Vstop Hrvaške v EU

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Avg 02, 2012 21:22

gregor.n napisal/-a:Sanja svinja kukuruz...oziroma; sanja riba bibija... :lol: :lol: :lol:

tko nekako ja :lol: :lol: :lol:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Avg 03, 2012 10:34

Glede lastništva plovila pa še tole
Ko imaš od notarja overjeno zadevo si formalno lastnik plovila.
AMPAK ta večni AMPAK
Dokler nimaš to vpisano v plovno knjižico , lahko lastnik, ki je vpisan v ta dokument barko proda mirno in še enkrat overi pri notarju. To je dokument, ki je osnova za notarja za pripravo notarskega zapisa....

Torej je ta BIROKRATIZEM samo naša zaščita!!!

To je kot pri stanovanjih. Dokler ni lastništvo vpisano v zemljiško knjigo, ga lahko prodaš trikrat!!!! PRAKSA IZ ČASOPISOV.
Oz lahko sodišče zapleni to stanovanje vpisanemu lastniku
Torej... kaj je bolje..
Zapp0
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Zapp0 » Po Avg 06, 2012 08:42

Tule se sicer bolj pogovarjate o statusu čolnov, pa vendar...

Kja pa hrvaški izpit po njihovem vstopu v EU? Bo končno priznan v slo?
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Avg 06, 2012 08:47

Ko je SLO postala samostojna so vse izpite iz bivše Juge v SLO priznali in to še nekaj let po osamosvojitvi.
In če spet primerjam izpit za čoln z izpitom za avto.
Ali ti v SLO priznajo izpit, ki si ga naredil na hrvaškem. (če nisi zdomec ali tuj državljan itp)....
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 06, 2012 08:53

Bolj zanimivo bi bilo vedet, ali v Sloveniji priznajo vozniški izpit, ki ga je Slovenec dobil v eni od držav Evropske Unije... če ja, potem bodo verjetno priznali tudi hrvaške po njenem vstopu v EU.
Zapp0
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Zapp0 » Po Avg 06, 2012 09:01

Vozniški bojda so medsbojno priznani

http://www.mladina.si/89243/uvo-manipul ... gn=oldLink
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » To Avg 07, 2012 23:38

Večina nas ima hrvaške izpite le za brodice, kar je do 12m. Naš izpit je za plovila do 24m.

Pri nas izpita (po mojem vedenju) do 12m ni, zato hrvaški ne bodo mogli biti priznani.

Jasno, na Hrvaškem lahko prav tako opraviš izpit za plovila do 24m, ki pa bi verjetno bil priznan tudi pri nas...

Lp
Zapp0
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Zapp0 » Sr Avg 08, 2012 08:18

Omejitev do 12m je veljala nekoč, zdsj pa z B kategorijo lahko voziš jahto do 30 ton, brez omejitve dolžine :!: in moči :!:

TO naj bi bilo skladno z resolucijo 40 OZN, ki jo je hrvaška uvedla, slovenija pa zgleda da ne http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... Competence

Edit: dobil tale odgovor iz uprave:

Spoštovani!

Vstop Hrvaške v EU ne bo vplival na veljavnost "hrvaškega izpita za
voditelja čolna" v Sloveniji. Veljavnost dokazil o usposobljenosti za
upravljanje čolna ureja 37.čl. Pravilnika o upravljanju s čolni
(Ur.l.št.42/2005).

Kar je malo skregano s celo foro EU in prostega prehoda ljudi, a ni?

Kakorkoli, ker se 37. člen nanaša na plovila registrirana v slo... torej, če najamem (ali imam?) plovilo, registrirano v Cro, potem pa ta izpit velja (po načelu vzajemnosti, torej, če tudi hrvati to priznajo)

Zanimivo, da e-uprava trdi, da slovenski državljan rabi v slovenskem morju slovenski izpit http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... aqid=37048

česar pa 37. člen ne navaja - govori o vpisu čolna, ne o državljanstvu

VII. PRIZNAVANJE TUJIH DOKAZIL O SPOSOBNOSTI

37. člen

(1) Osebam, ki upravljajo s čolnom, vpisanim v vpisnik čolnov v Republiki Sloveniji, in so v tujini pridobile dokazilo o usposobljenosti za upravljanje čolna ali z VHF GMDSS postajo, izda Uprava potrdilo, s katerim ugotavlja, da je listina, ki jo je oseba pridobila v tujini enakovredna potrdilu iz 12., 21. ali 28. člena tega pravilnika, ob predložitvi in ugotovitvi ustreznosti naslednjih dokazil:
- osebni dokument;
- dokazilo o usposobljenosti za upravljanje čolna ali z VHF GMDSS postajo, pridobljeno od pristojnega organa v tujini;
- izpitni program za pridobitev dokazila;
- listino, ki izkazuje, da je oseba pred izdajo dokazila najmanj 6 mesecev bivala v državi, ki je izdala dokazilo.
(2) Oseba, ki upravlja čoln ali VHF GMDSS postajo, mora imeti med plovbo pri sebi dokazilo o usposobljenosti za upravljanje čolna ali z VHF GMDSS postajo, pridobljeno od pristojnega organa v tujini, in potrdilo iz prejšnjega odstavka.
(3) Osebe lahko upravljajo s čolnom, ki ni vpisan v vpisnik čolnov v Republiki Sloveniji, ob pogoju vzajemnosti.

Pravilnik o upravljanju s čolni (Uradni list RS, št. 42/05) vsebuje naslednjo predhodno in končno določbo:

Lep pozdrav, ...
Aandrej111

Preveč komplicirajo...

OdgovorNapisal/-a Aandrej111 » Po Avg 13, 2012 22:04

Hello.

Dva tedna nazaj sem opravil izpit na hrvaškem in ko sem prašal kapetana mi je ta zagotovil, da je njihov izpit veljaven tudi pri nas. A očetu pa so trdili nasprotno, ko je prašal v pri nas.

Se pravi, če imam plovilo registrirano v Slo in hrvaški izpit, potem lahko plujem samo po Hrvaški in ne v Sloveniji? Kaj pa druge države EU? Če me naprimer burja odpihne v Italijo. Alpa če slučajno pojadram južno od Dubrovnika?

Kako pa je z VHF postajo? Sem prašal gelde tega in izpita gospo k se ukvarja s čarterji, pa mi ni znala jasno povedat. Kao d je malo stvar interpretacije policajev pri nas...

Beauty lies in simplicity in tle se preveč komplicira... :)
sundancer
Viceadmiral
Kraj: Zasavje

OdgovorNapisal/-a sundancer » To Avg 14, 2012 17:31

evo še moj problem :twisted: Kupil sem barko pod slovensko zastavo denar za njo sem zaslužil v slo izpit naredil v sloveniji na hrvaškem pa nimam nobenih problemov MOGOČE MAM PA SREČO :shock: :shock:

L.P Sundancer
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » To Avg 14, 2012 18:31

sundancer napisal/-a:evo še moj problem :twisted: Kupil sem barko pod slovensko zastavo denar za njo sem zaslužil v slo izpit naredil v sloveniji na hrvaškem pa nimam nobenih problemov MOGOČE MAM PA SREČO :shock: :shock:

L.P Sundancer

"Odlično" kaj si pa nabavu :?: :?: nisem nič zasledil na forumu :oops:
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Avg 14, 2012 21:15

Čisto odvisno, kdaj ste delali izpit na hrvaškem, če pred 30leti, ta izpit ni enakovreden B kot ga danes poznamo v SLO ali na HR, se je pred enimi 20leti tudi na HR zakonodaja spremenila, jaz sem delal izpit 1996, pa imam B izpit enak SLO izpitu, zraven pa je bilo obvezno še VHF izpit, vendar ta VHF pa ni ekvivalenten VHF GMDSS, tega pa sem naknadno delal pri Adminu :lol:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Avg 14, 2012 23:37

dej, tale "zasavc" te spet dr...
Za pir bo dal, ko nas takole "heca"
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
sundancer
Viceadmiral
Kraj: Zasavje

OdgovorNapisal/-a sundancer » Sr Avg 15, 2012 12:33

se opravičujem to sem pisal za bivšo barko zdej pa na žalost še nimam nič :cry: :cry:

L.P Sundancer
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Avg 15, 2012 12:53

Nč se ne opravičuj... kup že barko :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta