Nauk vsem kako deluje borza!

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Nauk vsem kako deluje borza!

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Če Nov 13, 2008 13:21

Nekoč je v neko vas prišel človek in vaščanom ponudil 10 $ za vsako opico, ki jo bodo ulovili. Glede na to, da je bilo v njihovi okolici polno opic, so se vaščani odpravili na lov. Mož je nato od njih kupil na stotine opic in ko se je število opic naokoli zmanjšalo, so jih vaščani prenehali loviti.
Nato je mož ponudil 20 $ za vsako opico. Vaščani so se zopet podali na lov. Število opic je še bolj upadlo in ljudje so se spet vrnili h kmetovanju. Ponudbo je povečal na 25 $ in opic je ostalo tako malo, da je bilo skoraj nemogoče najti še kakšno opico.
Mož je potem objavil, da vsako opico kupi za 50 $!! Vendar je moral v mesto zaradi posla in za odkup opic pooblastil svojega pomočnika. Ker šefa ni bilo, je pomočnik rekel vaščanom: >Poglejte vse te opice v kletkah, ki jih je zbral mož. Prodam vam jih za 35 $ in ko se vrne iz mesta, mu jih prodajte za 50 $ vsako.< Vaščani so res zbrali vse svoje prihranke in kupili vse opice. A nikoli več niso videli niti moža, niti njegovega pomočnika, edino vse polno opic!

Sedaj malo bolje razumeš, kako deluje Borza!
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Nov 13, 2008 14:18

Torej pomeni
BORZA = NATEGAVŠČINA
ZLOM BORZE= ZLOM MALEGA ČLOVEKA
če sem dobro razumel
Uboga Quin Elizabet je pri zlomu borze izgubila 30 000 000 GBP, torej funtov. Uboga reva. Za njen džin-tonic pa še bo ostalo nekaj "malega". Odpuščenim delavcem pa bo ostalo mogoče za....., nič.
LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Nov 14, 2008 09:08

Ko sem dodobra preucil sistem dolocanja cen delnic, sem se odlocil, da ne bom vlagal v vrednostne papirje. Danes sem si zato hvalezen. Ne pocutim se posebno pametnega, le nerealno se mi je zdelo, da so delnice tako precenjene. Se pravi, ce vsi kupujejo neke delnice, jim cena raste, ce pa se ugotovi iz kateregakoli razloga, da firma ne bo uspela izpolniti pricakovanj, jim cena strmo pade in izgubis vse kar si vlozil! Realno gledano, bi mojih par evrov vec prineslo, ce jih bi vlozil v mali coln, ribisko palico in par pusc in lovil kalamare. V procentih gledano je donos veliko vecji kakor v delnicah, se posebej v danih casih!!!!!!!!!! :D
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Nov 14, 2008 17:47

Delnice in vsi ostali vrednostni papirji so zame kot solata na tržnici. Če je malo solate, je cena visoka, ko pa je dovolj, pa smešno nizka. Nikoli ne veš, kakšna je njihova vrednost? Vse skupaj je stvar špekuliranja manjšine, ki se igra z večino in služi mastne denarce na njen račun. Dostikrat tudi z raznimi žaubami umetno dvigujejo cene delnic, samo, da bi mešetarji žaslužili. Kot kakšna denarna ali finančna veriga........ki nam ob minimalnem vložku obljublja maksimalen zaslužek.
Neko podjetje je na borzi vredno X delnic krat Y Eurov, ampak, koliko pa bi lastnik iztržil, če bi želel prodat podjetje? Morda 20, 30% te vrednosti???
Kolk tolk so stabilne edino zadeve javne infrastrukture (telefonija, odpadki,.....če so seveda na borzi) in seveda strateške surovine. Tole bodo ljudje vedno potrebovali. Pivo??? Morda ga bomo že manj pili? Npr. Pivovarna Laško je imela že v stari Jugoslaviji filozofijo, da so njeni delničarji bili predvsem gostilničarji..... Garantiran uspeh. Danes...????
Pa tudi vlaganje v nepremičnine (res po realnih cenah, ne tržnih, napihnjenih) je dokaj zanesljivo.
Pa še malce za šalo, malce zares: kolega, ki se ukvarja z borznimi posli, takoj, ko ga njegova mama vpraša, če naj kupi delnice tega ali onega, prične te delnice prodajat; pa se zaenkrat še ni zapeljal....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Nov 14, 2008 22:15

Tale zadnji stavek pa takoj podpišem! Ko se zdi dober nakup stari mami, potem takoj prodaj, saj bo nakup množičen... Se tudi strinjam z vsem zgoraj, res je, da so vrednosti delnic neka umetna stvar, je pa res tudi, da na račun tega nekateri mastno služijo.
indoo
Kapitan
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a indoo » So Nov 15, 2008 14:09

Načelo na borzi je:

prodajaj ko drugi kupujejo in kupuj ko drugi prodajajo !

ZAKAJ ?

Ko je delnica poceni ljudje iz obupa začnejo prodajati, ko pa je cena visoka začnejo kupovati, ker mislijo, da se bo cena še dvignila.
Eni najbogatejših ljudi na svetu vlagajo kapital samo na ta način, kajti če se zmotijo v recimo 30% se ostalim delnicam dvigne cena za recimo 60 %, je zaslužek še vredno 10 %. Pri vlogi 10.000,00 euro to pomeni čistega dohodka 1.000,00 euro + realna vrednost 30% zgrešenih delnic pri nakupu, kar običajno pomeni nekje 1/3 vrednosti. Torej z 10.000,00 evri vloge na borzni trg lahko v nekje 4 do 8 nesecev povečamo kapital za 20% kar v letnem pogledu znese 25 - 50 % ali enako 2.500,00 do 5.000,00 evrov.

Zgleda komplicirano je pa zelo enostavno.
samo morje !
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Nov 15, 2008 15:50

.
Moram dodat svoje mnenje in prepričanje, ne pa recept za zakonitosti na borzi.

Vedeti je potrebno, da so borze po vsem svetu motor gospodarstva. Pa tudi več vrst jih je. (Blagovna borza, Terminska, itd) Ravno borze dajejo "transfuzijo" gospodarstvu s svežim denarjem in ne banke, ker je bančni denar za družbe, koncerne, itd pač predrag.

Delnica je vrednostni papir in ne zadolžnica. Njena vrednost pa pač niha in je odvisna od uspešnosti podjetja, oz., kot sedaj vidimo celotnega gospodarstva.

Z delnicami se stalno trguje z namenom povečati kapital.
Kam pa gre - gor ali dol- je odvisno največ od poslovanja.

Vse poteka po zakonitostih in ne receptih, zato namigi od starih mam ne pridejo v poštev.

Prispodoba zakonitosti delovanja borze je:

Eno lepo križarjenje, ko imamo vse pod nadzorom in sem ter tja nas samo kakšen "neverin" malo premeče, da se lahko potem hvalimo kako smo pametno in izkušeno ravnali. Ko pa stvari krenejo po svoje pa pomaga samo še..................................................

Tu pa ni več receptov in zakonitosti ampak je vse v "božjih rokah".

Ne rečem da ni primerov goljufij, prevar, spletk itd.. vendar je na splošno vse po zakonih držav v katerih borza posluje.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Borza

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Če Nov 20, 2008 09:58

Kot sem že drugje napisal ....borza ...do nedavnega je "osrečevala" mnogo ljudi ...jaz sem denar dal v barko ...torej navtiko ... kjer se itak nič ne splača...Sedaj bi si pojedel "čevlje" če bi bil na borzi ...imam pa barko ...
Torej nauk zgodbe ...včasih se tudi v navtiki kaj splača...no kakor koli imam super tolažbo

LP vsem ...
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Ne Feb 01, 2009 03:56

Kaj je Borza?
Kaj so banke?
Tega ne vem in ne potrebujem, ker denar investiram v luknjo v morju!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov