Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Ne Nov 24, 2013 14:25

GRK napisal/-a:Predlagam, da pokličete na carino v Sežano. Mislim, da bodo dali pravilni odgovor.

Ti pa sigurno veš nekaj iz prve roke, glede na to, da je bil tole tvoj prvi prispevek. Zakaj tega ne deliš z vsemi?
GRK
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a GRK » Po Nov 25, 2013 12:25

Pred enim mesecem sem poklical carino v Sežani zaradi pridobitve potrdila T2L. Ker pa imam DE zastavo me je zanimalo ali lahko pridem do tega potrdila v Sloveniji, ker je to evropsko potrdilo. Carinik mi je odgovoril, da moram dostaviti dokumentacijo iz Nemčije iz katere mora biti razvidno, da sem poravnal carinske in davčne obveznosti. Ker tega nisem mogel pridobiti, sem jadrnico carinil v Puli. Pri tem sem uveljavil status plovila več kot osem let uporabe z dokazi pogodbe v marini. Na podlagi omenjenega pogovora s carino in prebiranja navodil hrvaške carine, ki je že napisana na forumu sklepam, da bodo morali vsi imetniki plovil ( slovenski, nemški, avstrijski itd.) in imajo urejen status poravnave carine in DDV, pridobiti v svojih državah listino T2L. Ker velja za plovila pod slovensko zastavo zagotovitev, da so omenjene formalnosti urejene bodo lastniki jadrnic do tega potrdila lahko prišli. Na kakšen način lahko to naredijo, bo verjetno najbolj zanesljivo dala informacijo carinarnica v Sežani. Mogoče bi obstajala tudi možnost, da se slovenska in hrvaška carina dogovorita, da lastnike jadrnic pod slovensko zastavo ni potrebno preverjati. Za lastnike plovil pod zastavami ostalih držav EU (nemška, avstrijska...), to nebi bilo mogoče, ker vemo, da so plovila bila registrirana tudi brez plačila DDV. Če se hrvaška in slovenska carina ne bosta mogli ali hoteli dogovoriti, bo moral iskati potrdilo vsak lastnik sam.
GRK
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Zadeva napreduje!

OdgovorNapisal/-a snwl » Če Nov 28, 2013 09:28

Torej odgovorili so mi iz generalnega carinskega urada - Sektor za carinske in davčne postopke. Torej napotili so me na Carinski urad Koper - izpostava Koper kjer mi bodo na osnovi predložene dokumentacije (načeloma je že vpisni list o čolnu dovolj) brez problemov izdali obrazec T2L s katerim bom lahko v marini (CRO) dokazoval, da ima plovilo ustrezno reguliran status v EU. :D
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
cavelj
Višji praporščak
Kraj: Krško
Kontakt:

T2L

OdgovorNapisal/-a cavelj » To Dec 10, 2013 19:06

Zdravo

Tudi nas v Malinski so obvestili da moramo v naslednjih nekaj mesecih urediti svoj status.
Poklicali so me kar iz špedicije in povedali da moram poleg osebnega dokumenta , dokumentov in slik od barke dostavit tudi T2L obrazec, (ki pa se ga po pogovoru z carino v Kopru ne da dobiti na ravno enostaven način-govorim o starejših barkah za katere nimamo računov,ampak samo vpisni list in pa kupoprodajno pogodbo)
Tako da se bom jaz odločil za plačilo 1,7% od vrednosti barke PDV pa mi ni potrebno plačat ker je barka starejša od osem let.
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Sr Dec 11, 2013 09:51

Mamo jim....no pa gremo lepo po vrsti. Kot sem že v prejšnjem postu omenil so me napotili na CU - izpostava Koper. In tako počasi padeš v birokratski mlin.....(kako je že tisto, če mu daš kost jo mora po službeni dolžnosti glodat do onemoglosti) :evil:
Skratka po njihovem nasvetu (izpostava Koper) pošljem vse žive dokumente (vpisni list za čoln, pogodbe, potrdila o plačanih dajatvah - davek na vodna plovila,...) in na osnovi poslane dokumentacije bodo nato presojali ali mi lahko izdajo obrazec T2L ali ne. Po dveh tednih sem včeraj dobil njihov dopis (na njem navedenih členov in zakonov, da glava peče :evil: ) s končno obrazložitvijo, da moram vlogo ustrezno dopolniti! Kako? Ja prijazno predlagajo, da se obrnem na špediterja, ki lahko v mojem imenu izpolni in predloži carinskemu uradu navedeno listino. :twisted: :twisted: :twisted: A zdaj pa še enega obrazca človek ne more (zna???) več izpolnit in je za to potreben špediter?
In tako danes pokličem na CU - izpostavo Koper uradnika, ki se je ukvarjal z mojo zadevo. Je bil prijazen ni kaj! Učinkovit? Ne!!! Torej z naštevanjem členov, zakonov, bla, bla,bla mi v ničemer ni pomagal. Na moje vprašanje kje bi lahko dobil obrazce EUL (4 in 5 kopija se uporablja za dokazovanje T2L - pozor - obrazec ima 8 (osem) kopij) ni odgovora. Le te se nato distribuirajo do ostalih birokratov.....štala :evil: In na koncu najinega pogovora mi prijazno predlaga, da se obrnem na špediterja (tokrat že kar s konkretnim imenom!!!!!!!).
Kličen tega špediterja in pravi, da je zadeva še zelo v zraku in da za enkrat obrazca T2L še ne morejo izdati, ker še potekajo nekakšna usklajevanja in da bo zadeva natančno definirana nekje do srede januarja 2014 - torej naj ga pokličem takrat saj njihovo številko že imam,...... Na koncu sledi še moje vprašanje če mi lahko "preko palca" pove koliko bo stala izdaja tega obrazca. Ja to pa je težko....ker ne vemo koliko bo dela....ker....skratka tisoč in en vzrok zakaj mi ne more dati niti približne ocene preko palca. Na moje nadaljnje prepričevanje me potolaži, da sem lahko brez skrbi, da zadeva ne bo prišla 1.000 ali 500 € :twisted: :twisted: :twisted: Na njegov odgovor mu povem, da hrvaški špediterji želijo za ta posel 300 € kar se mi zdi čisto navadna lopovščina, ki smrdi do nebes!!!! (v njegovem glasu vidim kako se privoščljivo smeji - banda).
In med ostalim sem bil čez vikend na morju. Oglasim se v recepciji in povprašam kateri je sedaj tisti dokument, ki ga želijo od mene. Pa znate ja vam ne mogu reči....pitajte ta dva iz marine koja sta to več napravila,.... In seveda sta šla po varianti, da je plovilo starejše od 8 let (SLO zastava!!!!). Enemu so CRO špediterji in cariniki prijazno vzeli 600 €, drugemu pa preko 1.000 €.
Torej imam občutek, da sem za SLO državo dober samo, da od mene pobirajo davke. Ko rabim pomoč mi ta ista država pokaže sredinec :( . Malo bodo še "prilivali olja na ogenj" pa bom vse skupja prodal. Banda!!!!!
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Sr Dec 11, 2013 10:03

Pozdravljeni, če bo komu kaj pomagalo glede špedicije , ker sem imel enak problem , samo , da sem jaz to urejal kupcu plovila(kot zastopnik za omenjeno plovilo).
Tu je kopija emaila med našim špediterjem in CRO špedicijo.
Citiram...
Poštovani gosp. Primož
Shodno telefonskom razgovoru, lijepo bih vas zamolio da provjerite da li slovenska carina može izdati T2L dokumenat, za brod koji je od vas kupio gosp. ???
Radi se o brodu Naval sa motorom Honda, po vašem računu 02013 od 2012
Na T2L dokumentu obavezno mora stajati "issued retrospectively" (naknadno izdano) i na njemu moraju biti upisani svi tehnički podaci o brodu i motoru.
Temeljem navedenog dokumenta bi gosp. ??? bio oslobođen od plaćanja carine i poreza u R. Hrvatskoj.
Zahvaljujem
Lp

Nikola Bobanović
Euro Star d.o.o.
Strossmayerova 8
51000 RIJEKA, CROATIA
tel/fax 00 385 51 371005

Poštovani kolega

g. Primož mi je prosljiedio vaš mail i objasnio o kakvom problemu se radi.

Kao što znate , ova brodica je 21.3.2012 uvozno ocarinjena u Ljubljani , ja sam pravio dokumente i za nju su plačene uvozne dađbine u EU.

Primož je rekao , da vam je stranka(austrijski vlasnik) pokazala naš UCD , ali da vaša carina zahtijeva T2L.

Ako je stvarno tako, nemaju pravo jer je UCD svakako dovoljan dokaz .

T2L dokazuje »skupnostni status robe« , ali se izdaje za sasvim druge svrhe ( npr. ako roba iz jedne države članice EU u drugu državu ćlanicu preko

ozemlja treče države - iz SLO preko Srbije u Bugarsku )

U privitku vam šaljem UCD u elektronskom obliku , koji ne treba ni žig ni podpis, jer je izpis moguč u skladu sa 233. Čl. Uredbe Komisije

jedino ako su plačene dađbine. ( da ne bi posle slušao priče , da to može napisat svako ko ima 5 minuta vremena ).

Nadam se, da če to biti dovoljan dokaz , da stranka završi postupak privremenog uvoza , naravno bez plačanja poreza.

Razgovarao sam i sa našim GCU (Generalni carinski ured) i njihov stav je isti.

Ako trebate još nešto , ako mogu pomoči , slobodno me možete nazvati

Pozdrav

Goran Krajnc

BIK d.o.o.

carinsko posredovanje

PE Letališka 16, 1000 Ljubljana

Tel:01/524 91 06

Fax:01/585 12 66

GSM: 041 667 533

e-mail: bik@bik-car.si

Poštovani

Hvala na carinskoj deklaraciji, nisam je imao do sada, imao sam samo račun kojim je austrijski vlasnik kupio brod.

Znam čemu služi T2L, ali kod nas je u prelaznom razdoblju, koje traje do isteka roka privremenog uvoza, za sva plovila koja su do 01.07. bila u RH, kao dokaz robe Zajednice naveden T2L.

Inače sam u kontaktu i sa Vašim GCU iz Ljubljane koji su me uputili na Kopar za izdavanje T2L dokumenta za plovila koji imaju slovensku zastavu.

Slažem se sa vama da bi UCD trebao biti dovoljan, javit ću vam se ako se eventualno kod nas to ospori i zatraži isključivo T2L.

S poštovanjem

Nikola Bobanović
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Dec 11, 2013 12:21

Bravo fantje, počasi boste stvari prišli do dna. Kar vztrajno. s čimveč EU dokumenti :!:
GRK
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a GRK » Če Dec 12, 2013 09:41

Za lastnike plovil v Puli, bo mogoče koristna informacija za špediterja. To je OMNIŠPED d.o.o. Poreč. Za plovilo ocenjeno na 58.000 € sem plačal cca 320 € špediterskih stroškov in carino cca 960 € (grob preračun iz kun). Operativne posle opravi njihov človek v Puli, ki pride tudi na plovilo. Dobite jih na internetu. Mob. 00385 98 435 371, 00385 98 219 856.

Kar se tiče T2L, sem se kar bal, da bo takšna "štala". Mogoče bi bilo v redu, da se povežejo vsi predsedniki jadralnih klubov in dogovorijo za sestanek s carino? Časa je žal zelo malo. Ne vem, kako bo zadeva potekala v ostalih članicah EU. Tudi ta informacija ne bo odveč.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Pe Dec 20, 2013 13:37

Se premika v pozitivno smer. Nekaj dopisov na GCU (generalni carinski urad RS) in iskanje ustreznega špediterja (za izdajo obrazca računa 35 €). In ker so originalni dokumenti (pogodba) v Kopru v registru plovil bo carinski urad T2L potrdil tudi na podlagi skenograma, ki sem ga prejel iz Kopra. Ko dobim s strani carine potrjen obrazec v roke pa še kaj za zaključek teme. :D
jest
Viceadmiral
Kraj: Litija - Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jest » So Dec 21, 2013 08:23

Meni je uspelo pridobiti obrazec T2L za ceno 150€ + DDV.
Zgodba je popolnoma enaka,kot je že zgoraj opisano: poslal vlogo s kupom papirjev in dokazil,dobil odgovor za dopolnitev vloge,iskanje špediterja,urejanje in pregovarjanje špediter-carina,po 10 dneh prejel obrazec po pošti.
Poslal obrazec v marino in sedaj hočejo,da grem na HR zastavo.Tako,da me bodo potem, po njihovih zagotovilih pustili na miru. :?: :evil:
Le kaj pripravljajo v prihodnje?Tu nekaj zelo smrdi!
Pozdrav iz Srca Slovenije!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » So Dec 21, 2013 09:23

nategnil te bodo kot gumi elastiko, edino pazi, da se takrat ne strga ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » So Dec 21, 2013 19:17

Tale t2l,je ena velika Hrvaška potegavščina.
Po zagotovilu naših carinskih organov ,da kdor ne namerava plovila uvozit na Hrvaško in se drži 18 mesečnih izhodov in lepe njihove ,tega preprosto ne potrebuje.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Dec 23, 2013 10:00

Kako pa bodo kontrolirali izhode :shock:

Eno veliko drekanje :!:
Spet je v igri samo denar :evil:

Dobro jutro Evropa :!: :?:
FISHING & SAILING IS LIFE
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Dec 23, 2013 10:42

Še vedno se moraš pri izhodu iz Hr odjavit in pri vhodu prijavit,saj Hrvaška še ni v Schengenskem območju,
Markoz
Kontraadmiral
Kraj: Hraše Medvode-Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a Markoz » Ne Dec 29, 2013 15:55

Pozdravljeni,

ali mogoče kdo ve, če je bilo plovilo letos aprila prvič registrirano v Slo ali potrebujem isto T2L potrdilo. Hvala za info.

Kdo je na strani

Po forumu brska: neon in 1 gost