Zanimivi linki, video posnetki in slike

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Sep 04, 2013 22:33

sam1 napisal/-a:več preplaval letno kot marsikdo prepluje (cca 1300km)... aroganca voznikov je dosti večja kot aroganca plavalcev zagotovo. Na posnetku je jasno vidno da gre za zaliv...kjer je omejitev hitrosti znana

Sam 1, vidim da kar dobro poznaš pomorske predpise... Koliko že sme plavalec stran od obale? Koliko čoln ki ne glisira? In koliko čoln, ki glisira?
Hvaležen ti bom za pojasnila, lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Sep 04, 2013 22:38

BOJA, a nisi delal izpita... :lol: :lol: :wink:

Plavalec sme kolikor more, dokler se ne začne utapljat pa prosti za prevoz nazaj na kopno... :shock:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
sam1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Sr Sep 04, 2013 22:40

haha...km nič ne pomenijo... razen to, da naj bi človeku odprlo oči; to da v prometu nikjer ni sam in absolutno pravilo pravice ne obstaja; vsaj moralno ne...to je pa že višja stopnja, ki jo naj bi s km/nm osvojil vsak normalen
Nazadnje spremenil sam1, dne Sr Sep 04, 2013 22:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Sep 04, 2013 22:41

sam1 napisal/-a:več preplaval letno kot marsikdo prepluje (cca 1300km)... aroganca voznikov je dosti večja kot aroganca plavalcev zagotovo. Na posnetku je jasno vidno da gre za zaliv...kjer je omejitev hitrosti znana

Dajmo, malo umirimo "žogo"!

Kopalci se lahko oddaljijo do 50 m od obale. Tako po zakonu.
Kdo je aroganten sploh ni pomembno toliko, kot je pomembno kdo je bolj ranljiv.
Osebno menim , da se kopalci-plavalci preveč lahkoverno spuščajo v take avanture.

Meni je na posnetku jasno vidno, da se dogaja med otoki in ne v zalivu, kot ga vidiš ti.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Sep 04, 2013 22:45

Sam1 kaj je to KM ? morda Konjske moči ? mi v navtiki ne poznamo te merske enote, nam jo obrazložiš,ker osvojiti je ne moremo...

Pajer, žoga še ni začela letet, se še brzdamo...
SlikaSlika

sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Sr Sep 04, 2013 22:47

se strinjam...

predvsem je potrebno opazovati okolico in sprejemati dejstvo da nikoli nismo sami... in da imamo pravico pluti. večina kopalcev ne pozna pomorske zakonodaje, so samo nepoučeni plavalci, ki uživajo v dopustu. Na nas je pa da so nas izkušnje naučile na te verjetne dogodke.

je pa celo zapisano v opisu, da gre za zaliv

lp vsem
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Sep 04, 2013 22:51

moram morskemu psu povedat, da se začne lepše do kopalcev obnašat, saj so samo nevedni in uživajo v dopustu...

Šalo na stran, sam1 problem je, da kopalci niti ne pomislijo na nevarnost, in da je včasih z barke težko opazit plavalca, sploh če je še malo slabše morje... mene razpizd...jo tisti ki plavajo pred vhodom v marino, ali pa ko se je zadnjič nekdo potapljal brez boje, na plovni poti sicer v zalivu a vseeno... ko pa mu rečeš če je normalen, te pa še stera nekam...
Takega bi šel namlatit, sam kam naj ga dam potem sredi morja ?
SlikaSlika

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Sep 05, 2013 00:01

sam1 napisal/-a:se strinjam...

predvsem je potrebno opazovati okolico in sprejemati dejstvo da nikoli nismo sami... in da imamo pravico pluti. večina kopalcev ne pozna pomorske zakonodaje, so samo nepoučeni plavalci, ki uživajo v dopustu. Na nas je pa da so nas izkušnje naučile na te verjetne dogodke.

A dej no , jaz sem pa "v službi" tam sredi dalmatinskih otokov. Sem šel neke neznalce plavalce štet in sebi stres pa adrenalin nabijat. Kakšen dopust neki, dej odmisli no!
Ne vem katero barko voziš, toda kopalci, ki se oddaljijo od obale, so potencijalna nevarnost za sebe, barko in kapitana.

Žal se oblast v takih primerih oglasi šele ko je samo truplo za pospravit in popisat.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Sep 05, 2013 02:41

@Tex
    km, ne KM
@sam1
    Ko boš ti enkrat na poveljniškem mostu 'Prince of Venice' in poskusil med vožnjo opaziti glavo na vzvalovanem morju, ti bo jasno, zakaj je potrebno, da imajo daljinski plavalci spremstvo.

Za plavanje med otoki in podobno je - če hočeš sebi dobro - minimum, da za sabo vsaj vlečeš oznako, ki je predpisana za označevanje potapljačev, tako da te lahko opazi vsaj tisti, ki ve, kaj ta znak pomeni in kako ga je treba upoštevati (taki oznaki se ne smeš približati s plovilom na manj - odvisno od države in mesta uporabe - odprto, preliv, reka... - od 30 do 90 m).
    .
    Nekaj takega
    Slika
    oziroma takega - s tem so možnosti, da te opazijo, precej večje.
    Slika
    Še vedno pa je mogoče, da bo kdo, ki bi moral vedeti bolje pa ne ve, in bo radoveden, čemu služi ta oznaka, z gliserjem zapeljal čeznjo in čezte... in če si slučajno na potopu z akvalungami in ravno pri dekompresiji, ko ti kak 'butelj' namota vrvico boje okrog propelerja in te izvleče na gladino, ne bo dobro tudi, če te ne obdela propeler.

Sicer pa, ali si že videl koga od 'pogumnih' plavalcev med otoki, ki bi imel tak znak? Ga ti imaš, če se na morju oddaljiš od obale? (Mimogrede, tudi jaz ga vsaj doslej nisem imel...)
@ostali morjeplovci
    Plavanje izven priobalnega pasu je po predpisih prepovedano... toda glisiranje ob obali je prepovedano. Če plavam, ko čakam, da čoln napne vrv, preden me , potegne, da se dvignem in zapeljem na smučki, ali sem v prekršku?

Sem v prekršku, če padem z barke v vodo (MOB)? Če me stresejo s tube? Če se mi barka potopi? Če plavam zraven barke - recio Flying Junior ali podobne - doker je ne uspem obrniti?

Se moram morda utopiti, da ne bom v prekršku?

V glavnem, zakonodaja ni perfektna, ne za eno ne za drugo plat...

Zadeva spominja na naše - največkrat zelo različno - razmišljanje na cesti, odvisno ali smo v avtomobilu, peš, na kolesu ali morda na rolerjih.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Če Sep 05, 2013 08:48

Moja poanta je bila, da je plavalec na posnetku zaradi mirne vode dovolj viden, in je plaval v zalivu. Zato se mi njegovo dejanje ne zdi arogantno, ni pa v skladu z zakonom; ker kot prvo, če bi bili medsebojno strpni nas taka zadeva ne bi toliko motila. Arogantno pa je razmišljanje, da je ta prostor namenjen samo propelerjem. Jasno je kaj je v zakonih... ampak tudi na cesti moraš biti pripravljen na vse (npr. tudi na kake stare mame na avtocesti v nasprotno smer)

Sam se potapljam in vedno uporabljam bojo. Me pa moti, ker je preveč morjeplovcev arogantnih in se vozijo mimo boj kot da jih ne vidijo. V odgovor pa dobim, da saj so videli in da naj se ne počutim ogroženega. Pod vodo je določitev smeri zvoka skoraj nemogoča...
Seveda je problem, če nekdo plava po plovni poti v marino. Drugo je, če jo prečka, ko vidi da ne bo ogrožal sebe in oviral ostalih. Vse je odvisno od okoliščin in še vedno mislim, da je posnetek s plavalcem OK.
Drugače smo pa svetsko posrali temo :)

Malo strpnosti ne bi škodilo...
lp
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Sep 05, 2013 12:08

Plavalec je viden, ker je snemalec vsaj 15m višinske razlike višje in manjša je razlika težje opaziš. Dokler ni začel kravl hrbtno je bila zunaj samo glava in težko je tako opazit plavalca.
svetelc
Kapitan korvete
Kontakt:

Re: plavalec sredi zaliva

OdgovorNapisal/-a svetelc » Če Sep 05, 2013 17:08

svetelc napisal/-a:Kako so nekateri brezbrižni in sebični...

http://vimeo.com/73793472

Bom dodal še en komentar oz zgodbo, ker ŽAL tega posnetka nimam...
Poležavam na lepem soncu, vse mirno, daleč na okoli nikogar, ... vsake toliko časa pogledam če je kakšno plovilo na vodi..... in poglej poglej...nekaj plava v vodi. Opazujem....opazujem(bili so zelo majhni valovi tako da sem vsake toliko časa tudi izgubil stik). Pomislim....to je pa kakšna veja oz. les(se mi je letos pripetilo da sem za las zgrešil odpadlo vejo) Kar na enkrat zagledam pa plavuti ko se je potapljač pognal v globino. Vam povem da sem bil dalj časa brez sape kot pod vodo brez vode. Bil je popolnoma v črnem neoprenu,, dihalka ni imela niti rdeče konice. Plaval je VSAJ 100m od obale, s tem da se ni videlo niti njegovega telesa, samo 15cm dihalke. Na pamet rečeno....iz globine ga ni bilo VSAJ 2min , pa raje rečem več.
Ob šoku se niti domislil nisem da bi posnel, ker to pa bi morali videti. Ni malo manjkalo da bi se usedel v čoln in se odpeljal tja vendar sem imel preveč privezanega in se mi ni dalo vse odvezovat in dvigovat sidre in potem spet vezat.

P.S.: še v odgovor tistemu ki je rekel da ta ni sebičen.....je, ker gleda samo nase.To zame je sebičnost. Gledati MORAMO eden na drugega, in to je varnostni faktor, da ko enemu spodleti, še vedno lahko drugi napako(lastno ali pa napako drugega) popravi in se izogne nesreči. A ti se na semaforju zapelješ v rdečo in pričakuješ da bodo ostali ustavili? Upam da ne drugače povej kje se voziš.

lp by Svetelč
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Sep 05, 2013 21:57

Tkole razturajo z meti na koš mladi fantje iz Zagorja, vredno ogleda :wink:
Pa še paše k Eurobasketu

http://www.youtube.com/watch?annotation ... 5Y5ACIXf9o
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Sep 06, 2013 00:34

PA še res so iz zagorja, ker vidm, da mate še sneg, pa poleti v bundah okol hodite :twisted:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 06, 2013 08:50

Tole glede plavanja na odprtem... Na izhodu iz Puntarske drage redno vidim "paciente", ki se odpravijo preplavati preliv od avtokampa Pila do rta na polotoku Prniba. Vse skupaj je res blizu, kanal ki je namenjen plovbi je širok vsega okrog 40 metrov, od obale do obale pa je ne več kot 150 metrov. Vemo pa, da je ta prehod ZELO prometen, saj je samo v marini Punat 850 privezov, poleg tega je Puntarska draga za Košljunom prijetno dnevno zatočišče navtikov... In tako ti plavalci veselo plavajo, mi pa včasih plujemo cik-cak med njimi. :evil: :evil: :evil: Ko to vidim, bi najraje kar zapeljal čez enega! In včasih vidim še fotra, ki plava z dvema majhnima otrokoma! Ni čudno, da so nesreče! :evil:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost