slan napisal/-a:Marjan Tomki če se ne motim je na sliki naprava za pridobivanje vodika z reformiranjem pare. Prodajajo pa ga v standardnih jeklenkah za tehnične pline v plinastem stanju pod pritiskom. V 40l jeklenki 0,5 kg vodika. Tako da primerjava z zajemanjem vode z ribiško mrežo res ni na mestu.
Pa brez zamere.
Seveda brez zamere - če sem ga polomil, sem ga polomil. Nisem še našel še pojasnila k sliki, ki najbrž ni shramba za vodik, čeprav je na strani istrabenza s podatki in ponudbo o prodaji vodika.
Ne glede na mojo zmedo ima NT še vedno delno prav, vodik more difundirati v (skozi?) steno shrambe, čeprav je primerjava z vodo in ribiško mrežo za neposredni prehod skozi material prehuda.
To pa ne drži mikro razpoke, mehurčke ipd. pri zvarih, če ti niso popolni, kar je NT mogoče imel v mislih - tam bi ta primerjava še vedno lahko ustrezala.
http://www.nasa.gov/topics/technology/hydrogen/hydrogen_fuel_of_choice.htmlNASA napisal/-a:Metals exposed to the extreme cold of liquid hydrogen become brittle. Moreover, liquid hydrogen can leak through minute pores in welded seams.
Na googlu je trenutno ok. 130 000 zadetkov samo za iskalni niz hydrogen diffusion in stainless steel. Tisti, ki sem jih danes pregledal, so neposredno raziskovalni članki, brez kakih poenotenih zaključkov. Kaže, da na prehodnost za vodik vpliva sestava materiala, mikrostruktura - recimo - zrnatost, tlak.
Videti je, da veliko (večinoma?) raziskave potekajo zaradi sprememb v trdnosti materiala,zlasti inoxa, ki se nasiti z vodikom (cevje za globokomorske naftne vrtine...).
Je morda mogoče, da so posumili v to kot enega od vzrokov zadeve z naftno ploščadjo BP v Mehiškem zalivu?
onepetro.org napisal/-a:INTRODUCTION
Hydrogen induced failures of subsea oil and gas production systems cause severe problems to both oil and gas companies and the environment1. Hydrogen evolves on the steel surface due to the cathodic protection system, part of which diffuses into the bulk of the material. The mechanisms of hydrogen entrainment and embrittlement in steels are not fully understood and there is a continuing need for improved testing methods2 and data in order to develop reliable standards for selection and use of materials for subsea applications.
Po prispevkih, ki sem jih preletel, domnevam, da o mehanizmu prehoda vodika v snov še ni ravno soglasja. Količine, ki se vpijejo, lahko spremenijo lastnosti snovi, v katero so se vpile.
Slika z
istrabenzove strani za prodajo vodika je še vedno videti krio naprava (za nizke temperature), čeprav prodajajo H2 pod tlakom v jeklenkah. Utekočinjevalnik?
Pretvornik iz orto v para obliko tekočega vodika? (spominja na posodo, v kateri po molži ohladijo mleko
Generatorji vodika z reformiranjem pare so pa po mojem visokotemperaturne naprave, kot kaže za
tole, ki naj bi delala med 1,000 in 1,400 °C.
Torej, difuzija vodika recimo v in verjetno tudi skozi inox obstaja, je pa veliko manjša, kot sem jaz pri površnem pogledu mislil (če sem kaj mislil - mogoče sem spregledal m namesto cm v difuzijski konstanti), potem pa še nekaj reči zmešal skupaj.
Istrabenz prodaja v jeklenki
plin H2, ne
utekočinjeni H2, za tega ni nujno hlajenje in/ali odzračevanje (kar sem jaz še zmešal skupaj iz raket s tisto sliko od prodajalca H2), pa še s čim. Ali prodaja tudi utekočinjenega, in če v kakšni 'embalaži' z njihove strani ne uganem.
Ko sem danes gledal, česa vsega nisem temeljito pogledal...

Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...