moder trup

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

moder trup

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jan 15, 2014 22:22

Zanima me ,ali je modra barka in teak na palubi bistveno bolj vroča poleti od bele barke brez teak palube.
Hvala
LP Iztok
Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Kraj: Raztez
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a omahens » Sr Jan 15, 2014 23:12

Baje, da potem potrebuješ klimo pod nujno opremo. :twisted:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jan 15, 2014 23:40

Od vseh, ki imajo modre trupe sem slišal pritožbe nad težjim vzdrževanjem / poliranjem, nihče pa ni nič omenil vročine.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jan 16, 2014 01:21

Od bele barve se svetloba(sonce) odbija. Od temne se ne odbije. Zakon fizike veli, da energija iz nič ne nastane in se v nič ne spremeni, V tem primeru to pomeni, da se ta svetloba pretvori v toploto.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Jan 16, 2014 04:36

Ko je vroče k svina je vroče tako v barki z modri trupom kot belim.

Bistvene razlike pa ni!!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 16, 2014 05:38

Mah klimo na jadrnici glih ne bom imel s seboj ,raje 2 aktivna zvočnika.
Bomo vidli še morda odgovor koga ki je tako barko imel.Meni je en prijatu rekel da je not bolj vroče..
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » Če Jan 16, 2014 07:25

Ni sicer najboljša primerjava, ampak če primerjaš za avtom je res v temnih bolj vroče, ampak vroče je tudi v belih, tistih par stopinj po logiki ne bi smelo biti problematičnih...

lp
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jan 16, 2014 07:47

Les je izolator, in če je paluba komplet v Teak-u, bi moralo biti manj vroče, kot v barki brez Teak-a !
Moder trup, res po fizikalnih zakonih vpija več toplote, vendar, kaj če se ne pretvori v toploto, ampak v hitrost :lol: :wink:

PS: zanimivo je, da je pod črno cerado manj vroče, kot pod belo,vsaj tako pravijo ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jan 16, 2014 08:51

Tex napisal/-a:Les je izolator, in če je paluba komplet v Teak-u, bi moralo biti manj vroče, kot v barki brez Teak-a !
Moder trup, res po fizikalnih zakonih vpija več toplote, vendar, kaj če se ne pretvori v toploto, ampak v hitrost :lol: :wink:

PS: zanimivo je, da je pod črno cerado manj vroče, kot pod belo,vsaj tako pravijo ;)

Črna cerada z pokritimi stranicami je pečica. Taka v bimini stilu vpije sončno toploto in jo odda naporej v obliki povečane zračne cirkulacije, ki jo povzročla temperaturna razlika med cerado in okoliškim zrakom. Taka cerada ne le ščiti pred sončnim sevanjem, temveč dodatno hladi z vetrnim pišem.

Modra barka bo zagotovo bistveno toplejša od bele. Temnejši je odtenek, večja bo razlika. Od temnih materialov se edino ogljikova vlakna kolikor toliko dobro obnesejo na soncu, za vse ostalo velja: Temnejše in manj lesketajoče pomeni bolj vroče.
Mi smo dali na čoln srebrno sivo in je konkretno topleje znotraj kot prej, ko je bila bela.
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Jan 16, 2014 14:28

Sem imel modro, brez teaka, pa ni bilo bistvene razlike z zdajšnjo, ki je bela.... Tko da ne verjamem da je v sivi konkretno topleje....
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jan 16, 2014 14:55

Matejc napisal/-a:Tko da ne verjamem da je v sivi konkretno topleje....

Saj ni treba, ampak fizika je zakon. :D
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jan 16, 2014 15:02

..
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Jan 16, 2014 18:38

Amen
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jan 16, 2014 19:04

Ja, ampak, da ne bom nevljuden bi na hitro nametal nekaj osnovnošolskih:
- temne barve so temne zato, ker svetlobe ne odbijajo, temveč jo vpijajo. Seveda se pri tem segrejejo.
- svetle barve so svetle zato, ker odbijajo barvo. Več je odbije, svetlejša je. Bela je sestavljena iz celotnega vidnega spektra, torej celega odbije. Modra zadrži moder spekter, ki greje nosilca barve. Temnejša je, bolj se segreje.
- predmeti sami po sebi nimajo nobene barve. Vidimo jih v barvah kakršne odbijajo. To je tudi razlog zakaj so v temi vsi predmeti črni.

Bela odbije več kot 90% sončnih žarkov, črna pa le nekaj odstotkov. Seveda vsak ve, da tako bele kot tudi črne barve v resnici sploh ni. Zgoraj sem že omenil kaj je bela, črna je pa njeno nasprotje, torej jo da neka snov, ki vpije celotno območje vidnih frekvenc sevanja. V določenih pogojih bi lahko bila črna sestavljena le iz modre valovne dolžine, recimo globoko pod vodo.

Glede teaka na palubi bi bilo nekako takole:
- v kolikor je paluba izdelana po sendvič postopku z penastim polnilom, je vsekakor najhladnejša rešitev bela površina.
- v kolikor je paluba izdelana standardno brez polnil, ali z tankimi polnili kot je pluta, balsa, soric in podobno, potem je teak dobra rešitev za hladnejšo notranjost.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jan 16, 2014 19:50

SR 290 napisal/-a:Glede teaka na palubi bi bilo nekako takole:
- v kolikor je paluba izdelana po sendvič postopku z penastim polnilom, je vsekakor najhladnejša rešitev bela površina.

Ja ampak, če daš na to površino še teak, je še bolje a ni ? Recimo bel teak :)
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov