Pozdravljeni, če bo komu kaj pomagalo glede špedicije , ker sem imel enak problem , samo , da sem jaz to urejal kupcu plovila(kot zastopnik za omenjeno plovilo).
Tu je kopija emaila med našim špediterjem in CRO špedicijo.
Citiram...
Poštovani gosp. Primož
Shodno telefonskom razgovoru, lijepo bih vas zamolio da provjerite da li slovenska carina može izdati T2L dokumenat, za brod koji je od vas kupio gosp. ???
Radi se o brodu Naval sa motorom Honda, po vašem računu 02013 od 2012
Na T2L dokumentu obavezno mora stajati "issued retrospectively" (naknadno izdano) i na njemu moraju biti upisani svi tehnički podaci o brodu i motoru.
Temeljem navedenog dokumenta bi gosp. ??? bio oslobođen od plaćanja carine i poreza u R. Hrvatskoj.
Zahvaljujem
Lp
Nikola Bobanović
Euro Star d.o.o.
Strossmayerova 8
51000 RIJEKA, CROATIA
tel/fax 00 385 51 371005
Poštovani kolega
g. Primož mi je prosljiedio vaš mail i objasnio o kakvom problemu se radi.
Kao što znate , ova brodica je 21.3.2012 uvozno ocarinjena u Ljubljani , ja sam pravio dokumente i za nju su plačene uvozne dađbine u EU.
Primož je rekao , da vam je stranka(austrijski vlasnik) pokazala naš UCD , ali da vaša carina zahtijeva T2L.
Ako je stvarno tako, nemaju pravo jer je UCD svakako dovoljan dokaz .
T2L dokazuje »skupnostni status robe« , ali se izdaje za sasvim druge svrhe ( npr. ako roba iz jedne države članice EU u drugu državu ćlanicu preko
ozemlja treče države - iz SLO preko Srbije u Bugarsku )
U privitku vam šaljem UCD u elektronskom obliku , koji ne treba ni žig ni podpis, jer je izpis moguč u skladu sa 233. Čl. Uredbe Komisije
jedino ako su plačene dađbine. ( da ne bi posle slušao priče , da to može napisat svako ko ima 5 minuta vremena ).
Nadam se, da če to biti dovoljan dokaz , da stranka završi postupak privremenog uvoza , naravno bez plačanja poreza.
Razgovarao sam i sa našim GCU (Generalni carinski ured) i njihov stav je isti.
Ako trebate još nešto , ako mogu pomoči , slobodno me možete nazvati
Pozdrav
Goran Krajnc
BIK d.o.o.
carinsko posredovanje
PE Letališka 16, 1000 Ljubljana
Tel:01/524 91 06
Fax:01/585 12 66
GSM: 041 667 533
e-mail:
bik@bik-car.si
Poštovani
Hvala na carinskoj deklaraciji, nisam je imao do sada, imao sam samo račun kojim je austrijski vlasnik kupio brod.
Znam čemu služi T2L, ali kod nas je u prelaznom razdoblju, koje traje do isteka roka privremenog uvoza, za sva plovila koja su do 01.07. bila u RH, kao dokaz robe Zajednice naveden T2L.
Inače sam u kontaktu i sa Vašim GCU iz Ljubljane koji su me uputili na Kopar za izdavanje T2L dokumenta za plovila koji imaju slovensku zastavu.
Slažem se sa vama da bi UCD trebao biti dovoljan, javit ću vam se ako se eventualno kod nas to ospori i zatraži isključivo T2L.
S poštovanjem
Nikola Bobanović
Fiat Justitia ... Some day....