Izpit za gumon do 3m na HR - DA ali NE??

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

jernejb
Višji štabni vodnik

Izpit za gumon do 3m na HR - DA ali NE??

OdgovorNapisal/-a jernejb » Sr Jul 17, 2013 15:07

Zdravo!
Kot že miljonkrat napisano me zanima kako je sedaj s tem izpitom na Hrvaškem? Pri nas vem da ne rabiš do 3m in do 5KM. Imam maestrala 9 s Tomosom 4.5 in naslednji vikend grem na Krk, tako da bi vzel gumonček sabo.
Že eno uro berem na internetu ali je potreben izpit ali ne? Vsak pove po svoje.
Bi mi lahko nekdo konkretno povedal, če je potreben? DA ali NE?

Hvala za pomoč! :wink:
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Sr Jul 17, 2013 15:10

Da rabiš.
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Sr Jul 17, 2013 15:13

Pozdravljen
Na Hrvaškem velja,da za čoln do dolžine 2,5m in motor do 6km ne potrebuješ izpita.
Jaz mislim,da te ne bo nihče z tvojim maestralom in 4,5km tomosakijem preganjal,kaj šele kaznil.

L.P.
jernejb
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a jernejb » Sr Jul 17, 2013 15:18

Hmmm.. Spet sem v dilemi!? Eni ja drugi ne.

Je mogoče kakšna spletna stran kjer so zapisani tej zakoni? Žal je sam nisem našel. :?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jul 17, 2013 16:12

Problema sta dva; eno je izpit, drugo je registracija (oz. vpis) čolna. Ne vem sicer ali rabiš oboje pri enakih pogojih... Prit do izpita ni tako težko, moja se je v dveh dneh naučila vse in nardila v prvo, pa ji je morjeplovstvo tko kot men kleklanje. Pač "reda radi", če mamo čoln pri bajti je fajn da mava oba izpit.

Večji problem je registracija teh starčkov.

Kakorkoli že, zakoni so napisani, v praksi pa se ne izvajajo vsi v celoti, ker potem lahko tudi starše triletnika, ki z obale namaka trnek, malodane v zapor spraviš.

Sam sem bil (in bom še) letos v dilemi z maestralom 18 (3.5m) in T4. Pa sem se odločil da se bom vozu, kljub temu da ni registriran. In če me bo kdo zarad tega pofukal me pač bo, tvegamo.

Lahko da najdeš pacientskega policaja na vodi, ampak mislim da v tem primeru dobra beseda svoje mesto najde.

BTW tomos 4 ma 3 konje, kdor ne verjame naj 2.2 z 1.34 množi. In T4.5 ima ravno tako 3 konje.

Situacija je seveda drugačna, če na takšnega maestrala kakšnih 8 ali več konjev gor daš, da leti po luftu. Takrat pa s papirji ni več zajebancije in tudi nihče ti ne bo spregledal tega.
jernejb
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a jernejb » Sr Jul 17, 2013 16:40

Izpit sem mislil it delat ze letos vendar zal najvrjetneje ne bo mozno ker sem ze opravil nekaj "velikih" nakupov, tako da za enkrat ga se ne bo, drugo leto pa mislim da bo tudi ze en vecji gumoncek....upam ;)

Kaj mislite pol naj ne bi blo problemov glede tega? 3m, tomos 4.5? :roll:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jul 17, 2013 16:53

Js mislim da nebo večjih problemov. Če te bodo ustavli pa definitivno ne bit pametn. Če že, boš v tem primeru odnesel z neko kaznijo mimo uradnih cenikov. Pač včasih je treba tut mal tvegat da se maš fajn.

Ob obali vozi skrajno počasi (hitro itak ne moreš, čeprav js prov fino glisiram ko sem sam) ogibaj se kopališč, s svojim obnašanjem na morju bodi neizstopajoč in uživaj.
jernejb
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a jernejb » Sr Jul 17, 2013 17:10

Dobro. Upam da res ne bo vecjih problemov ;) hvala za pomoc!!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jul 17, 2013 17:45

A ne velja nacionalna zakonodaja ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti