Služnostna pravica na Hrvaškem

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

fakinx
Admiral
Kraj: Celje

Re: Služnostna pravica na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Avg 27, 2020 10:48

Zato, Marchi, ker imam vsak dan nov bazen in nov pogled "z balkona". Če mi sosedi ne ustrezajo, si omislim nove. Včasih pride večerja na mizo iz moje neposredne okolice, včasih natepavam konzervo. Tveganja so ampak so za te reči zavarovanja. Drago? Seveda, ampak to je itak stvar vsakega posameznika, zmožnosti in prioritet. Vendar je moja barka moj svet in moja "zemlja". Tudi če potopim, še vedno sam odločam in nosim posledice. V primeru vlaganja "v tuje" ni niti približno tako. Stališče OP je namreč podobno, kot da si mi "na lepe oke", sicer v dogovoru s trenutnim lastnikom, postavimo svoje bloke, kupimo svoj štrik za mooring, naredimo svoj pomol... potem pa pride nova "ablast" in te našutira u rit i marš napolje. Natančno tako je v analogiji in popolnoma nič drugače, v kolikor za svoja vlaganja nimaš jasno in glasno dogovorjenih, napisanih in podpisanih pravil, pravic in obveznosti.
Kot bo zagotovo lahko tudi DR76 (menda je pravnik) potrdil, nepoznavanje prava škodi!
Sicer pa - vsakemu svoje.
plagiator
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Pašman

OdgovorNapisal/-a plagiator » Če Avg 27, 2020 10:56

No pa še podatek o polovični rešitvi zadeve!
V kolikor nisi preveč črnogled ter v določenih ljudeh vidiš ljudi in ne prevarante lahko zadevo rešiš takole.
Dobiš stavbno pravico, katera je vpisana v zemljiški knjigi, dobiš stavbo na doživljensko upravljanje z vsemi stroški,
pravico z upravljanje z vsem le s prodajo ne. Ediventirajo se stroški, vseh priklopov, oken, vrat, strehe, betonaže, fasade kateri se vrnejo mojim potomcem, ( v takratni vrednosti ter dejanskemu stanju ). Nihče nima pravice tega izpodbijat, izplača njegov dedič, za dobro mero se vnese še ista pravica uporabe zemljišča cca. 285 m/2 za pridelavo lastne hrane v času koriščenja, v katero seveda ni vlaganja.
Zadeva je sedaj pri javnem beležniku da spiše ter pripravi pogodbo, katero dobim v pogled pred podpisom ter vpisom v ZM.
Če ni v moji moči da ti pomagam, ti tudi slabega ne želim
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Avg 27, 2020 11:11

fakinx napisal/-a:Zato, Marchi, ker imam vsak dan nov bazen in nov pogled "z balkona". Če mi sosedi ne ustrezajo, si omislim nove. Včasih pride večerja na mizo iz moje neposredne okolice, včasih natepavam konzervo. Tveganja so ampak so za te reči zavarovanja. Drago? Seveda, ampak to je itak stvar vsakega posameznika, zmožnosti in prioritet. Vendar je moja barka moj svet in moja "zemlja". Tudi če potopim, še vedno sam odločam in nosim posledice. V primeru vlaganja "v tuje" ni niti približno tako. Stališče OP je namreč podobno, kot da si mi "na lepe oke", sicer v dogovoru s trenutnim lastnikom, postavimo svoje bloke, kupimo svoj štrik za mooring, naredimo svoj pomol... potem pa pride nova "ablast" in te našutira u rit i marš napolje. Natančno tako je v analogiji in popolnoma nič drugače, v kolikor za svoja vlaganja nimaš jasno in glasno dogovorjenih, napisanih in podpisanih pravil, pravic in obveznosti.
Kot bo zagotovo lahko tudi DR76 (menda je pravnik) potrdil, nepoznavanje prava škodi!
Sicer pa - vsakemu svoje.

ekzekeleke!

Z denarjem si lahko kupiš mir. Tako ali drugače. In samo to šteje. Da sam odločaš, kdaj boš žural in ne ko sosedi nabijajo muziko...
Barka, jahta, vila... Prostor! Mir! Parcela pod 2000m2 (raje 20.000m2 :mrgreen: ) je kompromis. Kemp in prikola je dopust, kot ti ga drugi določajo. Itd..
Enim to kao paše a taki niso izkusili svobode. Tako je.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 11:16

vso srečo če ti tako lepo gre skozi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 27, 2020 11:40

Pisal sem o 4000€ za letni privez v marini! Ne bluzit o miru in svobodi v marini. Tam si kot sardina v konzervi, pa če maš srečo ti še žerjav ropota pa antifouling šprica po čevapih ali pa sosed brusi zarjavelo sidro :shock: Pa vsake toliko te spomnijo, da ti bo potekla kartica za parking, pa po novem so števci za vodo in štrom pa pa, nove ploščice u wcjih (beri naslednje leto +500€) ... Redke so marine, kjer bi preživel nekaj dni zaporedoma, tako da poletje 14 dni v marini je adijo pamet. 14 dni v hiški na lepi lokaciji pa bi šlo, ampak mora bit na obali vsaj pasara ali kaj podobnega, da vržeš kakšno vršo itd.
Mirni neobljudemi zalivi so pa mit ali pa nekajdneva varianta, če ti vreme pusti. :wink: Tudi to je mit, da o vsem odločaš sam. Včasih se motor odloči namesto tebe, če ne žena in otroc :P
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 27, 2020 11:52

plagiator napisal/-a:No pa še podatek o polovični rešitvi zadeve!
V kolikor nisi preveč črnogled ter v določenih ljudeh vidiš ljudi in ne prevarante lahko zadevo rešiš takole.
Dobiš stavbno pravico, katera je vpisana v zemljiški knjigi, dobiš stavbo na doživljensko upravljanje z vsemi stroški,
pravico z upravljanje z vsem le s prodajo ne. Ediventirajo se stroški, vseh priklopov, oken, vrat, strehe, betonaže, fasade kateri se vrnejo mojim potomcem, ( v takratni vrednosti ter dejanskemu stanju ). Nihče nima pravice tega izpodbijat, izplača njegov dedič, za dobro mero se vnese še ista pravica uporabe zemljišča cca. 285 m/2 za pridelavo lastne hrane v času koriščenja, v katero seveda ni vlaganja.
Zadeva je sedaj pri javnem beležniku da spiše ter pripravi pogodbo, katero dobim v pogled pred podpisom ter vpisom v ZM.

Ti praviš, da smo črnogledi, jaz pa pravim, da smo samo manj naivni od tebe 8)

Priznaj, da brez naših nasvetov in opozoril ne bi tega tako speljal, kot si zgoraj napisal.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 11:59

Marchi napisal/-a:Pisal sem o 4000€ za letni privez v marini! Ne bluzit o miru in svobodi v marini. Tam si kot sardina v konzervi, pa če maš srečo ti še žerjav ropota pa antifouling šprica po čevapih ali pa sosed brusi zarjavelo sidro :shock: Pa vsake toliko te spomnijo, da ti bo potekla kartica za parking, pa po novem so števci za vodo in štrom pa pa, nove ploščice u wcjih (beri naslednje leto +500€) ... Redke so marine, kjer bi preživel nekaj dni zaporedoma, tako da poletje 14 dni v marini je adijo pamet. 14 dni v hiški na lepi lokaciji pa bi šlo, ampak mora bit na obali vsaj pasara ali kaj podobnega, da vržeš kakšno vršo itd.
Mirni neobljudemi zalivi so pa mit ali pa nekajdneva varianta, če ti vreme pusti. :wink: Tudi to je mit, da o vsem odločaš sam. Včasih se motor odloči namesto tebe, če ne žena in otroc :P

ali pa kak vesel italjanski čarterist, ki ti veže jadrnico na 1 meter, pol se pa derejo cel večer...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 27, 2020 12:04

Mislim, da Fakinx ni govoril o miru in svobodi v marini, ampak na morju. Morje je prostrano in barka ti omogoča, da se lahko odmakneš od vseh, ki ti ne pašejo. Navsezadnje lahko tudi marino zamenjaš, če ti sosedje ne pašejo.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Avg 27, 2020 12:15

H2O napisal/-a:Mislim, da Fakinx ni govoril o miru in svobodi v marini, ampak na morju. Morje je prostrano in barka ti omogoča, da se lahko odmakneš od vseh, ki ti ne pašejo. Navsezadnje lahko tudi marino zamenjaš, če ti sosedje ne pašejo.

jep. točno to je (smo) mislili.

meni je plovilo ultimativna svoboda. seveda določa vreme vse skupaj a možnost umika je!
Italjani me pa niti ne motijo več. Imajo vsaj stil za razliko od mrtvo pijanih Slovencev in čudaških Poljakov...
Amapk vsakemu svoje :mrgreen:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 27, 2020 12:20

al napisal/-a:meni je plovilo ultimativna svoboda

Meni tudi. In to je neprecenljivo 8)
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Če Avg 27, 2020 12:22

Ignorantia iuris nocet, nepoznavanje prava škoduje. To je marsikdaj problem, ni pa glavni. Prav tako so problem posamezniki z ne ravno iskrenimi nameni. Tega je sicer precej, niso pa ravno vsi tako skritih ciljev. V praksi se največkrat zaplete, ker si ljudje dogovorjeno (ali tisto kar le sodijo, da se je dogovorilo), kasneje razlagajo vsak po svoje in se nekdo čuti prikrajšanega. Nato dodamo še nekaj trme in hitro se posameznik znajde v vse prej, kot zavidljivem položaju.

Zaradi tega je ključno, da se pred sklenitvijo posla stvari dobro premelje in ustrezno dosledno to pravno formalizira (pogodbe, vpisi v ZK, ipd.). Dokler eden od pogodbenikov ne začne komplicirani je večina dogovorov dobrih (čeravno zakonodaja za določene tipe poslov določa posebno obličnost). V primeru, da se stvari zapletejo pa je prav neverjetno kaj vse je lahko kamen spotike.

Zaradi tega je moj nasvet vedno, da se stvari kar čimbolj natančno zapiše. To ne pomeni dvom v pogodbenike, temveč varovalo, da se v prihodnje stvari ne zapletejo. To velja toliko bolj, v kolikor gre za bolj kompleksna medsebojna razmerja (eden takšnih sigurno je posel iz prvotnega vprašanja).

Morda le še zaključna misel. Pravi naslov za sestavo pogodbe je načeloma pravna, oziroma odvetniška pisarna. Tam si bodo običajno vzel dovolj časa, da sestavijo le to na način, ki kar najbolje zavaruje interese stranke. Notarji sicer lahko sestavijo pogodbo v obliki notarskega zapisa, vendar je to manj posrečena možnost. Overovitev pogodbe pri notarju ne pomeni, da jo ta preveri vsebinsko, temveč zgolj to, da je zadoščeno minimalnim zakonskim merilom (obličnost pogodbe, identiteta pogodbenikov, da je posel, kot tak zakonsko dopusten, ipd.). Prav tako so usluge notarjev nekaj dražje od odvetniških. Samo overovitev podpisov na pogodbi je tako v Sloveniji, kot na Hrvaškem, mogoče opraviti na upravnih enotah.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 27, 2020 12:31

@al, H2O, fakinx
Se strinjam o morjeplovski svobodi.
Tema je pa nekaj drugega.
In človeka je zanimalo kako je z gradnjo in pravnimi razmerji na HR. Se mi zdi da je dobil precej namigov.
Med drugimi tudi tega, da naj zmeče denar raje v barko, kot v cegu, ker se sploh ne zaveda kako uživamo morjeplovci v samotnih zalivih. Ampak do tja je treba prit.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Avg 27, 2020 12:35, skupaj popravljeno 1 krat.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 12:35

Marchi napisal/-a:@al, H2O
Se strinjam o morjeplovski svobodi.
Tema je pa nekaj drugega.
In človeka je zanimalo kako je z gradnjo in pravnimi razmerji na HR. Se mi zdi da je dobil precej namigov.
Med drugimi tudi tega, da naj zmeče denar raje v barko, kot v cegu, ker se sploh ne zaveda kako uživamo morjeplovci v samotnih zalivih. Ampak do tja je treba prit.

poglej, meni ne spraviš na jadrnico, pa če mi plačaš. počasna lubenica, delo z jadri etc...tako njemu najbrž zadostuje 4 metrski kaić za kako ribo pecnit, to je pa že vse od navtike. Če hoče hišo, in ne barke, je to osebna odločitev. ti imaš "slobodo" morja, on pa varno zidanico, ko prbija in treska neurje. vsak po svoje, bohinjc pa s tavelkmu svedram.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Če Avg 27, 2020 13:24

H2O napisal/-a:
plagiator napisal/-a:No pa še podatek o polovični rešitvi zadeve!

Ti praviš, da smo črnogledi, jaz pa pravim, da smo samo manj naivni od tebe 8)

Priznaj, da brez naših nasvetov in opozoril ne bi tega tako speljal, kot si zgoraj napisal.

Evo, pa smo prišli do končne rešitve. Pogodba, medsebojne obveznosti in pravice, vpis v ZK. Natančno to smo že od začetka številni tukaj predlagali. Pametno, Polde. Črnoglednost pa nima nobene veze s tem, le uporaba onega med ušesi je občasno priporočljiva.

Vikend, jahta, vila, barka, pasara...??? Pa saj je vseeno, važno je le, da ti to ustreza, te spočije in sprosti in napolni baterije, da lahko potem delaš kot bebec in vse to (z veseljem!) plačaš in vzdržuješ. Za arestanta je svoboda že prosta urica na dvorišču, zame pogled na gola stopala in modrino čez rob kokpita in z rosečim v roki... (al, si mi kar vzornik... :lol: )
plagiator
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Pašman

OdgovorNapisal/-a plagiator » Pe Avg 28, 2020 13:54

Vse skupaj se je odvijalo ter doreklo že pred mesecem dni, nekako v teh okvirjih kod sem napisal, res je sem bil na določene zadeve zaradi vas bolj pozoren, zato HVALA VAM, ker pač ni nekakšnega vzorca pogodbe, sem rekel naj kar da spisat pogodbo. Poznam svobodo po zalivih na morju, poznam polno zalivov kjer je pravi direndaj v njih, sem prodal čoln s tem namenom, da se posvetim temu, nato pa spet nazaj na morje ko bo denar dopuščal. Ko bo oboje bo vse ok, do takrat pa bom si že kaj novega zamislil. 100 ljudi 100 čudi, vsi smo si različni in prav je tako. Res ne bi želel, da zraven mene leži kdo ki je isti kod jaz vsaj po spolu! :wink:
Če ni v moji moči da ti pomagam, ti tudi slabega ne želim

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta