Lastna nepremičnina in turistična taksa
Moderatorji: moderator2, moderator
Lastna nepremičnina in turistična taksa
Pozdravljeni!
Ima kdo informacijo v zvezi u obvezo prijavljanja bivanja in plačevanja turistične takse na Hrvaškem, če:
- bivaš tam v lastni, kupljeni nepremičnini
- bivaš tam kot gost recimo v prijateljevi, ali pa recimo bratovi nepremičnini?
Hvala!
Ima kdo informacijo v zvezi u obvezo prijavljanja bivanja in plačevanja turistične takse na Hrvaškem, če:
Hvala!
Re: Lastna nepremičnina in turistična taksa
nosiesta napisal/-a:Pozdravljeni!
Hvala!
Pozdravljen !
V HR se v vsakem primeru plača tur. taksa. Razlika je edino v višini takse. Če si sam lastnik oz. si z lastnikom v OŽJEM sorodstvenem razmerju, potem , ne plačaš " štartnine" ( stroški vpisa ), kar tako znaša največ kun, ampak samo dnevni pavšal ( cca. 3 kune na dan za odraslo osebo ), vendar moraš imeti , vsaj pri prvi prijavi pri sebi dokazilo o lastništvu.
Obstaja še ena možnost , za katero pa sami hrvati ne vedo kako in kaj. V našem naselju v Zambratiji ( Savudrija ), se nekateri lastniki ob prihodu , javijo samo na policijski postaji v Umagu , in to je to. Samo , so pa imeli že tudi probleme z takoimenovanimi turističkimi inspektorji. Nekateri so šli potem v turist biro plačat, nekateri pa so se skregali pa so šli plačat k sodniku za prekrške ( kazni niso majhne ). Največja ironija pri tem pa je to , da na pol. postaji rečejo, da zadostuje prijava pri njih ( za lastnike ali žlahto ).
Ti je sedaj jasno ? Meni ne povsem.
LP
Kakšno višino turistične takse in kaj zraven še plačati je zeloooo odvisno od razumevanja predpisov lokalnih agencij. Sam imam kar nekaj izkušenj.
Ko smo hodili v Červar (nepremičnina je bila od kolega) smo vsakokrat plačali prijavo (če se prav spomnim 25 kn po osebi) in turistično takso. Niso pa komplicirali, čigava je nepremičnina, na vprašanje pa sem vedno dogovoril da od bratranca, pa je bilo vse OK.
Drug znanec, ki ima nepremičnino v okolici Umaga pa mi je povedal (vsaj tako je bilo 2 leti nazaj), da ga sploh niso hotreli prijaviti, če ni imel notarsko overjeno potrdilo lastnika (lastnik je namreč njegov tast), da lahko biva v njegovem vikendu. Saj skoraj ni za verjet....
Sam imam nepremičnino v Medulinu in se prijavljam v agenciji, kjer so izredno prijazni in pripravljeni pomagat v vsaki situaciji (rabiš vodovodarja, mizarja, itd...). Samo na začetku plačam prijavo 25KN po osebi, vsakič naslednjič pa le TT. Lani sem se pozanimal, če se da plačati takso v pavšalu za celo leto v naprej pa so mi povedali, da to pri njih še ni možno, čeprav so to nekatere lokalne skupnosti že začele prakticirati, saj tako poberejo neprimerno več kot pa sicer, ko se enkrat prijaviš, drugič pa ne, sploh če greš samo za vikend.
Kot vidiš ni nobenega pravila, kot bi šlo za tri različne države na vsega 50 kilometrov. Sem pa tudi že slišal, da se nekateri prijavijo za celo sezono na policiji, vendar po mojem jih to ne reši plačila takse.
Ko smo hodili v Červar (nepremičnina je bila od kolega) smo vsakokrat plačali prijavo (če se prav spomnim 25 kn po osebi) in turistično takso. Niso pa komplicirali, čigava je nepremičnina, na vprašanje pa sem vedno dogovoril da od bratranca, pa je bilo vse OK.
Drug znanec, ki ima nepremičnino v okolici Umaga pa mi je povedal (vsaj tako je bilo 2 leti nazaj), da ga sploh niso hotreli prijaviti, če ni imel notarsko overjeno potrdilo lastnika (lastnik je namreč njegov tast), da lahko biva v njegovem vikendu. Saj skoraj ni za verjet....
Sam imam nepremičnino v Medulinu in se prijavljam v agenciji, kjer so izredno prijazni in pripravljeni pomagat v vsaki situaciji (rabiš vodovodarja, mizarja, itd...). Samo na začetku plačam prijavo 25KN po osebi, vsakič naslednjič pa le TT. Lani sem se pozanimal, če se da plačati takso v pavšalu za celo leto v naprej pa so mi povedali, da to pri njih še ni možno, čeprav so to nekatere lokalne skupnosti že začele prakticirati, saj tako poberejo neprimerno več kot pa sicer, ko se enkrat prijaviš, drugič pa ne, sploh če greš samo za vikend.
Kot vidiš ni nobenega pravila, kot bi šlo za tri različne države na vsega 50 kilometrov. Sem pa tudi že slišal, da se nekateri prijavijo za celo sezono na policiji, vendar po mojem jih to ne reši plačila takse.
Konkretno je zadeva takšna, da smo takole familijarno kupili APP na hrvaški obali. Seveda obstajajo vse pogodbe (podpisnik in bodoči lastnik bo oče) in ostalo, vendar je še v teku postopek spremembe lastnika v zemljiški knjigi, kar mora požegnat ministrstvo. V zemljiški knjigi je vpisana še prejšnja lastnica.
Zdaj pa me zanima čisto konkretno. Ali se torej na podlagi pogodbe oče lahko izkazuje kot lastnik, oz. tisti, ki recimo meni dovoljuje bivanje v apartmaju? Predvsem zaradi pogodbene klavzule, ki izrecno določa, da se prejšnja lastnica odpoveduje kakršni koli pravici razpolganja in jo prenaša na novega lastnika. Najverjetneje se lahko (po moje).
In potem morama z očetom k (hrvaškemu?) notarju, kjer overi dovoljenje za uporabo apartmaja? I
n na osnovi tega potem jaz urejam prijavo na policiji in na turističnem biroju?
Zdaj pa me zanima čisto konkretno. Ali se torej na podlagi pogodbe oče lahko izkazuje kot lastnik, oz. tisti, ki recimo meni dovoljuje bivanje v apartmaju? Predvsem zaradi pogodbene klavzule, ki izrecno določa, da se prejšnja lastnica odpoveduje kakršni koli pravici razpolganja in jo prenaša na novega lastnika. Najverjetneje se lahko (po moje).
In potem morama z očetom k (hrvaškemu?) notarju, kjer overi dovoljenje za uporabo apartmaja? I
nosiesta napisal/-a:Konkretno je zadeva takšna, da smo takole familijarno kupili APP na hrvaški obali. Seveda obstajajo vse pogodbe (podpisnik in bodoči lastnik bo oče) in ostalo, vendar je še v teku postopek spremembe lastnika v zemljiški knjigi, kar mora požegnat ministrstvo. V zemljiški knjigi je vpisana še prejšnja lastnica.
Jaz ti predlagam, da gresta z očetom na občino v kateri je objekt, direktno v pisarno za prijavljanje prebivališča. Tisto , kar bodo rekli tam, bo (upajmo ) merodajno. Če boš obiskal pet drugih instanc , boš dobil verjetno pet različnih odgovorov. Kupoprodajna pogodba bo zadosti ( seveda overjena pri njihovem sodišču ) za dokazovanje lastnine. V mojem primeru , je zadostoval zapuščinski zapisnik, kateri se glasi na mojo mamo.
nosiesta napisal/-a:Atilone, havala lepa! Se strinjam - takole bo najbolje in tako se bo tudi zgodilo. Bom seveda poročal, da si lahko morda kasneje še kdo pomaga. Imamo namen zalaufat sezono z velikonočnimi prazniki, ampak je vremenska napoved pa čisto v qur.... Seveda pa se do takrat že lahko popravi.
LP
Jaz tudi upam, da se G. Trontelj moti glede slabega vremena za velikonočne praznike
LP
Vsekakor čim manj spraševat, posebej ne na policiji...
Meni so na agenciji, kjer se prijavljam na vprašanje, ali oče in mama kaj potrebujeta od mene ko se prijavljata rekli, da popolnoma nič, češ kdo bi se pa sploh prijavljal nekje, kjer nima kaj počet.
Je pa tista zadeva s kolegom in tastom takšna, da je bilo (na njegovo srečo) dovolj s strani slovenskega notarja overjeno dovoljenje za bivanje in poslano po faxu na agencijo. Če bi še hoteli težit bi zahtevali še uradni prevod, mogoče še CRO notarja in ne vem kaj še.
Predlagal bi sledečo pot: v vsakem malo večjem turističnem kraju je več agencij; poišči kakšno s prijaznim osebjem. Če te na prvi odslovijo pa poskusi drugje. Zato vsi v familiji obiskujemo isto, puistimo kakšno kuno tringelta ali pa flašo pa sploh ni problema.
Meni so na agenciji, kjer se prijavljam na vprašanje, ali oče in mama kaj potrebujeta od mene ko se prijavljata rekli, da popolnoma nič, češ kdo bi se pa sploh prijavljal nekje, kjer nima kaj počet.
Je pa tista zadeva s kolegom in tastom takšna, da je bilo (na njegovo srečo) dovolj s strani slovenskega notarja overjeno dovoljenje za bivanje in poslano po faxu na agencijo. Če bi še hoteli težit bi zahtevali še uradni prevod, mogoče še CRO notarja in ne vem kaj še.
Predlagal bi sledečo pot: v vsakem malo večjem turističnem kraju je več agencij; poišči kakšno s prijaznim osebjem. Če te na prvi odslovijo pa poskusi drugje. Zato vsi v familiji obiskujemo isto, puistimo kakšno kuno tringelta ali pa flašo pa sploh ni problema.
danny napisal/-a:Vsekakor čim manj spraševat, posebej ne na policiji...
Tudi jaz hodim vedno k enemu , že leta, ko se prijavljamo. Ker me že dolgo ima v računalniku , sem pustil doma potrdilo o lastnini (je precej uničeno ). Lepega dne se pripelje turistički inspektor na vespici, v kontrolo. Ker nisem imel omenjenega dokumenta, je zahteval 70 €,po osebi (štirje ) za kazen.Po predlogu , da gre z mano 300 m do biroja, kjer mi je bilo izstavljeno potrdilo o plačilu takse, je rekel da nima časa in še dosti dela. Kaznoval pa je potem samo mene, vendar mu je zmanjkalo blokov glih za ta znesek.70 € je kljub temu zamenjalo lastnika. Torej, če tudi imaš prijetno agencijo, jim pustiš kakšno kunico ali flaško, pa ti natipkajo kar želiš, če ni po reglcih ( in to je pri njih zelo komplicirana zadeva ),ti lahko razni inspektorji, objasnijo stvar po svoje , v tvoje slabo.
LP
Nosiesta !
Ko sem rekel, da pojdita na občino, sem mislil( kot se da razbrati iz pisanja ), da greš samo po informacijo , katera bi bila sigurnejša, ker je od osebe , katera je tam zaposlena in pozna zakone. Informacije , ki pa jih dobiš od v sezoni zaposlenih "študentk ", zaposlenih v turist birojih, pa bodo tako različne , da na koncu ne boš vedel , kako je pri njih v pravilu.
LP
Ko sem rekel, da pojdita na občino, sem mislil( kot se da razbrati iz pisanja ), da greš samo po informacijo , katera bi bila sigurnejša, ker je od osebe , katera je tam zaposlena in pozna zakone. Informacije , ki pa jih dobiš od v sezoni zaposlenih "študentk ", zaposlenih v turist birojih, pa bodo tako različne , da na koncu ne boš vedel , kako je pri njih v pravilu.
LP
Atilone,
daj razloži mi, kaj ima ta inšpektor sploh za opravit z lastnino nepremičnine. Po mojem je bistveno, da je plačana taksa. Ta je itak prihodek lokalne skupnosti, zato so včasih tudi tako sitni in hodijo od vrat do vrat. K sreči še nisem imel opravka z njimi, sem pa pred leti na plaži v Červarju poslušal naše sonarodnjake, ki so v šoku razlagali, kako jih je ta kontrolor zjutraj navsezgodaj presenetil; tako da so še lagati pozabili.....
Druga stvar pa je prijava prebivališča (ki s takso nima nič) in zanima le MUP (podobno kot pri nas, ko moraš prijaviti tujca, da vedo kdo je kje nastanjen....).
Ja Nosiesta, prijaviš se na katerikoli turistični agenciji in mislim, da sploh ne bodo komplicirali, važno je le, da imaš overjeno kupoprodajno pogodbo. Tudi sam še nimam čisto urejenih papirjev pa vsaj do sedaj ni bilo problemov.....
LP, D.
daj razloži mi, kaj ima ta inšpektor sploh za opravit z lastnino nepremičnine. Po mojem je bistveno, da je plačana taksa. Ta je itak prihodek lokalne skupnosti, zato so včasih tudi tako sitni in hodijo od vrat do vrat. K sreči še nisem imel opravka z njimi, sem pa pred leti na plaži v Červarju poslušal naše sonarodnjake, ki so v šoku razlagali, kako jih je ta kontrolor zjutraj navsezgodaj presenetil; tako da so še lagati pozabili.....
Druga stvar pa je prijava prebivališča (ki s takso nima nič) in zanima le MUP (podobno kot pri nas, ko moraš prijaviti tujca, da vedo kdo je kje nastanjen....).
Ja Nosiesta, prijaviš se na katerikoli turistični agenciji in mislim, da sploh ne bodo komplicirali, važno je le, da imaš overjeno kupoprodajno pogodbo. Tudi sam še nimam čisto urejenih papirjev pa vsaj do sedaj ni bilo problemov.....
LP, D.
danny napisal/-a:Atilone,
LP, D.
Z lastnino oz. nepremičnino, popolnoma nič. Z dokazilom pa ima toliko, ker lastniki nepremičnin, ker plačujejo davek na njih, imajo olajšave pri plačilu " boravišne takse". Toraj, če ti nisi lastnik in ti v biroju napišejo , da si in plačaš manj , si v prekršku. In v tem primeru ima inšpektor za turizem dosti pooblastil, tudi denarna kazen ali odvzem dokumentov in prijava sodniku za prekrške.
Drugo pa , Nosiesta je spraševal o turistični taksi , kako je z prijavo , ker si lastnik ( oče )itd. Mu lahko odgovoriš ti , tako z sigurnjostjo kaj naj stori ,da bo po njihovem zakonu in ne bo imel problemov?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov