Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Če prav razumem, barka sploh še ni vpisana na tvojo firmo, torej hrčki lahko kar koli zahtevajo samo od slovaka, verjetno tudi marina še ni na tebe. Torej, če ti jo v slo vpišejo, bo nova registracija, zamenjaš ime, in ne vem kje bi bil problem. Če jo je imel slovak na začasnem uvozu je to njegov problem za rešit, ker imajo njega v evidenci.
Citat:
Gledal sem listing plovil z neurejenim statusom v moji marini - tri četrt marine zastav od D, A, I, SLO, SK... ima neurejen status, pa se zgleda nihče kaj hudo ne sekira. Hrčki pridejo vsake tri dni z neko novo varianto na plano, s tem, da se pol leta ni zgodilo nič. Ne vem, kako bo s tem.
Konec citata:
Nisem kompetenten, ampak po moje pravilno razmišljaš. Te zadeve bodo morali rešiti Hrvati, ker bodo šle pritožbe tujcev predaleč. EU meja se je premaknila, ladje s tem nimajo dosti. Je pa možno, da bo to neka zgodba
"izbrisani" z epilogom čez 20 let.
Sezona 2014 je zagotovo vsaj zagrenjena.
Druga opcija je, da pritisneš na Slovaka, da se aktivno vključi. Če je kaj prikril, je kupoprodaja lahko pod vprašajem ?
Lahko pa barko prodaš in se bo moral z zadevo j..... novi lastnik !
Morda pa lahko "Ban" na kapetaniji izjemoma malo zamiži ?
Evo, takle mamo, same nemogoče opcije..
Želim ti, da izmed slabih opcij izbereš najmanj slabo, kakor to rad počne tudi naš predsednik.
Res ti ne zavidam te situacije, držim pesti, da ugodno rešiš .
Jaz sem nekaj postov nazaj o takem scenariju samo teoretiziral, tebi se pa dejansko dogaja.
Dobro pa je to, da (uradno) ne moreš spati na barki in hrčki niso upravičeni do
Turistične takse.
Lp
Gledal sem listing plovil z neurejenim statusom v moji marini - tri četrt marine zastav od D, A, I, SLO, SK... ima neurejen status, pa se zgleda nihče kaj hudo ne sekira. Hrčki pridejo vsake tri dni z neko novo varianto na plano, s tem, da se pol leta ni zgodilo nič. Ne vem, kako bo s tem.
Konec citata:
Nisem kompetenten, ampak po moje pravilno razmišljaš. Te zadeve bodo morali rešiti Hrvati, ker bodo šle pritožbe tujcev predaleč. EU meja se je premaknila, ladje s tem nimajo dosti. Je pa možno, da bo to neka zgodba
"izbrisani" z epilogom čez 20 let.
Sezona 2014 je zagotovo vsaj zagrenjena.
Druga opcija je, da pritisneš na Slovaka, da se aktivno vključi. Če je kaj prikril, je kupoprodaja lahko pod vprašajem ?
Lahko pa barko prodaš in se bo moral z zadevo j..... novi lastnik !
Morda pa lahko "Ban" na kapetaniji izjemoma malo zamiži ?
Evo, takle mamo, same nemogoče opcije..
Želim ti, da izmed slabih opcij izbereš najmanj slabo, kakor to rad počne tudi naš predsednik.
Res ti ne zavidam te situacije, držim pesti, da ugodno rešiš .
Jaz sem nekaj postov nazaj o takem scenariju samo teoretiziral, tebi se pa dejansko dogaja.
Dobro pa je to, da (uradno) ne moreš spati na barki in hrčki niso upravičeni do
Turistične takse.
Lp
kalužni mali
Moj komentar se je nanašal na reševanje morebitnih grehov dosedanjega slovaškega lastnika do hrvaške davčne uprave in ne na plačilo davščin, ki so nastale, kot posledica prenosa lastništva med starim in novim lastnikom.brane40 napisal/-a:Davek in carina ponavadi nista breme prodajalca DR76, ampak ju plača kupec.
Ne, fantje, pogodba ne zajema klavzul glede davka in carin.
Kot rečeno, kupil sem evropsko robo s plačanimi davščinami (DDV) in kupil z DDV 0€ ker gre za rabljeno robo (to je isto, kot star avto - ni DDV-ja, da ne bi kdo imel ideje ).
Carine kot stroška ni ne med JAR in CRO, ne med JAR in SK in ne med bogom in cepcem. Gre samo za papirno ureditev statusa in vso štalo, ki pride zraven. Da še enkrat povzamem:
1. do 25.4.2014 SK registracija
2. 16.5.2014 plačam po fakturi celoten znesek
3. Prejmem še izbrisnico iz registra in mislim, da imam vse!
4. Opravim pregled barke z BV in dobim potrdilo
5. Dokumentacijo bi poslal Banu na kapitanijo pa ne upam (o vzrokih beri prejšnje poste)
6. Sedaj norim pri financnispravi SK in carini. Za enkrat še vse brez odgovora oz. še vedno menda iščejo nekoga, ki bi se pogovarjal z (tečnim) mano.
7. CRO špediter pa sanja o carini i PDV i .... Kot da je EU prišel v ljepo njihovo in ne obratno!!! Za po*izdit!!!
(dobro carine in PDV se izognem, če prinesem potrdilo davčne (SK) in T2L (ki pa ga ne morem dobit, ker nimam registracije!!!!!!!) Registracije pa nimam, ker nimam urejeno s CRO carino!!!! Jebat ga, začaran krog.
(seveda pa ga lahko odčaram, če iz levega đepa potegnem ene 20-30k€ za nenasitno bando kroaško)
Kot rečeno, kupil sem evropsko robo s plačanimi davščinami (DDV) in kupil z DDV 0€ ker gre za rabljeno robo (to je isto, kot star avto - ni DDV-ja, da ne bi kdo imel ideje ).
Carine kot stroška ni ne med JAR in CRO, ne med JAR in SK in ne med bogom in cepcem. Gre samo za papirno ureditev statusa in vso štalo, ki pride zraven. Da še enkrat povzamem:
1. do 25.4.2014 SK registracija
2. 16.5.2014 plačam po fakturi celoten znesek
3. Prejmem še izbrisnico iz registra in mislim, da imam vse!
4. Opravim pregled barke z BV in dobim potrdilo
5. Dokumentacijo bi poslal Banu na kapitanijo pa ne upam (o vzrokih beri prejšnje poste)
6. Sedaj norim pri financnispravi SK in carini. Za enkrat še vse brez odgovora oz. še vedno menda iščejo nekoga, ki bi se pogovarjal z (tečnim) mano.
7. CRO špediter pa sanja o carini i PDV i .... Kot da je EU prišel v ljepo njihovo in ne obratno!!! Za po*izdit!!!
(dobro carine in PDV se izognem, če prinesem potrdilo davčne (SK) in T2L (ki pa ga ne morem dobit, ker nimam registracije!!!!!!!) Registracije pa nimam, ker nimam urejeno s CRO carino!!!! Jebat ga, začaran krog.
(seveda pa ga lahko odčaram, če iz levega đepa potegnem ene 20-30k€ za nenasitno bando kroaško)
Zadeva ima po mojem mnenju tri osnovne probleme:
1. Vprašanje ali je za plovilo kjerkoli in kadarkoli dejansko bil plačan DDV in je posledično s tem povezano vprašanja njegova statusa EU blaga. Glede na zapisano bi se v to upal dvomiti.
2. Glede na dejstvo, da plovilo zadnja 3 leta pred vstopom HR v EU ni bilo na območju EU, bi pomenilo izgubo statusa EU blaga (tudi v kolikor ga je to imelo).
3. Glede na to, da v zadnjim 1.5 letu plovilo ni zapustilo HR ozemlja oziroma teritorialnih voda pomeni, da so bila kršena pravila začasnega uvoza.
1. Vprašanje ali je za plovilo kjerkoli in kadarkoli dejansko bil plačan DDV in je posledično s tem povezano vprašanja njegova statusa EU blaga. Glede na zapisano bi se v to upal dvomiti.
2. Glede na dejstvo, da plovilo zadnja 3 leta pred vstopom HR v EU ni bilo na območju EU, bi pomenilo izgubo statusa EU blaga (tudi v kolikor ga je to imelo).
3. Glede na to, da v zadnjim 1.5 letu plovilo ni zapustilo HR ozemlja oziroma teritorialnih voda pomeni, da so bila kršena pravila začasnega uvoza.
@DR76
1. Plovilo je imelo obračunan DDV, kot tudi izhaja iz pogodbe med prodajalcem in kupcem ter davčnim obračunom, predloženim SK davkariji
2. Plovilo do maja lani NI imelo statusa EU blaga, ker je bilo registrirano v JAR. Z koncem maja 2013 postane SK roba in nosi njihovo zastavo. To pomeni, da je dejansko 1 leto barka registrirana (bila) v EU in še ni minilo 18 mesecev od tega dogodka, torej statusa EU blaga še ni mogla izgubiti.
3. To, da plovilo ni zapustilo teritorija HR pa ni moj problem ampak prejšnjega lastnika. Moj problem je, da je sedaj v tem šmornu niti ne morem zapeljati do Kopra, da tole uredim!
1. Plovilo je imelo obračunan DDV, kot tudi izhaja iz pogodbe med prodajalcem in kupcem ter davčnim obračunom, predloženim SK davkariji
2. Plovilo do maja lani NI imelo statusa EU blaga, ker je bilo registrirano v JAR. Z koncem maja 2013 postane SK roba in nosi njihovo zastavo. To pomeni, da je dejansko 1 leto barka registrirana (bila) v EU in še ni minilo 18 mesecev od tega dogodka, torej statusa EU blaga še ni mogla izgubiti.
3. To, da plovilo ni zapustilo teritorija HR pa ni moj problem ampak prejšnjega lastnika. Moj problem je, da je sedaj v tem šmornu niti ne morem zapeljati do Kopra, da tole uredim!
Če ti v marini kjer imaš barko tega ne preprečujejo enostavno zapusti HR vode in zapluj v SLO (sabo imej samo veljavno pogodbo med prodajalcem in tabo z ustreznimi računi) V SLO pa naredi prepis z novim imenom barke in po mojem ne bi smel imeti nobenih problemov ker na meji tega vsaj za enkrat še ne gledajo ko zapuščaš mejo. Če pa imaš z marino sklenjeno pogodbo oz če se misliš vrniti nazaj v matično luko bi pa znal imeti problem ker bodo dejansko v kazenskem prekršku oni ker so te spustili iz njihovega carinskega skladišča.
@Yankee
Zanimivo, pa vendar bi verjetno bila potrebna dodatna razlaga za moje razumevanje stvari:
1. Če zapustim HR se moram na policiji odjaviti. Bodo kaj srali zaradi carine?
2. Če nimam registracije, ne smem pluti! Spet v riti. Če mi policaj pogleda ali ob odjavi ali na morju ali prijavi v SLO registracijo (ki je nimam), mi še barko zaplenijo! Do konca u riti!
Ali se morda o čem zgoraj motim?
Zanimivo, pa vendar bi verjetno bila potrebna dodatna razlaga za moje razumevanje stvari:
1. Če zapustim HR se moram na policiji odjaviti. Bodo kaj srali zaradi carine?
2. Če nimam registracije, ne smem pluti! Spet v riti. Če mi policaj pogleda ali ob odjavi ali na morju ali prijavi v SLO registracijo (ki je nimam), mi še barko zaplenijo! Do konca u riti!
Ali se morda o čem zgoraj motim?
fakinx napisal/-a:@DR76
1. V kolikor je bil davek dejansko plačan, ne le prikazan, toliko bolje, posledično je potrebno zgolj zbrati dokumentacijo, ki to potrjuje.
2. Samo dejstvo, da je plovilo registrirano v državi članici EU, to avtomatično še ne pomeni, da ima plovilo status EU blaga; v R Sloveniji pač, ker so plačane davščine predpogoj za registracijo plovila, ponekod pa je registracija mogoča tudi brez tega v kolikor se plovilo ne bo uporabljalo na območju EU. Glede na zapisane datume postane moj 2. pomislek brezpredmeten.
3. Se strinjam, da je to v osnovi težava bivšega lastnika, ki pa ima lahko izrazito neprijetne posledice na trenutnega lastnika, zato sem omenjal klavzulo o prostosti vseh bremen.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta