Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

drago.puksic
Kapitan

potrdilo o plačani carini in ddv obrazec t2l

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Po Jan 27, 2014 14:06

Tudi jas sem danes prejel težko pričakovan,t2l obrazec potrjen na Koperski carini.Ta obrazec mi je uredila špedicija Intereuropa v Celju,gospa Cehner in Pinter.Nategovanja s hrvaško carino,pa verjetno še ni konec.Po opisanih do sedanjih primerih,bi moral poiskati še hr.špediterja da mi uredi......kaj?Dokazilo da imam plačano carino in ddv dokazujem z t2l obrazcem.Ali res ni koga, ki bi to stvar že speljal do konca in o tem kaj napisal.Zanima me ,kakšen dokument mi bodo izdali na Hr.carini na koncu.Lp
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Jan 27, 2014 14:55

Na koncu? Potrjeno carinsko deklaracijo.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
drago.puksic
Kapitan

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Po Jan 27, 2014 17:23

Hvala za odgovor. Še vedno ne vem ,ali lahko to na carini uredim sam, ali moram imeti hr špediterja.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Odgovor iz prve roke!

OdgovorNapisal/-a snwl » To Jan 28, 2014 10:00

Torej pisal sem na Generalni carinski urad v Ljubljano z vprašanjem ali lahko carinsko deklaracijo dobim od SLO špediterja in potrjeno s strani naše carine - dobil naslednji odgovor:
Pozdravljeni,

predpostavljam, da je bilo vaše plovilo na dan 1. 7. 2013 na začasnem uvozu na Hrvaškem.

Začasni uvoz je postopek z ekonomskim učinkom, ki ga je potrebno zaključiti s carinsko deklaracijo. Zadevno potrdilo (T2L) se uportabijo kot priloga carineske deklaracije s katero bo plovilo sproščeno v prost promet.

Deklaracijo vam žal lahko izdela samo hrvaški špediter, ker je postopek začasnega uvoza začet na Hrvaškem. Svetujem vam lahko samo to , da se pozanimate pri špediterjih za najboljšo ceno. Pri ureditvi statusa gre sicer za golo formalnost, vendar so storitve špediterjev po informacijah bistveno dražje kot pri nas.

Kot sem napisal že včeraj - imajo nas točno tam kjer nas želijo imeti. Cena? Špediter iz Pule 200 €, iz Poreča 300 €,...težko bo najti kakšnega cenejšega. Če kdo najde kaj bolj ugodno se pa priporočam.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » To Jan 28, 2014 13:00

Ali lahko slovenski špediter s poslovalnico na hrvaškem uredi to zadevo?
NAVIDEZNI SVOBODI NAVKLJUB
TE BARKA NAREDI SUŽNJA
drago.puksic
Kapitan

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Sr Jan 29, 2014 07:22

snwl hvala za konkreten odgovor.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Sr Jan 29, 2014 09:16

Ta dopis sem dobil od marine:

Poštovani,
ovom obavijesti želimo Vas podsjetiti na potrebu reguliranja statusa Vašega plovila.
Naime, Republika Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji (EU) 1.7.2013. postala dijelom carinske unije EU, što znači da nakon tog datuma EU rezidenti više ne mogu stavljati svoja plovila u postupak privremenog uvoza u Hrvatsku. Plovila koja su rezidenti EU stavili u postupak privremenog uvoza u Hrvatsku prije 1.7.2013., bez obzira koju zastavu plovilo vije, mogu ostati u postupku privremenog uvoza najkasnije do isteka roka privremenog uvoza koji je odobrio nadležni carinski ured. Istekom odobrenog roka privremenog uvoza EU rezidenti dužni su postupak privremenog uvoza završiti sukladno propisima EU na jedan od tri moguća načina:
1. Puštanjem plovila u slobodan promet, ili
2. Ponovnim izvozom u treću zemlju (izvan EU), ili
3. Upućivanjem plovila (u postupku provoza T1) u drugu državu članicu EU.
Ukoliko želite plovilo pustiti u slobodan promet u Hrvatskoj, dužni ste podnijeti carinsku deklaraciju nadležnim carinskim uredima koji će zatim obračunati i naplatiti uvoznu carinu i porez na dodanu vrijednost (PDV), osim u niže navedenim slučajevima:
1. Uvozna carina neće biti naplaćena u sljedećim slučajevima:
A. ako vlasnik plovila podnese dokaz da plovilo ima status robe Zajednice (dokazuje podnošenjem T2L isprave), ili
B. podnošenjem isprave kojom se dokazuje preferencijalno porijeklo robe (EUR 1 izdan najkasnije 30.6.2013.)

2. PDV neće biti naplaćen u sljedećim slučajevima:
A. Ako vlasnik plovila pruži dokaze da je PDV već obračunat u nekoj od država članica EU, ili
B. Ako je datum prvog korištenja plovila bio prije više od 8 godina prije datuma pristupanja Hrvatske u EU, ili
C. Ako je iznos PDV-a koji vlasnik plovila treba platiti manji od 160,00 HRK (oko 22 EUR).
Svako plovilo koje dolazi u carinsko područje EU može biti predmetom kontrole carinskih tijela, bilo hrvatskih, bilo neke druge države članice EU. Stoga napominjemo da bi EU rezidenti uvijek na plovilu trebali imati dokaze da je za navedeno plovilo plaćena carina i/ili PDV u nekoj od država članica EU, odnosno da plovilo ima status robe Zajednice. Vlasništvo i zastava koju plovilo vije nisu dokaz da određeno plovilo ima status robe Zajednice, već su dokaz statusa robe Zajednice sljedeće isprave:
1. T2L isprava, ili
2. Original račun, ili
3. Potvrda poreznog tijela ili druga raspoloživa isprava o plaćenom PDV-u.
Više informacija o postupku reguliranja statusa plovila možete naći na internet stranicama Carinske uprave Ministarstva financija http://www.carina.hr/Carina/Jahte.aspx, na hrvatskom i engleskom jeziku.
Zahvaljujemo Vam što ste upravo hrvatske marine izabrali kao mjesto gdje ćete čuvati svoja plovila.
Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!
S poštovanjem,
Potpis marine/špeditera/institucije

Zanima me, če kdo ve kakšen je postopek pod točko 3 , postopek T1 prevoz v drugo članico?
DOZI
Poddesetnik

NE RAZUMEM

OdgovorNapisal/-a DOZI » So Feb 01, 2014 21:03

NIL napisal/-a:Očitno so Hrvati res izumili nekaj novega :shock: . Težko verjamem, ampak tudi tokrat jim je uspelo izumiti toplo vodo in nam jo poskušajo zaračunati....
Pravijo, da vpis v nacionalni register plovil ni dovolj...- čista neumnost.
Dokument, ki ga zahtevajo ( dokument T2L ), se uporablja za dokazovanje skupnostnega statusa blaga, ampak ne v tem primeru! ( link na http://www.curs.gov.si/fileadmin/curs.g ... 4_2004.pdf ).
Tudi carina RS je javno objavila, da je vpis plovila v register plovil dokaz za urejen carinski status ( link na http://www.carina.gov.si/si/novosti/sek ... _hrvaskem/ ).
Potem pa je najbolje, da vsi, ki imate plovila v hrvaških marinah, pošljete vprašanje na slovensko carino ( kar na carina@gov.si ), kaj naj naredite v tem primeru.

Mimogrede, takoj sedaj po postu bom poslal vprašanje na carino( tudi če nimam barke na Hrvaškem ) ker me res zanima odgovor.

Torej, moja jadrnička je vpisana v SLO register plovil, kar bi po prebranem zadostovalo za vse carine EU. Kaj bi po vaše moral še narediti?
mmahoric
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a mmahoric » Ne Feb 02, 2014 08:15

Pozdravljeni, tudi sam sem od špediterja prejel zahteve katere dokumente moram posredovati carini v Zadru, da bodo izvedli "postopke" (verjetno je mišljeno "pustanje plovila u slobodan promet"). Zdi se mi, da plovilo obravnavajo, kot da je v režimu "začasnega uvoza" čeprav nisem kot lastnik plovila NIKOLI izvedel "pisane ili usmene" deklaracije hrvaški carinarnici (skladno z 6 členom Aneksa C Instanbulske konvencije).

Imam SLO registracijo in iz strani Slovenske carine potrjen T2L kar zadošča za dokazilo statusa blaga unije.

Torej mi lahko kdo razloži kako se lahko brez PRIJAVE LASTNIKA plovila carinarnici plovilo znajde v režimu začasnega uvoza in ali obstaja kakšen dokument glede tega statusa?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Feb 02, 2014 10:59

mmahoric napisal/-a:Torej mi lahko kdo razloži kako se lahko brez PRIJAVE LASTNIKA plovila carinarnici plovilo znajde v režimu začasnega uvoza in ali obstaja kakšen dokument glede tega statusa?

Včasih je v pogodbi za privez v Marini pisalo nekaj v zvezi s tem, da marina skrbi za formalnosti glede začasnega uvoza. Marine so imele status carinskega depoja, zato so "kao" vsako leto oddajale sezname plovil, ki so pri njih na vezu in imajo status začasnega uvoza. Pravilo, ki se ni izvajalo, o izhodu iz države plovila na začasnem uvozu vsaj vsakih 18 mesecev, so zdaj začeli uveljavljati, zato te, poleg papirjev ki jih omenjaš, reši iz zagate potrdilo o prehodu meje v obdobju 18 mesecev pred 1.7.2013, ko je bilo potrebno urediti status.

Zdaj ti preostane samo, da najdeš najcenejšega špediterja in čimprej urediš zadevo, preden si spet kaj izmislijo.

p.s. Če veš, da tvojega plovila ni na nobenem seznamu začasnega uvoza (marina, privezište, suhi vez ipd.), potem se zapelji na carinski pomol in prijavi vstop v državo ;) Seveda je malo vprašljivo, če to narediš v Zadru, v Istri pa ti težko dokažejo od kod si prišel.

Zanimivo pa je vprašanje, kaj bodo v sezoni kontrolirali na plovilih, ki so zdajle ves čas v SLO ali IT in bodo prišla na dopust. Tu zna biti še veliko vroče krvi. Predvidevam, da se bodo zadovoljili z vstopno prijavo v HR in T2L obrazcem.
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Info

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Ne Feb 02, 2014 16:29

Evo malo osvezujem temo , ker me prav zanima kdaj in kako bomo to zakljucili.Po pisanju ostalih pa predvidem da in povsod enako...ali pa kaj manjka.
Skratka , ko sem predal Marini Punat dokumente , T2L , fotokopijo osebnega dokumenta , overjeno pooblastilo za spediterja , kopijo vpisnega lista veljavnega , ter kopijo starega vpisnega lista pa vinjeto in to cca 3 tedne nazaj in seveda placilo 190,00 eur vnaprej za postopek , dobim danes mail se z zahtevo da dostavim potrdilo da je bilo plovilo registrirano pred 2005 oz. potrdilo DURSa da so davki bili placani , slike barke od spredaj , zadaj strani obvezno mora biti videt stevilka trupa , slike motorjev z stevilkami itd.
Izjavo o vrednosti ....skratka "nema sta nema a uvjek nesto fali".
T2L dokument zagotovo resi samo problem carine vsekakor pa ne davka!! Kar je seveda najbolj interesantno...tako da moj primer (Marina Punat) je tak in to se kar traja in traja ...

lp
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Feb 02, 2014 17:38

.

Kolikor jaz razumem ta predpis je ključni datum 1.7. 2013. Kdor je imel barko s tujo zastavo v vodah HR naj bi uredil status plovila po tem predpisu. Po tem datumu pa .... ne bi bilo potrebno.
Ali je to pravilno tolmačenje ali ne?

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Feb 02, 2014 18:16

Mislim, da je to pravilno tolmačenje. Ampak poleti, ko bo šerif na morju delal kontrolo, se bojim, da bo vse skupaj metal v isti koš in ga ne bo zanimalo od kje in kdaj si ampak ali imaš papirje o plačanem davku itd.
Za tako kontrolo bo za SLO zastavo dobro tudi če mu pokažeš 15 let star pildek, kjer je viden takratni davek, ki seveda nikjer ni zaveden in se bo šerif za nadaljnja preverjanja lahko obrisal pod nosom. Skratka zasuješ ga s papirji tako da se ven ne bo videl, banda :twisted:
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Ne Feb 02, 2014 18:53

to je pravilno tolmacenje ...kdor je prisel po 1.7.2013 v cro vode in problema , kdor je bil pa pred tem je pa to to...ker je coln pod tujo zastavo v carinski coni (beri marina) in pod carinskim nadzorom kot zacasni uvoz.Sedaj je potrebno ta status resiti ...Cro carina mora sprostiti plovilo iz njihove evidence zato se je uvedel ta postopek.In ker so bile barke na raznorazne zastave predvsem EU zastave (leasing brez DDVja v Eu etc.) je tle kar nekaj previdnosti.
Bistvo pa je vsega tega da se se malo denarja pobere , ker dejstvo je da je Slovenija 2004 imela enak problem ampak ga je uredila na drug nacin ...bolj enostaven.

lp
SeaFun
Rodman Ventura 890
mmahoric
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a mmahoric » Ne Feb 02, 2014 19:29

Marchi hvala za odgovor, pa tudi komentar SeaFun-u. Po mojem HR carina smatra, da so vsa plovila v hrvatskem carinskem območju dne 30.6.2013 v statusu "privremenog uvoza" in nato 1.7.2014 v tem statusu vstopila v unijo. Nato so spiske pridobili plovil pridobili po marinah in le tem dali navodila, da morajo lastnike "podsjetiti na potrebu regulisanja statusa plovila", določili rok do kdaj moramo lastniki to storite (špediter pravi da do 1.4.2014). EU državljani imamo sedaj v bistvu 2 možnosti (kot je predhodno objavil slan, 1-PRVO in TRETJO:

1. Puštanjem plovila u slobodan promet, ili
2. Ponovnim izvozom u treću zemlju (izvan EU), ili
3. Upućivanjem plovila (u postupku provoza T1) u drugu državu članicu EU.

Preferirajo seveda 1-PRVO in zahtevajo ca. 8 dokumentov:

1. Vpisni list čolna
2. T2L obrazec
3. Dokaz o plačilu DDV
4. Kopijo vinjete
5. Sliko plovila, sliko številke trupa, slike serijskih števil motorjev
6. Izjavo o vrednosti plovila
7. Kopijo prijave marine carinarnici
8. Pooblastilo špediterju
9. Pa verjetno še kakšno kopijo osebnega dokumenta

Tega da se lahko T2L obrazec lahko uporabi tudi izključno kot "DOKAZ SKUPNOSTNEGA STATUSA BLAGA KI SE NE PREVAŽA V SKUPNOSTNEM TRANZITNEM POSTOPKU" upoštevajo samo kot dokaz plačila carine za plačilo DDV pa zahtevajo druge dokaze. Zanimivo pa, pa da bo poleti T2L zadoščal kot dokaz SKUPNOSTNEGA STATUSA BLAGA (tako pravi hrvaška carina). Mislim pa tudi, da izhod iz hrvaške 18 mesecev ne bi kaj prida pomagal, in da je dejstvo, da so nekateri uredili status na ta način le začetniška neusklajenost med carinskimi uradi, pa so stvari šle skozi.

2-DRUGA možnost za rezidenta EU pa je seveda vrnitev v Slovenijo v režimu prevoza T1-prevoz za neskupnostno blago, ter izvedba postopka v Sloveniji.

Glede na to, da bi moral letos opraviti kar nekaj vzdrževalnih del, bi mi bližina Slovenske obale pomenila prednost.

Mi mogoče lahko kdo priporoča suhi vez na Sovenskem ali italjanskem delu tržaškega zaliva za ca. 2 meseca, da bi lahko opravil določena vzdrževalna dela na plovilu brez naglice in pretiranega kompliciranja (motorno plovilo 13m/16ton)?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost