električni avto

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Okt 19, 2015 14:53

:D elektro in plinski kilometri so prvenstveno cenejši, ker evropa iz "neznanega" razloga ne nabije gor dajatev kakršne pritičejo gorivom namenjenim transportu. Tu not je tudi strošek za vzdrževanje in gradnjo cest, zato se mi zdi vse skupaj kot legalizirana utaja davka. In da ne bo pomote vem, da imajo že dolgo pripravljen teren za obdavčitev elektro kilometrov, le do kritičnega števila tovrstnih vozil mora priti.
:D Če nekdo nabija, da je elektro avto ekološki in varčnejši od takih z notranjim izgorevanjem naj to dokaže z številkami, pa ne pasu v hlačah, niti ne z izmikanjem in trabantanjem o 98% izkoristku elektro motorjev kar je sicer res, ampak to ni celoten izkoristek in na obnovljive vire... bjlah, dovolj bo, z moje strani ste rešeni nadaljne debate o tem.

Meni osebno se ne gre pretirano za čisto ali usrano okolje, to se gre tistim, ki bi radi služili na tej temi, ali pa so malce pretirano čistunski.
Na našo politiko nisem čisto nič bolj jezen kot povprečen evropejec, ampak to jezo kolikor je sploh je, imam lepo enakomerno porazporejeno čez vse politične farbe. Če mene vprašaš gre v politiko tisti, ki ni sposoben za normalne kšefte in če je uspešen dobro laže, moralo ima pa le na fasadi kadar jo potrebuje. Psihopat po domače.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Okt 19, 2015 15:26

SR 290 napisal/-a::D elektro in plinski kilometri so prvenstveno cenejši, ker evropa iz "neznanega" razloga ne nabije gor dajatev kakršne pritičejo gorivom namenjenim transportu.

Evropa naj raje zniža dajatve... v ZDA je recimo gorivo bistveno cenejše, ker so dajatve nižje, kot v Evropi. Tudi zaradi subvencij za solarno in vetrno energijo, ki jih plačujemo uporabniki vozil in plovil.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Okt 19, 2015 18:27

Samo oni ga tud dobijo po nizji ceni, verjemi niso zastojn na bližnjem vzhodu. Svoje zaloge na Aljaski pa sparajo za hude čase.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Okt 19, 2015 18:31

Oni ga kar lepo kupujejo po tržni ceni, samo dajatve imajo nižje... pa ne samo na gorivo. A sploh veš, kakšen delež maloprodajne cene goriv v Evropi predstavljajo dajatve?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Okt 19, 2015 18:43

H2O napisal/-a:Evropa naj raje zniža dajatve... v ZDA je recimo gorivo bistveno cenejše, ker so dajatve nižje, kot v Evropi.

Ni realno, da bi v Sloveniji nižali trošarine na pogonska goriva; so pomemben del protačuna, ki že nekaj let pri nas ni izravnan (imamo deficit). Če se hoče kdo poglobiti v cifre; Klik! Za manjše dajatve, bi morala biti tudi manjša poraba, pa smo spet pri političnih vprašanjih (levi bi tu drugače kot desni).

Razlogi, da se el. vozil še ni obdavčilo, je po moje ker:
1) Je teh vozil še premalo za nek resen proračunski prihodek.
2) Bo tisti politik, ki bo to zagovarjal, izpadel kot, da je ne-simpatično usmerjen "proti razvoju". Mladi hipsterji ga ne bodo volili.
3) Je težko odmeriti ta davek; pri gorivu plačaš litre, pri el. vozilu, ki se polni iz vtičnice, pa ... kako? Uvesti bi morali kot davek na "vodna plovila", ki ga lastniki plačajo prek položnic.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Okt 19, 2015 19:24

Grega295 napisal/-a:3) Je težko odmeriti ta davek; pri gorivu plačaš litre, pri el. vozilu, ki se polni iz vtičnice, pa ... kako?

Pred leti mi je vodja projekta "Chebela" povedal kako enostaven je recept za obdavčitev, a se žal ne spomnem.
Ampak gre tudi tako, da se pogleda poraba na števcu. Glede na obstoječo tehnologijo je precej enostavno in natančno sprotno obveščanje o porabi, lahko se z GPSom sproti spremlja pot, vse to pride na nek skupni server, od koder potem magari avtomatsko letijo računi. Če vmes ni uradnika, je celo manj možnosti za napako. In zadeva sploh ne stane veliko, pa še plačal bi resnično toliko kot bi obremenjeval in ne pavšala kot je to zdaj z porabljenimi litri.

In zagotovo je za neobračunavanje krivo izključno pomanjkanje kritične mase električnih vozil. Ko bo dosežena ne bo več hudo cenejše od bencina, če sploh.

p.s.
Vseeno raje plačujem višje davke v upanju na nemškemu podoben sistem sociale in zdravstva, kot ameriški divji zahod.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Okt 19, 2015 19:30

jebo vas... a imate v riti tudi števce, da obdavčite kolk poserjete ?

Popolnoma vsi imate možnost voziti na elektriko, plin ali kurilca, zakaj ne razpucajte pri sebi, ne jeze stresat na tiste, ki to počnejo. kolesarji tudi spuščajo sline skozi auspuh, pa jih nihče ne obdavči a ? Kuhate pa lahko na bencin, pa bo mir :D

evo vam:
Slika
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Okt 19, 2015 21:22

SR 290 napisal/-a:
Marcel_Mastnak napisal/-a:na plin. Vožnja je zagotovo cenejša od diesel-a

Ja, ker si ista švercerska rit kot električarji! Vozite se po cestah, ki vam jih vzrdžujemo tisti, ki se vozimo na bencin in nafto.
Če bi na plin in elektriko nabili iste dajatve kot na bencin in nafto namenjeno transportu po cestah, bi bila drugačna pesmica.

@Gregor.n, manj potegne in je lepo uglajeno. :D

Prijatelj ne se razburjat ;) Kot prvo se ne vozim več na plin ker sem prodal tisti avto in se vozim zdaj na bencin, kot drugo, ko sem vozil na plin sem plačeval 350EUR cestnega sklada kar ga ti in večina ne... In glede uglajenosti in potegovanja sem pa prevozil že velik različnih bencinarjev in dizlov... Dizl sam daje občutek da gre brutalno ker v trenutku rukne in kmalu popusti. Ko pa štartam z mojim autom ki ima 2.0 zager motor s 115 PS uštric s kakim 1.9 TDI 115PS pa se vidi dejanska štartnost in TDI nima kaj prcat! če bi kdo rad oporekal se lahko pripelje pa spijemo brezalkoholno pivo(vsaj jaz) in se prijateljsko pogovorimo in izmerimo. Čipirani TDI-ji pač niso pravično merilo.
Drugače pa bojo(so že) novi bencinski turbo motorji kmalu s številkami dokazali premoč.
Aja slučajno sem se še spomnil. Po naključju tiskamo glih eno zgibanko za novo SCANIA. Verjamete ali ne. Serijsko vgrajen "bencinski" motor na CNG in LNG. Gravi in številke mu govorijo močno v prid.
Ne nisem noben okoljevarstvenik da ne bo mel kdo občutka... Ampak ko me pa po nosu začne dražit dizelski smrad iz passata pred mano pa mi dvigne pritisk ker vem kak strup so te saje... Drugače pa tudi sam velik bencina skurim po nepotrebnem. In rad imam tudi 2T mašine ki niso glih ekološke...
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Okt 19, 2015 22:23

H2O, to da ga kupujejo po tržni ceni dvomim, veva pa ne ti ne jaz. Oba lahko samo ugibava, mi pa zdrava pamet da vedeti, da niso tako radodarni do Arabcev, da bi se šli vojno za dobro voljo. Tukaj dela vedno računica.
Kar pa se tiče sestave cene pa s95 oktanskega podaj:

Prodajna cena brez DDV 0,42992 eur
Taksa CO2 0,04147 eur
Dodatek za zagotavljanje prihrankov energije 0,006 eur
Trošarina 0,50378 eur
Prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnje el. energije 0.00911 eur
DDV 0,22072

In kakšne dajatve so v USA, da so toliko nižje?
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Okt 19, 2015 22:58

CAR napisal/-a:In kakšne dajatve so v USA, da so toliko nižje?

13%. Zdaj pa primerjaj to s slovenskimi dajatvami.

Tako je sestavljena cena 1$ goriva natočenega na bencinski črpalki v ZDA:

Taxes: 13 cents
Distribution and Marketing: 8 cents
Refining: 14 cents
Crude oil: 65 cents
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Okt 20, 2015 07:39

Ceno nafte uravnava trg. Nafto se kupuje na borzi.
Ja v ameriki je toliko nižja dajatev. So pa zato višje kake druge. Prijatelj iz Orlanda plačuje za hišo "nepremičninski davek" 950$ letno. Elektrika je mesečno 200$...
Zdravstveno in dental je tudi neprimerno dražje. Na koncu ostane od zasluženega pol. S tem da ima bruto plačo 1200$...

...

Na teden! Dela pa tko rang poklicno izobraževanje.

@Marcel... primerjaš sodobnega turbo bencinca z 115HP dizlom izpred 15 let.
Sodoben 2.0 dizel ima 200+ konj. Še renojev 1.6 dizel ima več kot 100 konj na liter prostornine. Z vstopom dvojnih turbin v dizle se je razlika z bencinci le še povečala.
Malo poglej teste in pospeške motorjev recimo od 50-100 ali 30-80. Pač kakor kdo testira pa boš videl kaj je zvezno oziroma uporabno pospeševanje.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Okt 20, 2015 07:50

mamaMicka napisal/-a:S tem da ima bruto plačo 1200$...

...

Na teden!

Tri do štiri krat višja plača, gorivo pa polovico cenejše, kot v Sloveniji. Ampak mi živimo v urejeni in socialni državi, oni pa na divjem zahodu :roll:
al

OdgovorNapisal/-a al » To Okt 20, 2015 08:08

Dajatve so še prenizke. Saj vidiš, da jim ne uspe pokriti stroškov (proračuna). Razne agencije, svetovanja, prirejeni razpisi... vse to mora živeti. :shock:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Okt 20, 2015 08:08

mamaMicka napisal/-a:Nafto se kupuje na borzi.

Pojma nimaš. Američani jo dobijo kar zastonj :twisted:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Okt 20, 2015 08:10

al napisal/-a:Dajatve so še prenizke. Saj vidiš, da jim ne uspe pokriti stroškov (proračuna). Razne agencije, svetovanja, prirejeni razpisi... vse to mora živeti. :shock:

Pustmo raje politiko, da ne bom že navsezgodaj slabe volje ratal :evil:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta