Račun za elektriko
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Račun za elektriko
Matoz,ne vem kaj si po poklicu,iz kje si,kok si star,kako plovilo imaš,kak imaš tekoči račun,lahk pa da te poznam,pa trenutno ne vem,oprost,po prispevkih vidim, da si bol na novo tuki.Jaz imam tako merilo..ne brigajo me evri,konji,metri,če lahk pomagam,bom,če ne ,pustim pr miru.Zdej če se kdo hvali preveč ali premalo ne vem,mi je pa nasplošno težko poslušat špetire.Rajš bi kaj napisal tam pr začetkih,še kako zgodbo bi našel..pa..mah sej bo...Ne rabiš se umikat,morda mal bol ohlapno prebereš kak post,pa bo morda tud teb lepš,boš manj slabe volje.Lep ZDRAV dan vsem..
Aegir,v izmenjevalcu je 64 m mislim fi 15 bakrenih cevi tko ,da je dovolj močen,gorilnik ima 1 ali1,2 mm dizo ,tko da neki ogna bruhne po potrebi v peč.Je pa ta grelec na vrhu,da greje normalno ene 250 l vode.Če pa rabiš več vode,da se tušira ene 8 ljudi recimo,pa vklopiš to pumpo in pol segrevaš cel bojler.Drugače je v bojlerju še en grelec priključen na kolektorje,samo pozimi,zvečer,k se majo cajt kalužat u bazenu ne dela,k ni sonca.
Ko je delal je že vedel zakaj je tako naredil.
Je pa tkole po kurilnicah kr dost raznih napak, prejšn tedn sem nekomu reševal problem kee mu je v kotlu vrela voda in je sekal not. Je mel rucklauf in vorlauf okol obrnjen. Svašta.
Zanč so enem wifi termostat tko povezal da si reciever sammu sebi elektriko ugasne.
Je pa tkole po kurilnicah kr dost raznih napak, prejšn tedn sem nekomu reševal problem kee mu je v kotlu vrela voda in je sekal not. Je mel rucklauf in vorlauf okol obrnjen. Svašta.
Zanč so enem wifi termostat tko povezal da si reciever sammu sebi elektriko ugasne.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
S prvim delom se povsem strinjam, z drugim pač ne. Tisti, ki želijo pasivno hišo in v zadnjih letih plus energijsko hišo ne služijo denar na lepe oke in natančno vedo, kaj hočejo. Če lahko plačajo jim najbrž tudi ni problem skrbeti za lastne finance.igor_k napisal/-a:Pasivna hiša je samo za tiste, ki imajo preveč denarja in premalo znanja kako ta denar oplemenititi.
Na to bi dejal samo, da nekateri vozijo Fiate, drugi Vokswagne, spet tretji pa Tesle in Masseratije. Kdo sem jaz (ali ti), da bi o tem sodil?igor_k napisal/-a: Če vzamemo za primerjavo neko povprečno hišo 150m2, bo zaradi pasivne gradnje vsaj za 20k€ dražja kot normalna gradnja.
Prihraniš lahko največ 300€ letno (še to je vprašanje), torej se ti naložba povrne v 66-tih letih.
Verjemi, tisti ki pride z idejo o svojem projektu k nam, je podrobno seznanjen z vsemi okoliščinami. In ja, cca 70% fizičnih oseb spremeni svojo odločitev skladno z našim priporočilom. Prihraniti se da veliko, če se razmisli, je pa seveda tu zakonski okvir in Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah. Tisti, ki ga pozna, ve kaj se sploh še sme graditi… Če nekdo goljufa, pač ne dobi tistega, kar bi moral. In za to plačuje celo dobo rabe stavbe.igor_k napisal/-a: Upam, da tudi s tem seznaniš svoje stranke, @fakinx.
Ne, nikjer ni zahtevano, da morajo biti nove stavbe pasivne. Morajo pa biti energetsko učinkovite. Strojnica s 3 ogrevalnimi napravami in ziljon črpalk pač ni tak primer!
Na to bi dejal samo, da nekateri vozijo Fiate, drugi Vokswagne, spet tretji pa Tesle in Masseratije. Kdo sem jaz (ali ti), da bi o tem sodil?
Jaz bi pa dejal samo to, da v razmerju normalna/pasivna hiša sploh ne moreš govorit VW/Maserati, ker v sami kakovosti bivanja ni razlike.
Jaz sem tudi sttojnj inzenir, pa se kaj povrhu. Izkusnje so me pa.naučile, da ne zaupam nobenemu, tudi zelo kvalificiranemu projektantu, arhitektu in izvajalcu. Ponavadi je tako, da več kot je titul, certifikatov itd, visja je cena, ego teh ljudi tudi, rezultati pa potem.pogosto pokazejo realno stanje.
Delal sem na zadevah, ki so jih gladko zajebali vsi prej omenjeni s spiskom titul in certifikatov, v jedro problema spoznal njih, njihovo delo, tudi smrtne zrtve so bile, kjer so zajebali......ceprav ob izvedbi se vsi tolcejo po prsih s svojo garancijo, kvaliteto, ko pride do problemov, pa eden na drugega zvracajo krivdo. Invesriror na vse. Kj so delali, projektant na investitorja, izvajalec na nadzornika, vodja del na izvajalca, izvajalec na podizvajalca in tako v neskoncnost.
Investitor pa ima in na s oje dodatne stroske flik svoje investicije. Ko desetic popravljajo ravno streho, ko vodovod v novinpediatricni ni in ok, ko na urgenci umrejo ljidje, ko odpada omet v tunelu in tako v neskoncnost......vse izvedeno s strani najboljših.
Zato je pametno povsod vse vzeti z rezervo, vcasih pri kaksni stvari, pa tudi star ata ve več kot najboljši inzenir.
Delal sem na zadevah, ki so jih gladko zajebali vsi prej omenjeni s spiskom titul in certifikatov, v jedro problema spoznal njih, njihovo delo, tudi smrtne zrtve so bile, kjer so zajebali......ceprav ob izvedbi se vsi tolcejo po prsih s svojo garancijo, kvaliteto, ko pride do problemov, pa eden na drugega zvracajo krivdo. Invesriror na vse. Kj so delali, projektant na investitorja, izvajalec na nadzornika, vodja del na izvajalca, izvajalec na podizvajalca in tako v neskoncnost.
Investitor pa ima in na s oje dodatne stroske flik svoje investicije. Ko desetic popravljajo ravno streho, ko vodovod v novinpediatricni ni in ok, ko na urgenci umrejo ljidje, ko odpada omet v tunelu in tako v neskoncnost......vse izvedeno s strani najboljših.
Zato je pametno povsod vse vzeti z rezervo, vcasih pri kaksni stvari, pa tudi star ata ve več kot najboljši inzenir.
Vse povedano podpišem weta.
Nihče ni nezmotljiv in nihče vsega ne ve. So zgolj bolj ali manj dobri približki.
Se pa hitro loči seme od plevela…
Dobri običajno ne grešijo pogosto in se na svojih napakah učijo, slabi pa slej kot prej izginejo v temo…
V našem sektorju je problem predvsem čas, ki se ga lahko posveti posameznemu projektu, pri javnih naročilih pa najnižja cena. Kombinacija je zmagovalna!
Nihče ni nezmotljiv in nihče vsega ne ve. So zgolj bolj ali manj dobri približki.
Dobri običajno ne grešijo pogosto in se na svojih napakah učijo, slabi pa slej kot prej izginejo v temo…
V našem sektorju je problem predvsem čas, ki se ga lahko posveti posameznemu projektu, pri javnih naročilih pa najnižja cena. Kombinacija je zmagovalna!
- frikmusic
- Admiral
- Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
- Kontakt:
igor_k napisal/-a:Pasivna hiša je samo za tiste, ki imajo preveč denarja in premalo znanja kako ta denar oplemenititi.
Če vzamemo za primerjavo neko povprečno hišo 150m2, bo zaradi pasivne gradnje vsaj za 20k€ dražja kot normalna gradnja.
Prihraniš lahko največ 300€ letno (še to je vprašanje), torej se ti naložba povrne v 66-tih letih.
Pri današnjih cenah materiala in energije pa bo to obdobje še precej daljše, tam nekje do 100 let.
Upam, da tudi s tem seznaniš svoje stranke, @fakinx.
Fantje če v nečem nimate pojma bodite raje tiho! Verjetno sem zgradil prvo pasivno hišo v Sloveniji, ni uradno so pa se na moji hiši vrstili vsi živi tudi Miha T., Miha P, Silvija itd iz ZRMKja in če trditev "igor-k" drži smo mi vsi zabiti + magistri ki sem jih naštel, pa mi lahko verjamete da jih je bilo na hiši še veliko ki jih nisem omenil. Naša hiša 185m2 porabi povprečno - 16let cca 9000kw ur letno. S tem da imam tudi hibrida ki na odštevalnem števcu pokaže cca 1200kw/h letno. V hiši imamo pozimi med 21,5 do 22,5 st. Poleti do 25,5"
Vstopni zrak hladimo ali segrevamo z zemelski izmenjevalcem. Rekuperacija menja cca 150m3 do 600m3 zraka na uro odvisno od ure in temperature...
Prvih nekaj let sem pri večini lesenih skeletnih hiš iz naravnih materialov sodeloval v vseh mogočih oblikah večinoma izvajalec včasih nadzor ali samo kot pomoč kako kaj izvesti oziroma s katerimi materiali. Leta mislim da 97 sva imela z Mirom Š. Ki je takrat začel z uvozom celuloze, lesnovlaknenih plošč in ostalim materialom za leseno gradnjo na gospodarskem rastavišču štant in ponujala hiše s porabo 1.5litra/m2 korilnega olja na kurilno sezono pa so se nama v večini smejali. Čez par dni sva popravila letake in začela oglaševati 3l/m2 in je bilo malo lažje razložiti. Težko nekomu razložiš če živi v svojem svetu. Takrat so hiše porabile cca 2500 do 3500litrov kurilnega olja recimo 10 do 15litrov/m2 s tem da so nekateri ogrevali samo popoldne itd.
Na stare hiše smo lepili v tistem času fasade 5 do 8cm izolacije danes pa 15 do 30cm in še to material z lamdo naprimer 0,032 ali celo boljši ... "Igor-k" očitno si ti pač ostal v kameni dobi kar ni nič narobe samo če nekaj ne veš ali nisi prepričan ne vsiljuj drugim... In ne pametuj!!!
Žal sem se mogu oglasiti, ker ste na mojem področju in eni bluzite, da je za kozlat. Pa da se še mal pohvalim v Sloveniji sem cca 13 let nazaj sodeloval pri hiši ki ni le nič energijska celo višek energije pridela čez leto. Je pa to res samo za ekstremne uporabnike, ki pač želijo tako živeti.
Lahko me tudi požrete jaz se v tej temi ne oglašam več
Frik
Frajtonerca je prava stvar...
fakinx napisal/-a:Vse povedano podpišem weta.
Vidiš, veliko je torej lažnega blišča, in zato je težko investitorju najti poštenega ćloveka , firmo, za kar koli. Pri velikih projrktih pac ne gre drugace kot da se pač nekomu zaupa, žal, sploh pri javnih naročilih nspake potem plačujemo vsi.
Pri domačih zadevah pa se vrliko ljudi odloča na način da makdimalno naredijo sami, po lastni pameti, po novem facebook doktorji, ker Je pač težko ločit seme od plev in najt pravega izvajalca. Preveckrat smo vsi bili nategnjeni. Najebajo pa pošteni izvajalci, ker se jim pač ne zaupa.
Zato tudi imamo cel kup stvari izpeljanih slabše, kot bi s pomocjo stroke lahko bile,
frikmusic napisal/-a:Naša hiša 185m2 porabi povprečno - 16let cca 9000kw ur letno. S tem da imam tudi hibrida ki na odštevalnem števcu pokaže cca 1200kw/h letno.
Kaj zdaj, a imaš pasivno hišo ali nimaš? To kar si napisal je poraba za klasično normalno hišo.
Vstopni zrak hladimo ali segrevamo z zemelski izmenjevalcem. Rekuperacija menja cca 150m3 do 600m3 zraka na uro odvisno od ure in temperature...
Še zmeraj je premalo topel za ogrevanje in premalo hladen za hlajenje.
Takrat so hiše porabile cca 2500 do 3500litrov kurilnega olja recimo 10 do 15litrov/m2 s tem da so nekateri ogrevali samo popoldne itd.
Na stare hiše smo lepili v tistem času fasade 5 do 8cm izolacije danes pa 15 do 30cm in še to material z lamdo naprimer 0,032 ali celo boljši ... "Igor-k" očitno si ti pač ostal v kameni dobi kar ni nič narobe samo če nekaj ne veš ali nisi prepričan ne vsiljuj drugim... In ne pametuj!!!
Sprašujem se, kdo tu pametuje. Za mojo 200m2 17 let staro hišo, klasično grajeno, 10cm izolacije, dvoslojna okna, porabim za ogrevanje 450€ na leto. Če je to za tebe kamena doba pa naj bo. Zagotavljam pa ti, da je bil strošek gradnje bistveno manjši kot tvoje pasivne hiše. Tako je bilo takrat in tako je tudi danes. Razlika je od 150-200€ na kvadratni meter bivalne površine, pravzaprav trenutno celo precej več, ker so cene gradbenega materiala neverjetno narastle.
Žal sem se mogu oglasiti, ker ste na mojem področju in eni bluzite, da je za kozlat.
Moja trditev je:
Če vzamemo za primerjavo neko povprečno hišo 150m2, bo zaradi pasivne gradnje vsaj za 20k€ dražja kot normalna gradnja.
Če pa misliš da temu ni tako, pa mi lahko dokažeš z izračuni. O tem v tvojem prispevku ni ne duha ne sluha, ker si se bolj posvetil žaljenju kot pa ustreznemu odgovoru.
Pa da se še mal pohvalim v Sloveniji sem cca 13 let nazaj sodeloval pri hiši ki ni le nič energijska celo višek energije pridela čez leto.
Mene to ne zanima, zanima me koliko je ta hiše bila dražja in kdaj se bo investicija povrnila.
Sicer pa, lastna hvala veš kje se vala?
Fantje, spustimo žogo.
@igor_k: 20k pri hiši ni nič. 150m2 veliko hišo lahko zgradiš za 150k ali pa 1MIO. Vse je odvisno od izbire materialov in nivoja, terena in še veliko tega. Marsikdo razmišlja v smeri, da vloži na začetku več, nato pa so obratovalni stroški minimalni. Ni rečeno, da imamo celo življenje enako visoke dohodke. Se pa s tabo strinjam. Pasivna gradnja je dražja, ni pa nujno da v dobi rabe stavbe dražja od klasične. Pa še na resale value je potrebno pomisliti… Časi se spreminjajo in ljudje vse več menjujejo kraje služb in s tem lokacije bivanja.
@weta: tisti projektanti in izvajalci, ki imajo dolgo pristnost na trgu, poleg tega pa se lahko izkažejo s pravimi referencami in so finančno zdravi, so običajno tudi bolj previdni in resni. Seveda pa je najpomembnejši osebni stik (“kemija”) med naročnikom in pogodbenikom. Prav tako je pomembno, da investitorji opravijo domačo nalogo, preden se odločijo za veliko večino ljudi življenjski projekt. Kultura se gradi zelo postopoma in pri poplavi raznih šiptarskih izvajalcev npr. energetskih sanacij, me včasih kar glava boli…
@frikmusic: tudi sam sem sodeloval z nekaterimi od naštetih, pa tudi z drugimi, ki se zelo ukvarjajo z energetsko učinkovito gradnjo. Silvija je kar “trd” oreh na Eko skladu, čeprav sva z leti uspela zgraditi kar soliden in zaupljiv odnos. Fantje tukaj pozabljajo, da je 20 let v sodobnem gradbeništvu doooolga doba in da je tehnologija skokovito napredovala. Tisto, kar je bilo 20 let nazaj “state of the art”, je danes komaj komaj še sprejemljivo (če sploh).
Osebno se ne ukvarjam z montažno gradnjo. Še vedno sem zagovornik masivnih konstrukcij z veeeeliko kapacitivnostjo in vztrajnostjo. Ko enkrat masivni opečni zid pregreješ, je potreben samo še “vžigalnik” da nadomeščaš transmisijo. V skrajnem primeru pa povabiš ene par prijateljev na večerjo…
Poleti pa z malo energetskega managementa v veliki večini hlajenja sploh ne potrebuješ
@igor_k: 20k pri hiši ni nič. 150m2 veliko hišo lahko zgradiš za 150k ali pa 1MIO. Vse je odvisno od izbire materialov in nivoja, terena in še veliko tega. Marsikdo razmišlja v smeri, da vloži na začetku več, nato pa so obratovalni stroški minimalni. Ni rečeno, da imamo celo življenje enako visoke dohodke. Se pa s tabo strinjam. Pasivna gradnja je dražja, ni pa nujno da v dobi rabe stavbe dražja od klasične. Pa še na resale value je potrebno pomisliti… Časi se spreminjajo in ljudje vse več menjujejo kraje služb in s tem lokacije bivanja.
@weta: tisti projektanti in izvajalci, ki imajo dolgo pristnost na trgu, poleg tega pa se lahko izkažejo s pravimi referencami in so finančno zdravi, so običajno tudi bolj previdni in resni. Seveda pa je najpomembnejši osebni stik (“kemija”) med naročnikom in pogodbenikom. Prav tako je pomembno, da investitorji opravijo domačo nalogo, preden se odločijo za veliko večino ljudi življenjski projekt. Kultura se gradi zelo postopoma in pri poplavi raznih šiptarskih izvajalcev npr. energetskih sanacij, me včasih kar glava boli…
@frikmusic: tudi sam sem sodeloval z nekaterimi od naštetih, pa tudi z drugimi, ki se zelo ukvarjajo z energetsko učinkovito gradnjo. Silvija je kar “trd” oreh na Eko skladu, čeprav sva z leti uspela zgraditi kar soliden in zaupljiv odnos. Fantje tukaj pozabljajo, da je 20 let v sodobnem gradbeništvu doooolga doba in da je tehnologija skokovito napredovala. Tisto, kar je bilo 20 let nazaj “state of the art”, je danes komaj komaj še sprejemljivo (če sploh).
Osebno se ne ukvarjam z montažno gradnjo. Še vedno sem zagovornik masivnih konstrukcij z veeeeliko kapacitivnostjo in vztrajnostjo. Ko enkrat masivni opečni zid pregreješ, je potreben samo še “vžigalnik” da nadomeščaš transmisijo. V skrajnem primeru pa povabiš ene par prijateljev na večerjo…
Poleti pa z malo energetskega managementa v veliki večini hlajenja sploh ne potrebuješ
Mama in oče sta v 80-ih zgradila hišo. Dve etaži po cca. 70m2 + klet. Klasična gradnja, okoli 20 cm steklene volne, zidana fasada. En kup toplotnih mostov, razmeroma majhna okna, ogrevanje na nafto in klasične radiatorje.
Kadarkoli sem na obisku ugotavljam, da je kvaliteta bivanja slabša kot v blokovskem stanovanju: hladne zunanje stene, boj s plesnijo, strošek cca. 1.500 € za ogrevanje prek zime ...
Ker vidim, da ste tule kar znalci, me zanima, kaj po vaših izkušnjah najbolj pripomore h kvaliteti bivanja v stavbi (pustimo torej energetsko, stroškovno učinkovitost ob strani).
Talno, stensko, stropno ogrevanje in hlajenje? A ima rekuperacija zraka kaj efekta na kvaliteto bivanja al je to samo element energetske učinkovitosti? Je podobno prednost gradnje iz navzkrižno lepljenih smerkovih letvic glede na klasično opečnato zgolj hitrejša ali kasneje tudi prijetnejša za bivanje? Taki primeri, izkušnje ... se pripročam.
Kadarkoli sem na obisku ugotavljam, da je kvaliteta bivanja slabša kot v blokovskem stanovanju: hladne zunanje stene, boj s plesnijo, strošek cca. 1.500 € za ogrevanje prek zime ...
Ker vidim, da ste tule kar znalci, me zanima, kaj po vaših izkušnjah najbolj pripomore h kvaliteti bivanja v stavbi (pustimo torej energetsko, stroškovno učinkovitost ob strani).
Talno, stensko, stropno ogrevanje in hlajenje? A ima rekuperacija zraka kaj efekta na kvaliteto bivanja al je to samo element energetske učinkovitosti? Je podobno prednost gradnje iz navzkrižno lepljenih smerkovih letvic glede na klasično opečnato zgolj hitrejša ali kasneje tudi prijetnejša za bivanje? Taki primeri, izkušnje ... se pripročam.
Rekuperacija vsekakor pripomore ogromno. Svež zrak cel čas je neprecenljiva dobrina. V veliki meri tudi preprečuje plesen. Fino je če centralna, da se zrak pobira iz "umazanih" prostorov, kuhinje, kopalnice in podobno. Problem pa je v tem, da mora biti stavba še kar zrakotesna kar stare navadno niso kaj prida. Talno gretje tudi bistveno spremeni počutje pozimi.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
€Grega295, precej na kratko:
- kvalitetna hidroizolacija
- izolacija temelja vsaj v globino 50cm
- izolacija fasade 20cm, strehe 30cm, tla 15cm
- troslojna okna, če si lahko privoščiš ALU, če ne pa vsaj vhodna vrata ALU
- gretje, hlajenje, topla voda: TČ zrak/voda
- gretje talno, hlajenje s konvektorji (pozabi na talno/stensko hlajenje)
- prezračevanje z rekuperatorjem dviguje kvaliteto zraka in ne nasedaj reklamam, da s tem kaj prihraniš, ker ne
- rolete/žaluzije na elektro pogone
150m2 hiša grajena v tem stilu porabi letno 400-500€ za ogrevanje, hlajenje in sanitarno vodo.
Razlika v kvaliteti bivanja opeka/les je pa lahko precej psihološko obarvana.
Pa spet, ne nasedaj reklami, da pasivna ali pa lesena hiša ne potrebuje aktivnega hlajenja.
Če te pa zanima kaj bolj podrobno, pa lahko na zasebno.
- kvalitetna hidroizolacija
- izolacija temelja vsaj v globino 50cm
- izolacija fasade 20cm, strehe 30cm, tla 15cm
- troslojna okna, če si lahko privoščiš ALU, če ne pa vsaj vhodna vrata ALU
- gretje, hlajenje, topla voda: TČ zrak/voda
- gretje talno, hlajenje s konvektorji (pozabi na talno/stensko hlajenje)
- prezračevanje z rekuperatorjem dviguje kvaliteto zraka in ne nasedaj reklamam, da s tem kaj prihraniš, ker ne
- rolete/žaluzije na elektro pogone
150m2 hiša grajena v tem stilu porabi letno 400-500€ za ogrevanje, hlajenje in sanitarno vodo.
Razlika v kvaliteti bivanja opeka/les je pa lahko precej psihološko obarvana.
Pa spet, ne nasedaj reklami, da pasivna ali pa lesena hiša ne potrebuje aktivnega hlajenja.
Če te pa zanima kaj bolj podrobno, pa lahko na zasebno.
fakinx napisal/-a:20k pri hiši ni nič. 150m2 veliko hišo lahko zgradiš za 150k ali pa 1MIO. Vse je odvisno od izbire materialov in nivoja, terena in še veliko tega
Mislim, da je za večino ljudi veliko. Pustimo tisti majhen % ljudi, ki jim je vseeno. Realnost je pač takšna, da boš za pasivno hišo moral kredit povečati za 20-30k€ in s tem vse posledice, ki jih to povleče za sabo, naložba pa bo (če bo) povrnjena v 60 letih. To je potem sistem: Šparal bom pa naj stane kar hoče.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta