opravljanje izpita za plovilo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » Po Jun 10, 2013 09:42

Tudi jaz sem farbenblind, pa imam tako HR, kot tudi SLO izpit narejen. Brez težav.

Glede na to, da so barve naučene, jih tudi barvno slepi pri normalni svetlobi in na enaki podlagi nekako ločimo, če ne drugo po odtenku...

Priznati pa moram, da so zame ponoči svetilniki pravi misterij. Če ne vem, katero barvo naj bi gledal (prebrano iz karte), potem bi lahko prisegel tako na zeleno, kot tudi na rdečo :oops:

Sreča v nesreči pa je ta, da itak ni praktičnega preizkusa... prav tako pa imamo danes že GPS-e, ki nam itak močno poenostavijo navigacijo...

Lp
Uporabniški avatar
Rochus
Poročnik korvete
Kraj: Hvar

OdgovorNapisal/-a Rochus » Če Avg 01, 2013 14:52

Imam eno vprašanje - ali s hrvaškim izpitom lahko na Hrvaškem upravljaš z najetim plovilom, ki je pod slovensko zastavo?
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Avg 01, 2013 15:46

Zakaj pa ne bi smel ?
HR izpit je veljal po celem svetu, le v SLO ne! Menim pa, da je z vstopom HR v EU, tudi to dovoljeno.

Bolj mi je čudno, kako lahko najameš plovilo v RH, ki je pod SLO zastavo?
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Daniel
Kapitan fregate
Kraj: Prlekija

OdgovorNapisal/-a Daniel » Če Avg 01, 2013 17:35

@sly Očitno nisem edini farbenblind :-) Jaz sem sicer barve na izpitu prepoznal brez težav, mi pa delajo težave svetilniki tako kot tebi.
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Avg 02, 2013 18:21

Daniel napisal/-a:@sly Očitno nisem edini farbenblind :-) Jaz sem sicer barve na izpitu prepoznal brez težav, mi pa delajo težave svetilniki tako kot tebi.

Če imate na barkah bele, zelene in rdeče lučke za označevanje .. provajte s primerjavo (če se da ) odtenkov svetlobe.. mogoče si lahko tako pomagate, da veste kaj imate pred seboj (ali je zelena ali rdeča).. domnevam, da govorimo o svetilnikih na vhodih v marine ali po ožinah).. Upam, da veste, da je rdeča na levem boku, zelena pa na desnem boku plovila... :wink:

...
ča pa nimate lučk pa si nabavte ene prenosne in pol primerjajte, pa še napište.. na luško in morebitno stojalce (konzolo kjer jo pritdiš na barki) da je leva rdeča, desna pa zelena ... nekaj razlike med zeleno in rdečo svetlobo verjetno opazite.. še posebno če bi imel prenosno in si jo daš v višino oči in tako primerjaš svetlobi...
Daniel
Kapitan fregate
Kraj: Prlekija

OdgovorNapisal/-a Daniel » Ne Avg 04, 2013 11:50

Saj lateralne oznake razločim, svetilniki pa mi delajo nekaj težav. Sicer sem zaenkrat zgolj potnik in večinoma uporabljam gps za sledenje pozicije.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Nov 06, 2013 09:15

Morda kdo kaj več ve o tem? Pred 14 dnevi so me s kolegi ustavili CRO policaji na odprtem cca 7milj od Suska proti Italiji in zahtevali dva izpita na plovilu A kategorije.
Naš slovenski pravilnik govori tudi nekaj o dveh izpitih.

P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o čolnih in plavajočih napravah

1. člen

V Pravilniku o čolnih in plavajočih napravah (Uradni list RS, št. 25/08 ) se črta drugi odstavek 19. člena.

Dosedanji tretji in četrti odstavek postaneta drugi in tretji odstavek.

2. člen

V 50. členu se v točki 3.b) napovedni stavek spremeni tako, da se glasi:

»čoln za javni prevoz do 12 potnikov:«.

3. člen

Besedilo 66. člena se spremeni tako, da se glasi:

»Ne glede na predpise o usposobljenosti za upravljanje s čolni sme upravljati na morju:

1. javni čoln oseba, ki ima potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, na čolnu pa mora biti še ena oseba, ki ima potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna,

2. čoln za gospodarski namen dolžine nad 12 metrov ali čoln za javni prevoz do 12 potnikov, ki pluje v nacionalni plovbi, oseba, ki ima potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, na čolnu pa mora biti še ena oseba, stara najmanj 16 let,

3. čoln za gospodarski namen dolžine nad 12 metrov ali čoln za javni prevoz do 12 potnikov, ki pluje v mednarodni plovbi, oseba, ki ima potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, na čolnu pa mora biti še ena oseba ki ima potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna.«.

4. člen

Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 007-197/2009/14

Ljubljana, dne 5. januarja 2010

EVA 2009-2411-0026

dr. Patrick Vlačič l.r.
Minister
za promet
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Nov 06, 2013 09:36

kaj je "javni čoln"?
evo, našel:
3. člen

7. javni čoln je čoln v lasti ali uporabi države ali lokalne skupnosti, ki ni vojaški čoln, uporablja pa ga država, njen organ ali lokalna skupnost v negospodarske namene,

http://www.uradni-list.si/1/content?id=85433
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Nov 06, 2013 10:26

Elbarto, super hvala.
Me pa vseeno zanima, zakaj so hrvatje zahtevali od nas, da imata vsaj dva člana izpit na 8 metrski barki Scialino 25? Prav poudarili so, da smo se spasili jer imaju dvoje ispit kod sebe. :shock:
Vse je bilo BP me pa vseeno zanima zakaj je tako velik policijski čoln šel tako daleč to preverit, ko so nas očitno izpred Suska že spremljali na radarju.
LP NT
Uporabniški avatar
Kraken
Desetnik
Kraj: Srednjeveško mesto

OdgovorNapisal/-a Kraken » Če Apr 09, 2015 01:32

Zdravo!

Prebral sem celo temo, temo o medcelinskih vodah, še vse s podobno tematiko in brskal, pa še vedno ne najdem kaj bolj uporabnega o izpitu "mornar motorist". :(
Zahteve in kompetence iz portala minstrstva so mi jasne.
Zanima me pa, koliko se razlikuje od izpita za voditelja čolna, namreč nikjer nisem našel specifične literature za omenjeni izpit. Verjetno je treba vedeti še kaj več kot je opisano v priročniku za voditelja čolna?
Izpit za voditelja čolna mi je bil precej lahek in na predavanjih ni bilo bistveno več povedanega, kot je v knjigi, (če si si jo skrbno prebral), izpit se mi ni zdel zahteven. Zato sem pomislil, da bi se lotil učenja za mornar motorist sam, tudi zaradi časovne stiske, ker so predavanja večinoma ob meni neustreznih urah.
Vprašanje je, kje dobiti dovolj gradiva za omenjeni izpit, je knjiga za voditelja čolna dovolj, koliko se izpit razlikuje in v čem?

Hvala!
What's amazing about the kraken stories is that, of all the sea monster tales we have, we have the best evidence that this creature was based on something real.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 09, 2015 14:15

Voditelj čolna (in sorodno) ti dovoljuje plovbo z malimi plovili za lastno uporabo (zabavo itn.). Vsi, ki so pri tem na krovu, so posadka. In recimo motoroznanstvo je pri izpitu čisto okleščeno - bolj toliko, da znaš motor približno rabiti, naliti pravi tip goriva in da približno veš, kdaj in katerega mehanika rabiš.

Mornar motorist ti dovoljuje voziti potnike. To pomeni, da je poleg tega, kar je treba znati za voditelja čolna, treba vedeti dovolj tudi o odnosu posadka-potniki (in dovolj o predpisih, ki to zadevajo), in tega v našem priročniku zagotovo ni. Poleg tega bi motoroznanstvo moralo biti temeljitejše, saj moraš poskrbeti, da bo motor vzdrževan, da ti ne crkne, ko voziš potnike, in da veš kaj narediti, če vseeno crkne.

In če voziš potnike, je lahko barka večja in je treba kaj vedeti tudi o večjih motorjih... Pa lahko bi hoteli, da moraš kaj več vedeti o ekologiji (izpusti kalužnih voda in podobno). Pa gotovo še kaj...

Za gradivo bi človek vprašal na pomorski šoli - tam mislim da so včasih imeli tudi tečaje zanje (recimo o večjih motorjih).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Rochus
Poročnik korvete
Kraj: Hvar

OdgovorNapisal/-a Rochus » Če Apr 09, 2015 15:37

Jaz sem poleti 2013 šel na tečaj in izpit Mornar motorist v Kopru in imam še skripto z dodatki. Če kdo želi skripto in je nima kje dobiti, naj me kontaktira, lahko naredim kakšno kopijo :)

Snov je delno enaka kot pri tečaju za voditelja čolna, je pa še nekaj dodatnih poglavij (cevovodi, oznake vodnih linij in njihov pomen, varnost pri delu, motoroznanstvo ...). Sam izpit po mojem mnenju ni pretirano zahteven, se je pa vseeno nekaj treba naučiti.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Če Apr 09, 2015 21:02

Kraken, poglej tule:

http://www.navtikon.si/

oz. direkt: http://www.navtikon.si/izobrazevanja/mornar-motorist/

Niko Bjelovučič je bil dolga leta kapitan dolge plovbe.
Uporabniški avatar
Kraken
Desetnik
Kraj: Srednjeveško mesto

OdgovorNapisal/-a Kraken » Pe Apr 10, 2015 01:47

Marjan Tomki napisal/-a:Za gradivo bi človek vprašal na pomorski šoli - tam mislim da so včasih imeli tudi tečaje zanje (recimo o večjih motorjih).

Zdravo Marjan!
Najlepša hvala za odgovor in razmišljanje!
Sem nekaj podobnega sam tuhtal, mučilo me je predvsem to, kako to, da ni nekega gradiva in da je malo napisanega o tovrstnem izpitu- medtem ko klasičnega za "voditelja" lahko opravljaš "na kupone".
Sem pa našel tole, ena je v čitalnici v osrednji knjižnici Koper, ena pa v NUK-u:
Avtor Žuljević, Tješimir
Naslov Mornar motorist / Tješimir Žuljević ; [crteži Vlado Banković]
Vrsta/vsebina type of material priročnik
Jezik hrvaški
Leto 1971
Založništvo in izdelava Pula : Narodna tehnika, 1971
Fizični opis 171 str. : ilustr. ; 24 cm

To zveni precej uporabno, bo za preverit. Ni ravno najnovejše, ampak saj se morje ne spreminja in ne gre za neko IT tehnologijo.

Rochus napisal/-a:Snov je delno enaka kot pri tečaju za voditelja čolna, je pa še nekaj dodatnih poglavij (cevovodi, oznake vodnih linij in njihov pomen, varnost pri delu, motoroznanstvo ...). Sam izpit po mojem mnenju ni pretirano zahteven, se je pa vseeno nekaj treba naučiti.

Zdravo!
Hvala, ti odgovorim še na zs, ki si mi ga poslal. :)
Ravno te cevovodi, razpored tovora in te zadeve so definitivno za pregledat, ker jih ne poznam, ostale stvari so se mi večinoma zdele precej življenjske in logične.
V končni fazi izpita niti ne rabim nujno, voditelja čolna do sedaj ne vem če sem enkrat rabil v zadnjih nekaj letih. Mi je pa zanimivo predvsem zaradi veselja do učenja, izziv, kot hobi in škoditi mi že ne more.
Super!

BLISS napisal/-a:Kraken, poglej tule:

http://www.navtikon.si/

oz. direkt: http://www.navtikon.si/izobrazevanja/mornar-motorist/

Niko Bjelovučič je bil dolga leta kapitan dolge plovbe.

Ja, hvala, tole sem si že prej prebral in je kar lepo napisano, kaj točno obsega izpit.
Od Bjelovučiča imam Priročnik za voditelja čolna, obstajata pa očitno še dve knjigi:
Tole je izdal Spinaker leta 2013
Avtor Jeretič, Gregor
Gregorič, Tomaž, 1973-
Naslov 15 minuta do sigurne plovidbe / Gregor Jeretič i Tomaž Gregorič ; [ilustracije Janja Baćac ; prijevod Niko Bjelovučić]
Enotni naslov 15 minut za popolno plovbo. hrvaški jezik
Drugi naslovi Petnaest minuta do sigurne plovidbe

Ter tale daljinar:
Avtor Bjelovučić, Niko
Naslov Daljinar Jadranskega morja = Daljinar Jadranskog mora = Distance tables of Adriatic Sea = Entfernungstabelle im Adriatischen Meer = Tabella delle distanze nell'Adriatico / [avtor Niko Bjelovučić ; prevod Milena Bjelovučić, Sonja Lešnik]
Vrsta/vsebina type of material priročnik
Jezik slovenski, hrvaški, angleški, nemški, italijanski
Leto 2004

Mogoče vseeno kakšen tečaj ni slaba ideja, ker je znanje bolj specifično. Problem je le, da so bolj redki in mi večinoma ure ne ustrezajo. Se bom ob priliki probal dokopat do tiste prve knjige, pa da vidimo.

Hvala fantje!
What's amazing about the kraken stories is that, of all the sea monster tales we have, we have the best evidence that this creature was based on something real.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost