impregnacija lesa

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

rider666
Admiral

impregnacija lesa

OdgovorNapisal/-a rider666 » Po Feb 14, 2011 21:18

Danes sem videl zanimiv postopek impregnacije lesa in mi je prišlo na misel da bi bila lahko to dobra zadeva pri lesenih barkah, če se le ta že ne prakticira.

Gre za to da se lahko impregnira bilo kateri les. Les se potopi v neko določeno tekočino ki je segreta na koliko stopinj ne vem točno, tekočina je v komori v katero se dovaja pritisk in ta tekočina v bistvu prepoji ves les, podoben postopek se uporablja pri lesenih stebrih za telefonsko oz. električno napeljavo, le da je ta način impregnacije ki sem ga videl namensko narejen za les ki je potopljen v vodi. Tekočina je rdeče barve in po impregnaciji dobi tudi les takšno barvo, tako impregniranemu lesu naj bi se drastično povečala življenska doba. Ali bi bil ta postopek recimo primeren za zaščito vodnega dela lesenih bark ?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Re: impregnacija lesa

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Feb 15, 2011 03:22

Seveda je dober postopek, vendar ne za vse barke, ne vem katere. Če je barka iz določenega lesa (ne vem katerega) se 100% da!
Pomembno je tudi, da je impregrirana z pravo tekočino, ne vem točno katero. Seveda je pomembna tudi temperatura na katero je segreta, kaksna temperatura morda kdo drug ve.
Ni pa nujno, da gre, ker je pomembno se nekaj, še en dejavnik ampak sedaj ne vem točno kaj...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Feb 15, 2011 03:24

Ob prebiranju obvezno tale glasbena podlaga...

http://www.youtube.com/watch?v=7eDHJgrrYXI

P.S. mal off, ker sem pod stresom in se tu sproscam :P
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Feb 15, 2011 08:31

:lol:
Nazadnje spremenil cibro, dne To Feb 15, 2011 09:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Feb 15, 2011 08:56

Kako bi pa celo barko potopil v tole tekočino? Mora bit strašno drago in pa zamudno delo, ker moraš barko spraznit, da ostane samo trup.
V8 + Jet drive
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » To Feb 15, 2011 09:23

Razmišljal se če se lotimo samogradnje bi lahko bi deske že na začetku drugače se pa da lahko predmet 15m dolžine 7m širine in 5m višine v to komoro, so ogromni bazeni tako da v bistvu barko manjših dimenzij potopit v to komoro ni problem!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Feb 15, 2011 15:27

Teoretično bi verjetno šlo, seveda z končnim izdelkom, ker nobeno lepilo ne bi držalo. Pa potem še je tukaj izgled barke. Nanos antifavlinga, barve za olepšavo in podobni premazi, na to moraš pozabit. Na to impregnacijo ne bi imelo oprijema nič.
LP
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » To Feb 15, 2011 17:13

Opijem je! ravno to sem tehnologa vprašal in je rekel da se les normalno obnaša pri barvanju in pri lepljenju!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Feb 15, 2011 19:48

No pol bo pa že držalo. Sem se pač spomnil ko so ob parceli postavljali novi drog pa je bil na otip nekako masten za čutit na roki.
LP
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » To Feb 15, 2011 20:16

Zadeva je podobna tej impregnaciji droga le da je bolj unčikovita in je namenjena lesenim delom ki so stalno izpostavljeni vodi oz. so potopljeni v vodo
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » To Feb 15, 2011 22:02

Hi,
slučajno se nekaj malega spozam na les, ker sem 2x diplomiral na tem področju in tisto, kar sem si res zapomnil na predavanjih je ravno fama o "vakuumski globinski impregnaciji". Tisto "globinsko" kar takoj pozabimo, ker nobena naprava in noben tlak ne more prisiliti lesa, da bo popil več, kot mu je dala narava zmožnosti (to ni tako, kot srečanje morjeplovcev, hihihihih :lol: :lol: :lol: ). Res je, da se les impregnira, v glavnem z namenom zaščite pred škodljivci, ne pa toliko z namenom uporabe v vodi. Vsa ta "globinska impregnacija" je sicer dober način in do neke mere tudi učinkovit, vendar pa je ta komercialna finta nerealna. Gre za to, da bi morali, če bi hoteli res doseči tisto pravo globino, les impregnirati takrat, ko je "še živ" - torej bi morali zavrtati v rastoče drevo in mu dovajati impregnacijsko sredstvo toliko časa, da bi zaradi tega odmrlo. Potem bi lahko govorili o "globinski impregnaciji". Edino, kar je znanstvenikom doslej res uspelo v nenormalnih razsežnostih je t.i. "polimerizacija lesa". To pomeni, da les prepojijo z monomeri, ki potem preko reakcije z aktivatorjem polimerizirajo in zapolnijo vse prazne prostorčke (lumne lesnih celic) v lesu samem. To so naredili na letališču v Helsinkih, kjer je celotno letališče obloženo s parketom, na dan se preko tega parketa sprehodi preko 1 Mio ljudi, pa je še vedno kot nov (baje?)... Skratka, kar hočem povedati je, da ne nasedajte komercialnim fintam, ki se slišijo sicer hude in res včasih fascinantne - narava ima na koncu vedno prav, pa naj gre za rastline (beri lesene barke), živali (beri ribe) ali pa ljudi (beri mornarje) :roll: :lol:
Če povem v številkah, pomeni "globinska" impregnacija deske debeline 2 cm cca. 2mm od vsake ploskve v globino.
Uf sem tečen danes, kera luna je sedaj??? :twisted: :twisted: :twisted:
Green to green or red to red, safely go ahead!
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Feb 17, 2011 13:24

Tam ko sem gledal ta postopek mi je postavil v manjši bazen leseni tram dolžine cca. 1m stranica pa je bila široka 10cm, les je bil macesen, potopil ga je v plavo impregnacisko tekočino in po cca. 30 minut je bil postopek končan, ta tram je prežagal na polovico in po dolžini celotnega trama, tram je bil povsod kompletno plav, torej je ta tekočina prodrla v ves les! potem je še povdaril da se mora les sušiti na določeni temperaturi cca. 14 dni do 3 tedne odvisno od debeline lesa, les pa preden oni potopijo v to tekočino posušijo na določen procent vlage....točno številko sem pozabil a mislim da je bilo govora med 8-9%.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Feb 17, 2011 19:24

včasih so les za drogove (elektro) namakali v modri galici
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Feb 17, 2011 21:02

Kaj pa "švelerji" ki se uporabljajo za podlaganje želežniških tirov ? Kako so pa ti impregnirani? Kolikor jaz vem so celi prepojeni ne pa samo 2mm v globino.... ne bom pa pameten.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Feb 18, 2011 11:12

mene pa zanima koliko je to strupeno in kakšen vonj oddaja ko je posušen :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov