrodošel pri kramljanju!

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Jun 13, 2008 20:04

že v rani mladosti je imel stric gumico in tomos 18.navadil sem se smučati in morskega vetra v laseh.kasneje je imel moj prijatelj gliser,rainel 250km,5.90m.pri meni v delavnici ga je obnovil,potem pa smo ga skoraj vsak vikend žgali po morju. zadeva ti pride pod kožo in se začne z malo manjšo gumico,pa potem malo večjo,pa kakšen fišermanitd..zadeva je pripeljala tako daleč da sem se začel poklicno ukvarjati z izdelavo in popravilom plovil.naredil sem si gliser 5.20m s kabino.s čolnom sem zadovoljen ampak sem se spravil delati večjo zadevo 10m barko.dokler je ne uspem dokončati bo v akciji gliser in veter v laseh potem pa mirna plovba in bevanda.takle mamo.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Jun 13, 2008 23:40

Pozdravljen mornarček, dobrodošel med nami, odgovor na tvoje vprašanje pa je ZATO. Boš z leti že sam ugotovil ali si ali pa nisi, tretje možnosti ni.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Jun 13, 2008 23:49

Pa še to, morjeplovec ponavadi prične z tremi metri napihljive gume ali celo manj in da ne pozabim mnogo intuziazma. Naprej te žene nepojasnjena "nadnaravna sila". In tu se pričnejo zgodbe o prioritetah v življenju. Pri tistih ki se jim morjeplovstvo začne z 10 ali več metri gre ponavadi za kakšno drugo "stvar". Naprej ne bom razlagal da nebi koga užalil.
lpg
https://medisken.si
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » So Jun 14, 2008 10:22

Zakaj sem postal morjeplovec?????
Mislim da je navtika kot mamilo in kmalu ugotoviš ali si odvisen ali ne.
Tudi jih ni veliko, ki bi dan ali dva na dopustu pri +35 šraufali Tomos 18.

Mislim tudi, da se lepote morja ne da opisati.

IMAM SREČO, da je tudi žena navdušena nad čolnom, tako da resnično lahko uživamo cela družina.

Začel sem s kličkom in Tomos 10.

LP Klemen
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » So Jun 14, 2008 10:35

zakaj? zato ker voda pomirja :wink: in ker marsikaj lepega dozivis...se ne da opisati in vsak ki je morjeplovec ze ve zakaj je in zakaj smo...tisti ki ni ne bo nikoli razumel zakaj ...
je pa razlika ali si zato ker imas to rad ali zato ker je to merilo druzbe kdo ima daljsega...
sem mnenja da ima vsak ki sodeluje na tem forumu morjeplovsko srce!
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Jun 14, 2008 15:11

Vedo sem imel željo po plovbi, vendar se mi ni zdelo racionalno investirati v plovilo za 10 dni dopustana leto. Doma na Krki pa imam kanu, ki sem ga kupil za prvo plačo.
Pred dvema letoma pa sem kupil apartma in na prvem dopustu naredil izpit za čoln. Letos pa je prišel na vrsto čoln. Je že v morju in stestiran čaka konec šole in začetek dopusta. Zadnjega pol leta pa pridno zbiram informacije na Morjeplovcu
mirno morje
krmar
Štabni praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a krmar » So Jun 14, 2008 17:30

"Samo tebi more skidam kapu..."
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » So Jun 14, 2008 21:48

Pred cca 20-timi leti sem začel z gumico maestral 9 in tomosom 4. Potem pa navzgor. Letos imam BMB 33 HT. Lepa barka.
Zadnje leto sem postal odvisen od navtike, pa naj bo to morje, hrana ali celo oblačila (tega nisem do sedaj nikoli počel). Kot je že nekdo napisal, kot droga. Ni mi žal in komaj čakam vsakega vikenda, ko grem na obalo. Še malo pa grem na tedenske počitnice, od otočka do otočka, nabirat moči, duševno hrano in se odklopit. Sin je že prestar, ne hodi več z nama z ženo, midva pa, kar žariva, kadar vonjava morje.
Mornarček, ali veš zakaj se vsi morjeplovci pozdravljamo, čeprav se ne poznamo med sabo? Zaradi morja, katerega je potrebno kljub ljubezni do njega, spoštovati.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost