Uvoz čolna iz HR ali registracija v HR - kako in kje?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
matjazxx
Praporščak

Uvoz čolna iz HR ali registracija v HR - kako in kje?

OdgovorNapisal/-a matjazxx » So Maj 09, 2009 22:27

Pozdravljeni vsi morjeplovci,

Danes sem v HR zaaral en na hrvaškem registrian čoln, sedaj pa me glede nadaljnjega postopka zanima nekaj stvari (in seveda kaj mi vi svetujete).

Odločiti sem moram o tem, ali na čoln uvozim in registriram v SLO, za kar moram nato plačati DDV + carino, kar naj bi znašalo cca 22% ali pa naj registriram čoln naprej na Hrvaškem.

Sam se sicer bolj nagibam da bi ga registriral na Hrvaškem, vendar pa bi bi baje za to rabil nekega hrvaškega poroka, da bom plačeval davek na morje ali nekaj takega (čeprav je logično, da ga bom, če sem kupil čoln in če bo čoln tam registriran)

Zanima me torej če je to res, da rabiš poroka, kajti ne poznam nobenega Hrvata, ki bi mi šel za poroka :? in potem takem čolna v HR ne morem registrirati.... :cry:

Aha, in še ena stvar v zvezi prikolice! Če tudi bi mi kakorkoli uspelo registriati čoln v HR, potem bi vsaj prikolico vsekakor moral registrirati v SLO(čoln bom ob uporabi iz SLO vozil v HR in obratno).

Sedaj pa me zanima, ali je potrebno potem za prikolico (do 750 kg ) plačati tudi carino (to mi danes na tehničnih pregledih delavka na šalterju ni vedela povedat :? ) ali ne...

In še nekaj, ali davek oziroma carino odmerijo po pogodbi ali na podlagi njihovih kataloških izračunov? :roll:

Hvala za vse odgovore.

LP
Quicksilver 470 Sport
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Maj 09, 2009 22:40

Ne rabiš poroka, vsaj jaz ga nisem, glede ragistracij čolnov si enakovreden HR državljanom.

Nisem razumel, ali ti kupuješ prikolico s čolnom, vse na Hrvaškem, ali samo čoln, prikolico pa v Sloveniji. Jaz ko sem potreboval prikolico sem si jo izposodil v Sloveniji, pripeljal pa barko iz Hrvaške pod Hrvaško registracijo.
Prikolica je bila registrirana v MB, avto SG, barka pa ML(Mali lošinj) in na meji ni bilo nobenih problemov.

Kolega pa uvaža prikolice iz Nemčije(jih je tudi pred vstopom v EU) in jih vozi s tujo registracijo(preizkušnjo), avto pa s slovensko, tako da bi verjetno šla tudi varianta Slo avto, HR prikolica, ga lahko pa vprašam za detajle, kako je v tem primeru, če bi te zanimalo. Uvažanje tako prikolice kot čolna pa mislim da ni smiselno.

Vseeno je pa najboljša opcija, da čoln parkiraš kar na Hrvaškem, saj drugače boš moral delati začasni uvoz čolna, kakšen hrvaški prijatelj pa tudi ne škodi :D

Carina se običajno odmeri po kupopordajni pogodbi, v kolikor pa je ta cena smešno nizka, pa lahko odredijo cenitev, ampak običajno ne komplicirajo.
Uporabniški avatar
matjazxx
Praporščak

Čoln s prikolico

OdgovorNapisal/-a matjazxx » Ne Maj 10, 2009 00:02

Pozdravljenn Gaso,

Najprej hvala za odgovor in kratko pojasnilo. Kupujem čoln skupaj s prikolico, oboje je že registriano na Hrvaškem.

Strinjam se da bilo bolje imeti čoln s prikolico na Hrvaškem, vendar nikogar ne poznam tako dobro, da bi pustil nekaj tisoč EUR vreden čoln tam :) , rajši ga imam doma, ga vsake tolk cajta pogledam in sem ziher.

Ja, je pa sedaj en problem in sicer vidim različna mnenja na forumu in sicer da bi moral za čoln delati začasni uvoz ???????

Po eni strani mi je to logično po drugi pa spet ne, saj se s tem čolnom ne bi vozil po SLO morju in bi le bil garažiran doma...., zaradi česar ne vidim razloga, da bi ga moral začasno uvažati...

Razmišljal sem tudi o tem, da če bi ga bilo potrebno dejansko začasno uvoziti (kar verjetno predstavlja neke stroške) v SLO, potem bi se kar "Šveda" naredil in ne bi nič prijavljal, saj me do sedaj še nihče ni nikdar na meji ni spraševal za podatke o čolnu, ki sem ga imel prej in sem ga vozil gor in dol..., do vstopa HR v EU, pol pa tak ne bo problema

Ne vem, bom videl kaka bodo mnenja in nasveti na forumu, pa se bom pol odločil.
Quicksilver 470 Sport
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Maj 10, 2009 00:12

Možen je tudi trajni uvoz glede na kupoprodajno pogodbo, tako sem jaz naredil pri moji pasari, ki se jo obnavljal v SLO, verjetno pa je tvoja vrednost čolna večja in ti ne bo aktualno. Niso me pa spustili čez mejo kar tako, sicer je barka bila trajno registrirana v HR, s plovnim dovoljenjem.

Mogoče kakšna opcija suhega veza in zavarovanje čolna, vse na Hrvaškem, v kolikor nimaš možnosti komu parkirati na dvorišče.
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Ne Maj 10, 2009 14:08

matjažxx, malo niže imaš kar nekaj napisanega glede začasnih uvozov in plačevanja carinskih dajatev ob uvozu plovila. Poglej temo "prečkanje meje", da se ne bom ponavljal. Ni pa to tako enostavno kot si ti predstaljaš. Če je plovilo tujega porekla, ga kar tako ne moreš pripeljati domov, ker s tem delaš carinski prekršek, zato bodi previden.
Te informacije so iz prve roke, ker delam na meji kot carinik.

lp
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti