Trenutno imam primer, ko je stranka želela kupiti jadrnico.
najprej je stekel pogovor z Hypo leasingom, da bi financirali pod avstrijsko zastavo. ko je prišel čas za odobritev, se je financer odločil, da finacira plovila slovenskim državljanom le s slovensko zastavo in plačanim davkom.
Potem stranka vidi vse več in več oglasov leasinga PKV, ki je posrednik francoskega leasinga oz. francoskega finansijerja. Vse lepo in prav, davek se delno plača in se potem plačuje sorazmerno z vstopom v vode EU. Potem nastane panika, zahteva po nemogočih papirjih, posredovanje, pridobitev tega dokumenta, nato onega in naslednje, ..... vse skupaj traja že tri mesece in en dan!!!!! Pa še vedno nič.
Danes me stranka prosi, naj mu pomagam uredit pri VB leasingu v Celovcu, kjer imam pogodbo z njimi in sem tej stranki že priskrbel ponudbo, pred tremi meseci a se je stranka odločila za obliko z zmanjšanim plačilom DDV-ja.
Torej mala malica, ponudbo že imamo, tri dni, pa bo vse rešeno. A poglej ga zlomka. uprava se je odločila, da ne financira več jadrnic ampak samo motorna plovila - jahte in gliserje.
Povprašali smo še dve leasing hiše v Sloveniji a nihče ne da plovila na tujo zastavo, torej brez plačila davka.
In nauk tega članka: Če tudi imaš veze in poznanstva, če tudi imaš denar za polg in urejeno vso dokumentacijo in si solventna stranka, če tudi si si vse sam uredil, ne moreš urediti leasinga po svojih željah, ker jih leasing hiše preuredijo po svoje, ne glede na recesijo in ne glede na stranko.
Zelo mi je žal te stranke, ker je z veseljem pričakovala plovilo, ki ga očitno ne bo lahko dobila. Želim ji, da bi se ta agonija končala, ki se vleče že 4 mesece.
Leasing hiše so postale izbirčne in previdne? ne vem zakaj in ne vem na kaj!!! Zato previdno, če nimamo kompletne gotovine, da se nam želje ne razblinijo, kot milni mehurček, saj so leasing hiše tiste, ki imajo v rokah škarje in platno.
LP