Pijače za morjeplovce

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Sr Jan 22, 2014 13:37

Tex napisal/-a:Sedaj vidim, zakaj jadralci ne marate motornjakov :lol:
Z vinom se preseravate, potem pa vam za nafto zmanjka :lol: :lol:

Mi pa pač domačo malvazijo točimo, pa za nafto tok ostane,da ni blema :wink:

Pa še glava nas drugi dan ne boli........................ :lol: :lol: :lol:
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Maj 18, 2014 12:38

Rabim nasvet kam iti po zaloge dobre MALVAZIJE in še kaj rdečega za zraven.
Želim, da je v kartonu(vreči) in rabim kakih 15l malvazije pa recimo še par litrov terana?

ok, eno je vinakoper (vinotoč)... še kaj pametnega in NE precenjenega!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 18, 2014 13:00

al napisal/-a:Rabim nasvet kam iti po zaloge dobre MALVAZIJE in še kaj rdečega za zraven.
Želim, da je v kartonu(vreči) in rabim kakih 15l malvazije pa recimo še par litrov terana?

ok, eno je vinakoper (vinotoč)... še kaj pametnega in NE precenjenega!

Lepo si ga sam, ali tvoj vinogradnik, natočiš, zapakiraš in uživaš.
Tistega, ki ti najbolj ustreza.

BAG in BOX EMBALAŽA!

Še en ponudnik,BAG in BOX !

Se boš že znašel!

PREDNOSTI EMBALAŽE ″BAG IN BOX″

Daljši rok trajanja po odprtju
Večja količina jabolčnega soka, vina,olja itd, v eni embalaži (3,5 in 10 L in več)
Lažja embalaža od steklenic
Enostaven transport – ročaj ob strani embalaže
Se ne razbije
Ne ropota kot steklenice
Primerno za piknike, roj. zabave, gostilne, pisarne,…
Varna raba pri otrocih – manjša možnost poškodb, se ne razbije
Enostavno točenje skozi priloženo pipico
Zasede manj prostora na elementu, mizi, hladilniku, shrambi, …
Je iz materialov, ki se dajo reciklirati (karton, plastika)

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Maj 18, 2014 13:06

krasno pajer1!

samo še kakega dobrega in cenovno realnega vinogradnika mi priporočaj!
moj (za teran) je letos pridelal cvičekteran, tako kisel je...

za malvazijo pa...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 18, 2014 13:30

.

A, jebi ga!

Tvojega okusa ne poznam.

Se ga bova morala kdaj skupaj nalizat (povzeto po Alu), na Krasu, Primorski, Istri, Štajerski, Dolenjski, Posavju, Beli krajini, Prekmurju, ....

Recimo, v Vipavski dolini zelo upoštevam Kmetijo SLAVČEK .
Njegovo odprto rdeče vino je hudirjevo dobro. Sveže, sadnega okusa, harmonično razmerje med kislino, nepovretim sladkorjem, alkoholom, ....

Na koprskem področju pa nimam direktnega stika z nikomer. Zadnjega mi je dobavil naš član Hrast. Samo on je trenutno zelo južno, v Albaniji in ostane do konca poletja, jeseni. Naj vina s tega področja so pa zame ravno tista, ki dosegajo stopnjo med refoškom in teranom. Niso ne eno ne drugo.

Zopet pišem roman, da bo Texa razneslo v male komade.

Dovolj!

LP

.
pajer 1

al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Maj 18, 2014 14:33

:D

potem pa greva na deci pa se zmeniva.
moj okus ni zahteven, samo vem pa kaj je kislo :lol:

a vseeno: malvazija je tisto kar želim. super za gemišt/špricer, buzaro, za na deci (v steklenih kozarcih prosim)... a sem že rekel špricer? ja ok.. no tko.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Maj 18, 2014 16:41

Včeraj sem bil v Izoli; na plavajoči restavraciji na glavnem pomolu v centru ob ribi postrežejo super malvazijo. Vprašam katera je in rečejo da Malvazija Brič.

http://www.vinabric.si/bric.html

http://trgovina.mercator.si/market/vino ... 0035796817
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Maj 18, 2014 17:32

Brič ima "tank štelo" za vino v njihovi restavraciji v Dekanih. Pa odlične školjke na žaru in buzari :wink:
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Maj 18, 2014 22:01

Super!

Potem pa združim prijetno s koristnim!
A mi bo natankal v tiste "pajerjeve" vreče? Upam, da razume možakar, da ne morem imeti vse v buteljkah...

Hvala.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Maj 18, 2014 22:11

Imajo plastične kanistre za vino.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 18, 2014 22:12

al napisal/-a:Super!

Potem pa združim prijetno s koristnim!
A mi bo natankal v tiste "pajerjeve" vreče? Upam, da razume možakar, da ne morem imeti vse v buteljkah...

Hvala.

Po mojem ja, saj radi prodajo.

Tudi na mlekomatu lahko kupiš samo deciliter mleka.
Kolikor potrebuješ, oz imaš cekinov, toliko vinčeka boš dobil.
Dobro poglej navodila za tankat v tisto embalažo, če slučajno prodajalec z njo ne bo imel izkušenj.

Lp
pajer 1

al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Maj 18, 2014 22:18

Vreča se mi zdi bolj praktična... Jo imaš lahko tudi za "povšterček", pa še eno cevčico ven pa....

Ne, resno. Manj placa zavzame vse skupaj in sploh, ko se zadeva pije in je vreča vedno manjša (če je že nimaš v priloženem kartonu).

Štiri vreče po 5l pa bo.
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Po Maj 19, 2014 21:21

al napisal/-a:
Štiri vreče po 5l pa bo.

Do kam? Hmm... :lol:
Resno, za barko je preizkušeno najboljša rešitev bag in box. V hladilniku vreča sama najde proste kotičke. Ko pride kak visok obisk, se vino pretoči v vrč ali še perverzneje v majoliko.
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Sr Maj 21, 2014 12:00

Teran...

Kar se terana tiče oz. kar jaz o teranu vem in sem slišal...
... trta je refošk (ista kot v SLO ali HR Istri)
... zaradi značilne kraške rdeče zemlje polne železovih in ostalih mineralov, ki dajo grozdju in kasneje vinu značilni okus pravimo temu vinu Teran (po italijansko je zemlja terra)
... teran je rdeče vino (mi kraševci pravimo, da je črno - kot zajčja kri)
... teran uspeva samo na Tržaško-komenskem Krasu saj je območje geografsko zaščiteno (z par izjemami na obrobju, kjer lahko vsaj po mojem mišljenju le pogojno govorimo o teranu, saj zemlja na vseh legah - beri vinogradih istega vinogradnika nima značilnosti kraške rdeče zemlje (terra rosa)
... teran je zaščiten v EU, Hrvati pa se od vstopa v EU naprej na vse pretege borijo, da imajo tudi oni teran in da naj bi ga imeli celo prej kot mi ter se celo zgovarjajo, da njihova trta ni refošk ampak da je teran in tako da imajo tudi oni pravico do uporabe imena Teran... zadeva se menda vleče po komisijah v EU in verjetno, da bodo (žal) "zmagali" saj so do sedaj prišli do vsega skoraj samo z lažnimi obljubami in lažnim prikazovanjem ter prirejanjem stvari sebi v prid in pa zaradi neodločnosti naših politikov, ki jih ne briga za nič razen zase, ki tako ne bodo zagovarjali podrobno opisanih značilnosti - lastnosti terana, katerega bomo verjetno počasi v celoti izgubili
... torej terana zaenkrat ni ne v Vipavski dolini in ne na obali in ne drugod po EU
...teran se prav zaradi vsebnosti železovih in drugih mineralov šteje kot "zdravilno" vino... namreč ob pomanjkanju železa v krvi (nosečnice, bolniki za raznimi boleznimi, ...) celo zdravniki priporočajo pitje enega do dveh kozarcev (do 2 dcl! in ne čez kot bi verjetno nekateri naši člani to želeli) na dan
... teran seveda paše k pršutu in ostalih suhomesnatih izdelkih in k določenim sirom ter seveda k jedem z žara (temno meso + divjačina)
... teran se pije ohlajen na cca 16 stopin, + - 2 stopinji ni še nič narobe
... "najtrši" teran je v vaseh Tomaj, Križ in Dutovlje ter v legah iz neposredne okolice, "mehkejši" in pitnejši je povsod okoli
... razlike med refoškom in teranom v barvi skoraj ni, v okusu pa jo je čutiti na levi in desni strani jezika, kjer imamo občutljive brbončice, ki na teran reagirajo kot da nas malo zareže, o vonju vem premalo oz. je preveč lasnosti in nakladanja
... teran je dober kot sveže enoletno (največ dvoletno) vino.. nekaj so provali ali še provajo teran starati in so temu izdelku nadali ime Teranton, ma se jim to menda ni prav posrečilo
... iz terana delajo tudi penino (odlična)
... iz terana pa delajo seveda zadnje čase vse bolj iskan teranov liker, za katerega pa obstaja 1000 in en recept.. mimogrede.. najboljši je od moje žene
- ... teran kuharji uporabljajo tudi kot omako (žrebičkov zrezek v teranovi omaki ali kaj podobnega.. mljask.. sem že lačen)
... teran na krasu prideluje kot "matična" pridelovalka Vinakras Sežana, znanih je cca 10 do 15 večjih pridelovalcev terana (Cotič, Fon, Širca, Lisjak, Štoka, Pupis in drugi), ki imajo "tovarniško" proizvodnjo dobrega in kvalitetnega terana, vsi ti omagočajo tudi oglede svojih velikih kleti, kjer je kaj za slišati, videti in seveda probati
... po mojem pa boste najboljši teran pili pri kmetu, ki skrbi za dobro kapljico že v vinogradu, kjer je treba paziti da se obira samo zrele jagode, ostalo kar je zelenega, plesnivega in suhega gre obvezno proč, skrb se nato nadaljuje s čistimi posodami in seveda ostalim dobrim kletarjenjem...
... bi še kaj povedal, pa se mi malce mudi.. aja tudi sam rad poskrbim za kakovost terana, saj velikokrat pomagam pri obiranju in kleterjenju pri ženinem stricu v Kazljah in verjemite mi, da se trudim in ne pijem slabo... kdor bi kaj naročil (teran ali liker) prosim na ZS..
... NA ZDRAVJE ...

PS:
Jaz čutim danes vseh živih dan. Moje srce kipi in polje, moja duša je židane volje, kot bila bi pila kraški teran. Oton Župančič ..

in še link z Wikipedije:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Kra%C5%A1k ... ite_note-4
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Maj 21, 2014 13:39

lepo ampak a si ti od Marjana Tomkija brat?
:)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov