pešekan napisal/-a:20 eur/m, dnevno položi 10 m2 dela 25 dni/ mesec je 5000 - socialno in razni prispevki, ni davčni zavezanec, ostane cca 4000 x 12 mesecev ....
evo, ker sem iz foha in ker sprašujete bom dal kalkulacijo. Imam d.o.o. z tremi zaposlenimi keramičarji.
Dnevno se položi okoli 7 m2 keramike - fugirane.
Cene za m2 se gibljejo 15 eur/m2.
Pri meni se dela cca. 22 dni na mesec.
Prihodki treh keramičarjev 83160,00 eur/letno.
Odhodki:
Potem so tudi dopusti cca. 25 delovni dni. 2100 eur/letno
Potem so tudi bolniške, katere vse padejo na pleča firme, recimo letno okoli 12 dni/delavca letno. 1134 eur/letno
Imamo dva kombija in osebno vozilo, mesečni strošek cca. 900 eur pa vozimo stare gare.
Zavarovanje odgovornosti iz naslova dejavnosti stane 1600,00 eurletno
Delovna zaščita 900 eur/letno.
za orodje in delovna sredstva okoli 800 eurmesec.
Varstvo pri delu in zdravniški pregledi 400 eur/letno.
računovodstvo 460,00 eur/mesec.
strošek najemnine, tel internet cca. 500 eur/mesec.
Strošek banke in bančnih garancij cca. 1500 eur/letno.
Skupaj so stroški 29254,00 eur/letno.
razlika znaša 53160,00 eur/3=17720,00 eur/12 mesecev = 1476,66 eur bruto bruto zaslužek na delavca.
Potem pa so še izredni odhodki iz naslova neplačil in reklamacij.
strošek polurne mediacije: 1500 eur/kom
Zadnji dve postavki sta smrt za podjetnike, ker pri nas sodstvo ne deluje in ga vse več dolžnikov pridno izkorišča.
Drugi problem je, da strank ne zanima ali imaš firmo in plačuješ davke ampak izbirajo po kriteriju najcenejši, jaz z firmo pa ne morem konkurirati fušarju.
Izračun je narejen mal na oko, sigurno sem kaj izpustil ampak tale izračun drži.
Pretežno delamo private stranke in za manjša gradbena podjetja in smo stalni partnerji v večji firmah (Helios, union, tobačna, etra 33, ..
Naj povem še to, da imam firmo 13 let.
Na račun stečajev in prisilnih poravnav od leta 2009 do 2012 so mi ostali dolžni okoli 90.000 eur za katere lahko kar odpišem.
Naj povem še to, da pravega dopusta ni. Poleti ga vzamem tri tedne in se vmes vsaj trikrat vrnem v službo. Tudi kakšno noč slabo spim, ker so vedno neki problemi.
Še anekdoto povem. Ko sem šel na porod prvega otroka (žena je bila že v bolnici) sem prej šel po keramiko k dobavitelju, nato na porod in po porodu sem peljal keramiko na objekt, če sem hotel da imajo delavci drug dan delo.
Še vedno od žene poslušam, da družina trpi na račun firme, kar je res.
poznam človeka, kateri je brezposeln, ima tri otroke in zaposleno ženo, malo fuša pa živi bistveno bolje kot jaz. Ima otroški dodatek 350 eur/mesec, žena dobi na račun dohodnine cca. 1800 eur, vrtec in šolsko prehrano ima subvencionirano.
jaz pa dodatka nimam, dohodnine dobi žena cca. 400 eur, vrtec 220 eur/mesec in šolska prehrana 120,00 eur/mesec.
Razlika znaša 807 eur/mesec. Jaz bedak pa delam!
Lp klemen