HR davek na plovila - SLO rezidenti

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

HR davek na plovila - SLO rezidenti

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 12, 2014 12:16

Verjetno je še kdo od slovenskih lastnikov plovil pod HR zastavo, dobil položnico za plačilo davka (ne vem točno kako se imenuje, "porez na plovila" ali nekaj takega). MarjanT mi je na zadnjem srečanju razlagal, da je to že uredil, celo plačal in potem dobil denar vrnjen.

Torej v izogib dvojnemu obdavčevanju moramo rezidenti Slovenije, ki imamo plovilo vpisano v HR registru, vložiti:
Ni potrebno posebej poudariti, da moramo imeti lastništvo plovila prijavljeno pri DURSU.

Če je kdo že šel čez postopek ugovora dvojne obdavčitve, naj opiše izkušnjo.

Prosim, pišite samo na temo "HR davek na plovila - SLO rezidenti" in ne mešajte zadev glede carine, PDV, EU sprostitve...
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Sep 08, 2014 18:44, skupaj popravljeno 5 krat.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Maj 12, 2014 14:53

.

Marchi!

Bom spremljal temo in vse kar se ne bo nanašalo na:

"HR davek od lastništva plovila - SLO rezidenti"

dosledno brisal!

pajer1, moderator

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Maj 12, 2014 21:14

Lansko leto sem ta postopek uspešno opravil. Sicer sem predhodno plačal davek, vendar so mi na davčni v Puli kasneje povedali, da bi bilo bolje, da ga nebi, ker so nastali dodatni stroški z vračilom denarja.
Izpolnil sem obrazec za pridobitev potrdila o rezidenstvu. Izpolnil sem oba obrazca v HR jeziku, za oprostitev davka, ter za vračilo davka. Vse skupaj sem poslal na davčno v Pulo. So me pa kasneje poklicali, da se moram vseeno osebno zglasiti pri njih, ker jim moram prinesti nekaj kolekov (državna taksa). Mislim da je bilo približno 10€. Ni pa se mudilo, rekel mi je, da naj se zglasim, ko bom imel pot v Pulo. Denar so mi kasneje nakazali na TRR.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 12, 2014 21:20

MarjanT, a so povezave na obrazce v mojem prvem postu, prave?

Danes sem na davčni upravi oddal zahtevek za potrdilo o rezidentsvu, ki ga baje čez nekaj dni prejmem po pošti. 1 minuta posla :wink:
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Maj 12, 2014 21:27

Marchi
Povezave so prave. Potrdilo o rezidenstvu sem lani dobil v par dneh.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 12, 2014 23:37

MarjanT
Ali so te tudi letos gnjavili z davkom ali ugovor velja tudi za naprej in ga ni treba uveljavljat vsako leto?
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Maj 13, 2014 06:37

Letos še nisem dobil, upam, da bo tako ostalo.
Jadranje je odklop
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Maj 13, 2014 21:00

Tudi meni je Istarska županija poslala pozdrav z položnico.
Nimam ideje, kako naprej. Na DURS sem poslal obrazec z prijavo plovila, a po par letih položnice od nikoder :idea: Na mojo žalost ne najdem več potrdila o oddaji pošiljke. Če sosedom pošljem izjavo, da sem rezident RS, spet nimam dokazila o plačanem davku :(
Verjetno bom kar letos "moral" plačat sosedom, potem pa se preselim na DURS.
Je pa za mojo barko davek na hrvaškem skoraj 10E višji, kot v SLO
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 13, 2014 21:12

Saj HR ne zahteva potrdila o plačanem davku. K obrazcu objavljenem v prvem postu priložiš potrdilo o rezidentstvu SLO (tudi zgoraj). Hkrati pa preveri tudi kaj je s tvojim vpisom pri DURSu.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Maj 15, 2014 14:51

Mislim, da slej ko prej medsebojno navzkrižno preverjanje. Če na DURS prijavim sedaj, bom v prekršku, ker nisem prijavil v predpisanem roku.
Če se sklicujem na staro prijavo, mi bodo pokasirali za 5 let nazaj.
Potem mogoče bolje, da plačam prvo leto hrvatom +10E in potem prijavim na DURS :?:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 15, 2014 15:41

Marchi napisal/-a:Saj HR ne zahteva potrdila o plačanem davku.

To sem napisal, ker si rekel, da si prijavil plovilo DURSu, ne zato da bi se izogibal čemur koli. HR pa res ne zahteva potdila o plačanih pristojbinah. Sigurno bodo izmenjali podatke s SLO, če jih še ne.
Jaz sem prijavil plovilo, po priporočeni pošti in dobivam redno (letno) položnice :( Ne vem kje bi se pri tebi zataknilo. Kakšna kopija, če si pošiljal priporočeno, bi se še morala najti na pošti (mogoče).

Kakor koli, naredi tako da bo denarnica čimmanj trpela in da boš lahko normalno plul in mirno spal :wink:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Maj 15, 2014 20:15

Na pošti sem že preverjal, tam dela kolega in pravi, če nimam potrdila ali vsaj številke ekspozita, ni šans :cry: Kopijo imam, saj sem izpolnil prijavni obrazec na računalniku in je še sedaj shranjen, ampak če ni potrdila, mi nič ne pomaga.
Kot da nisem poslal.
Uporabniški avatar
urby79
Višji praporščak
Kraj: Porat, RAb

OdgovorNapisal/-a urby79 » Sr Maj 28, 2014 17:55

a bi ta porez na ploviola mogli dobiti ali ne?
jest ga nisem pa imam tudi v HR registriran gliser.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Maj 29, 2014 17:01

Ja pol pa najbolj da greš sam prosit za položnico :roll: :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: HR davek na plovila - SLO rezidenti

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 02, 2014 10:34

Marchi napisal/-a:Torej v izogib dvojnemu obdavčevanju moramo rezidenti Slovenije, ki imamo plovilo vpisano v HR registru, vložiti:Ni potrebno posebej poudariti, da moramo imeti lastništvo plovila prijavljeno pri DURSU.

Še potrditev iz prve roke, da ugovor zoper plačilo davka od premoženja, zdrži. Danes sem dobil odločbo, da nisem zavezanec za plačilo davka na HR :D
Caka! Ob ugovoru plačajte 50kn takse, ker drugače jo boste skupaj z opominom 70kn! Zanemarljiva vrednost, ampak vseeno nategunac, saj moramo plačati takso za nekaj, za kar nismo zavezanci, na koncu pa krijemo stroške postopka. Poceni šala :evil: Upam, da ne vsako leto. :roll:

p.s. Ugovoru ni potrebno priložiti potrdila o plačanih dajatvah v SLO, za kar so mi iz Dursa poslali obrazec za pridobitev tega potrdila, ki ga potem nisem uporabil. Torej, na HR davčno je potrebno poslati samo "Zahtevek za oprostitev plačila davka od premoženja" in "Potrdilo o rezidentstvu v R Sloveniji".

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost