Navodilo za lepljenje, dodajanje slik na forum
Moderator: moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Sprememba velikosti slike
Še svoj 'piskrček pristavim', kako narediti, da bodo slike primerno velike:
Če so slike prevelike, se prikaz (tudi bedsedlia) v forumu raztegne tako, da je pri tem lahko nekaj zapletov, zato je v Adminovem navodilo predpisano, da sme biti slika široka največ 560 pikslov, in zraven navodilo za en postopek, s katerim dosežeš, da dobijo slike tako dimenzijo.
Tole je druga možnost, s katerimi lahko naenkrat prilagodiš velikost večje skupine slik.
Če ima kdo že nameščen M$ picture manager (ki se namesti skupaj z M$ office 2003, ko zgine sicer za kaj čisto uporabni M$ Photo Editor), lahko z njim (in brez nameščanja še česa) serijsko spremeni velikost vseh izbranih slik v ciljno (admin je v svojem pdf napisal, da je ciljna širina 560).
Navodilo za ta konec je:
Ostalo po NT jevem postopku.
Če so slike prevelike, se prikaz (tudi bedsedlia) v forumu raztegne tako, da je pri tem lahko nekaj zapletov, zato je v Adminovem navodilo predpisano, da sme biti slika široka največ 560 pikslov, in zraven navodilo za en postopek, s katerim dosežeš, da dobijo slike tako dimenzijo.
Tole je druga možnost, s katerimi lahko naenkrat prilagodiš velikost večje skupine slik.
Če ima kdo že nameščen M$ picture manager (ki se namesti skupaj z M$ office 2003, ko zgine sicer za kaj čisto uporabni M$ Photo Editor), lahko z njim (in brez nameščanja še česa) serijsko spremeni velikost vseh izbranih slik v ciljno (admin je v svojem pdf napisal, da je ciljna širina 560).
Navodilo za ta konec je:
- skopiraj slike v kazalo, namenjeno za prenos na strežnik (da ne zgubiš kakovosti pri izvirnikih); jaz imam v tem kazalu pri tem delu praviloma samo te slike, da ne naredim česa neželjenega še kakšni drugi
- klikni eno z desno tipko in med ponujenim možnostmi izberi open with, med naslednjimi pa 'microsoft picture manager'. (Če ga ni na izboru, pa je na mašini, vprašaj, pa bom poiskal, kako ga že dodaš v ta izbor).
- program se odpre in v njem vidiš tisto sliko;
- zamenjaš pogled v 'thumbnail view' s klikom na ikono v četrti vrsti simbolov levo zgoraj: prva je naslov, druga so menuji, tretja 'standard toolbar', na levem vogalu četrte vrste simbolov so (vsaj pri meni) tri ikone s pogledi (thumbnail, filmstrip, single picture view)
- zdaj lahko vidiš - majhne - vse slike v kazalu oziroma mapi
- z miško ali tipko shift in puščicami tipkovnice izbereš tiste, ki jih želiš dati na morjeplovca oziroma jim spremeniti velikost
- klikneš picture na menuju, in med ponujenimi možnostmi resize
- ob desni strani se odpre pašček z informacijami (št. izbranih slik...), okenci za vnos in tipko OK
- klikneš 'custom width and hight, vtipkaš 560 za širino (iz adminovega pdf-ja)
- višina se nastavi samodejno
- klikneš OK, program v nekaj trenutkih spremeni dimenzije izbranih slik in jih označi, da še niso shranjene
- shraniš spremembe (File, Save all) in zapreš program
Ostalo po NT jevem postopku.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Jun 30, 2011 23:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
tim napisal/-a:pohvale forumu samo za slike naložit je pa cela znanost me je kar minilo...
enostavno se registriraj na
http://www.mojalbum.com/
in še bolj enostavno naložiš slike...potem pa nam posreduj povezavo
še bolje pa bo, če boš kliknil tu na forumu ikono Img , na sliki ki jo želiš prilepit na forum kliknil z desnim in kopiraj mesto povezave prilepil za Img in še enkrat kliknil ikono Img na forumu...in zadeva rešena
Poleg ostalih je dobra tudi stran Uploadaj.si, kjer so po nalaganju povezave za forum že pripravljene in jih samo kopirate na forum....
Uploadaj.si
*Jaz uporabljam to že lep čas in do sedaj nobenih težav
Uploadaj.si
*Jaz uporabljam to že lep čas in do sedaj nobenih težav
- Marjan Tomki
- Admiral
Prilepljanje slik, ki so že na internetu
Tim, če je slika v primerni velikosti že na internetu, najprej skopiraš njen naslov tako, da z desno tipko klikneš na sliko (kjer je pač prikazana na internetu), med ponujenimi izbirami klikneš 'copy image location'.tim napisal/-a:pohvale forumu samo za slike naložit je pa cela znanost me je kar minilo...
To potem prilepiš (paste) v prispevek, in ko je ta naslov v prispevku izbran ("osvetljen"), pritisneš tipko img desno zgoraj v urejevalniku. Pred in za naslov to prilepi tage Img in /Img v oglatih oklepajih.
Pogeledaš še, če se pri tem ni vmes vrinil kak enter (nova vrstica), kjer ga ni treba, potem pa klikneš "preview" in lahko prispevek s sliko vred vidiš.
Ta del postopka je hitev in enostaven. Nekaj miganja z miško, skok iz taba v tab ali okna v okno brskalnika in mislim da štirje kliki.
Za primer slika majhne ločljivosti z wikipedije z
http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Boat_on_slovenian_sea.jpg
Pri tej sličici tu spodaj sem se še malo poigral tako, da zdaj ta (predogled/thumbnail) hkrati sklic /link na sliko polne ločljivosti, torej če klikneš na sliko v prespevku, dobiš večjo sliko (tako kot na prispevku v wikipediji).
Tega sem se naučil prav tu na morjeplovcu z nekaj poskušanja po zgornjih navodilih.
Morda gre učenje še najhitreje, če poiščeš kak prispevek s slikami, in ko si na njem, klikneš "tipko" citiraj, potem pa pogledaš, kako je reč narejena in poeksperimentiraš ter pri preview vidiš, kaj uspe.
Tako lahko recimo na temle prispevku pogledaš, kako je narejen prikaz slike. Iz razlike med privo in druga pa lahko vidiš, kaj je treba še zraven, da je ta slika hkrati tudi povezava še na kaj drugega (v tem primeru na večjo sliko).
- Marjan Tomki
- Admiral
Spravljanje slik na internet
Po drugi plati pa sedanja različica Morjeplovca ne vsebuje možnosti, da bi na ta forum shranjeval datoteke. Domnevam, da je bil razlog visoka cena prostora v času, ko je forum nastajal.
Slike in še posebej video velike ločljivosti so tako velike datoteke, da jih je še vedno najbolje shranjevati izven foruma (recimo video na youtube).
Kar zadeva mene, to nič ne moti - in v zgornjih navodilih je več različnih možnosti, kam in kako lahko shraniš datoteke (večina primerov je za slike).
Druga reč je, da ima forum v sedanji različici nekaj težav s prikazom, če so slike v preveliki ločljivosti.
Ne gre za to, da bi jih ne mogel prikazati, ampak se zgodi to, da se prikaz prilagodi širini slike. Če je ta širša od širine zaslona, moraš potem loviti tudi besedilo levo-desno (z miško in drsnikom spodaj ali z smernimi tipkami), da ga lahko bereš. Zato Admin v navodilih omejuje širino slik na mislim da 560 pikslov. To je razlog za ta del "komplikacije"
Nekaj izmed zgornjih prispevkov opisuje več različnih načinov, kako lahko slike (praviloma precej večje ločljivost) pretvoriš v take s priporočeno ločljivostjo, preden jih shraniš na strežnik, od koder jih boš lahko prikazal v prispevku na način, opisan v prejšnjem prispevku.
Slike in še posebej video velike ločljivosti so tako velike datoteke, da jih je še vedno najbolje shranjevati izven foruma (recimo video na youtube).
Kar zadeva mene, to nič ne moti - in v zgornjih navodilih je več različnih možnosti, kam in kako lahko shraniš datoteke (večina primerov je za slike).
Druga reč je, da ima forum v sedanji različici nekaj težav s prikazom, če so slike v preveliki ločljivosti.
Ne gre za to, da bi jih ne mogel prikazati, ampak se zgodi to, da se prikaz prilagodi širini slike. Če je ta širša od širine zaslona, moraš potem loviti tudi besedilo levo-desno (z miško in drsnikom spodaj ali z smernimi tipkami), da ga lahko bereš. Zato Admin v navodilih omejuje širino slik na mislim da 560 pikslov. To je razlog za ta del "komplikacije"
Nekaj izmed zgornjih prispevkov opisuje več različnih načinov, kako lahko slike (praviloma precej večje ločljivost) pretvoriš v take s priporočeno ločljivostjo, preden jih shraniš na strežnik, od koder jih boš lahko prikazal v prispevku na način, opisan v prejšnjem prispevku.
admin napisal/-a:Ja s temi slikami je res križ, vse skupaj je preveč komplicirano za povprečnega uporabnika...
Dajte mi malo časa, da to izpeljem. Ne vem sicer ali bi bilo bolje pred tem narediti kar rošado na phpBB verzije 3, potem pa tam nadaljevati. Moram razmislit, vsekakor pa bodo spremembe, žal pa ne prej kot v kakšnem mesecu dni.
LP
Kolikor vem, je bilo že nekajkrat obljubljeno z različnimi termini,kdaj bo posodobitev in s tem poenostavljanje pripenjanje slik,pa do sedaj nič od tega.
Če bi bilo na drugih forumih-oglasih tako komplicirano pripenjanje,bi bilo pol manj prispevkov.Upam,da se tokrat res nekaj naredi na tem.
z vetrom v laseh
stanec napisal/-a:admin napisal/-a:Ja s temi slikami je res križ, vse skupaj je preveč komplicirano za povprečnega uporabnika...
Dajte mi malo časa, da to izpeljem. Ne vem sicer ali bi bilo bolje pred tem narediti kar rošado na phpBB verzije 3, potem pa tam nadaljevati. Moram razmislit, vsekakor pa bodo spremembe, žal pa ne prej kot v kakšnem mesecu dni.
LP
Kolikor vem, je bilo že nekajkrat obljubljeno z različnimi termini,kdaj bo posodobitev in s tem poenostavljanje pripenjanje slik,pa do sedaj nič od tega.
Če bi bilo na drugih forumih-oglasih tako komplicirano pripenjanje,bi bilo pol manj prispevkov.Upam,da se tokrat res nekaj naredi na tem.
Prjatu, pridi na eno od srečanj in ti bom jaz razložil, kako se lepijo slike, pa še za pivo ti bom dal. Drugače pa, na nobenem forumu ni vse 100%.
stanec
Popolnoma se strinjam s tabo. Pripenjanje slik je zakomplicirano u iber, tako da se ne želim ukvarjati s tem. Običajno je tako, da odpeš slike z browse na svojem računalniku in jih dodaš. Seveda v primerni velikosti. (100kb). Upam da bo admin poenostavil postopek.
Ja tko je, jest mam še ta star dnar...
Popolnoma se strinjam s tabo. Pripenjanje slik je zakomplicirano u iber, tako da se ne želim ukvarjati s tem. Običajno je tako, da odpeš slike z browse na svojem računalniku in jih dodaš. Seveda v primerni velikosti. (100kb). Upam da bo admin poenostavil postopek.
Ja tko je, jest mam še ta star dnar...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta