Kaj trenutno počnem
Moderatorji: moderator2, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Med plovbo proti domači luki, sem pravkar prebral knjigo Miroslava Košute, Mornar na kozi.
Zelo me zanima tematika zamejskih Slovencev in še posebej zgodovina ribištva pri nas. Obstajajo gradiva iz leta 1552, ki pričajo o obstoju Slovenskih ribičev na tem področju, kateri so si izborili pravico do ribištva mimo Devinskih grofov. Bom napisal kaj več o tem ko strnem gradiva. Pozimi.
Zelo me zanima tematika zamejskih Slovencev in še posebej zgodovina ribištva pri nas. Obstajajo gradiva iz leta 1552, ki pričajo o obstoju Slovenskih ribičev na tem področju, kateri so si izborili pravico do ribištva mimo Devinskih grofov. Bom napisal kaj več o tem ko strnem gradiva. Pozimi.
...
Nazadnje spremenil Roberth1, dne Pe Dec 15, 2017 21:03, skupaj popravljeno 1 krat.
https://vodovod-rh.si/
Jaz, pa žal ne več na barki, berem Hitlerjevo biografijo. Kot bi bral SF roman in ne roman o resničnih dogodkih.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Re: Kaj trenutno počnem
-
navtik_borut
- Admiral
-
tyson
Alesio, bravo!!!
Upam da si kaj slikal ulov??
Upam da si kaj slikal ulov??
Veter v laseh, travarca v zobeh 
-
navtik_borut
- Admiral
Pospešek brutalen - dobrih 5s do 100 km/h. Navor konstanten. Domet cca. 370km normalne vožnje. Zanimivo je vse kontrolirat preko touchscreena - če odmislimo kontrole okoli volana (luči, žmigavci, etc) ima avto samo dva fizična gumba. Vse ostalo preko ogrooomnega touchscreena. To je zanimivo, a dolgoročno je najbrž bolj nadležno, kot praktično. Npr. kontrole radia zraven menjalnika (večina nemških avtov z višjo opremo) se mi zdijo veliko bolj praktične.
Avto je ogromen. Prtljažnik tlorisno tako velik, kot v mojem karavanu, ki velja za večjega v razredu. Dodatno imaš še kuferam pod prednjo havbo. Prostora za potnike več kot dovolj.
Razočarajo pa določeni detajli - kvaliteta izdelave v notranjosti. Za pol manjšo ceno je švaba s klasičnim motorjem narejen v nulo, tukaj pa najdeš kar nekaj felerjev.
Ampak bistvo tega avta je baterija in elektromotor. Pripelješ na Teslino supercharger polnilnico (zaenkrat 3 v SLO) in v cca 20 min napolniš 80% baterije, kar je za 300km vožnje. Zakon filing
Je bila zanimiva izkušnja. Bom jo pogrešal
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
navtik_borut napisal/-a:...
Zanimivo je vse kontrolirat preko touchscreena - če odmislimo kontrole okoli volana (luči, žmigavci, etc) ima avto samo dva fizična gumba. Vse ostalo preko ogrooomnega touchscreena. To je zanimivo, a dolgoročno je najbrž bolj nadležno, kot praktično. Npr. kontrole radia zraven menjalnika (večina nemških avtov z višjo opremo) se mi zdijo veliko bolj praktične.
...
Touchscreen... Kako gre spremenit nastavitev - recimo vklopiti nekaj - ne da pogledaš na zaslon?
V 'klasičnem' avtu najdeš reč (gumb, ročko...) tudi na slepo in potem natančno tudi na otip, ko tudi čutiš, ali si kaj preklopil ali ne; tole pa me malo spominja na brskanje voznika med vožnjo po touchscreen telefonu.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
-
navtik_borut
- Admiral
Sklepaš prav. Brez da gledaš na ekran, ne moreš nič in to je najočitnejša slaba stran tega.
Po drugi strani pa lahko ravno zaradi tega, ker vse kontrole digitalne, z vsako posodobitvijo/nadgradnjo softwara dodajajo nove kontrole, nove menije, funkcionalnosti, ... neskončno možnosti, česar pa pri fizičnih kontrolah seveda ni.
Celotni računalnik se samodejno updata preko internenta - avto je ves čas povezan na internet. Poslušaš lahko internetni radio, surfaš, ..
Po drugi strani pa lahko ravno zaradi tega, ker vse kontrole digitalne, z vsako posodobitvijo/nadgradnjo softwara dodajajo nove kontrole, nove menije, funkcionalnosti, ... neskončno možnosti, česar pa pri fizičnih kontrolah seveda ni.
Celotni računalnik se samodejno updata preko internenta - avto je ves čas povezan na internet. Poslušaš lahko internetni radio, surfaš, ..
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Tisto, da moraš gledati, je pomembno, in to, da ti kaj, kar iščeš, z enega dne v drugega zgine kam na kak drug ekran (misli, da ti od danes na jutri zamenjajo iz videza xp v videz tablice, po možnosti pa kar med vožnjo), zna biti problem.
Ampak če je vse tako 'updatable' preko interneta in arhitektura ni varnostno hudo dobra (ves sw podpisan raje z dvema kot enim ključem itn., samodejni rollback za primer neuspelega update-a itn.), je to po mojem občutku v želodcu lahko še bistveno večji problem.
Jaz sem sicer (zdaj upokojeni) profesionalni paranoik (kar zadeva računalniško varnost), ampak sem recimo doživel, da se je z interneta snet podpisan nlm modul (za novellov strežnik) po mojih izkušnjah zanesljivega vira, spakiran mislim da v zip (s kontrolno vsoto, ki se je morala ujeti pri razpakiranju) razpakiral - in se je za to moral ujemati s kontrolno vsoto - in zagnal - in se je za to moral ujemati z drugo kontrolno vsoto - in potem krašnil (sesul) strežnik.
Seveda sem - paranoik - to naredil, ko strežnik ni bil v uporabi, tako da se je po restartu strežnik ponovno zagnal (in ker - spet paranoik - pred uspehom testa še nisem zamenjal stare različice, je ob ponovnem zagonu lepo startala delujoča stara različica (sicer bi imel zaplete z obnavljanjem iz varnostne kopije...).
Snel sem isto reč še enkrat in naredil compare - in bil je različen od prej snetega. Tudi ta se je razpakiral brez posebnosti in ko sem ga pognal, sta strežnik in program normalno delovala, tako da sem lahko z njim zamenjal staro različico.
Vem, da je imel omrežni protokol števce paketov in svoje kontrolne vsote... in bi morala biti verjetnost teoretično zanemarljiva, ampak jaz sem imel - dobro dokumentiran - skrajno malo verjeten dogodek.
Oba različna sneta izvoda sem poslal proizvajalcu - in od tedaj naprej (1980-1990 nekje) ta uporablja dvakrat (na različen način) podpisane module pri vseh kritičnih posodabljanjih, in med drugim (verjetno analiza na sum namerne spremembe modula med potjo in analiza stanja povezave za nenamerne vzroke) ponovi download, čim se ne ujameta oba podpisa.
Ampak če je vse tako 'updatable' preko interneta in arhitektura ni varnostno hudo dobra (ves sw podpisan raje z dvema kot enim ključem itn., samodejni rollback za primer neuspelega update-a itn.), je to po mojem občutku v želodcu lahko še bistveno večji problem.
Jaz sem sicer (zdaj upokojeni) profesionalni paranoik (kar zadeva računalniško varnost), ampak sem recimo doživel, da se je z interneta snet podpisan nlm modul (za novellov strežnik) po mojih izkušnjah zanesljivega vira, spakiran mislim da v zip (s kontrolno vsoto, ki se je morala ujeti pri razpakiranju) razpakiral - in se je za to moral ujemati s kontrolno vsoto - in zagnal - in se je za to moral ujemati z drugo kontrolno vsoto - in potem krašnil (sesul) strežnik.
Seveda sem - paranoik - to naredil, ko strežnik ni bil v uporabi, tako da se je po restartu strežnik ponovno zagnal (in ker - spet paranoik - pred uspehom testa še nisem zamenjal stare različice, je ob ponovnem zagonu lepo startala delujoča stara različica (sicer bi imel zaplete z obnavljanjem iz varnostne kopije...).
Snel sem isto reč še enkrat in naredil compare - in bil je različen od prej snetega. Tudi ta se je razpakiral brez posebnosti in ko sem ga pognal, sta strežnik in program normalno delovala, tako da sem lahko z njim zamenjal staro različico.
Vem, da je imel omrežni protokol števce paketov in svoje kontrolne vsote... in bi morala biti verjetnost teoretično zanemarljiva, ampak jaz sem imel - dobro dokumentiran - skrajno malo verjeten dogodek.
Oba različna sneta izvoda sem poslal proizvajalcu - in od tedaj naprej (1980-1990 nekje) ta uporablja dvakrat (na različen način) podpisane module pri vseh kritičnih posodabljanjih, in med drugim (verjetno analiza na sum namerne spremembe modula med potjo in analiza stanja povezave za nenamerne vzroke) ponovi download, čim se ne ujameta oba podpisa.
Correct me if I am wrong, please.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti