Nisem še slišal za shranjevanje energije v zemlji, geotermalna energija se za predgrevanje in hlajenje zraka za zračenje uporablja na dva načina, prvi je popolnoma pasivne narave, tak kot sem ga sam naredil zgoraj na sliki in sicer da se vhodni zrak pelje skozi cevi pod zemljo kjer se navzame temperature zemlje , pozimi se ogreje, poleti shladi, drugi aktivni pa ima pod zemljo speljane tanke cevi z vodo , ki se enako navzema temperature zemlje, ta voda kroži s pomočjo ~5w pumpe skozi toplotni izmenjevalec v kanalu prezračevanja in tako greje zrak pred rekuperatorjem.
Maš kakšen vir za to skladiščenje energije v zemlji, ker mi je nov koncept, ne poznam. Tudi ni mi čist logično, kdaj skladiščiš in kdaj porabljaš? Pozimi je več ali manj cel čas mraz poleti pa cel čas vroče.
Jaz sem si naredil sistem "high volume" hišne ventilacijske napeljave z dvojnimi 90 cevmi v vsako sobo, v dnevni 6x90, protitočni rekuperator 350m3 s 95% izkoristkom, 80m cevi pod zemljo, kanalsko toplotno črpalko sposobno gretja in hlajenja ter toplotni izmenjevalec za gretje zraka z vodo iz centralne za rekuperatorjem. Sanitarno vodo segrevam s posebaj toplotno črpalko, vodo za centralno talno gretje segrevam pa z vplinjevalnim kotlom na drva in jo shranjujem v 1500l zalogovniku. Cel sistem sem sam postavil, ga bom pa spomladi prestavil drugam in malo bolj profi naredil inštalacijo ker je zdaj dokaj sračje gnezdo.