JK Orsan, Dubrovnik - tukaj ni heca

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Sep 14, 2015 15:47

Nevem no, ko prideš v marino a moraš dokumente pokazat? Od barke sigurno. Vsekakor grda poteza lokalcev, sem pa prepričan da tudi druga stran ni bila povsem nedolžna. Tu bi morala posredovat policija, odvezati kogar koli v slabem (ali lepem) vremenu je proti splošnim pravilom pomorstva.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Sep 14, 2015 16:14

Že večkrat sem se za krajši čas privezal v marini in prijazno vprašal mornarje, če lahko ostanem urico ali dve. Ponavadi so mi dovolili ostati brezplačno in nihče mi dozdaj še ni rezal štrikov. Včasih so pa hoteli, da plačam tudi samo za dve uri in sem pač plačal (ravno pred dvemi dnevi v Zadru). Če Poljaki že niso hoteli plačat, bi se odvezali in odšli drugam, namesto da so se delali Francoze.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 14, 2015 16:55

Če že primerjaš sebe s tem primerom ne pozabi s/na čem ti pripluješ in se vežeš in pač oni... Torej jabolka in hruške. Tako je na Hrvaškem. Žal!.
Zdaj govorim o tej primerjavi in ne kdo ima prav in kdo ne, ker vsega ne poznamo.

Jasno je pa nekaj (izven osebnih primerjav z njimi):
1.) štrikov ne režeš pa tudi, če je posadka jebala mater marinerotu; sploh pa ob dejtsvu, da gre za čarter, poljski, če že ravno želite in ob dejstvu, da piha. To dvoje pa že ob bonaci rezultira v sranje, kaj šele v tem (bočnem, če se prav spomnim iz videa) vetru?!!
Da sem jaz poleg se mi odpne, ker bi ogrožal tudi mene!!
2.) pokličeš policijo in če se že ne morejo zmeniti, vzameš stvari v svoje roke a ne na tak način!!! A je to tako težko razumeti!?!

Zdaj se išče tista druga plat zgodbe, ki sicer da res vedno obstaja a mater vam pomorsko, štrike se reže?!?!

Kot je že nekdo napisal so to nacionalistični in povečini še zadrogirani in pijani izmečki!

@H20
Do dve ure ti mora dati free vez pa če si pojebe celo žlahto.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Sep 14, 2015 17:09

al napisal/-a:Če že primerjaš sebe s tem primerom ne pozabi s/na čem ti pripluješ in se vežeš in pač oni... Torej jabolka in hruške. Tako je na Hrvaškem. Žal!.

Odnos je bolj pomemben od tega s čim pripluješ (btw Orsan je jadralski klub, toej so imeli Poljaki z jadrnico kvečjemu prednost pred mano z motorno barko). Še enkrat: ne zagovarjam Hrvatov, še manj rezanje štrikov, sem pa prepričan, da do tega ne bi prišlo, če bi se Poljaki drugače obnašali.
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a DR76 » Po Sep 14, 2015 17:12

Ker sodim, da je bilo ravnanje obeh uslužbencev jadralnega kluba – koncesionarja skrajno nesprejemljivo, bom to napisal še enkrat ter morda svoje stališče nekoliko bolje utelesil.

Oba gospoda sta, domnevam, profesionalca, turistična delavca, skladno s tem pa bi moral biti sposobna korektnega odnosa tudi do posameznikov, ki se morda naredijo »Francoze« ali še kaj hujšega. Za to opravičil zanju ni in ne sme biti.

Poleg zgoraj nevednega pa me moti tudi smer njihovega razmišljanja, ki ga je razbrati iz besedila. Če je bil res problem v dejstvu, da Poljaki niso plačali, potem naj predstavniki JK to jasno navedejo, ne pa, da se brezsramno navedejo za sprožilec dogodkov obljubo Poljakov, da bodo posnetek dogodkov objavili na spletu. Prav tako pa je absurdno njihovo razmišljanje v smeri, da so morda Poljaki vpleteni v nedovoljeno trgovino z drogo, pa s prebežniki, pa pomisleki povezane z njihovo prijavo, ipd. Tudi če bi bilo karkoli od tega res, le na podlagi kakšnih pooblastil bi takšne strahove smela preverjati kar sama? Nikakršnih! Če sta/so takšne utemeljene sume res imeli, potem naj bi o tem obvestili pristojno službo, ne pa, da sta sama »ukrepala na lastno pest«.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 14, 2015 17:24

Moje mnenje:
  • Nimam pojma, kaj se je zares zgodilo - ali ob vplovitvi res ni bilo nikogar od kluba/marine in ali je skiper res nesel dokumente v pisarno, pa je bila zaprta in potem šel do bankomata.
  • Zapustitev plovila pred prijavo s strani skipperja brez usposobljene osebe na krovu se mi zdi problematično - po analogiji recimo z zapustitvijo carinskega pomola, preden si sprejet v državo. Po drugi strani, če pristaneš na carinski pomol in ni nikjer nikogar v delovnem času, bi človek šel vprašat o postopku koga iz okolice, kaj zdaj, zlasti če ni kakih nabitih navodil.
  • Uradna oseba marine bi se najbrž tudi morala kot taka izkazati - pa v videnem ni bilo videti, da se je. Če nekdo, ki se ni kako izkazal kot za to pooblaščena oseba (vsaj s tem, da dela v pisarni marine), od novinca v postopkih zahteva predajo dokumentov (ni mi jasno, ali je bilo iz tistega ljudem na barki jasno, da gre za vpogled v dokumente), bi bilo logično, da to zavrnejo. Vsaj enako kot zgodba o piratih tipa z obale bi bila možna zgodba o tipu na obali, ki je zahteval dokumente in potem izginil z njimi.
  • Rezanje privezne vrvi plovila, na katerem ni za upravljanje usposobljene osebe, pa so ljudje, bi nedvomno moralo biti kaznivo, tudi če po kaki sedanji zakonodaji ni.
  • V bistvu so domnevno prisilili plovilo izpluti v nasprotju s predpisi - brez usposobljene osebe na krovu (če nihče na krovu ni imel voditelja čolna ali česa drugega ustreznega). Prisiliti nekoga k kaznivemu dejanju pa zna biti pravno zanimiva zgodba. In bila sta dva... Imajo Hrvati tudi kaj o hudodelskih združbah?
  • Tip, ki je odredil rezanje vrvi in tip, ki jih je odrezal, zelo verjetno sama nista ne mornarja ne jadralca. Kar sta naredila, je v nasprotju z vsem, kar vem o ravnanju dobrega pomorščaka.

Spominja na ravnanje koga, ki je bil vajen kje biti 'bog i batina' (omenja se bivšega policista; postavlja se mi vprašanje, zakaj je bivši).
  • Če so res klicali policijo in se ni odzvala, tu še ena večja in krepko mastna 'črna pika'.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Sep 14, 2015 17:27, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 14, 2015 17:24

@DR76
točno tako.

@H20
Lej, to so splošne navedbe:"odnos je bolj pomemben..." Ne vem ali ne opaziš ali pa nočeš opaziti ampak razlika je na čem pripluješ.
In nihče ne trdi, da so Poljaki nedolžni. Ne vem sicer kako si ti lahko prepričan.
Dejstvo pa je, kar nas je že nekaj napisalo, da se štrikov ne reže. O tem se menimo.
Dejstvo je, da so se očitno spustili sporvocirati (če je to tako o čemur si prepričan) pa se ne bi smeli. In že tukaj pade tista teza o odnosu...
Torej do tega ne bi smelo priti na noben način. In to ne glede na obnašanje Poljakov (razen če so jim Poljaki grozili z noži itd...).

To kar je vidno na tem videu je lahko tudi splet nesrečnih okoliščin za marierota a v to na vse zgodbice iz Hrvaške zelo močno dvomim.
Mimogrede, video je zelo pametno sestavljen, da glasbene podlage ne omenjam. Jebi ga. Internetna doba. Zaserješ, padeš v afekt pa si na netu in adijoooo.
Saj se vidi kako pijan marinero potem poizkuša nekaj nazaj vezati.

Saj ne morem verjet, da izgleda kot da zagovarjam čarteriste pa še Poljake po vrhu :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Sep 14, 2015 17:35

al napisal/-a:@H20
Lej, to so splošne navedbe:"odnos je bolj pomemben..." Ne vem ali ne opaziš ali pa nočeš opaziti ampak razlika je na čem pripluješ.

Če bi bilo to res, bi morali meni vedno zaračunati tudi kratek postanek (ker priplujem z motorno jahto in imam posledično dovolj denarja 8) ) Poljakom pa ne, ker so pač revni čarteristi z jadrnico.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Sep 14, 2015 17:37

Marjan Tomki napisal/-a:Tip, ki je odredil rezanje vrvi in tip, ki jih je odrezal, zelo verjetno sama nista ne mornarja ne jadralca.

Na netu piše, da sta jadralca...
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 14, 2015 17:50

H2O napisal/-a:
al napisal/-a:@H20

Če bi bilo to res, bi morali meni vedno zaračunati tudi kratek postanek (ker priplujem z motorno jahto in imam posledično dovolj denarja 8) ) Poljakom pa ne, ker so pač revni čarteristi z jadrnico.

Ma skačeš stran od teme.
Prepričan sem (tako kot si ti prepričan o obnašanju Poljakov), da tebi ne bi šli rezati štrikov. O plačilu ne bi sodil, je pa tako, da bi moral imeti do 2ure možnost vezati barko.
A kot sem napisal, smo stran od teme.

Video je manipulacija in to si priznajmo. A glede na zgodbe in zgodbice iz Hrvaške se mi zdi prav, da postane viralen.

In prav bi bilo, da vsi obsodimo tako početje (rezanje štrikov) v prvi vrsti.

Toliko sem imel o tem za povedati... Smo si pa različni in to spoštujem.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Sep 14, 2015 17:59

al napisal/-a:tako kot si ti prepričan o obnašanju Poljakov

Tega nisem rekel. Prepričan sem, da bi se lahko izognili konfliktu, če bi hoteli. Kar (še enkrat) ne pomeni, da zagovarjam Hrvate, ali njihovo početje. Rezanje štrikov je nedopustno in kdor to naredi je zame kreten.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 14, 2015 18:03

H2O napisal/-a:.., sem pa prepričan, da do tega ne bi prišlo, če bi se Poljaki drugače obnašali.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Sep 14, 2015 18:06

Jaz sicer mislim, da je resnica vedno nekje na pol poti, vendar je bila reakcija pretirana. Podobne stvari sem že doživljal na hrvaškem, zato zgodba najbrž ni čisto iz trte zvita. Pod youtube videom, je precej komentarjev, v katerih odgovarja tudi skiper barke:

And why we did not present documents immediately? At the approach to the marina we were directed to the north end of the peers. Usually marina stuff member shows up to collect the yacht documents and/or fees but nobody did. I asked around and was told that the office was closed and someone was supposed to come around 8pm. So I went to find a cash station and get some money. I know Croatian customs very well, I sail in Croatia twice a year on average.
The feedback I got so far from other skippers as well as marina director publications clearly indicate he is afraid of pirates and 'black charter'.
However, the action they too they took with clear satisfaction, not with fear perhaps from pirates.Upon my return I wanted to show any required documents but they did not want to see any documents. Just told us to leave.

In še:

In Croatia yachts are usually required to show documents. I did not expect an exception at JK Orsan. The thing is that initially noone showed up, the office was closed. They came just when i was away for max 45 min and demanded documents right away while crew did not know what to do and where/what documents were. They could not wait and cut ropes. Simply irrational.Upon my return I wanted to show any documents they wanted but they did not want to see any. Just told us to leave.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Po Sep 14, 2015 18:14

al napisal/-a:Saj ne morem verjet, da izgleda kot da zagovarjam čarteriste pa še Poljake po vrhu :lol:

Al, po moje to niso čarteristi, oziroma če že, ne v klasičnem pomenu besede, ampak jih morda samo skiper vzame na krov proti plačilu.

Poglej si ostale posnetke, ki jih je objavil avtor, pa boš videl da je barka preplula lep del sveta in da to ni klasična čarterska barka.

https://www.youtube.com/watch?v=XYGkqx7R6Mg

https://www.youtube.com/watch?v=zw3dndQmklE
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Sep 14, 2015 18:15

andrejv napisal/-a:In Croatia yachts are usually required to show documents. I did not expect an exception at JK Orsan. The thing is that initially noone showed up, the office was closed. They came just when i was away for max 45 min and demanded documents right away while crew did not know what to do and where/what documents were.

Očitno je dobro vedel, kakšen je postopek v hrvaških marinah, torej bi moral nekomu na barki povedat kje so dokumenti, preden je odšel.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti