Nakup čolna

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Alenka89
Naddesetnik

Nakup čolna

OdgovorNapisal/-a Alenka89 » Ne Mar 16, 2014 22:32

Lep pozdrav,

Odpiram novo temo, ker nikjer ne najdem odgovorov na moja vprasanja.

Kupil bi coln, ki je trenutno privezan na komunalnem privezu. Z lastnikom sva se dogovorila, da bi lahko imel barko na njegovem privezu. Ker lahko on obdrzi privez le v primeru da je vsaj 50% lastnik plovila, sva se dogovorila da bo plovilo 12/24 moje, 12/24 njegovo. Moje vprasanje je, kaj je torej potrebno narediti za to, da bom jaz kupil plovilo, on pa ostal 12/24 lastnik zaradi priveza. Katero dokumentacijo je potrebno urediti? Zanima me podrobni in celotni vrstni red postopka, saj se s tem ukvarjam prvic.

Hvala ze vnaprej za odgovore

Lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Mar 16, 2014 22:44

Dobrodošel!
Lepo se sliši vendar se v praksi odpira vrsta vprašanj v zvezi z deljenim lastništvom z neznancem. Če je to tvoj dober znanec, prijatelj, potem zadeva še mogoče pije vodo, drugače pa ne. Tudi če je lastnik polovice samo na papirju, lahko nekoč, ko se mu zazdi, proda svojo polovico naprej komur koli, med tem bo dobival tudi položnico za davek ipd. Lahko se čez noč odloči in si kupi svoj čoln in komplikacije so tu.
Sam sem bil v podobnem razmerju pred leti v Izoli, pa se je na srečo vse dobro končalo, ker je bil človek na mestu in ni nič kompliciral, jaz pa dovolj naiven, da se nisem kaj dosti spraševal okoli morebitnih komplikacij. To je bilo 15 let nazaj, ko država še ni bila tako regulirana kot danes, ko uvajajo davke za vsako privezno vrv posebej, če karikiram.
Vsekakor se lahko na nek način zaščitiš s pogodbo, kjer vneseš klavzule, kaj lahko on počne z barko in kaj ne.
Drugače pa je postopek tak, da skleneta pogodbo, kjer sta kot lastnika navedena oba 12/24, potem greš s pogodbo o lastništvu na kapetanijo v vpisnik vpisat spremembo lastništva, on pa verjetno ureja vse v zvezi s privezom.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Mar 17, 2014 16:50

Če sprašuješ za hrvaški komunalni privez, mora imeti domačin več kot pol barke (preverjeno iz mojih izkušenj)
Sam prepis je popolnoma enostaven: pogodbo overiš pri notarju, na kapetaniji pa v obstoječo plovno dovoljenje vpišejo še tvoj lastniški delež in to je to.
Pazi pa na opozorilo Marčija! Jaz imam to urejeno z prijateljem in je OK
mirno morje
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Mar 17, 2014 22:15

Če ti tvojega solastnika recimo vpokličejo v nebesa, boš na zapuščinski razpravi precej debelo gledal... Verjeto se nihče ne bo več spomnil, da si kupil od njega cel čoln.
Ti pa boš sodnika prepričeval, da sta imela tako rešeno le zato, da si lahko izigral njihov zakon o komunalnih vezih.
Je še precej drugih čudnih scenarijev, ki te lahko doletijo, tako da dobro razmisli kaj delaš!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Mar 17, 2014 23:19

imaš poleg vsega še urejeno pogodbo, v kateri ti je on prodal tudi svoj "delež" in pogodbo, kjer navaja, da se odpoveduje vsem zadevam okoli plovila, oz ti daje proste roke pri prodaji...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti