zariban motor

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

klemzi
Admiral
Kraj: trzin

zariban motor

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Nov 26, 2013 11:01

Obračam se na Vas z temo, ki sicer ni povezana z navtiko, ampak ker ste nekateri stručkoti na področju motoroznanstva, Vas bom vseeno vprašal.
motor dizel, renault 2.2 dci, 4. cilindre

Kaj se ponavadi zgodi z motorjem, če med delovanjem le tega poči pokrov ventilov?
Ali je možno, da stopi bat na drugem cilindru in posledično zariba?

Problem imam s serviserjem, ker je motor v garanciji, pa pravi da ni njegova napaka?

Hvala!

LP Klemen
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » To Nov 26, 2013 13:06

Zakaj pa je počil pokrov ventilov???

Si ostal brez olja, ker ga je zmetalo ven ali je pokrov počil zaradi okvare motorja?

Bat je stopilo verjetno zaradi šobe, ki ni več pravilno razprševala goriva. Verjetno je prihajalo do nenadzorovanih vžigov (klenkanje) v tem cilindru!??
klemzi
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Nov 26, 2013 14:56

Zakaj je počil pokrov ventilov, nimam pojma.

Očitno moram malo več povedati.

Motor je pred enim letom zaribal zaradi šobe. Stopilo je bat.

Serviser mi je kompletno obnovil motor in šobe in mi dal tudi enoletno pisno garancijo na motor in šobe.

Po desetih mesecih in prevoženih cca. 9000 km mi na AC motor ponovno zariba iznenada. Prej ni bilo nobenih znakov klenkanja ali da bi bilo premalo olja.
Serviser ugotovi, da je stopilo bat na drugem cilindru. Verjetno je napaka na šobah.
Kasneje, med ponovno generalko serviser ugotovi, da je počena plastika oziroma pokrov ventilov in da je posledica počenega pokrova stopljen bat. Naj bi olje prišlo v cilinder.
Serviser mi ne prizna garancije, ker počena plastika ni njegova napaka, ampak je napaka proizvajalca. Avto je star 10 let.
Hoče, da mu povrnem nastale stroške.
Sumim, da so bile šobe slabo obnovljene.
Ali lahko poči pokrov ventilov če motor zariba (stopi bat)?
Niti ni rečeno, da je počen pokrov sploh iz mojega avta, na servisu je že tri mesece.
Po mojih inf. sploh ni mogoče, da stopi bat v kolikor gre olje v cilinder, ampak gre motor v iberture. Zato me pa zanima, če so moje inf. pravilne, ker verjetno bo zadeva šla na sodišče.

LP Klemen
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Nov 26, 2013 17:03

Predvidevam, da je govora o pokrovu glave motorja.
Mislm, da zarad zlomlenga pokrova ne more stopit bat. Lahk pa, da je čez razpoko uhajalo motorno olje in posledica je sedaj zariban motor, ne pa stoplen bat. Motorno olje zaradi počenega pokrova ne more uiti v zgorevalni prostor. Možno pa je, da je stopil bat in posledica tega je zlomljen pokrov in ne obratno.

Mislm, da rabš dodatno strokovno mnenje z ogledom stanja.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » To Nov 26, 2013 17:51

[img]da%20je%20počena%20plastika%20oziroma%20pokrov%20ventilov%20in%20da%20je%20posledica%20počenega%20pokrova%20stopljen%20bat.%20Naj%20bi%20olje%20prišlo%20v%20cilinder.[/img]

Tista plastika je le okrasna

Pokrov je plehnat

Edit: Ja vidim da je pri renaultih res plastičen...

:oops:

Pri našem Fiatu je bil tudi plsatičen, in počen, pa je vseeno delalo še 3 leta, dokler ni šel na odpad..

Se mi pa zdi malo čudno, da pri takem relativno velikem dizlu taka zadeva plastična :roll:
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » To Nov 26, 2013 19:54

Počen pokrov ventilov nima veze z zgorenim batom. Težava pri tebi se je ponovila zato, ker se prvotna napaka ni odpravila. Pošlji sodnega izvedenca na ogled in bo hitro videl, da misliš resno.

Garancijski rok za popravilo je 45 dni.
Če boš šel na sodišče, se obesi na vse!!!

lp
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Nov 26, 2013 20:01

sem najprej napisal cel roman...

Sem poklical svojega prijatelja, ki je Renault mehanik.

Trditi, da je stopilo bat zaradi pokrova ventilov je isto, kot bi trdil da si je človek zlomil nogo, ker je imel strgano volneno kapo.

Rekel je še, da je napaka verjetno v tem, da je prvič menjal samo to uničeno šobo in ni niti preveril ostalih...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » To Nov 26, 2013 20:27

pozdravljen

če je motor v garanciji,in si opravil predpisane servise je dolžan to popravit,tebe ne briga zakaj,zato je garancija,nismo vsi mehaniki,smo potrošniki in imamo svoje pravice,garancija je garancija,na zamenjane dele,na delo,zapelješ pustiš ključe,vzameš nadomestno vozilo on ti sporoči kdaj prideš po popravljen oseveda z garancijo,jaz sem imel problem pred leti z peugeotom,pol leta sem ga vozil na servise,enkrat sem se najavil pri njihovem direktorju,francoz v Sloveniji ni govoril slovensko,ko sem mu lepo po angleško povedal da nisem bedak in da lahko tudi pokličem sodnega izvedenca,avto pokrijem z deko in jih tožim za odškodnino,sem dobil nov avto,zaradi lepšega smo zapakirali staro za novo,brez doplačila.

lep pozdrav
tutifruti

Renault dci

OdgovorNapisal/-a tutifruti » Sr Nov 27, 2013 08:54

Renaultov 2.2. motor vgrajen v Espace je pogosti obiskovalec servisov. Matična hiša drobro služi s prodajo tovarniško obnovljenih motorjev zvestim strankam. Forumi so polni negativnih izkušenj s tem motorjem. Ponavadi pride do loma bloka zaradi zaribanja ležaja ojnice. Rešitev je v pogosti menjavi (na cca. 60.000) vodne pumpe in ležaja. Zgodba s pokrovom ventilom je znana. Navadno se to zgodi poleti ko je vroče in je motor bolj obremenjen. Temperatura naredi svoje.
http://avtonasveti.com/renault-espace-4/
Ko se je slab glas o tem motorju razširil Renault ni reševal konstrukcijskih napak motorja temveč ga je nadomestil z Nissanovim motorjem (primera, xtrail). Espace-a s takim motorjem (nissan) velja za OK avto, prepoznaš pa ga že na daleč ker ima karakterističen zvok.
Ima pa renault več takih biserov. npr twingo 1,2 (faza 2). veliko zobatih jermenov je strgalo na približno 50-60.000 km, kar je 1/2 oz 2/3 predpisanega inetervala za menjavo jermena.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Nov 27, 2013 09:37

Problemi so pri 2,2 diesel-ih tudi zato ker je predpisan interval na 30.000km, kar je absolutno preveč. Za ta motor je 15.000km polna kapa.
klemzi
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Nov 27, 2013 10:24

Tega avta itak ne mislim več imeti, psihične posledice v družini ob dvakratnem brodolomu na AC so pustile sledi.

Kupil sem nov LIPNIKOV avto, bencinarja.

Ta avto sem imel 7 let, servisi na 15.0000, ojnični ležaji preventivno zamenjani, avto mi je dobro služil dokler ni prvič crknila šoba.

lp Klemen
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 27, 2013 10:28

klemzi napisal/-a:bencinarja

Prav si naredil :wink:

Dizel je za barke in kamione.
bats
Kapitan
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a bats » Sr Nov 27, 2013 10:42

@klemzi
vse so ti lepo napisali in razložili, pokrov ventilov je le maska in nima veze z bati in šobami, razen da ščiti pred umazanijo.Sedaj se obesi na zakonodajo, ki ščiti potrošnika in bo mehanik veselo pušnil.Pa dosti uspeha in trdne živce ti želim.
Itak so pa danes diesli za tiste ki delajo preko 50k km letno, sicer ni računice.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Nov 27, 2013 11:03

Ker si odgovore že dobil........

Brane a ni Diesel za gret ?

Klemzi, ne bit jezen, ampak kaj si pa razmišljal, ko si kupoval avto z dvigalko v znaku ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
klemzi
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Nov 27, 2013 11:41

Evo, prvič bom pohvalil vse morjeplovce in sam forum, ker ste pač kakršni ste. Isto vprašanje sem zastavil še na drug bolj specializiran forum, ampak se skrije.

Tex, ne klič hudiča, ker imam še nekaj avtomobilov z dvigalko v znaku.

Bomo videl, če Lipnik govori resnico. :D :D :lol:

LP Klemen

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov