Služnostna pravica na Hrvaškem

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

igor_k
Viceadmiral

Re: Služnostna pravica na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Avg 24, 2020 09:16

Če ti lastnik zemljšča da stavbno pravico, potem lahko gradiš. Stavba je tvoja last, ne moreš pa je prodat ali zastavit, prodaš ali zastaviš lahko samo stavbno pravico. Stavbna pravica se lahko da za največ 99 let. Ko preteče, stavba postane last lastnika zemljišča s tem, da mora plačati odškodnino, ki je minimalno polovica povečanja tržne vrednosti.
Vse to seveda mora biti zapisano v pogodbi in stavbna pravica se tudi vpiše v zemljiško knjigo.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Avg 24, 2020 10:01

Lahko je tudi tko,hvala, ampak kdo bi pa zidal, ce ve da po tem ni tvoje? Vsak normaln verjetno ne, kaksen naivnez ki misli da bo pa ze scasoma uredil kaj, ki pa itak ne bo, bo prej sel rakom zvizgat.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Avg 24, 2020 10:10

koliko bodo nase bajte vredne cez 60 let,velika verjetnost da bo potrebno se placat da jo reciklirajo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 24, 2020 10:23

Darh napisal/-a:Lahko je tudi tko,hvala, ampak kdo bi pa zidal, ce ve da po tem ni tvoje? Vsak normaln verjetno ne, kaksen naivnez ki misli da bo pa ze scasoma uredil kaj, ki pa itak ne bo, bo prej sel rakom zvizgat.

50.000€ zidarije in koriščenja hiške 365/leto do smrti (recimo 30 let) ali pa
5.000€ letni privez v marini ali pavšal v kampu.
Pri prvem se mi zdi ekonomska računica boljša, seveda, če so papirji urejeni, tako da ideja ni čisto mimo.

50.000 se v 10 letih poplača z dopustovanjem potem pa imaš naslednjih nekaj 10 let zastonj počitnice.

Je pa iz morjeplovskega vidika težko razumet, da nekdo meče denar v cegu in ne v slano vodo :lol:

@plagiator
Če boš še v to investicijo, se probaj zmenit, da imaš koriščenje do smrti in potem še 30 dni/leto za svoje potomce ali kaj podobnega.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Avg 24, 2020 10:40

Pri stavbni pravici je tako, da je stavba tvoja. Iz ekonomskega vidika je pa pomembno tudi to, kje se nahaja zemljišče. Recimo, če hočeš graditi ob morju, je cena parcele lahko celo višja od cene stavbe same. Če seveda sploh lahko dobiš zemljišče. In v takih primerih je stavbna pravice smiselna, mogoče celo edino možna: lastnik zemljišče noče prodati, ve pa da ga naslednjih 20 let ne bo rabil.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Avg 24, 2020 10:49

zakaj bi zidal na parceli, katere nisi lastnik? ne razumem...
saj uporabno/življensko gledano je to "eno in isto": hiša na parceli. kaj boš to delil.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Avg 24, 2020 10:55

al napisal/-a:zakaj bi zidal na parceli, katere nisi lastnik? ne razumem...
saj uporabno/življensko gledano je to "eno in isto": hiša na parceli. kaj boš to delil.

Easy. Prideš na rob klifa, božanski razgled. Vprašaš za ceno, rečejo 1 MIO. Zazidljivo? Je. Se popraskaš po glavi, pa rečeš, klinc mam samo 150k za tale hec. Se lastnik popraska po bradi, pa reče, klinc ... ker si fejst dec in ga dobr skupi pijemo in vedno pravš kak car sem, ti jaz dovolim, da tiste oljke posekaš, pa si neki postavi za teh 150k. Boš dobu sam stavbno pravico za 30 let. Pol gre pa vse moji brhki hčeri, ki tko dobi še bajto. Ti pa že prodej tisto grdo barkačo, za katero daš itak 5k sam za marino. Čisti win-win in vsi srečni do konca svojih dni.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Avg 24, 2020 11:04

:mrgreen:

ok. jaz bom ostal pri "ZK bremen (in kombinacij) prosto"

btw, da še malo razbremenimo debato je tukaj jezik prodajalcev nepremičnin:

v objemu narave = vukojebina
pripravljena na ureditev po vaših željah = nedokončana
ob gozdu = ni svetlobe
zanimiva zasnova = nefunkcionalno
potrebna posodobitve = naložba 100K€
potrebna celovite prenove = za rušenje
na mirni lokaciji = vukojebina
bližina Ljubljane= Logatec

:lol:
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Avg 24, 2020 17:18

itak je malo ven iz teme pri nepremicnini so pomembne 3 stvari prva je LOKACIJA,druga je lokacija in tretja je lokacija
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Avg 24, 2020 20:11

igorb napisal/-a:itak je malo ven iz teme pri nepremicnini so pomembne 3 stvari prva je LOKACIJA,druga je lokacija in tretja je lokacija

čista resnica...
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Avg 26, 2020 13:55

...
jap, samo za marsikoga je EDINA lokacija samo v Ljubljani, Portorožu in/ali Kranjski gori, pa si je po veliki večini niti ne morejo privoščiti.
Taki se mi res smilijo...

sorry, nisem si mogel da nebi...
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Avg 26, 2020 14:09

Da pa se še malo dotaknem teme:
Gradi se lahko na podlagi lastninske ali stavbne pravice ter pod določenimi pogoji in za potrebe z ustanovitvijo stvarne služnosti. Jasno, da samo s služnostjo ne moreš graditi stavbe. Nikjer v razvitem svetu, kjer velja vsaj dah našega, zahodnega prava.
Roka, kot je bilo povedano, kot oblika gentlemanskega dogovora je OK, dokler lahko vsaka od strank živi s tem oz. se posel (dogovor) izpelje. ko te 1. nategnejo je gentlemanstva konec. Vsaj po mojih izkušnjah. Pa nateguje vsaj 1/3 populacije, vsaj po mojih izkušnjah. Seveda je 2/3 poštenih toda nikoli ne veš, koga imaš na drugi strani.
Ustni dogovor je po pravu dejansko pogodba, seveda pa je problem, ko se čez čas spomin malo zamegli in vsak pri sebi dogovor malo drugače razume. Problem je tudi, ko je kakšna stranka dogovora nezmožna interpretirati svojo pozicijo in gre vse v franže. Nato nastopijo spori. V dobrem primeru sodnija, v najslabšem britof. Tako pač je.
Dogovori se zapisujejo v pisni obliki, ustrezno formulirano in artikulirano, s čim več razjasnitve okoliščin ter medsebojnih pravic in obveznosti. V kolikor gre za zelo resne zadeve, kar gradnja zagotovo je, se ti dogovori zapišejo celo v obliki notarskega zapisa, overjeno in varno shranjeno v zadostnih izvodih, še bolje pa je, da se pridobljene pravice zapišejo v zemljiško knjigo. Že za navaden usran sestanek po večini vodimo zapiske, pogosto tudi zapisnik, zato ne razumem ljudi, ki so pripravljeni tako na lahko pristopiti k poslom, ki predstavljajo za večino ljudi življenjski projekt. Enostavno ne razumem.
Sicer pa, vsak po svoje, na koncu vsi končamo v luknji. Itak!
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Avg 26, 2020 15:03

govorimo o reci pisi 30 jurjih toliko je gospod pripravljen vlozit,vecina od nas vlozi min toliko vsakih 3 do 4 leta v drugacno plocevino nov model motor,drugo barvo ali kar tako, ker je star in se bo zacel kvariti ima ze 120000 km,ceno priveza,drugi sporti npr skok cez plot,zato nima smisla delat drame iz 30 jurjev
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Avg 26, 2020 15:15

No, ne vem ravno...
Jaz moram delat za svoj denar in mi 30k veliko pomeni. Kaj češ, Savinjčan pač... sic
Da bi pa ta denar vložil v zid, potem me pa čez 3 leta nekdo ven brcne ko sem ravno vse lepo spedenal, pa nobeno sodišče tega ne reši, ker...
Kot sem že dejal - smilijo se mi nekateri, še posebej če kar sami rinejo v nestečo.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 26, 2020 22:10

Zakaj bi človek vlagal 4000€/leto v pomol pa v dva štrika, če te lahko jutri ven ruknejo, če ti prej pijavica ne potopi apartmaja? Da o sosedih 2m levo in desno ne govorim, žena še solate ne more posadit.
Že tečemo vsi zidat ribarske kolibe :lol:
Aja sori, morjeplovski forum :? :P

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 4 gosti