Kaj trenutno počnem

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Kaj trenutno počnem

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 31, 2021 10:19

Bom pa kr tukaj vprašal,morda še koga zanima.Živim150 m od Save,teren je mal proda mal peska.Ko smo greznico delali ,mi je pri globini minus cca 2,7 m od mojega pritličja, začela v to luknjo,kamor smo dali po tem cevi za greznico,tako hitro voda vdirat ,da je podložni beton in cev do polovice zalilo v 5 minutah morda.Torej Sava pride pod naše bajte,pa me zanima, če je to en tapravi potencial za toplotno voda voda in mi nebi bilo treba neke globoke vrtine delat?Hvala za odgovor.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jan 31, 2021 10:25

SebastjanM napisal/-a:Lepo!
Ti se drugač po profesiji s hajcungo baviš?

Ne, it sistemc sem. Ogrevanje sem se priučil sam ker mi je en centralničar enkrat rekel da se nekaj ne da, pa se je dalo. Te hidravlične enostavne zgodbe so mi zabavne. Sem pa tja kakšno centralno naredim komu, pa domačo vsaj enkrat na let kaj predelam. :)

Aja pa 5 let tm leta 2000 sem delal plinovode, krško in okolico sva vse s fotrom lastnoročno položila in zvezala do hišnih priključkov.

polanc napisal/-a:Bom pa kr tukaj vprašal,morda še koga zanima.Živim150 m od Save,teren je mal proda mal peska.Ko smo greznico delali ,mi je pri globini minus cca 2,7 m od mojega pritličja, začela v to luknjo,kamor smo dali po tem cevi za greznico,tako hitro voda vdirat ,da je podložni beton in cev do polovice zalilo v 5 minutah morda.Torej Sava pride pod naše bajte,pa me zanima, če je to en tapravi potencial za toplotno voda voda in mi nebi bilo treba neke globoke vrtine delat?Hvala za odgovor.

Vsekakor. Čeprav vrtina je dobro da je vsaj nekaj metrov, da ni nikoli opcije da presahne. Je pa pri vrtini tudi pomembno kakšen material je, če v kamen vrta bo sigurno dražje kot če v ilovico.

Drgač voda voda ima moj stric dve veliki bajti ogrevani in dobiva 1:6 ven. Se pravi za 1kw elektrike dobi 6kw toplote. Bolano.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Ne Jan 31, 2021 10:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jan 31, 2021 10:33

Trenutno pocasi zakljucujem vgradnjo multiplekserja, ki bo povezal vse naprave na barki v eno tocko, posledicno med sabo in na wifi. Se v skatlo zmontiram, stestiram, potem pa gre na ladjo. Do aprila bi jo rad mel v vodi !

Slika

Slika
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 31, 2021 10:57

O hvala..lepo si me potroštal.Ja tu ni skale je savski pranec med zemljo.Mal je težava verjetno,ker imam radiatorje, ne talno ogrevanje..ali tud to futra toplotna lahko.Za 250 metrov stanovanja v 2 etažah imam sedaj 25000 k cal peč na drva in komot mi je toplo.Kolk močno toplotno in kaj morda priporočaš ?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jan 31, 2021 12:01

Maš visokotemperaturne in navadne toplotne, prve so namenjene prav radiatorjem. Je pa moja navadna oz. nizkotemperaturna in segreva do 60°C, tudi to čisto zadostuje radiatorjem. Jaz ogrevam ca 450m2 in mi 18kw toplotna segreva ok do minusov pol pa nastopijo drva 25kw peč.

Moč je odvisna od izolacije, več moči mora imet ogrevalna naprava kot je bajta spušča ven in je ok.

Poceni in da deluje je kitajska SIRAC, ki ima sicer copeland scroll kompresor tak kot mora bit. Pride okol 3 jurje voda voda.

Če pa maš dnar pa ni omejitev navzgor.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 31, 2021 13:16

Mam denar sam pravijo da je treba denar in zdravje šparat dokler ga še imaš..zato bi trošil minimalnompotrebno za tisto kar rabim brez 100 senzorjev,vesoljske tehnologije in supertruper fajn.Tisto preizkušeno ,sigurno bi rad imel pa enostavno.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jan 31, 2021 13:23

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 1ScKQ3kqRI

Tle imaš dost podatkov v smislu kaj rabiš in koliko mora biti kaj.

Toplotne črpalke so načeloma sila enostavna stvar, senzorji pa tudi niso slabi dokler sam veš točno kje ga zamenjat če crkne.

Za drva imaš zalogovnik? Najlažje in najbolj nekomplicirano je da če imaš zalogovnik samo dodaš še en vir gretja in čao. Za tak način bo dobra tudi on/off črpalka. Če bi rad menjal vse komplet in samo na to grel rabiš pa invertersko, ki je dražja.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Ne Jan 31, 2021 13:27, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 31, 2021 13:25

Nimam zalogovnika,se pa hvalim že 5 let da ga moram dati v sistem..sedaj bomo dali ali tapravo črpalko ali pa sod namest za vino za centralno..zalogovnik.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jan 31, 2021 13:32

Zalogovnik je neki najboljšega. :)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Feb 01, 2021 14:08

Vsekakor. Čeprav vrtina je dobro da je vsaj nekaj metrov, da ni nikoli opcije da presahne. Je pa pri vrtini tudi pomembno kakšen material je, če v kamen vrta bo sigurno dražje kot če v ilovico.

Vrtat vrtino za sistem voda-voda v ilovico je vprašljivo samo po sebi. Za to stvar potrebuješ dobro prepustnost tal, ki pa je v ilovici ponavadi ni.
Xilinx Vivado HLx trainee
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Feb 03, 2021 09:28

Hvala AEgir za razjasnitev obzorij.
Kako pa se misliš poleti vlage znebiti? Sklepam, da boš poleti pohlajeval z ohlajenim zrakom iz rekuperatorja. Ali pa bo kako drugače?
Fantje, voda-voda je najboljše (energetsko) kar si lahko zamislite. Dobro, geotermalne vrtina je še boljše toda €€€€
Morda je dobro, da se tukaj javno pove:
Vsi plusi imajo svoje minuse, da je na koncu svet v ravnovesju. Pri TČ voda-voda lahko gredo grelna števila zelo visoko, pomembno pa je povedati, pri kateri temperaturi. GŠ 6 ne pove nič, če ni zraven še temperature. Bolj od tega pa je pomembna kvaliteta vodnega vira (da o izdatnosi ne izgubljamo besed). Trda voda še ni problem, primešani kationi predvsem kovin pa niso več hec in je potrebno računat tudi na ustrezno pripravo in vzdrževanje, kar stane, pa magari delaš večino sam. To se pojavlja povsod in kemijska analiza vira vam naj bo prva skrb, takoj ko določite izdatnost vira. Pa na vodno dovoljenje ne pozabite in pa, da rabite (najmanj) 2 vrtini - črpalno in ponorno.
Polanc, 150m od Save moraš že malo pazit, da ti v šuh ne priteče... :lol: Mislim, da je zate voda-voda daleč najboljša rešitev. Z zalogovniki je pa potrebno biti previden. Prevelik/premajhen/slabo izoliran so najpogostejše sitnosti z njimi. Ne pozabite, da so izgube tem večje kot je dT.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Feb 03, 2021 10:00

Ne vem, otom potom, če bi to bil problem, bom pač moral vložiti še v entalpijski izmenjevalec toplote. Mislim sicer da bi ta, ki ga imam (alu 95% izkoristek) moral delovati čisto ok.

Drugače je kompletna rešitev opisana tukaj, jaz sem samo zemeljski del postavil vertikalno ob skalo.

https://youtu.be/VevJ4ShSsvE

V sistemu za rekuperatorjem bom imel tudi enoto s kanalsko klimo, ki omogoča gretje in hlajenje ter izmenjevalec toplote voda zrak, ki bo priklopljen na centralno z mešalnim ventilom krmiljenim s pomočjo profi kontrolerja Systemair Corrigo, takega ki se uporablja v raznih komercialnih objektih. Zaradi možnosti hlajenja zraka sem tudi vse distribucijske kište oblekel v armaflex..

Slika

Slika

Slika
Nazadnje spremenil AEgir, dne Sr Feb 03, 2021 10:34, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Feb 03, 2021 10:32

Kako pa imaš rešeno s cevmi za prezračevanje glede silver ionic premaza, ali imaš take cevi ? Povsod, kjer je možen kondenz in s tem ustvarjanje možnosti razvoja bakterij ipd., zna to bit problem , če jih piha direkt v zrak v sobah ... ker vem, da si bolj tak "haklik" zaradi splošno cepiv in zdravil ;)

Jaz sem leta 1995 začel uvažat vlažilnike zraka v Slovenijo, do takrat jih pri nas ni bilo in je zelo malo ljudi to sploh poznalo, pa ne kitajske, takrat so Kitajci bili še v povojih, ampak švicarske znamke Boneco in avstrijske Burg ... ultrazvočni , ki so dejansko bili najbolj učinkoviti, sploh Burg, so imeli sicer filter, ampak problem je bil, ker ljudje tistega predela, kjer je UZ membrana niso čistili, tam se je zaradi nečiščenja naredila v vodi konkretna svinjarija, v roku 1-2 tednov....imel sem stranko, ki mi je prinesla čez čas vlažilnik nazaj, s pripombo, da je bil v bolnici, z bakterijsko okužbo na pljučih in posledično na srčni mišici in ko so iskali možen vzrok okužbe, je omenil, da so mu dejali, da je možno, da jo je fasal preko vlažilnika...je pa res, da je priznal, da vlažilnika sploh ni čistil, nikoli ... potem sem sicer zaradi poškodbe in bolezni naslednjh par let delal z 10% zavzetostjo v tem poslu, tam po 2005 so prevzeli vse skupaj eni v Ljubljani, a sem videl, tudi proizvajalci so začeli dodajat to ionic stick palčko ... zdaj se sicer s tem že lep čas ne bavim več, vidim pa cenene vlažilnike v trgovinah, to je vse brez kakšnih prevencijskih dodatkov ... vse kar razprši, gre v luft ...
Nazadnje spremenil pinosat, dne Sr Feb 03, 2021 10:54, skupaj popravljeno 5 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Feb 03, 2021 10:50

Vse cevi v hiši so antibakterijske in zaradi ogrevanja, hlajenja in hrupa predimenzionirane. Vsaka soba ima dvojno 90 cev, dnevna/kuhinja/jedilnica ima 3x dvojno 90. Vse skupaj imam malo čez 350 metrov 90 cevi položene pod tlaki. :)

Lepota fi 90 cevi je, da je padec tlaka pri 60m3h na cev samo 3Pa. To pomeni, da bo pri dejanskem pretoku padec tlaka 0.

Slika

Slika

Slika

Slika
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Feb 03, 2021 19:01

Kaj pa jaz trenutno počnem?
Čakam....
Slika
*edit: Kako prlimam klinčevo sliko s telefona? Pls Help!!!
:?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov