Čiščenje elektronskin naprav
Moderatorji: moderator2, moderator
Čiščenje elektronskin naprav
Pozdravljeni
Ker imam casa na pretek, sem se spomnil da bi po kar nekaj letih uporabe ocistil receiver.
Odvijem vse vijake, pogledam v notranjost in en kup prahu, po moje ze malo zakurjenega po raznih “kondenzatorjih”.
S čim in kako to vezje cimbolj enostavno in brez poskodb ocistit?
Lpd
Ker imam casa na pretek, sem se spomnil da bi po kar nekaj letih uporabe ocistil receiver.
Odvijem vse vijake, pogledam v notranjost in en kup prahu, po moje ze malo zakurjenega po raznih “kondenzatorjih”.
S čim in kako to vezje cimbolj enostavno in brez poskodb ocistit?
Lpd
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Čiščenje elektronskin naprav
Samo s kompresorjem in zrakom. Zunaj pa prebriši z vlažno mehko krpo.
Zunaj je lep in redno brisan, notranjost?
Koliko je pa lahko pritiska, kaj zacnem z 1 barom pa postopno odpiram vec in do kolkko lahko?
9-10 barov vem da ne smem spustit.
Sem mislil da obstaja kaksno namembno cistilo za to, prah bi itak najprej malo spihal.
Hvala NT!
Koliko je pa lahko pritiska, kaj zacnem z 1 barom pa postopno odpiram vec in do kolkko lahko?
9-10 barov vem da ne smem spustit.
Sem mislil da obstaja kaksno namembno cistilo za to, prah bi itak najprej malo spihal.
Hvala NT!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Nikola T. napisal/-a:Samo s kompresorjem in zrakom. Zunaj pa prebriši z vlažno mehko krpo.
Izpihanje je tudi ena od prvih stvari, ki jih narediš računalniškim rečem, kadar slišiš, da tulijo (ventilatorji), razen če je temperatura v prostoru s problemom znatno previsoka.
Pri računalniški opremi (ki ni bila v namenskem klimatiziranem prostoru) je bilo treba Izpihati prah in ostalo od povsod s poti hladilnega zraka. To pomeni tudi, da če - oziroma kadar - nisi na prostem, tudi odsesavaš izpihani zrak z izpihano vsebino.
Pri prvih takih zaznanih sem še snel ohišje, postavil na okno sobe, kjer je bila reč v uporabi, in pihal sam. Za občutek o potrebni in dovoljeni moči curka: tradicionalno so kasneje za to za doma "računalniške" trgovine ponujale "sprej" posodo z zrakom za izpihavanje. Če uporabiš kompresor, torej razmeroma nežno - nizek tlak in razmeroma široko šobo oziroma izpihavanje s šobo od dovolj daleč.
Pri takem postopku često ne dobiš zamaškov (spominja na "filc") iz hladilnih reber pod raznimi ventilatorji. Tedaj je te bilo treba sneti, izpihati in/ali s čopičem odstraniti nabrano in ponovno namestiti ventilatorje. To razdreti je manj trivialno pri prenosnikih in podobnem (zlasti, če se izkaže, da je ventilator dotrajal, in je izviri custom). Previsok tlak in premočan curek zraka, ki tega še vedno ne bi izpihal, pa je že lahko poškodoval kaj občutljivega v okolici. Pri nas smo pri računalnikih po sobah naredili tako osnovno vzdrževanje po možnosti vsako leto.
Še nekaj... to ni samo vzdrževanje "za lepoto" (samo da ne bo grdo zgledalo). Elektronika zdrži bistveno dlje, če ni pregreta nad dovoljeno obratovalno temperaturo vgrajeih elementov, često pa pri previsokih temperaturah tudi ni več zanesljiva tudi če to preživi (ne crkne do konca). Elektronske stvari (vezja, čipi...) kjer so hladilna rebra in podobno (kar naj bi skrbelo za primerno obratovalno temperaturo) zaprašena in zamašena, imajo često znatno višjo stalno obratovalno temperaturo, kot če so vsaj približno čiste.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Zaradi mogocega pregrevanja sem se odlocil da malo pokukam v notranjost, kaj se je z leti uporabe nabralo. Spihano!
Kadar me prime rad poslusam zelo naglas, ker takrat zacnem uzivat v glasbi.
Zelim da bas je bas in do izraza pride pri vecji jakosti zvoka.
Wooferja pa za poslusanje glasbe ne maram, filmov pa ne gledam, ker takoj zaspim
Zvocnike imam Jamo x 870, kateri ima 10” bas zvocnik, poganja pa mi yamaha 75w po kanalu. Vem presvoh je, enkrat bo mocnejsi. Od kolega Denon, ki je 105w po kanalu mi je zvocnike pognal se ene 20% vec, je kar postena razlika, ampak to je spet jurja.
Kadar me prime rad poslusam zelo naglas, ker takrat zacnem uzivat v glasbi.
Zelim da bas je bas in do izraza pride pri vecji jakosti zvoka.
Wooferja pa za poslusanje glasbe ne maram, filmov pa ne gledam, ker takoj zaspim
Zvocnike imam Jamo x 870, kateri ima 10” bas zvocnik, poganja pa mi yamaha 75w po kanalu. Vem presvoh je, enkrat bo mocnejsi. Od kolega Denon, ki je 105w po kanalu mi je zvocnike pognal se ene 20% vec, je kar postena razlika, ampak to je spet jurja.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
A to je tisti ojačevalec v delavnici, ki je stalno nad 50% glasnosti?
OK Spihaš pač z občutkom. Rebra lahko na polno, ventilatorje pa po pameti, ker jih lahko uničiš ampak tvoj ojačevalec ga itak nima.
OK Spihaš pač z občutkom. Rebra lahko na polno, ventilatorje pa po pameti, ker jih lahko uničiš ampak tvoj ojačevalec ga itak nima.
Ne ni tisti, tist je veckrat delezen pistole z zrakom, ampak kar na polno.
Tega sistema ne bi dal v delavnico, ali pa….. enkrat, ko bo nov v dnevni.
Se posteno spogledujem, ampak za Bowerse vem da ne. Saj so opevani zvocniki, pa kvalitetni tud verjamem da so, ampak za moj uho niso, nimajo basov! To so za klasiko pa kak jazz poslusat, to zvrst lepo predvajajo, ko jim das pa komad z malo globljim basom, ga pa ni. No je, ce nisi kaj drugega slisal.
Ze cel dan ogrevam dnevno na strom, z CD-ji iz 90-ih. Kaksna muzka je bila to, al je sam nostalgija?
Verjetno bom kaj kmalu deportiran iz bajte tko kot Nole.
Tega sistema ne bi dal v delavnico, ali pa….. enkrat, ko bo nov v dnevni.
Se posteno spogledujem, ampak za Bowerse vem da ne. Saj so opevani zvocniki, pa kvalitetni tud verjamem da so, ampak za moj uho niso, nimajo basov! To so za klasiko pa kak jazz poslusat, to zvrst lepo predvajajo, ko jim das pa komad z malo globljim basom, ga pa ni. No je, ce nisi kaj drugega slisal.
Ze cel dan ogrevam dnevno na strom, z CD-ji iz 90-ih. Kaksna muzka je bila to, al je sam nostalgija?
Verjetno bom kaj kmalu deportiran iz bajte tko kot Nole.
Jaz sem bil z Dynaudio sistemom zelo zadovoljen,žal pa zadnji projekt nisem speljal do konca..Dynaudio axis 5,če se ti da na net pogledat.Ojačevalec,predojačevalec,ekvilajzer pa ta šara dalje je pa Yamaha.
Dynaudio so vrhunski zvocniki, pa se bass imajo dost velik.
Kako to da nisi speljal do konca projekta? Verjetno suski, ker tukaj je lahko hitro za eno barko, pa sploh ni vidit, ve samo dusa.
Kako to da nisi speljal do konca projekta? Verjetno suski, ker tukaj je lahko hitro za eno barko, pa sploh ni vidit, ve samo dusa.
Denar ni bil težava,takrat.Oženu sem se,otroc,svojo bajto začel in to je blo vedno ..bom pozim,pa drug let.Ja, so pa to kr drage zadeve, še danes majo ceno.Yamahe so pa M/C 85 kombinacija tko da je blo treba ojačevalc kao met na svoji fazi.pa 27 kil ma, kar tud neki pove.Takrat so bili wati še realni,ne ko sedaj..Pa gramofon je še kdo cenil,pa poslušal..
Žal se s časom tudi ušesa "pokvarijo", tako da na stara leta nima pravega smisla preveč cenkov metat v muziko. Raje v dober equilaizer, da si po želji in svojih potrebah in stilu muzike naštelaš sistem. Povprečen sistem se da odlično nastavit.
Darh, woofer vzemi tak, ki ima hipass filter nastavljiv, da lepo nastaviš za muziko oz. film primerno.
Pred časom sem uporabljal referenčni CD, kjer je bilo vse od piskov, brumov do inštrumentov in različne glasbe in s pomočjo katerega, si uglasil svoj sistem, tako da je dobro zvenel. Nekje ga imam še zdaj spravljenega, če koga zanima.
Hej še tole vprašanje za vse. Kako spihat elektorniko, če nimam kompresorja?
Darh, woofer vzemi tak, ki ima hipass filter nastavljiv, da lepo nastaviš za muziko oz. film primerno.
Pred časom sem uporabljal referenčni CD, kjer je bilo vse od piskov, brumov do inštrumentov in različne glasbe in s pomočjo katerega, si uglasil svoj sistem, tako da je dobro zvenel. Nekje ga imam še zdaj spravljenega, če koga zanima.
Hej še tole vprašanje za vse. Kako spihat elektorniko, če nimam kompresorja?
Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Jan 16, 2022 22:04, skupaj popravljeno 1 krat.
No po mojem vedenju je nekak tako: osnova stereo hi-f sistema je dober fullrange zvočnik, razni sub-i so namenjeni filmom. Za kvalitetno reprodukcijo zvoka je poleg opreme same pomemben tudi prostor. V običajni dnevni sobi že dober fullrange zvočnik težko kvalitetno reproducira base, kaj šele da bo povprečen hi-fi "znalec" uspel dobro prikrojiti nek subwoofer. Običajni prostori so takih dimenzij da imajo ravno pri basih velik vpliv (40-150 Hz). Subwoofer reproducira zelo nizke frekvence <-> kar tudi pomeni da je počasen. Če na drugi strani ni komponente ki počasnost pravilno kompenzira bo reprodukcija zvoka nedinamična, slabo definirana... Zvočniki oz. posamezne enote ki pokrivajo določen spekter zvoka se na reznih frekvencah medsebojno prekrivajo in takrat se malo dopolnjujejo in predvsem veliko delajo drug proti drugemu. Če je vse to dogajanje v pravilnem odnosu preprosto dobiš dober zvok, ki ima hitrost, globino in dinamiko.
Grafični izenačevalnik tako analogni kot tudi digitalni v dober hi-fi ne sodi. Če že, potem parametrični izenačevalnik z do tremi filtri, vendar tam pa pride do vprašanja kaj in kako nastavit. Hi-fi sistemi višjih cenovnih rangov si zaslužijo akustično tretiran prostor in tam se običajno težave s frekvenčnim odzivom sobe rešijo.
Pri akustiki včasih dejansko velja less is more v smislu odnosa denar <-> prostor <-> oprema.
Grafični izenačevalnik tako analogni kot tudi digitalni v dober hi-fi ne sodi. Če že, potem parametrični izenačevalnik z do tremi filtri, vendar tam pa pride do vprašanja kaj in kako nastavit. Hi-fi sistemi višjih cenovnih rangov si zaslužijo akustično tretiran prostor in tam se običajno težave s frekvenčnim odzivom sobe rešijo.
Pri akustiki včasih dejansko velja less is more v smislu odnosa denar <-> prostor <-> oprema.
Xilinx Vivado HLx trainee
@kasaudio
Tole kar si napisal vse drži ampak bolj ali manj za opcijo en sistem ena vrsta muzike, poenostavljeno rečeno. Že nekaj časa se dela produkcijo istega komada; radio edit, club edit, tv edit, hifi edit ... Današnja popularna glasba se dogaja v zgornji tretjini dinamike, spodaj je vse nabutano. Reference, kot je obstajala včasih, ni več, oz. je referenc več, glede na namen, tako da, če hočeš poslušat raznovrstno glasbo, je nujen sistem, ki je prilagodljiv. Seveda to zahteva nekaj znanja upravljat z napravami in tudi nekaj posluha in občutka. Večina se itak navadi na to kar ima in je to za njih referenca, dokler ne slišijo kakšen boljši sistem. Enim je glaven potisk basa, enim pa selektivnost zvočnikov. 100 ljudi 100 čudi. Kruta realnost pa je, da mularija itak fura bluetooth vodotesne zvočnike in slušalke za nekaj €. Tolažim se s tem, da je produkcija glasbe tehnično zelo napredovala, saj lahko softwaresko kontroliraš frekvenčne spektre precej natančno in se zato posamezni inštrumenti ali zvoki ne tepejo med sabo in dobro zvenijo v končnem mixu.
Tole kar si napisal vse drži ampak bolj ali manj za opcijo en sistem ena vrsta muzike, poenostavljeno rečeno. Že nekaj časa se dela produkcijo istega komada; radio edit, club edit, tv edit, hifi edit ... Današnja popularna glasba se dogaja v zgornji tretjini dinamike, spodaj je vse nabutano. Reference, kot je obstajala včasih, ni več, oz. je referenc več, glede na namen, tako da, če hočeš poslušat raznovrstno glasbo, je nujen sistem, ki je prilagodljiv. Seveda to zahteva nekaj znanja upravljat z napravami in tudi nekaj posluha in občutka. Večina se itak navadi na to kar ima in je to za njih referenca, dokler ne slišijo kakšen boljši sistem. Enim je glaven potisk basa, enim pa selektivnost zvočnikov. 100 ljudi 100 čudi. Kruta realnost pa je, da mularija itak fura bluetooth vodotesne zvočnike in slušalke za nekaj €. Tolažim se s tem, da je produkcija glasbe tehnično zelo napredovala, saj lahko softwaresko kontroliraš frekvenčne spektre precej natančno in se zato posamezni inštrumenti ali zvoki ne tepejo med sabo in dobro zvenijo v končnem mixu.
Ne vem... vse kar sem zapisal je zgolj moj pogled, ki izhaja iz izkušenj in tudi formalne izobrazbe na tem področju. Poslušam raznovrstno glasbo že nekaj časa z enim sistemom, s katerim sem super zadovoljen. Pa sem dolgo iskal tisiti sveti gral in na koncu prišel do njega. Edino kar manjka je čas in mir za poslušanje.
Se absolutno strinjam glede danes neomejenih možnosti DSP-ja ki v kombinaciji poznavanjem področja in določenimi kompromisi omogočijo res vrhunske akustične dosežke.
Bluetooth zvočnike bi pa z uradnim listom prepovedal. Ampak kaj čmo, v podobnem odnosu je telefonska fotografija proti profesionalni.
Se absolutno strinjam glede danes neomejenih možnosti DSP-ja ki v kombinaciji poznavanjem področja in določenimi kompromisi omogočijo res vrhunske akustične dosežke.
Bluetooth zvočnike bi pa z uradnim listom prepovedal. Ampak kaj čmo, v podobnem odnosu je telefonska fotografija proti profesionalni.
Xilinx Vivado HLx trainee
polanc napisal/-a:Jaz sem bil z Dynaudio sistemom zelo zadovoljen,žal pa zadnji projekt nisem speljal do konca..Dynaudio axis 5,če se ti da na net pogledat.Ojačevalec,predojačevalec,ekvilajzer pa ta šara dalje je pa Yamaha.
Polanc, a ti se imas te boxe?
Mal gledam, pa to je noro.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov