Zanimivi linki, video posnetki in slike

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Mar 27, 2016 10:01

Keri norci. :D
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Mar 27, 2016 14:25

Uživajte ob vrhunskih ročnih izdelkih ruskega umetnika Petra Carla Fabergé.
V svoji več kot 30-letni ustvarjalni karieri (1885-1917) je ustvaril s svojimi sodelavci
med 150 000 in 200 000 čudovitih okrasnih in uporabnih kreacij ter nakita.
Imel je okrog 500 najboljših oblikovalcev, zlatarjev, draguljarjev, slikarjev, portretistov in kamnosekov,
ki so bili organizirani v samostojne delavnice, vendar delujoči pod njegovim budnim očesom.
Najbolj slavna so seveda njegova Veličastna jajca, ki jih je izdelal za zadnja ruska Carja.
Še danes, po več kot sto letih, jemljejo dih zbiralcem in vsem ljubiteljem tovrstne umetnosti.

https://www.youtube.com/embed/UUQW9TztA_A
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Mar 27, 2016 17:05

Splača se vzeti si 20 minut in pogledati tale posnetek. Vsak, ki količkaj čuti in mu ni vseeno za našo in prihodnjost naših otrok, ne bo zamahnil z roko in rekel, ah, še eden od mnogih ekoloških sanjačev.

https://www.facebook.com/ForensicSoul/v ... 842868152/
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Po Mar 28, 2016 16:12

Leut
Hvala ti za fantastičen link.
Mislim da se moramo zamisliti kako uničujemo svet.

Priporočam ogled vsem.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Po Mar 28, 2016 20:15

Odličen video sodobnih vikingov! Ne bi pa bil rad na njihovi poti pred 1300 leti.
Je pa treba priznati, da je bil pojem plovbe in udobja takrat in danes povsem nekaj nepredstavljivo drugačnega!

https://www.youtube.com/watch?v=6bTkmG5b-VQ

https://www.youtube.com/watch?v=fWU7XwED_yA
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Mar 28, 2016 20:42

Pred 15 leti sem ob obisku muzeja vikingov v Rosklide-u http://www.vikingeskibsmuseet.dk/en/
imel priložnost jadrat na vikinški ladji. Tudi veslat sem moral, čeprav sem mastno plačal :)
Torej, to gre tako hitro, da si sploh ne moremo predstavljat. Edino v veter ne gre prav visoko - tako na oko se mi je zdelo da do kakšnih 60st.
Nazadnje spremenil EDO, dne Po Mar 28, 2016 23:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Po Mar 28, 2016 23:44

Ti drakarji so bili prava formula 1 na vodi za takratne čase (tudi danes jih nima za kaj biti sram). Če bi še poznali latinsko jadro, bi šlo tudi v orco bistveno bolje in hitreje. Kdo bi jih potem ustavil do Kitajske?
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » To Mar 29, 2016 13:02

Tud jaz sem bil pred cca 26 leti v Roskillde muzeju... sicer ni bilo nič za jadrat možno, sem si pa zapomnil, do kam so vse prišli... predvsem na vzhod v Črno morje in ob obali Afrike... če me spomin ni izdal, celo okoli in proti Madagaskarju... pa globoko v celine po rekah...nepojmljivo!!!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Mar 29, 2016 14:15

a so po rekah tud jadral???
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Mar 29, 2016 14:32

a niso vlekl z brega s striki pa zivalmi, pa mem slapov po puntah pa takih stvareh
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » To Mar 29, 2016 16:15

Jaz sem bil pa l. 2015 v muzeju Roskilde, kjer sem se sprehajal po dotični ladji-jadrnici. Sicer nismo šli jadrat ampak vseeno zelo zanimivo.
Še bolj me je impresionirala predstavitev gradnje v živo. Praktično brez žaganja debel, samo cepljenje.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » To Mar 29, 2016 16:42

Marcel_Mastnak napisal/-a:a so po rekah tud jadral???

Tudi po rekah (Volgi ...) so jadrali. Po njej jadrajo še danes, saj je zelo široka in stalno vleče veter. V 17. stoletju je naprimer v angleško-nizozemskih vojnah pet nizozemskih bojnih ladij (na jadra - seveda) priplulo globoko po Temzi navzgor in napadlo angleške bojne ladje, ki so bile privezane v njihovi pomorski bazi. Dva dni so obstreljevali ladje in luko, dokler niso vsega uničili in se nato z ugodnim vetrom zopet vrnili po Temzi navzdol na odprto morje. Bojne ladje te velikosti niso imele vesel, saj so bile preprosto prevelike, previsoke in pretežke za kaj takega. Vse se je dogajalo z jadri, samo vplutje in izplutje iz luke pa so po navadi opravili z vleko več čolnov na vesla (po 12 in več veslačev na vsakemu). Zavedati se moramo, da je bilo splošno pomorsko znanje takratnih kapitanov izredno veliko, saj so do popolnosti znali izkoriščati za takratne okorne ladje vetrove in morske tokove. Danes se na žalost velika večina zanaša le na GPS-je, satelite, radarje ... Kaj pa takrat, ko vsa ta elektronika crkne in ste sredi neugodnih vremenskih in še ostalih razmer?
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Mar 29, 2016 18:07

kekeck napisal/-a:Jaz sem bil pa l. 2015 v muzeju Roskilde, kjer sem se sprehajal po dotični ladji-jadrnici. Sicer nismo šli jadrat ampak vseeno zelo zanimivo.
Še bolj me je impresionirala predstavitev gradnje v živo. Praktično brez žaganja debel, samo cepljenje.

Mene je poleg same gradnje v živo impresionirala izdelava jader iz volne impregnirane z mastjo.
Sem pa enkrat na TV gledal posnetek (posneto tudi v zalivu pred Roskildejem) dvoboja med vikinško ladjo in Letečim holandcem (nekdanja olimpijska klasa). V vseh smereh sta si barki bili enakovredni razen seveda v veter. Seveda je mal dlje trajalo, da je drakar dobil na hitrosti ampak ustavil se pa tudi ni kar tako :wink:
Včeraj sem malo brskal po YT samo tega zanimivega posnetka nisem našel.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Mar 29, 2016 21:21

Tudi jaz sem pred leti - bila je še Yu - gledal ladje v muzeju v Roskilde-ju. Bili smo pozimi (peljal sem na plesno tekmovanje) in pluti ni bilo mogoče, tudi če bi imeli čas.

O tem, do kje so prišli Vikingi - in kje so se naselili - v katerem obdobju, pa je že nekaj časa nekaj tudi tule.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » To Mar 29, 2016 22:01

Še bolj zanimivo je to, da so prvo rusko kneževino (torej državo) - Kijevsko Rusijo ustanovili Varjagi, iz plemena imenovanega Rusi. Bili so švedski vikingi, ki so pripluli po rekah in jezerih do današnjega Kijeva, tam ustanovili naselje in vladali rusom. Prvi štirje knezi so nosili še vikinška imena, potem pa so prevzeli slovanska in se zlili s slovanskim življem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov