Počasi, skozi vrsto let vse bolj pozabljam, zakaj sem se sploh začel ukvarjati z navtiko. Pred 20 leti je bilo v CRO neprimerljivo lepše. Prijazni ljudje, spodobne cene, prosti zalivi za sidranje, letni privez 1.580 DEM - cca. 790 € (danes 3.400 €).... Zakaj sploh to pišem?
Pred 14 dnevi za vikend sem sidral v zalivu Soline (Pula). Ravno oblečem obleko, da skočim v vodo (15 C) in malo očistim eliso, ko se pripelje inkasant, da "pokupi porez na budale"! Dokaj agresivno mi pove, da ne smem sidrati v zalivu, da moram na boje (sigurno sem bil preko 100 m oddaljen od boj in nisem bil na plovni poti. Pozor - zaliv in boje prazni). Zelo prijazno ga prosim, če me lahko pusti vsaj 30 minut, ker imam nekaj zapleteno na elisi in moram spravit dol. Ob zahtevi, da naj to opravm čim hitreje se odpelje. Ko sem lezel iz vode se zopet pripelje za mojo krmo in mi z dvignejnim prstom pove, da je moja "akcija" trajala natančno 43 minut!!!
Na pribilžno enaki lokaciji je sidral ta vikend kolega. Pripelje se luški (predvidevam, da ga je poklical isti inkasant ) in ga OGLOBI ZA RECI-PIŠI 9.000 kun!!!!! (razpon kazni je baje od 500 --> 15.000).
Pizda!!! A nas res toliko sovražijo? A nas res ne potrebujejo več? Ne vem. Ko pridem sredi zime dol, trgovina, ribarnica, pa na kavo, burek so neizmerno hvaležni, se zahvalijo za obisk in nakup, vidimo se opet,... Poleti pa nekako vsi navtiki (še posebaj iz SLO) nekako garjavi ratamo? Zgubte se domov...denar pa lahko kar direkt dol nakažete brez, da bi prihajali v "lepo našo".
Lansko leto turistična taksa, letos KAO znižali (še vedno 170% višja glede na predlansko leto), letos očitno kazni zaradi ....ker si je lokalni šerif tako zaželel. Le kaj nam pripravljajo za naslednje leto? Kakšne pa so kaj vaše izkušnje?
Se opravičujem za malo daljši post. V meni se je skozi leta nabralo toliko "navtičnega CRO žolča", da bi lahko napisal knjigo.