Teran...
Kar se terana tiče oz. kar jaz o teranu vem in sem slišal...
... trta je refošk (ista kot v SLO ali HR Istri)
... zaradi značilne kraške rdeče zemlje polne železovih in ostalih mineralov, ki dajo grozdju in kasneje vinu značilni okus pravimo temu vinu Teran (po italijansko je zemlja terra)
... teran je rdeče vino (mi kraševci pravimo, da je črno - kot zajčja kri)
... teran uspeva samo na Tržaško-komenskem Krasu saj je območje geografsko zaščiteno (z par izjemami na obrobju, kjer lahko vsaj po mojem mišljenju le pogojno govorimo o teranu, saj zemlja na vseh legah - beri vinogradih istega vinogradnika nima značilnosti kraške rdeče zemlje (terra rosa)
... teran je zaščiten v EU, Hrvati pa se od vstopa v EU naprej na vse pretege borijo, da imajo tudi oni teran in da naj bi ga imeli celo prej kot mi ter se celo zgovarjajo, da njihova trta ni refošk ampak da je teran in tako da imajo tudi oni pravico do uporabe imena Teran... zadeva se menda vleče po komisijah v EU in verjetno, da bodo (žal) "zmagali" saj so do sedaj prišli do vsega skoraj samo z lažnimi obljubami in lažnim prikazovanjem ter prirejanjem stvari sebi v prid in pa zaradi neodločnosti naših politikov, ki jih ne briga za nič razen zase, ki tako ne bodo zagovarjali podrobno opisanih značilnosti - lastnosti terana, katerega bomo verjetno počasi v celoti izgubili
... torej terana zaenkrat ni ne v Vipavski dolini in ne na obali in ne drugod po EU
...teran se prav zaradi vsebnosti železovih in drugih mineralov šteje kot "zdravilno" vino... namreč ob pomanjkanju železa v krvi (nosečnice, bolniki za raznimi boleznimi, ...) celo zdravniki priporočajo pitje enega do dveh kozarcev (do 2 dcl! in ne čez kot bi verjetno nekateri naši člani to želeli) na dan
... teran seveda paše k pršutu in ostalih suhomesnatih izdelkih in k določenim sirom ter seveda k jedem z žara (temno meso + divjačina)
... teran se pije ohlajen na cca 16 stopin, + - 2 stopinji ni še nič narobe
... "najtrši" teran je v vaseh Tomaj, Križ in Dutovlje ter v legah iz neposredne okolice, "mehkejši" in pitnejši je povsod okoli
... razlike med refoškom in teranom v barvi skoraj ni, v okusu pa jo je čutiti na levi in desni strani jezika, kjer imamo občutljive brbončice, ki na teran reagirajo kot da nas malo zareže, o vonju vem premalo oz. je preveč lasnosti in nakladanja
... teran je dober kot sveže enoletno (največ dvoletno) vino.. nekaj so provali ali še provajo teran starati in so temu izdelku nadali ime Teranton, ma se jim to menda ni prav posrečilo
... iz terana delajo tudi penino (odlična)
... iz terana pa delajo seveda zadnje čase vse bolj iskan teranov liker, za katerega pa obstaja 1000 in en recept.. mimogrede.. najboljši je od moje žene
- ... teran kuharji uporabljajo tudi kot omako (žrebičkov zrezek v teranovi omaki ali kaj podobnega.. mljask.. sem že lačen)
... teran na krasu prideluje kot "matična" pridelovalka Vinakras Sežana, znanih je cca 10 do 15 večjih pridelovalcev terana (Cotič, Fon, Širca, Lisjak, Štoka, Pupis in drugi), ki imajo "tovarniško" proizvodnjo dobrega in kvalitetnega terana, vsi ti omagočajo tudi oglede svojih velikih kleti, kjer je kaj za slišati, videti in seveda probati
... po mojem pa boste najboljši teran pili pri kmetu, ki skrbi za dobro kapljico že v vinogradu, kjer je treba paziti da se obira samo zrele jagode, ostalo kar je zelenega, plesnivega in suhega gre obvezno proč, skrb se nato nadaljuje s čistimi posodami in seveda ostalim dobrim kletarjenjem...
... bi še kaj povedal, pa se mi malce mudi.. aja tudi sam rad poskrbim za kakovost terana, saj velikokrat pomagam pri obiranju in kleterjenju pri ženinem stricu v Kazljah in verjemite mi, da se trudim in ne pijem slabo... kdor bi kaj naročil (teran ali liker) prosim na ZS..
... NA ZDRAVJE ...
PS:
Jaz čutim danes vseh živih dan. Moje srce kipi in polje, moja duša je židane volje, kot bila bi pila kraški teran. Oton Župančič ..
in še link z Wikipedije:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Kra%C5%A1k ... ite_note-4