Zanimivi linki, video posnetki in slike

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 24, 2017 11:11

Nikola T. napisal/-a:surf deska z elektromotorjem in hidrofoil krilci Lift eFoil...

Super ideja vendar proizvajalec ne navaja nobenih tehničnih podatkov, zato sem zelo skeptičen glede uporabe v praksi, saj zadeva verjetno deluje le kratek čas.

Tole ni tako lahko peljat. Tudi na posnetku so vsi zelo v preži in pripravljeni na presenečenja. Opore v zavojih je zelo malo, tako da me ne prepriča po "uživaški" plati.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Maj 24, 2017 11:13

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 11:57, skupaj popravljeno 1 krat.
grestr
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a grestr » Sr Maj 24, 2017 13:52

na valovih pa tako ali tako ne potrebujes motorja .... foil je trenutno precej vroča roba v vodnih športih

https://www.youtube.com/watch?v=VVsRsqYS-8I
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Pe Maj 26, 2017 10:52

kako deluje vetrna turbina...
https://www.youtube.com/watch?v=qSWm_nprfqE
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Maj 26, 2017 12:38

Zanimivo. V Sloveniji imamo samo dve, ena se mi zdi je v privatni lasti. Sem bil pa na Danskem, tam so pa cela polja vetrnic.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Pe Maj 26, 2017 12:55

Ne smejo jih pr nas več postavt, ker pol bi mende ptiči mogl peš hodt.. :D
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Maj 26, 2017 15:25

:D ja, res je. Ne vem kdo si je to izmislil, da te vetrnice nevarno ogrožajo našo živo avijacijo.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Maj 26, 2017 23:17

Vetrnice nimajo v Sloveniji kaj počet. To je isto kot, da bi hoteli hidro centralo postavit na požiralnik Cerkniškega jezera. Idiotsko kajne!?
No z vetrnicami je pa isto, kajti konstantnega vetra v Sloveniji praktično ni. Močna burja piha v drugi polovici jeseni ter, ko se zima poslavlja. V preostalem času NI VETRA NITI ZA PAPIRNATEGA ZMAJA, kaj šele za vetrno elektrarno!!!!!
BURJA NI PRIMEREN VETER ZA POGANJANJE VETRNIH CENTRAL. (pika)

Upam, da to preberejo vsi, ki mislijo da bi lahko vetrne elektrarne karkoli pridonesle k energetski bilanci Slovenije. Po mojih iskušnjah z meritvami vetra na državnih cestah skoraj dvajset let to povem iz prve roke, kot sem tudi že marsikaterim investitorjem, ki so želeli priti do podatkov vetra in so se nato pametno umaknili, ko so videli, da pri nas nimamo niti približno takih pogojev, kot so na severu evrope, kjer je prisoten stalen in enakomeren Atlantski tok.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » So Maj 27, 2017 07:35

NT, pišeš neumnosti na pamet in vidi se, da nisi v korak z časom, kar se tiče tehnologije vetrnih turbin. Meritve ob avtocestah ne povejo nič glede vetra, ki je primeren za vetrne elektrarne! Popolnoma nič! Vetrni potencial se mora meriti na lokaciji, kjer vetrnice stojijo in to na različnih višinah hkrati (20, 40, 60, 80,..metrov). Vetra v Sloveniji je dovolj, pri majhni pokritosti bi lahko bilo inštaliranih za cca 350 MW, pri veliki pa cca 470 MW, obratovanje 2050 ur letno na nazivni moči. Vetrnice so se zadnjih 10 letih močno posodobile in za solidno obratovanje je potrebna precej nižja hitrost vetra, koj je bila v času načrtovanja VE Volovja Reber ali pa takrat, ko je bila grajena VE na Pagu. Burja je odličen veter za obratovanje VE, ampak ne tista na Pagu, ki piha preveč sunkovito (tisto PVE ni preveč posrečeno)!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Maj 27, 2017 09:16

BLISS napisal/-a:NT, pišeš neumnosti na pamet in vidi se, da nisi v korak z časom, kar se tiče tehnologije vetrnih turbin. Meritve ob avtocestah ne povejo nič glede vetra, ki je primeren za vetrne elektrarne! Popolnoma nič! Vetrni potencial se mora meriti na lokaciji, kjer vetrnice stojijo in to na različnih višinah hkrati (20, 40, 60, 80,..metrov). Vetra v Sloveniji je dovolj, pri majhni pokritosti bi lahko bilo inštaliranih za cca 350 MW, pri veliki pa cca 470 MW, obratovanje 2050 ur letno na nazivni moči. Vetrnice so se zadnjih 10 letih močno posodobile in za solidno obratovanje je potrebna precej nižja hitrost vetra, koj je bila v času načrtovanja VE Volovja Reber ali pa takrat, ko je bila grajena VE na Pagu. Burja je odličen veter za obratovanje VE, ampak ne tista na Pagu, ki piha preveč sunkovito (tisto PVE ni preveč posrečeno)!

Ne pišem popolnoma ničesar na pamet, temveč na podlagi dolgoletnih meritev in še najmanj neumnosti. Morda zate, ker tako kot večina ne pozna dejanskih vetrovnih razmer v Sloveniji.
Ko je popolno brezvetrje ni vetra ne na 2m in prav tako ne na 10m, 20m, 50m... Verjemi da ob rezvetrju še tako moderna vetrna elektrarna ne proizvaja energije. Morda bo svetila kakšna žarnica ampak to je za moj pogled na Slovenijio kot deželo z velikim turističnim potencialom, kriminal v primerjavi s proizvedeno energijo. Za malo VE bi po tvojih podatkih naj bila moč najmanj 170kW in za veliko najmanj 230kW. Si ne predstavljam koliko bi taka VE lahko proizvedla v brezvetrju, ki je značilen za min50% časa.

Tudi moderne vetrne elektrarne NE MOREJO NITI NE SMEJO DELOVAT OB POGOJIH VISOKIH SUNKOV VETRA, ki pa so za naše področje in našo burjo še posebej značilni.
Lokacij meritev je veliko in niso na avtocestah temveč na državnih cestah in verjemi, da je vetrovna slika slovenije energetsko gledano porazna.

Glede na to, da sem skonstruiral in postavil ter vzdrževal merilnike vetra po Sloveniji za potrebe državnih cest, sem verjetno bolj kompetenten glede tega vprašanja kot si predstavljaš. Sodeloval sem skoraj pri vseh študijah v zvezi z vetrom vezane na promet, obenem pa imam pri sebi eno najdaljših zgodovin meritev še posebej s področja Vipavske doline.

Prosim opraviči se in popravi post, kajti nikjer ti nisem dal povoda za žaljenje.
LP Iztok
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » So Maj 27, 2017 10:27

Ob avtocestah in državnih cestah pri tleh pa res ne mora biti dovolj vetra za VE, razen mogoče na Razdrtem. Ko boš enkrat pravilno na 30-100 m nad terenom v obdobju min. 1 leta izmeril na lokaciji, kjer je to smiselno in ekonomsko ter infrastrukturno upravičeno in iz meritev naredil kakšno simulacijo proizvodnje, boš tudi sam bolj verjel temu, kar sem prej napisal.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Maj 27, 2017 12:11

pri nas bi najbolj delala elektrarna na foušijo
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Maj 27, 2017 12:36

Sem ti mislil odgovorit, pa se ne mislim spustiti na tak nivo, ker mi je to pod častjo.
Uživaj v svojih prepričanjih.
LP Iztok
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » So Maj 27, 2017 12:56

Ok.
Hvala in lep miren preostanek vikenda ti želim.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Maj 27, 2017 13:01

Nikola T. napisal/-a:Ne pišem popolnoma ničesar na pamet, temveč na podlagi dolgoletnih meritev in še najmanj neumnosti. Morda zate, ker tako kot večina ne pozna dejanskih vetrovnih razmer v Sloveniji.
Ko je popolno brezvetrje ni vetra ne na 2m in prav tako ne na 10m, 20m, 50m... Verjemi da ob rezvetrju še tako moderna vetrna elektrarna ne proizvaja energije. Morda bo svetila kakšna žarnica ampak to je za moj pogled na Slovenijio kot deželo z velikim turističnim potencialom, kriminal v primerjavi s proizvedeno energijo. Za malo VE bi po tvojih podatkih naj bila moč najmanj 170kW in za veliko najmanj 230kW. Si ne predstavljam koliko bi taka VE lahko proizvedla v brezvetrju, ki je značilen za min50% časa.

Tudi moderne vetrne elektrarne NE MOREJO NITI NE SMEJO DELOVAT OB POGOJIH VISOKIH SUNKOV VETRA, ki pa so za naše področje in našo burjo še posebej značilni.
Lokacij meritev je veliko in niso na avtocestah temveč na državnih cestah in verjemi, da je vetrovna slika slovenije energetsko gledano porazna.

Glede na to, da sem skonstruiral in postavil ter vzdrževal merilnike vetra po Sloveniji za potrebe državnih cest, sem verjetno bolj kompetenten glede tega vprašanja kot si predstavljaš. Sodeloval sem skoraj pri vseh študijah v zvezi z vetrom vezane na promet, obenem pa imam pri sebi eno najdaljših zgodovin meritev še posebej s področja Vipavske doline.

Prosim opraviči se in popravi post, kajti nikjer ti nisem dal povoda za žaljenje.
LP Iztok

:D
Jaz se popolnoma strinjam z NT. Pri nas ni smiselno imeti vetrnih generatorjev.

Raje naj se da poudarek na sončno energijo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov