Paco napisal/-a:Pozdrav,
v luči aktualnega dogajanja me zanima katere module ste uporabili in ali ste se v sami izvedbi naslonili na kakšno podjetje , ki ga priporočate ?
Vaše izkušnje , predvsem tisti, ki zadevo že dlje časa uporabljate .
Skratka iščem informacije iz prve roke , če se komu da kaj pisat drugače pa ZS pa telefon
Hvala in lep dan vsem
Paco
Moduli: lahko so polikristalni ali monokristalni. Če ti bodo želeli prodati ene ali druge dražje zaradi kvalitete v ceni, ti povem da razlike ni oz. je tako minimalna in se na to ne oziraj. Ker pa je površina za postavitev SE vedno omejena, vzemi najbolj močne module ( info iz prve roke, imam dve SE, eno z mono in eno z poli moduli, postavil sem jih za primerjavo ).
Razsmerniki: tukaj se ti izplača kupiti resnično dobre saj je to srce SE in največji strošek glede na vrednost SE. Medtem ko moduli zdržijo 25 let in več, razsmerniki zdržijo bistveno manj, predvidena življenjska doba je 10 - 15 let. ( info iz prve roke; imam jih čez 40, dosedaj sem zamenjal dva.. .).
Izvedba: postavitev teoretično ni problem. Celice postaviš na najbolj osončeno mesto in priklopiš na razsmernik, nato pa v omrežje. Praktično pa ti predlagam, da za to vzameš dobrega izvajalca zaradi dveh stvari. Prvič: kako so pritrjeni moduli na strehi ( nosilnost oz. statični izračun, koliko teže zdrži streha ) in drugič; kako profesionalno je izveden priklop in vsa infrastruktura zaradi varnosti. Ko boš iskal izvajalca, zahtevaj reference t.j. koliko SE so postavili in kakšne velikosti. ( info iz prve roke: vse moje SE so postavila podjetja, ne želim pa delati reklame nikomur ).