Vinjeta Hrvaška

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Avg 13, 2013 11:45

andrejv... že imam zavarovanje za Italijo.......... da se lahko v Motomarine peljem :).
kr en, do sosedov sem toliko nestrpen, da živim z Hrvatico :), zato pa tudi šimfat upam :).
Brane ta podvig bi me skoraj dopusta koštal. Za sedežem v krmi sem imel 3 kanistre po 25l. V klopi 3 kanistre mornarske po 25l. potem šotor ostale kanistre in 50l sod pa v premcu gumenjaka. Skratka skupaj ufff benza.
Ko je carinik videl kanistre v krmi mi je dejal, če mislim, da pri njih nimajo bencina. jaz sem mu pa mirno rekel, da imam zato benz z seboj, ker sem slišal, da imajo bencinske pumpe ob morju vodo v benzu. :).
Cariniku je tako vzelo sapo, da je posla kolega, naj gre mene do konca pogledati. Ta drugi pa mi je na srečo odpru cerado le do šotora, da ni videl kanistrov v premcu, dugače bi bilo jojjjjjjjjjjjjjjj.
Ampak, kdor reskira profitera :). Pa se smo mal več peljkal. :wink: :wink: :wink: :wink:
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Avg 13, 2013 19:52

Kupite jadrnico pa imaš 450l bencina doživljensko :D :D :D :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
adriaboy
Poročnik bojne ladje
Kraj: Šempeter

OdgovorNapisal/-a adriaboy » To Avg 13, 2013 20:02

evovii napisal/-a:Kupite jadrnico pa imaš 450l bencina doživljensko :D :D :D :D

Ne vem za bencin, ampak 450 litrov vina ni za dolgo.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » To Avg 13, 2013 22:04

Letos, dopustujem v Tribunju - Sv.Filip i Jakov v apartmaju,katerega je lastnik policijski inspektor na morju in mi je rekel sledeče glede vinjet: :D

Vinjeta je papir, ki jo morajo imeti na čolnu vsi tuji državljani ne glede na dolžino čolna tudi 2m če ima ni važno kakšen motor. Razen pomožni čolni matičnih ladij-čolnov
Plovila domačinov pa ne potrebujejo registracije pod 2.5m dolžine.
Vinjeto bi naj ukinili drugo leto, plačalo bi se naj podobno, le da se ne bo reklo VINJETA.

Rekel je, da ti baje na kapetaniji (recimo za čoln 2m) izdajo vinjeto, plačaš zavarovanje enih par kun,pozabil pa sem ga vprašat kako pri hudiču vse to izvedejo brez da je čoln registriran
:shock:

Nič mi ni več jasno :twisted:
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » To Avg 13, 2013 22:05

Duplikat brišem :evil:
Nazadnje spremenil 123dejan, dne Sr Avg 14, 2013 06:56, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Avg 13, 2013 22:32

Žalostno je ,da niti inšpektorji ne poznajo zakonodaje.
ali pa si ti slabo razumel.

Clanak 6.
(1) Plovilo mora biti na vidljivom mjestu oznaceno vinjetom.
(2) Vinjetu ne mora imati plovilo cija je duljina kraca od 2,5 metara ili ima ukupnu snagu
porivnih strojeva manju od 5 kW
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Avg 14, 2013 07:34

val.....od kje si citiral čnalak 6?

ker, ko sem bral novo uredbo iz leta 2013 o boravku starnih jahta i brodica, niso v njej nikjer omenjeni metri ( v prejšnjih uredbah pa so bili), tako, da sam dopuščam možnost, da tisto kar je rekel inšektor drži....zna biti še zmeda in posledično veliko dogodivščin v srečanjih s hrčko organi
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Avg 14, 2013 08:43

Naj piše, kar hoče.
Barka s "PI" registracijo ni več strana brodica :!: S časom se bodo morali tile lokalni šerifi, čeprav težko, s tem sprijazniti.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Sr Avg 14, 2013 09:05

najbolje je napisati zakone tako, da si jih lahko vsak lokalni šerif priredi po svoje.

Saj laks pa "udice" tudi prodajajo v vsaki trafiki ob obali, in od lokalnega šerifa je odvisno, ali ti bo zaračunal, ker se otrok igra z laksom iz obale v morje ali ne? ZAKONSKO OSNOVO IMA.........izplen pa je stvar šerifa in njegovega počutja. In tako je skorajda povsod, v navtiki, pri vikendih, pri parcelah......
Sem mislil, da zijajo v čoln, so jim pa le ( .)( . ) bokobrani na čolnu všeč.
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Sr Avg 14, 2013 13:23

weta napisal/-a:val.....od kje si citiral čnalak 6?

ker, ko sem bral novo uredbo iz leta 2013 o boravku starnih jahta i brodica, niso v njej nikjer omenjeni metri ( v prejšnjih uredbah pa so bili), tako, da sam dopuščam možnost, da tisto kar je rekel inšektor drži....zna biti še zmeda in posledično veliko dogodivščin v srečanjih s hrčko organi

Saj niso spremenili celega zakona ,sprejeli so uredbo s katero se 1.1.2014 ukinja vinjeta in se tuja plovila izenačijo z domačimi.

Do kraja 2013. godine svi strani nautičari morat će plaćati propisane naknade kako je to bilo propisano i prethodnih godina, a od 1. siječnja 2014. godine izjednačit će se iznosi naknada i način naplate za sve plovne objekte istih tehničkih karakteristika bez obzira na državnu pripadnost i namjenu.

Kot si pa napisal ,vsaka luška uprava si razlaga zakon po svoje .
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Avg 14, 2013 13:33

val napisal/-a:Žalostno je ,da niti inšpektorji ne poznajo zakonodaje.
ali pa si ti slabo razumel.

Clanak 6.
(1) Plovilo mora biti na vidljivom mjestu oznaceno vinjetom.
(2) Vinjetu ne mora imati plovilo cija je duljina kraca od 2,5 metara ili ima ukupnu snagu
porivnih strojeva manju od 5 kW

Citiraš staro uredbo. Po novejši mora imeti vinjeto čoln daljši od 3 m, razen, če ima motor nad 3.7 KW (5 KM) - kot po naši zakonodaji pogoji za registracijo. 2,5 m je pri njih meja za vpis v njihov register in nima s čolni pod SLO zastavo popolnoma nič.

http://www.mppi.hr/UserDocsImages/nn-40 ... e-more.htm
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Sr Avg 14, 2013 13:56

123dejan napisal/-a:Letos, dopustujem v Tribunju - Sv.Filip i Jakov v apartmaju,katerega je lastnik policijski inspektor na morju in mi je rekel sledeče glede vinjet: :D

Vinjeta je papir, ki jo morajo imeti na čolnu vsi tuji državljani ne glede na dolžino čolna tudi 2m če ima ni važno kakšen motor. Razen pomožni čolni matičnih ladij-čolnov
Plovila domačinov pa ne potrebujejo registracije pod 2.5m dolžine.
Vinjeto bi naj ukinili drugo leto, plačalo bi se naj podobno, le da se ne bo reklo VINJETA.

Rekel je, da ti baje na kapetaniji (recimo za čoln 2m) izdajo vinjeto, plačaš zavarovanje enih par kun,pozabil pa sem ga vprašat kako pri hudiču vse to izvedejo brez da je čoln registriran
:shock:

Nič mi ni več jasno :twisted:

Piki! se strinjam s tabo.

Komentiral sem zgornjo trditev inšpektorja plovbe.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Sep 05, 2013 10:44

Splav napisal/-a:
weta napisal/-a:pri nas je potrebno zavarovanje za vse nad 5 konjev, na hrvaškem pa nad 15 kilovatov.

E, ko bi to v praksi tudi veljalo. Letos sem se ob nakupu vinjete v Senju (20.7.) spet prerekal s kapitanom. V vpisnem listu imam vpisano 2.92kW (čeprav je na tablici motorja 1000W, pač odločitev kapitana v Kopru), kar je manj kot 15kW (tudi manj kot 3,7kW), a mi je vneto zatrjeval, da potrebujem zavarovanje, ker naj bi na Hrvaškem bil pogoj za obvezno zavarovanje le dolžina plovila (3 metre) in ne moč motorja. Ko sem mu omenil, da v Sloveniji velja pač meja 3,7kW, je odvrnil, da pač na Hrvaškem velja hrvaška zakonodaja.

Kdo ima tu sedaj prav?

Za nameček še izvleček iz zakona o zavarovanju v prometu, kjer lepo in jasno piše, da plovil z motorji pod 15kW ni potrebno zavarovati:

Zakon o obveznim osiguranjima u prometu
HRVATSKI SABOR

ZAKON
O OBVEZNIM OSIGURANJIMA U PROMETU
(pročišćeni tekst - "Narodne novine", broj 151/05, 36/09, 75/09 i 76/13)

OSIGURANJE VLASNIKA BRODICE ODNOSNO JAHTE OD ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU NANESENU TREĆIM OSOBAMA
Dužnost sklapanja ugovora o osiguranju
Članak 41.
(1) Vlasnik brodice odnosno jahte čija je snaga porivnih strojeva veća od 15 kW, a koja po propisima o registraciji brodica mora biti upisana u očevidnik brodica odnosno jahti, dužan je sklopiti ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju uporabom brodice odnosno jahte može nanijeti trećim osobama zbog smrti, tjelesne ozljede ili narušavanja zdravlja.
(2) Trećim osobama iz stavka 1. ovoga članka ne smatraju se osobe koje se nalaze na brodici odnosno jahti kojom je prouzročena šteta, osobe koje se nalaze na drugoj brodici, jahti, brodu odnosno drugom plovnom objektu.
(3) Vlasnik inozemne brodice odnosno jahte koja ulazi u teritorijalno more Republike Hrvatske mora imati važeći ugovor o osiguranju od odgovornosti za štete iz stavka 1. ovoga članka, osim ako ne postoji drugo odgovarajuće jamstvo za naknadu štete ili ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.
(4) Odredbe članka 29., 30., 31., 32., 33. i 34. ovoga Zakona kojima se uređuje osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu nanesenu trećim osobama, odgovarajuće se primjenjuju na osiguranje vlasnika brodice odnosno jahte od odgovornosti za štetu nanesenu trećim osobama.
(5) Odredbe ovoga članka odgovarajuće se primjenjuju na odgovornost vlasnika motornog čamca pri plovidbi unutarnjim vodama Republike Hrvatske.

Članak 72.
Ovaj Zakon objavit će se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu 1. siječnja 2006.

Tu je še link na celoten zakon:

http://www.cvh.hr/cvh/propisi-i-upute/z ... ometu.aspx

Me zelo zanima, če so še koga od vas, ki ima motor pod 3,7kW (recimo Tomos 4) ob plačilu vinjete silili tudi k plačilu zavarovanja.
Mirno morje in široko obzorje.
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Sep 05, 2013 11:51

To leto za T4 zavarovanje ni bilo potrebno pri nakupu vinjete.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Sep 05, 2013 15:34

autokamp napisal/-a:To leto za T4 zavarovanje ni bilo potrebno pri nakupu vinjete.

A imaš čoln registriran v SLO in koliko je dolg?
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost