Bolha - nateg

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Bolha - nateg

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 23, 2021 15:20

Pazite se nategov na Bolhi. Danes me je nekdo kontaktiral (prek WhatsAppa), da bi rad kupil del za barko, ki ga prodajam na Bolhi. Napisal mi je, da ga bo kupil, plačal prek Bolhe (izdelek in poštnino) in, da me bo poklical kurir za prevzem pošiljke. To naj bi bila nova storitev Bolhe.

Čez par minut mi je poslal link na stran bolha-si.blabla, kjer je bila slika in opis izdella in obvestilo, da je kupec plačal izdelek in naj vpišem številko svoje kreditne kartice, kamor mi bo Bolha nakazala kupnino. Malo mi je že postalo sumljivo, ampak sem vseeno vpisal številko kartice... pa ne kreditne, pač pa debetne, ki nima stanja, pa še vsako plačilo je treba potrdit preko mobilne aplikacije. Ko sem kliknil Prevzemi 70€ (kupnino), sem prek mobilne aplikacije dobil zahtevek za plačilo 70€. WTF? Seveda sem ga zavrnil.

Na "Bolhini" strani je model (verjetno je bil to kar "kupec") imel celo podporo, ki mi je "pomagala". Ko sem napisal, da ne bom ničesar plačal, mi je "podpora" zagotavljala, da mi bodo teh 70€ samo začasno "zamrznili" in čez 10 minut vrnili nazaj na kartico. Banda :evil:

P.S. Kartico sem takoj preklical, kljub temu, da mu ni uspelo nič dol pobrat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Bolha - nateg

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 23, 2021 15:37

Hvala za opozorilo!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 23, 2021 15:41

Ni za kaj. Upam, da bo komu koristilo.
lslabe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lslabe » Sr Jun 23, 2021 16:13

Zasledili smo, da so spletni goljufi tokrat na lovu za vašimi kreditnimi karticami. Pozivamo vas, da podatkov o kreditni kartici ne posredujete tretjim osebam. Vaša bolha.com.

Uradno obvestilo na bolhi...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Jun 23, 2021 16:33

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 23, 2021 16:34

Sem že prijavil.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Jun 23, 2021 17:50

Slovenec oz. slovenska tel. stevilka? Meni je prek viberja pisal nekdo iz makedonske stevilke, pa nekako nisem odgovarjal raje..
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 23, 2021 18:01

Grška telefonska številka (to sem šele kasneje ugotovil), ampak v pravilni slovenščini. Tudi "Bolhina" stran je bila narejena v slovenščini in profesionalno (vsaj na telefonu je tako zgledala). Napisal je celo, da lahko plača tudi prek Pošte Slovenija, če želim. Očitno je imel pripravljeno tudi njeno stran.
lslabe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lslabe » Sr Jun 23, 2021 18:49

Tega bo čedalje več, tako da pozornost ne bo odveč. Imam enega kolega ki je par jurjev "posodil" nekemu vojaku iz JAR, pa dec še kar upa da bo dobil keš nazaj :lol:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jun 23, 2021 19:38

lslabe napisal/-a:Tega bo čedalje več, tako da pozornost ne bo odveč. Imam enega kolega ki je par jurjev "posodil" nekemu vojaku iz JAR, pa dec še kar upa da bo dobil keš nazaj :lol:
Ob tej poplavi informacij o spletnih goljufijah ne morem verjeti, da sploh še kdo nasede takim fintam. Očitno je slaboumnih naivnežev še precej.

Še dobro, da se učijo na lastnen račun. :lol:
lslabe
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lslabe » Sr Jun 23, 2021 19:58

Ja, ampak na žalost velikokrat nasedejo računalniško-manj izobraženi in sploh starejša populacija. Moj stari gre proti 70, pa mu je zadnjič celo ratalo sms prebrat :mrgreen: ampak fb pa obvlada :?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 23, 2021 20:04

No, mene hvalabogu ta šola ni koštala nič, moram pa povedat, da to ni bil klasičen Can I trust you? nateg. Vsa komunikacija je potekala v pravilni slovenščini, odgovarjal je takoj, torej ni sproti prevajal, ampak očitno govori slovensko. To ni bil nek šalabajzer iz Nigerije.

Tega vam ne govorim, da bi se vadil, ampak da boste vedeli, da postajajo goljufi vedno bolj pregnani.
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Jun 23, 2021 21:52

H2O napisal/-a:Pazite se nategov na Bolhi. Danes me je nekdo kontaktiral (prek WhatsAppa), da bi rad kupil del za barko, ki ga prodajam na Bolhi. Napisal mi je, da ga bo kupil, plačal prek Bolhe (izdelek in poštnino) in, da me bo poklical kurir za prevzem pošiljke. To naj bi bila nova storitev Bolhe.

Čez par minut mi je poslal link na stran bolha-si.blabla, kjer je bila slika in opis izdella in obvestilo, da je kupec plačal izdelek in naj vpišem številko svoje kreditne kartice, kamor mi bo Bolha nakazala kupnino. Malo mi je že postalo sumljivo, ampak sem vseeno vpisal številko kartice... pa ne kreditne, pač pa debetne, ki nima stanja, pa še vsako plačilo je treba potrdit preko mobilne aplikacije. Ko sem kliknil Prevzemi 70€ (kupnino), sem prek mobilne aplikacije dobil zahtevek za plačilo 70€. WTF? Seveda sem ga zavrnil.

Na "Bolhini" strani je model (verjetno je bil to kar "kupec") imel celo podporo, ki mi je "pomagala". Ko sem napisal, da ne bom ničesar plačal, mi je "podpora" zagotavljala, da mi bodo teh 70€ samo začasno "zamrznili" in čez 10 minut vrnili nazaj na kartico. Banda :evil:

P.S. Kartico sem takoj preklical, kljub temu, da mu ni uspelo nič dol pobrat.

Enako. Od mene je hotel nekdo kupiti windpilot-a preko vibra, številka madžaska, profil Honka. Se je komunikacija hitro ustavila, tako, da nič stroškov.

Pilota kurir ni dobil, saj ga ni prišel iskat :)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jun 24, 2021 07:49

Prejel sem odgovor od SI-CERTa:

Pozdravljeni!

Potrjujem prejem vašega sporočila, najlepša hvala za podatke in podroben opis. Verjetno gre za identično vrste prevare, o kateri smo pred kratkim že obveščali javnost:

https://www.varninainternetu.si/nova-oblika-prevare-ce-prodajate-preko-spletnih-oglasnikov/

V teh primerih je za nas najbolj pomemben podatek točen naslov spletne strani za vpis podatkov o kartici, ker mi poskušamo to spletno stran potem čimprej odstraniti iz spleta. Če se vam bo še kdaj kaj podobnega zgodilo, bomo veseli, če nam pošljete točno povezavo, ki vam jo bodo poslali goljufi.

Lep pozdrav,
Tadej Hren, SI-CERT
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Jun 24, 2021 11:59

pa dobro no....dajte se že enkrat navadit biti kritični do vsega.
Nategov je tisoč in ena vrsta, kjer koli, samo ne bit budalo in se pustit nategnit.

ampak obstajajo osnovna pravila, ki se jih moraš povsod držat in nimaš problemov

1. pri komunikaciji preko elektronskih medijev (epošta, whatsup, viber itd) se nikoli ne zaupa, tudi če je na drugi strani znana stranka.
2 ko pride do potrebe po izvedbi kakega plačila s tvoje strani (če je bila zadeva vsa skomunicirana preko točke 1, tudi če gre za starega poslovnega partnerja) se zadevo obvezno preveri po drugem kanalu (po telefonu pokličeš poslovnega partnerja, pokličeš v firmo na javni naslov......) POSEBEN ALARM JE, KO TI PO MAILU SPOROČIJO STALNI PARTNERJI, DA IMAJO NOV BANČNI RAČUN KAKOR NAJ BI PLAČAL!!!!!!
3. Nikoli, ampak res nikoli nikamor ne vpišeš številke bančne kartice in osebnih podatkov, sploh pa ne, če prodajaš.
4. če kupuješ, kupuješ preko preverjenih trgovin, če se le da preko pay pala in podobnih orodij, obvezno s predplačniško kartico.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost