Zanimivi linki, video posnetki in slike
Moderatorji: moderator2, moderator
-
al
Re: Zanimivi linki, video posnetki in slike
V takem pač ne greš ven. Zakaj bi šel? Ker kaj? Moraš na Santorini, ki bi se od prjatla punca rada fotkala za Instagram?
F. Charter.
F. Charter.
Marchi napisal/-a:NASA napisal/-a:Ufff. A bi kdo od profijev opisal kaj je šlo narobe, in kako pravilno postopati v podobni situaciji
Hvala in LP
Napiši, kako bi ti postopal in kaj se ti zdi da je šlo narobe.
jaz kot laik bi postopal takole:
kontrola vremena
ok te vreme preseneti in se znajdeš v peklu z veliko vode. Zmolim Očenaš. Se tresem od strahu, panika....
Rešilni jopiči. Se nekam privezal
Ker se je jadro zataknilo bi barko usmeril bolj v veter.
Če preživim dam za mašo in upam da je zadnjič taka situacija
Kaj je šlo narobe ? Vse je šlo narobe. Predvsem neizkušena posadka. Jaz ne bi nikakor silil na morje ob takšni napovedi. Raje bi bil nekje v zaveterju zasidran in užival. Ne vem zakaj so imeli priveterno škotino našponano. To sicer ni krivo za težave, vendar kaže na iskušenost posadke. Največja težava je bila, po mojem mišljenju, domnevno zataknjen navijalni sistem genove. A nihče ni šel tega preverjat in vsaj provizorično zvit in povezat genovo. Lahko bi nekoliko spremenili smer, da bi jadro prijelo, ker bi s tem dobili precej večjo hitrost. Srečo so imeli, da jim ni še čolna odneslo, ker ni bil privezan. Rešilne jopiče so si nadeli vsi, razen ''skiperja''. Če bi njega odpihnilo v morje, bi šla barka itak po svoje in skiper ne bi preživel. Proti koncu, se je genova odpirala, zato nisem prepričan, da je bila zataknjena, kar je povzročalo vedno večji nagib. Če bi obrnili v smer z vetrom, bi bila jadrnica pokončna in vožnja dokaj udobna. Taka nevihta tudi ne traja v nedogled. Oni so sicer silili v zaveterje otoka, vendar bi se do tam lahko še marsikaj zgodilo.
Ko je bila genova uničena, je nekdo rekel, da je jadro strgano in to je sedaj vredu. Pohvale vredna izjava. O pozivu PanPan in o pravilih radijske komunikacije ne bi niti govoril.
Še vedno pa mislim - zakaj silit v nevihto, če to ni potrebno. Dandanes so vse nevihte napovedane in ni izgovora - nisem vedel.
Ko je bila genova uničena, je nekdo rekel, da je jadro strgano in to je sedaj vredu. Pohvale vredna izjava. O pozivu PanPan in o pravilih radijske komunikacije ne bi niti govoril.
Še vedno pa mislim - zakaj silit v nevihto, če to ni potrebno. Dandanes so vse nevihte napovedane in ni izgovora - nisem vedel.
Jadranje je odklop
Marjam T hvala. Ko si napisal da bi obrnil z vetrom; a nebi vsega potrgalo? Bi bila moja odločite bolj proti vetru usodna? Govorim do trenutka ko so še imeli prednje jadro? Aja predpostavimo, da je obala daleč.
Nazadnje spremenil NASA, dne Sr Feb 03, 2021 13:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Jaz bi šel v kabino kuhat KAFE

Kolikor sem na hitro pogledal video je moj vidik sledeč:
- Začelo jih je polagat in so želeli pospravit genovo
- Navijalni sistem jim je zaštekal in zato jadra niso mogli pospravit
- Zaradi straha pred nagibom se je skiper odločil, da bo barko peljal v veter
- Ker je barko peljal v veter je jadro plapolalo in ga raztrgalo
Nimam se za profiča, ampak jaz bi naredil sledeče:
- Najprej vsi ki nimajo pojma o jadranju seveda jopiče gor in v podpalubje, da me ne ovirajo
- Barko bi poskusil držat iz vetra, toliko da bi bilo jadro napeto in da ne bi bili preveč nagnjeni
- Če bi me vseeno preveč polagalo bi predal krmilo in šel vsaj naprej pogledat, če se lahko kaj naredi z navijalnim mehanizmom. Mogoče je samo navijalna vrv padla iz bobna in se da zadeva rešit
Seveda pa je v močnih valovih in močnem vetru to težko izvedljivo...
- Začelo jih je polagat in so želeli pospravit genovo
- Navijalni sistem jim je zaštekal in zato jadra niso mogli pospravit
- Zaradi straha pred nagibom se je skiper odločil, da bo barko peljal v veter
- Ker je barko peljal v veter je jadro plapolalo in ga raztrgalo
Nimam se za profiča, ampak jaz bi naredil sledeče:
- Najprej vsi ki nimajo pojma o jadranju seveda jopiče gor in v podpalubje, da me ne ovirajo
- Barko bi poskusil držat iz vetra, toliko da bi bilo jadro napeto in da ne bi bili preveč nagnjeni
- Če bi me vseeno preveč polagalo bi predal krmilo in šel vsaj naprej pogledat, če se lahko kaj naredi z navijalnim mehanizmom. Mogoče je samo navijalna vrv padla iz bobna in se da zadeva rešit
Seveda pa je v močnih valovih in močnem vetru to težko izvedljivo...
Aja, prvi korak bi seveda bil, da v takem ne bi šel ven 
al napisal/-a:V takem pač ne greš ven.
Bravo. To je najboljši nasvet.
NASA napisal/-a:Če preživim dam za mašo in upam da je zadnjič taka situacija
Nikoli ni zadnjič taka situacija za tistega, ki rine v take situacije.
Če je napoved slaba pač ne greš ven. Če pa te dobi na odprtem npr sredi kvarnerja pa počakaš, da Alesio prinese kafe 
Veter v laseh, travarca v zobeh 
NASA napisal/-a:Marchi napisal/-a:NASA napisal/-a:Ufff. A bi kdo od profijev opisal kaj je šlo narobe, in kako pravilno postopati v podobni situaciji
Hvala in LP
Napiši, kako bi ti postopal in kaj se ti zdi da je šlo narobe.
jaz kot laik bi postopal takole:
kontrola vremena
ok te vreme preseneti in se znajdeš v peklu z veliko vode. Zmolim Očenaš. Se tresem od strahu, panika....
Rešilni jopiči. Se nekam privezal
Ker se je jadro zataknilo bi barko usmeril bolj v veter.
Če preživim dam za mašo in upam da je zadnjič taka situacija
https://www.youtube.com/watch?v=sioAqF475fo
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Ok, sam sem motornjakar pa vseeno, veter v bok, valovi v bok, nekaj so krajšali, pa vseeno a ni boljše proti valu ali pa viharno sidro vreči in počakat?
Vreme se vendarle ne obnaša vedno po napovedih in včasih te na morju kaj preseneti. Tudi Trontelj - pred leti legendarni TV vremenoslovec - je rekel, da je napovedovanje vremena ena najstarejših oblik vedeževanja
.
V bistvu so naredili tri napake, da jim je uspelo strgati jadro:
- prepozno so se odločili za krajšanje jader,
- zategovali so obe škotini genove ??? in s tem močno povečali opletanje jadra.
- krmar bi lahko vključil avtopilota in se sam ukvarjal s pospravljanjem jader - pod pogojem, da bi imel o jadranju kaj več pojma kot ostala posadka.
V zelo močnem vetru se ne da jadrati v veter, ker veter in valovi jadrnico zelo ustavljajo in potem ni manevrsko sposobna (krmilo ne uboga). Bolje je z malo jadri počasi jadrati z vetrom v bok ali polkrmo in počakati, da gre neurje mimo.
Alternativa je tudi, da si ultra previden in pristanišče zapustiš le ob zelo milem vremenu, samo potem ne moreš posneti takšnega videa
.
V bistvu so naredili tri napake, da jim je uspelo strgati jadro:
- prepozno so se odločili za krajšanje jader,
- zategovali so obe škotini genove ??? in s tem močno povečali opletanje jadra.
- krmar bi lahko vključil avtopilota in se sam ukvarjal s pospravljanjem jader - pod pogojem, da bi imel o jadranju kaj več pojma kot ostala posadka.
V zelo močnem vetru se ne da jadrati v veter, ker veter in valovi jadrnico zelo ustavljajo in potem ni manevrsko sposobna (krmilo ne uboga). Bolje je z malo jadri počasi jadrati z vetrom v bok ali polkrmo in počakati, da gre neurje mimo.
Alternativa je tudi, da si ultra previden in pristanišče zapustiš le ob zelo milem vremenu, samo potem ne moreš posneti takšnega videa
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Kakšna pa je možnost, da jadrnico v takih primerih obrne naokrog?
mirante napisal/-a:Alternativa je tudi, da si ultra previden in pristanišče zapustiš le ob zelo milem vremenu, samo potem ne moreš posneti takšnega videa.
Takih videov ne bo nikoli zmanjkalo. Ker ne bo nikoli zmanjkalo premalo izkušenih navtikov, ki podcenjujejo morje in precenjujejo sebe.
Zame ni car tisti, ki si upa izplut v pizdarijo no matter what, ampak tisti, ki zna precenit, kdaj je bolje ostat v varnem pristanu in ne izpostavljat posadke nevarnosti, ali samo nelagodju.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta