Sončna elektrarne za samooskrbo

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

Sončna elektrarne za samooskrbo

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Nov 17, 2021 08:16

Pozdrav,

v luči aktualnega dogajanja me zanima katere module ste uporabili in ali ste se v sami izvedbi naslonili na kakšno podjetje , ki ga priporočate ?
Vaše izkušnje , predvsem tisti, ki zadevo že dlje časa uporabljate .

Skratka iščem informacije iz prve roke , če se komu da kaj pisat drugače pa ZS pa telefon :oops: :mrgreen:

Hvala in lep dan vsem

Paco
pojdi se z bikom bost!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Sončna elektrarne za samooskrbo

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Nov 17, 2021 20:52

Poznam ljudi,ki imajo elektrarno,eno največjih v Sloveniji in jih tudi drugim montirajo Podjetje je EKOD.Malo si na netu poglej,pol pa če te bo več zanimalo,te bom pa z Tamladim šefom spojil,sva postala tud žlahtnka..
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Sr Nov 17, 2021 21:00

Hvala Polanc. Se slisiva.
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kristijan » Če Nov 18, 2021 12:00

Jaz sem za dve 11kW sončni elektrarni celice naročil od tukaj: https://shop.gwl.eu/Solar-PV-Systems/?f ... 4sd9u304ld

Inverterja sta pa od Solaredge, katera sta bila naročena tukaj: http://www.arhsol.si/

Arhsol tudi sprogramira vse skupaj in pomaga pri ureditvi dokumentacije za sončno elektrarno. Z njimi imam res super izkušnjo in jih priporočam.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Če Nov 18, 2021 19:46

Naša elek. 15kw se veselo sonči že tri leta . Projekt ,izvedba ,podpora odlična. Ekod
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Če Nov 18, 2021 20:29

Imate vsi samo samooskrbo ali ima kdo tudi zalogovnik?
pojdi se z bikom bost!
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Če Nov 18, 2021 20:44

Paco napisal/-a:Pozdrav,

v luči aktualnega dogajanja me zanima katere module ste uporabili in ali ste se v sami izvedbi naslonili na kakšno podjetje , ki ga priporočate ?
Vaše izkušnje , predvsem tisti, ki zadevo že dlje časa uporabljate .

Skratka iščem informacije iz prve roke , če se komu da kaj pisat drugače pa ZS pa telefon :oops: :mrgreen:

Hvala in lep dan vsem

Paco

Moduli: lahko so polikristalni ali monokristalni. Če ti bodo želeli prodati ene ali druge dražje zaradi kvalitete v ceni, ti povem da razlike ni oz. je tako minimalna in se na to ne oziraj. Ker pa je površina za postavitev SE vedno omejena, vzemi najbolj močne module ( info iz prve roke, imam dve SE, eno z mono in eno z poli moduli, postavil sem jih za primerjavo ).
Razsmerniki: tukaj se ti izplača kupiti resnično dobre saj je to srce SE in največji strošek glede na vrednost SE. Medtem ko moduli zdržijo 25 let in več, razsmerniki zdržijo bistveno manj, predvidena življenjska doba je 10 - 15 let. ( info iz prve roke; imam jih čez 40, dosedaj sem zamenjal dva.. .).
Izvedba: postavitev teoretično ni problem. Celice postaviš na najbolj osončeno mesto in priklopiš na razsmernik, nato pa v omrežje. Praktično pa ti predlagam, da za to vzameš dobrega izvajalca zaradi dveh stvari. Prvič: kako so pritrjeni moduli na strehi ( nosilnost oz. statični izračun, koliko teže zdrži streha ) in drugič; kako profesionalno je izveden priklop in vsa infrastruktura zaradi varnosti. Ko boš iskal izvajalca, zahtevaj reference t.j. koliko SE so postavili in kakšne velikosti. ( info iz prve roke: vse moje SE so postavila podjetja, ne želim pa delati reklame nikomur ).
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » To Nov 23, 2021 21:10

Pozdrav,
Sem individualni uporabnik SE za samooskrbo.
Dela od jeseni 2017. Nazivna moc je 8kW. Do zdaj je proizvedla cca 40MWh.
Projekt, izvedba, vklop na omrezje in pomoc pri koriscenju subvencije ... na kljuc preko Gen-i.
Koncni strosek cca 10kE.
Zadeva je zaenkrat Set It Fotget It ... naj tako ostane se naslednja leta.

Tukaj pa javni portal prav te moje SE, kjer lahko pobrskate in vidite, kako in koliko proizvede.
https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/site/public?name=MSE_Kepic_B#/dashboard

Ni ravno neka oportunisticna investicija s hitrim povracilom, ampak ob kolikor toliko normalnih pogojih in ce ne bo prislo do kaksnega tehnicnega izpada je moja kalkulacija, da se bo investicija povrnila v 11 do 12 letih, ce bodo sle cene el gor se prej, potem pa bo ustvarjala ‘profit’ do konca zivljenske dobe. Upam, da tudi inverter prezivi tja do rosnih 20 let.

Naceloma kar priporocam.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » To Nov 23, 2021 21:14

Hvala Hvala

Ponavljam pa vprasanje ima kdo tudi zalogovnik ali se vsi slepate na elektro kolikor da pac da...kar se bo spremenilo v najkasneje letu ali dveh.
pojdi se z bikom bost!
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 23, 2021 21:28

Moj sosed, kilometer od mene ima čisto samooskrbo že nekaj let.Popolnoma se je odklopil od elektro .in sicer ima enih 15 kw celic,7 kw inverter kok se spomnem in cca 600 Ah akuje.Če hočeš ti dam tel,povej da sem ti jaz povedal okol te elektrarne in ti bo vse detalje iz prve roke povedal..al se pa na deci prpel,pa greva to čudo tehnike pogledat edin prej bi ga jaz poklical,da bo doma.Javi kar ti je ugodneje.lp
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » To Nov 23, 2021 21:44

Super Polanc. Hvala. Upam da ulovim uro dve in prletim se javim ta teden ki bo prisel.
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
Paco
Admiral

OdgovorNapisal/-a Paco » Ne Nov 28, 2021 14:16

Hvala VSEM, čakam da naredi kdo od kontaktiranih ogled in potem cena .
pojdi se z bikom bost!
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 29, 2021 10:16

Se opravičujem,sem napisal zgoraj narobe podatke na podlagi sosedskega čveka.Mož ima 5,5 kw in ni čisto odklopljen od elektro.Rekel je,da cca pol leta ima dovolj elektrike zase.lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti