Marjan Tomki napisal/-a:Za gradivo bi človek vprašal na pomorski šoli - tam mislim da so včasih imeli tudi tečaje zanje (recimo o večjih motorjih).
Zdravo Marjan!
Najlepša hvala za odgovor in razmišljanje!
Sem nekaj podobnega sam tuhtal, mučilo me je predvsem to, kako to, da ni nekega gradiva in da je malo napisanega o tovrstnem izpitu- medtem ko klasičnega za "voditelja" lahko opravljaš "na kupone".
Sem pa našel tole, ena je v čitalnici v osrednji knjižnici Koper, ena pa v NUK-u:
Avtor Žuljević, Tješimir
Naslov Mornar motorist / Tješimir Žuljević ; [crteži Vlado Banković]
Vrsta/vsebina type of material priročnik
Jezik hrvaški
Leto 1971
Založništvo in izdelava Pula : Narodna tehnika, 1971
Fizični opis 171 str. : ilustr. ; 24 cm
To zveni precej uporabno, bo za preverit. Ni ravno najnovejše, ampak saj se morje ne spreminja in ne gre za neko IT tehnologijo.
Rochus napisal/-a:Snov je delno enaka kot pri tečaju za voditelja čolna, je pa še nekaj dodatnih poglavij (cevovodi, oznake vodnih linij in njihov pomen, varnost pri delu, motoroznanstvo ...). Sam izpit po mojem mnenju ni pretirano zahteven, se je pa vseeno nekaj treba naučiti.
Zdravo!
Hvala, ti odgovorim še na zs, ki si mi ga poslal.
Ravno te cevovodi, razpored tovora in te zadeve so definitivno za pregledat, ker jih ne poznam, ostale stvari so se mi večinoma zdele precej življenjske in logične.
V končni fazi izpita niti ne rabim nujno, voditelja čolna do sedaj ne vem če sem enkrat rabil v zadnjih nekaj letih. Mi je pa zanimivo predvsem zaradi veselja do učenja, izziv, kot hobi in škoditi mi že ne more.
Super!
Ja, hvala, tole sem si že prej prebral in je kar lepo napisano, kaj točno obsega izpit.
Od Bjelovučiča imam Priročnik za voditelja čolna, obstajata pa očitno še dve knjigi:
Tole je izdal Spinaker leta 2013
Avtor Jeretič, Gregor
Gregorič, Tomaž, 1973-
Naslov 15 minuta do sigurne plovidbe / Gregor Jeretič i Tomaž Gregorič ; [ilustracije Janja Baćac ; prijevod Niko Bjelovučić]
Enotni naslov 15 minut za popolno plovbo. hrvaški jezik
Drugi naslovi Petnaest minuta do sigurne plovidbe
Ter tale daljinar:
Avtor Bjelovučić, Niko
Naslov Daljinar Jadranskega morja = Daljinar Jadranskog mora = Distance tables of Adriatic Sea = Entfernungstabelle im Adriatischen Meer = Tabella delle distanze nell'Adriatico / [avtor Niko Bjelovučić ; prevod Milena Bjelovučić, Sonja Lešnik]
Vrsta/vsebina type of material priročnik
Jezik slovenski, hrvaški, angleški, nemški, italijanski
Leto 2004
Mogoče vseeno kakšen tečaj ni slaba ideja, ker je znanje bolj specifično. Problem je le, da so bolj redki in mi večinoma ure ne ustrezajo. Se bom ob priliki probal dokopat do tiste prve knjige, pa da vidimo.
Hvala fantje!
What's amazing about the kraken stories is that, of all the sea monster tales we have, we have the best evidence that this creature was based on something real.