Dan JLA
Moderatorji: moderator2, moderator
-
jadralec-mihy
- Kontraadmiral
šofer in kurir na metelkovi v ljubljani, torej tam kjer se sedaj zbirajo baje čudni ljudje
in bil v času ko je na drugi strani vrat bil eden od 4 znanih slovencev
mislim na notranji strani vrat zaporja
zanimivo je bilo brojno stanje kasarne
120 vojakov, 300 oficirjev , 50 čistilk in 130 tajnic in računovodkinj
malo nas je blo
malo nas je blo
Pozdravljeni "krigskamerati"
Tudi sam sem bil v vojski JLA
, ki je propadla. Tam po Titovi smrti julija 1980 sem šel v Petrinjo( Gavrilovič) pri Sisku. Nišanđija minobacača je bila moja zadužitev; vendar sem moral na stražo in na njej ostal 207 dni. Ampak straža je bila uživancija: tri ure straža in ker smo imeli štiri izmene je bilo potem 9 ur prosto, . Nakar pridejo nekega dne po mene in sem šel "posluživat generale in visoka vojna lica" pete armijske oblasti in še mnoge druge oficirje iz Beograda, ki so prihajali na ogled, ko se je gradil veliki vojni center pri Petrinji...osem let pozneje sem iste generale gledal na TV; v vojski pa smo jim servirali pečene oddojke, janjetivo, "pa še pjevačiče" so bile zraven. Ob koncu vsake zabave smo nekatere od boja utrujene generale pod roko vodili do prenočišča. To je bila prav balkanska JLA. Ni čudno če jo šla v franže....

Tudi sam sem bil v vojski JLA
"Dalmatino povišču pritrujena"
pisalo se je leto 90,ko je lipnik zapuščal objokane ljubice ---Srbija--Vranje- 12 mesecev obuke specialna enota -izviđač -
od tega dva meseca terena na koncu bivše republike,ker dlje se ni dalo-reka vardar oz.meja z grčijo--- poligon Đevđelija.da mi kdo ne omeni več JLA
no ja hrana pa ni bila slaba-želvja juha,razne vste kač,močeradi,škorpijoni..
od te hrane se mi še zdaj pozna,da z menoj ni čisto vse v redu
je pa vsaj ena dobra stran služenja vojaškega roka-naučili smo se reda,discipline,nenazadnje samospoštovanja,ki ga naši slovenski mladini še kako manjka,zato vam povem smrkavci Slovenske vojske na naslednjem srečanju bo oštro-MIRNO-
od tega dva meseca terena na koncu bivše republike,ker dlje se ni dalo-reka vardar oz.meja z grčijo--- poligon Đevđelija.da mi kdo ne omeni več JLA
no ja hrana pa ni bila slaba-želvja juha,razne vste kač,močeradi,škorpijoni..
od te hrane se mi še zdaj pozna,da z menoj ni čisto vse v redu
je pa vsaj ena dobra stran služenja vojaškega roka-naučili smo se reda,discipline,nenazadnje samospoštovanja,ki ga naši slovenski mladini še kako manjka,zato vam povem smrkavci Slovenske vojske na naslednjem srečanju bo oštro-MIRNO-
Lp CC
ben napisal/-a:Hojla.
Baza oziroma odred minolovcev je bil v Pločah (Kardeljevo),pluli pa smo do Cresa,Lošinja južno pa Boka, kjer smo bili stacionirani v Kumborju drugače pa vglavnem otoki južnega in sredjega Jadrana. Bilo je fajn pa tudi zaje....n.
Lp. Ben
Zanimivo, vojaške objekte v Pločah sem si ravno letos malce ogledoval iz morja. Sploh kasarna je na zelo lepem delu, kot tudi razni drugi objekti. Povsod je imela JLA najlepše dele zase...
Hrvati bi lahko to sedaj malo izkoristili, uredili in to tržili, tako pa vse propada in kvari izgled...prav tako je na Lastovem, Visu, Dugem otoku,...
LP, Uroš.
bouton napisal/-a:Roman 1 napisal/-a:Komandant "naše" kasarne je nekaj let po mojem odhodu vkorakal v Vukovar in je vojni zločinec. Je pa za ta podvig napredoval iz polkovnika v generala.
"Naš" je pa edini uspel na hrvaškem prebiti blokado in vso kasarno prepeljal v BiH.
No, da še jaz pohvalim našega "taglavnega". Komandant 5. pomorske vojne oblasti (severni jadran) je bil naš zemljak - kapetan bojnog broda Marjan Pogačnik. Njegova zasluga je bila, da je med osamosvojitveno vojno zadržal bombardiranje Kopra in strateških točk. Bojne ladje so sicer na komando iz BG izplule iz Pule v koprski zaliv, niso pa odpirale ognja.
Takega človeka bi moral naš aktualni predsednik nagraditi, ne pa tistega udbovca Ertla
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
- mobil11
- Poročnik bojne ladje
- Kraj: Bizeljsko
- Kontakt:
Leta 1986 3 mesece obuke v Svilajncu (rabli smo kar nekaj časa ,da smo našli kje to sploh je) enota hidrotehnikov.Iskali smo vodo in enkrat smo jo celo našli (pet metrov od potoka).
Nato prekomanda v Kragujevac za devet mesecev kjer sem bil "čato".
Najtežje delo je bilo vsak dan pisati dnevnik dejavnosti o tem kar smo počeli
ker smo devet mesecev počeli NIČ!!
Edina "poživitev" v teh devetih mesecih je bilo sedem dni zapora ,ker sem bil preveč zagnan pri pisanju dovolilnic za izhode!
Še tam je bilo super.
Vrata desno zapor.Vrata levo kantina
Nato prekomanda v Kragujevac za devet mesecev kjer sem bil "čato".
Najtežje delo je bilo vsak dan pisati dnevnik dejavnosti o tem kar smo počeli
ker smo devet mesecev počeli NIČ!!
Edina "poživitev" v teh devetih mesecih je bilo sedem dni zapora ,ker sem bil preveč zagnan pri pisanju dovolilnic za izhode!
Še tam je bilo super.
Vrata desno zapor.Vrata levo kantina
LP Zoran
1989 Bitola moj roden kraj, jaz te sakam, za tebe pejam...
Samohodka 120mm (tank), jaz pa 188 cm.
Baterija 12 vojakov, 6 wcjev, 12 umivalnikov, rože v umivalnici, luksuz.
Specialna jedinica, specializirana za desant na čevapčiče na Bitolski čaršiji in na makedonsko djevojče v sosednjem študentskem domu.
1 leto nepozabno a čez glavo zadosti.
p.s. Sem imel "prijatelja" v Ljubljani na Mačkovi. Na naboru mi je "zrihtal" bližnjo lokacijo (12km od Grške meje!!!). Z vlakom preko Beograda cca 1500km, kot do Amsterdama. Ko sem na zemljevidu Juge iskal Bitolo, sem si skoraj vrat zlomil.
Samohodka 120mm (tank), jaz pa 188 cm.
Baterija 12 vojakov, 6 wcjev, 12 umivalnikov, rože v umivalnici, luksuz.
Specialna jedinica, specializirana za desant na čevapčiče na Bitolski čaršiji in na makedonsko djevojče v sosednjem študentskem domu.
1 leto nepozabno a čez glavo zadosti.
p.s. Sem imel "prijatelja" v Ljubljani na Mačkovi. Na naboru mi je "zrihtal" bližnjo lokacijo (12km od Grške meje!!!). Z vlakom preko Beograda cca 1500km, kot do Amsterdama. Ko sem na zemljevidu Juge iskal Bitolo, sem si skoraj vrat zlomil.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Jan 06, 2010 10:39, skupaj popravljeno 1 krat.
jadralec-mihy napisal/-a:šofer in kurir na metelkovi v ljubljani, torej tam kjer se sedaj zbirajo baje čudni ljudje
![]()
malo nas je blo
Mihi, si bil v VIZ-u ? Hja, če pogledam zgradbo sedaj in prej, mi je prej bila bolj všeč. Mnogo nekaterih od danes, bi bilo takrat na drugi strani vrat, pa tudi tisti kateri je že bil, bi moral malo nazaj obujat spomine. Prišel je za mano. Osem mesecev v VIZ-u, prej avtoedinica na Trsatu ( Reka). Marčevska ´77 .l. Vmes malo avto-vod.
LP
dan jla
No jaz sem pa služu kr 18mescu.4mesce Mozila,na zdravniškem odpadu od potapljačev,nato so me dali za minerca.Po končani obuki prekomanda v Šibenik s titovim galebom.prekrcavanje na odprtem in v šibenik.tam sem pristal na DTM219.Po 14 dnevih me je kapetan potegnil na most in tako se je začela moja odisjada kormilarja.da ne preveč dolgovezim,mel sem se super.Od Šibenika do Boke in nazaj(kar večkrat)ter skoraj vse otoke,pretežno civilne luke,prigod še pa še.LEPI SPOMINI
LPJANI(46klasa)
LPJANI(46klasa)
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti