JK Orsan, Dubrovnik - tukaj ni heca

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 22, 2015 18:39

Marchi napisal/-a:
al napisal/-a:Marchi ti pa opišti svojo ruto, ki jo ubodeš, da se ogneš tem negativcem.

Vse povsod, izven bojišč :wink:
http://www.wosamma.at/bojenfelder/map.php

Podatki na tej karti se na več mestih ne ujemajo z razporeditvijo na 'terenu' - na dveh mestih, kjer sem bil pozoren, so boje tudi daleč izven označenih pravokotnikov.

Med Kakan-om in Velim Borovnjakom je z bojami zaseden ves preliv med otokoma, ne le tam, kjer so na tej karti narisana polja.

V Starigradskem zalivu na Hvaru tudi ni vrisano povsod, kjer so v resnici boje v delu, ki mislim da se imenuje Lučice.

Za orentacijo, ali kje so boje ali ne je OK, točno pa ni. Ve kdo za kako bolj ažurno internetno stran o tem?

Voda
    Tank za vodo bil mislim 80 l, zadoščalo je za približno 3 dni za 5 ljudi.

Vode ni na vsaki črpalki za gorivo - na črpalki na Hvaru (Križna luka) je niso imeli. Nekje v gneči v luki Hvar bi se moralo dati, ampak ni bilo videti, da lahko pristaneš kje blizu tistega.

V Bolu smo pristali in nekaj plačali za odhod do trgovine in polnjenje tanka. Spali smo drugje - bilo je še nekaj ur lepega jadranja.

Izbira barke za čarter po tipu sidra
    Sidro je bilo Delta, 50 m verige. Električni vitel Lewmar. Drugi dan ni uspelo pognati motorja na gumb, četrti dan smo pa dvigali sidro na roko - pa ne zato, ker je 'crknil' vitel.

Izbira barke tudi po tipu sidra ni slaba ideja, ampak še vedno nič ne jamči.

Zanimivo bi bilo narediti primerjalni test jadrnic pri različnih najemodajalcih - kaj kje najdeš, če dovolj natančno pogledaš...
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Sep 22, 2015 18:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » To Sep 22, 2015 18:42

:D
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » To Sep 22, 2015 21:57

Če si rad čim bolj "svoboden" je izbira barke glede na sidro edina pametna.
Glede vode, letos smo imeli familijarno 360lit. dovolj za cel teden, brez posebnega šparanja, pa v kuhinji ni bilo slane vode.

80lit. za 5 oseb za tri dni :?: tolk ste po moje popili pitne vode :idea:
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 23, 2015 09:37

'Bajka' je imela črpalko za slano vodo, tako da je bila potrebna voda iz rezervoarja le za spiranje po pomivanju posode in podobno, za pomivanje pa ne.

Zraven je bila še voda v plastenkah - mineralna in navadna - recimo 6 paketov ob izplutju, torej še dobrih 50 l več. Pa še kaj drugih pijač zraven.

Poleg tega je posadka drugo in tretjo noč večinoma preživela na obali in se tam tudi 'napajala'. Vode v tanku je recimo zmanjkalo med tuširanjem po plavanju - torej čisto normalna uporaba, brez kakega 'fanatičnega' varčevanja.

Edino, kjer so ga 'polomili' pri tem je bilo, da ko je voda nehala teči iz tuša, niso niti povedali niti zaprli pipe, ker čez radio pač niso slišali, da črpalka stalno teče.

Jaz sem jo slišal - in ugasnil - šele ko so odšli na obalo in sem ugasnil radio, da bi na VHF poslušal vreme. V bistvu smo imeli srečo, da ni 'crknila', če je nekaj časa tekla 'na suho'.

Od tretjega dne dalje pa bili smo le še trije in nam ni več zmanjkalo.

Ja, pa tale konec bi bil najbrž že malo za odcepiti iz 'teme o rezanju priveznih vrvi'.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 23, 2015 12:43

Marjan Tomki napisal/-a:Edino, kjer so ga 'polomili' pri tem je bilo, da ko je voda nehala teči iz tuša, niso niti povedali niti zaprli pipe, ker čez radio pač niso slišali, da črpalka stalno teče.

Jaz sem jo slišal - in ugasnil - šele ko so odšli na obalo in sem ugasnil radio, da bi na VHF poslušal vreme. V bistvu smo imeli srečo, da ni 'crknila', če je nekaj časa tekla 'na suho'.

Tipično. Še čudno, da na čarter barkah sploh kaj dela :roll:
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 23, 2015 12:47

vsaj tuširali so se... pohvalno
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Sep 23, 2015 13:05

Glede vode - pri nas zadostuje 120 litrov za 14 dni za dva odrasla + otrok, mogoče kakšen dan manj.

Povsod je napeljana tudi slana voda, pomivamo z morjem, umivam se v morju - le sem ter tja obraz s sladko, če je treba kdaj oprati perilo ali brisače perem(o) z morjem.
Če ožameš, v suhih materialih ni opazit soli.

Najbrž še vpliv stare (očetove) šole.

Natankam pa v kakšni marini, včasih v plastenkah znosim iz campa, ko je barka na sidru (ali pa iz barčka ob pomolu) ali pa natočim na črpalki.
Zadnja leta predvsem srednja varianta.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 23, 2015 13:09

Pa ima to smisla, glede na to, da stane poln rezervoar vode 30 kun?
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 23, 2015 13:14

midva imava pa 530l za 8 do 10 dni... :oops:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 23, 2015 13:16

Mi pa 550 litrov za tri do štiri dni :oops:

Rekorderji so bili pa Arabci, ki so v manj kot enem dnevu porabili vso vodo 8)
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Sep 23, 2015 13:18

H2O napisal/-a:Pa ima to smisla, glede na to, da stane poln rezervoar vode 30 kun?

To bi moral vprašat mojo boljšo polovico; meni ne gre za ceno, bolj za občutek da znamo in zmoremo (zimprovizirat, pa dolgo zdržat z malo količino), pa da je drugače kot doma.
Nimam pa nobenega občutka odrekanja ali prisile, pač pa dober občutek glede ekologije...
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Sep 23, 2015 13:20

Čisto pozabil direktno odgovorit;
Tu v Jadranu smisla najbrž res nima (več).
Mi je pa všeč vedet, da bi lahko jadrali tudi kje kjer je to veliko večji problem, pa bi šlo brez zoprnega občutka.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 23, 2015 13:21

Rok-11 napisal/-a:To bi moral vprašat mojo boljšo polovico

Ponavadi se prav boljše polovice in otroci ne strinjajo z omejitvami porabe vode 8)
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Sep 23, 2015 13:44

H2O napisal/-a:
Rok-11 napisal/-a:To bi moral vprašat mojo boljšo polovico

Ponavadi se prav boljše polovice in otroci ne strinjajo z omejitvami porabe vode 8)

Drži.
Ravno zato sem navdušen nad mojo. Pa nič ne omejujem, le zgled dajem.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 23, 2015 13:59

Evo, Abramovič je v Dubrovniku samo za gorivo zapravil milijon evrov: http://www.moskisvet.com/clanek/svet_na_kanalu_a/roman-v-40-urah-ob-milijon-evrov.html

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost