Potapljanje za otroke
Moderatorji: moderator2, moderator
-
Tauchmeister
- Poddesetnik
Potapljanje za otroke
Tule je ogromno ljudi na tem forumu, pa bi rad nekaj povprašal... Moj mulc bo kmalu star 8 let in bi se rad čisto zares potapljal. V knjižnici sem videl plakat tečaja potapljanja za otroke. A kdo kaj ve ali pa ima kaj izkušenj s tem? Menda je na tečaju vsa potapljaška oprema za otroke, delajo pa po SSI licenci (ali šoli, kaj pa vem). Razmišljam mogoče o poskusnem potopu najprej, da vidim, kako to laufa, ampak najprej pa malo po forumih brskam, če ima kdo kakšno pametno informacijo? Hvala!
Povprašaj na www.snezinka.com tečaji po PADI šoli, več pa jest ne vem....
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
8 let je morda res premalo. Vseeno pa mislim, da kakšen bazen s flašo ne bo problematičen. Naši otroci so šli v Atlantis v BTC ne neki bubblemaker tečaj, kjer so jim najprej povedal nekaj teorije, potem pa so s flašami plavali v Atlantisu. pa še pofotkali so jih. Za otroke vsekakor zanimiva izkušnja! Morda bodo imeli spet kaj podobnega v času šolskih počitnic.
Fantje v kolikor se bodo otroci potapljali jih dajte v potapljaški tečaj. Pa tudi če se bodo na začetku potapljali samo na dah. Jaz sem si kot mulc skoraj zajebal uho ker sem mal pretiraval in nisem znal dobro izenačevat pritiska. Pač smo mulci tekmovali, kdo gre globje pa sem mal preteral... Pol sem pa imel eno leto tako pizdarijo z ušesom, da tega nobenmu ne prvoščim... Zdaj je hvala bogu vse OK... samo v opozorilo

Veter v laseh, travarca v zobeh 
jedujedu napisal/-a:Lani sem bil na tečaju potapljanja na dah pri Daiču (H2O team). Odlična zadeva za tiste, ki so radi pod vodo - jaz sem šel zaradi podvodnega ribolova.
Od letos imajo tečaj tudi za osnovnošolce (nad 12 let).
ej ne mešat jabolke in hruške
eno je potapljanje na dah eno so flaše
ne pretiravajte z otroci, da vam ne bo žal, jaz sem rekel da bo moj lovil ko bo star 14 let in se bo brez problema potopil na 10m
glede flaš pa nimam besed, pa kje si videl 8 letnika z vso opremo in ga poslat na 10m
ne vem no kje imate pamet starši
počakte, da zraste
potem mu dajte masko pa plavuti pa naj raziskuje in se spoznava z novim medijem in ko se bo počutil kot riba potem ga dajate v kak tečaj
mater ste nestrpni, povej kaj boš dosegel s tem pri osmih letih(da se bo manj bal vode?!)
Nobena resna potapljaška šola ti otroka pri teh letih ne bo vzela v tečaj. Kolikor se jaz spomnim je spodnja meja 12 let, pa še to za plavanje z avtonomno opremo v bazenu (sicer sem res zasledil, da ponekod nudijo tudi tovrstno zabavo). Dokler otrok raste in se razvija ni priporočljivo, predvsem zaradi povečanih parcialnih tlakov plinov. Po nekih podatkih bi naj vplivali na razvoj kosti in centralnega živčnega sistema. Pa tudi izenačevanje pritiska je pri tako malem otroku lahko vprašljivo. Načeloma lahko poškoduješ bobnič že pri 1m (nisem še zasledil primera-tako navaja literatura).
Jaz bi za neko resno potapljanje z "opremo" počakal vsaj do 15 leta pa še takrat je vprašljivo predvsem zaradi lahkomiselnosti mladine.
Prosto potapljanje je prav tako zanimivo. Najprej naj to osvojijo potem pa dalje. Tudi šola apneje je gotovo na mestu, samo vprašanje, če je 8 letni otrok dovolj zrel oz. kot pravi predhodnik je tečaj šele od 12 let dalje
Naš mali pri 5 letih z masko tudi pride v 1.3m globokem bazenu do tal, pa ga vedno sprašujem kako je z ušesi in vsaj zaenkrat še ni dovolj zrel za izenačevanje pritiska (saj poskusi, ampak to ni to). Brez maske pa še plavat ne zna.
Počasi se daleč pride, do takrat pa jim raje vcepimo spoštovanje morja in globin, pa najprej se naj dobro plavat naučijo.
Jaz bi za neko resno potapljanje z "opremo" počakal vsaj do 15 leta pa še takrat je vprašljivo predvsem zaradi lahkomiselnosti mladine.
Prosto potapljanje je prav tako zanimivo. Najprej naj to osvojijo potem pa dalje. Tudi šola apneje je gotovo na mestu, samo vprašanje, če je 8 letni otrok dovolj zrel oz. kot pravi predhodnik je tečaj šele od 12 let dalje
Naš mali pri 5 letih z masko tudi pride v 1.3m globokem bazenu do tal, pa ga vedno sprašujem kako je z ušesi in vsaj zaenkrat še ni dovolj zrel za izenačevanje pritiska (saj poskusi, ampak to ni to). Brez maske pa še plavat ne zna.
Počasi se daleč pride, do takrat pa jim raje vcepimo spoštovanje morja in globin, pa najprej se naj dobro plavat naučijo.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Naj se igra: šprica, obmetava (s čem, kar ne boli preveč), pobira zanimive reči iz vode, ne spomnim se, kako se že reče tistemu, ko nosiš nekoga štuporamo in dva zgornja poskušata drug drugega prevrniti v vodo in podobno, lahko tudi kak podvodni hokej v pol metra vode.
Taka igra poskrbi za motivacijo, vzdržljivost... tam, kjer ni nevarnosti, za katere bi moral razumeti teorijo. Torej razmeroma plitva voda (glej spodaj) in brez opreme, ki še ni razumljiva.
Če se gredo kaj takega na tečaju ( in nekaj malo temu podobnega sem videl pri nekem plavalnem tečaju za predšolske), je tečaj OK, zlasti če nihče od staršev nima daru za delo z otroki in/ali če otrok za tako igro nima primerne (in primerno stare) družbe.
Če se gredo recimo metat, jih mora nekdo vsaj v začetku imeti malo na očeh, recimo da se ne mečejo kje preblizu roba bazena ali česa podobnega tam, kjer 'padalec' lahko z glavo zadene v rob. Pa da kdo ne bi koga predolgo držal pod vodo, če se 'tunkajo'0. Pa...
Kar zadeva zahtevnejše...
Otrok pri osmih, ki dovolj ve o zgradbi in delovanju telesa in njegovih podsistemov, da ti potem, ko je prebral ali mu je kdo razložil, lahko nazaj z razumevanjem razloži probleme in posledice dekompresije in razloge za različne vrste plinskih mešanic - tako da se lahko sam pravilno odloča v takem okolju, teoretično OK.
Saj se najdejo tudi taki osemletniki... in enako se najdejo tudi 'odrasli', ki bi se radi potapljali, ne da bi se bili pripravljeni potruditi, da bi to razumeli.
Ampak koliko takih osemletnikov, ki to že zmorejo, poznate?
In ko primejo hormoni, in se začne 'mularija' postavljati (drug pred drugim ali pred puncami)... tudi bistrost in dotlej že nabrano znanje ni več nujno zadosten pogoj.
Treba je, da se igrajo - pri tem se najhitreje povečujejo sposobnosti - in pri tem je komplicirana oprema sama po sebi ovira (poleg tega, da je nevarna, če ne razumeš in/ali ne jemlješ resno).
Taka igra poskrbi za motivacijo, vzdržljivost... tam, kjer ni nevarnosti, za katere bi moral razumeti teorijo. Torej razmeroma plitva voda (glej spodaj) in brez opreme, ki še ni razumljiva.
Če se gredo kaj takega na tečaju ( in nekaj malo temu podobnega sem videl pri nekem plavalnem tečaju za predšolske), je tečaj OK, zlasti če nihče od staršev nima daru za delo z otroki in/ali če otrok za tako igro nima primerne (in primerno stare) družbe.
Če se gredo recimo metat, jih mora nekdo vsaj v začetku imeti malo na očeh, recimo da se ne mečejo kje preblizu roba bazena ali česa podobnega tam, kjer 'padalec' lahko z glavo zadene v rob. Pa da kdo ne bi koga predolgo držal pod vodo, če se 'tunkajo'0. Pa...
Kar zadeva zahtevnejše...
Otrok pri osmih, ki dovolj ve o zgradbi in delovanju telesa in njegovih podsistemov, da ti potem, ko je prebral ali mu je kdo razložil, lahko nazaj z razumevanjem razloži probleme in posledice dekompresije in razloge za različne vrste plinskih mešanic - tako da se lahko sam pravilno odloča v takem okolju, teoretično OK.
Saj se najdejo tudi taki osemletniki... in enako se najdejo tudi 'odrasli', ki bi se radi potapljali, ne da bi se bili pripravljeni potruditi, da bi to razumeli.
Ampak koliko takih osemletnikov, ki to že zmorejo, poznate?
In ko primejo hormoni, in se začne 'mularija' postavljati (drug pred drugim ali pred puncami)... tudi bistrost in dotlej že nabrano znanje ni več nujno zadosten pogoj.
Treba je, da se igrajo - pri tem se najhitreje povečujejo sposobnosti - in pri tem je komplicirana oprema sama po sebi ovira (poleg tega, da je nevarna, če ne razumeš in/ali ne jemlješ resno).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov